Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
2x2TB kingston KC3000 2x 8TB WD Red
PSU
Corsair H850i
RAM
64GB ddr5 Corsair Vengance
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Focusrite Solo MK2, B&W LM1 on Nobsound amp, Langsdom FA890 and Samson SR850
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Поздрав друштво! Се одлучив за Daikin FTX50A за греење на 50м2 неизолиран простор. Ме интересира дали знаете која е разликата на надворешна единица за оваа клима помеѓу RXF-A i RXF-B. Мене ми ја нудат со RXF-B , па дали има некоја голема разлика меѓу двете или да не ја тупам многу, да ја нарачам.

Испратено од ONEPLUS A6003 преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Ништо убедително, на пример со оваа споредба:
Клими - Најголема понуда

Sent from my MI 6 using Tapatalk
Ovaa e na odlicna cena i tie so site full dopolnitelni opcii (odlicna i po kapacitet) sto retko koj gi ima ili pak samo za wifi se doplajka 2000mkdi povejke zavisi od modelot ovaa e so 7brzini na vnatresen fan,
TOSOT MUSE LCLH TWH12AFC-K6DNA5D по супер цена од 25.990 ден.

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
Imam sf50ve, 2ra godina vekje. Klimata e top da bidam iskren, sekoj vlozen denar se isplati. Me interesira za pogolemi povrsini go ima nekoj ova iskustvo da kaze? Od ptilika okolu 120 kvadrati prostor

6380bb7799862972085df52ffc6d60e6.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Imam sf50ve, 2ra godina vekje. Klimata e top da bidam iskren, sekoj vlozen denar se isplati. Me interesira za pogolemi povrsini go ima nekoj ova iskustvo da kaze? Od ptilika okolu 120 kvadrati prostor

6380bb7799862972085df52ffc6d60e6.jpg

шом имаш 120 квадрати за греење, ич не тренба да прашваш на овај форум.
ој пребарај по интермецо, погуглај тро, ќе најш инжењери со сертификати за пресметвање на енергецка ефикаснос, пописмеми се од наска, и плус башка, уште се ефтини за да ти напраат есап со сите салтанати, ко шо спомна некој член овдеки, пред неколку страни поназад, баш за твојо случај, за сите твои специфики, со сите твои барања и потреби.

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
шом имаш 120 квадрати за греење, ич не тренба да прашваш на овај форум.
ој пребарај по интермецо, погуглај тро, ќе најш инжењери со сертификати за пресметвање на енергецка ефикаснос, пописмеми се од наска, и плус башка, уште се ефтини за да ти напраат есап со сите салтанати, ко шо спомна некој член овдеки, пред неколку страни поназад, баш за твојо случај, за сите твои специфики, со сите твои барања и потреби.

Kje odam na x2 sf50 ki i toa e.. fala sepak

mnikolce

lurker
27 октомври 2016
803
620
Здраво ми треба мислење помеѓу 2 клими.Техномаркет имаат попуст затоа и таму ги гледав. Не ми се даваат повеќе од 30.000.

Техномаркет - GREE FAIRY 12000BTU R32 -22 GWH12ACC K6DNA1D/I-O
Техномаркет - NEO SMART WIFI G18R32 INVERTER 18000BTU
Оваа фери повеќе од година има цена 30к, беше еден краток период на друго место 26к.

Sent from my MI 6 using Tapatalk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Здраво ми треба мислење помеѓу 2 клими.Техномаркет имаат попуст затоа и таму ги гледав. Не ми се даваат повеќе од 30.000.

Техномаркет - GREE FAIRY 12000BTU R32 -22 GWH12ACC K6DNA1D/I-O
Техномаркет - NEO SMART WIFI G18R32 INVERTER 18000BTU
Многу малце кажваш со постот...практично ништо не кажваш.
Ова отвора многу можни претпоставени одговори, и со оглед на тоа дека истите би биле само претпоставени, не ги земај здраво за готово.
Прво, велиш не ти се давало поќе од триесе иљади. То е ок, секој според џепо.
Ама велиш клими...ај ќе претпоставиме дека си мислел на инвертери (ги бива и за греење, не само за ладење).
Ако тргниме одтука, тогаш мора да ти посочиме дека двете „клими“ се сосема различна класа.
Не зборувам само за квалитет. Зборувам за моќноста. Оваа од Грее е со 12.000 британски термални единици (BTU), а оваа од Нео ти е со 18.000 BTU, значи чисто математички гледано, оваа втората ти е со 50% поќе термални единици (уште 6.000 над дванаесетте од Грее).
Тоа значи дека едната е оптимирана за далеку помал простор него ли другата.
За колкав простор си ја планирал ти? Колку е изолиран? Само за ладење ти е? Или и за греење?
Овие се само дел од прашањата кои недостигаат, па затоа не ќе можи да ти дајме убав одговор.
На пример, оваа поголемава од Нео, ако ја клајш во 30 квадрати сопче, растур ќе прај за постигнување на температури и за ладење па и греење, ама многу често ќе исклучва (ќе работи он-оф, ко некоја клима од 12.900 денари).
Оваа помалецката, ако ја употребуваш за простор од 50 квадрати, зиме ќе иѕемниш на ладното, а во лето на жешкото нема да се разладиш ко шо треба...
Па сеа ти...голем си, си знајш како понатака. :)

Vekomkd

read-only
28 април 2015
2
0
Многу малце кажваш со постот...практично ништо не кажваш.
Ова отвора многу можни претпоставени одговори, и со оглед на тоа дека истите би биле само претпоставени, не ги земај здраво за готово.
Прво, велиш не ти се давало поќе од триесе иљади. То е ок, секој според џепо.
Ама велиш клими...ај ќе претпоставиме дека си мислел на инвертери (ги бива и за греење, не само за ладење).
Ако тргниме одтука, тогаш мора да ти посочиме дека двете „клими“ се сосема различна класа.
Не зборувам само за квалитет. Зборувам за моќноста. Оваа од Грее е со 12.000 британски термални единици (BTU), а оваа од Нео ти е со 18.000 BTU, значи чисто математички гледано, оваа втората ти е со 50% поќе термални единици (уште 6.000 над дванаесетте од Грее).
Тоа значи дека едната е оптимирана за далеку помал простор него ли другата.
За колкав простор си ја планирал ти? Колку е изолиран? Само за ладење ти е? Или и за греење?
Овие се само дел од прашањата кои недостигаат, па затоа не ќе можи да ти дајме убав одговор.
На пример, оваа поголемава од Нео, ако ја клајш во 30 квадрати сопче, растур ќе прај за постигнување на температури и за ладење па и греење, ама многу често ќе исклучва (ќе работи он-оф, ко некоја клима од 12.900 денари).
Оваа помалецката, ако ја употребуваш за простор од 50 квадрати, зиме ќе иѕемниш на ладното, а во лето на жешкото нема да се разладиш ко шо треба...
Па сеа ти...голем си, си знајш како понатака. :)

Во право си, иначе ми треба клима до таа цена за некаде 50-60 во период каде паѓа температурата до -5 највеќе зошто имам ќумбе на пелети така да тогаш со него мие поисплатливо зошто со него греам поголем простор плус и бојлерот ми е поврзан. Така да освен овие клими и на друго место би побарал ама не знам кои се добри сајтови каде би можел да барам клими.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Во право си, иначе ми треба клима до таа цена за некаде 50-60 во период каде паѓа температурата до -5 највеќе зошто имам ќумбе на пелети така да тогаш со него мие поисплатливо зошто со него греам поголем простор плус и бојлерот ми е поврзан. Така да освен овие клими и на друго место би побарал ама не знам кои се добри сајтови каде би можел да барам клими.
како сајт за пребарвање клими и инвертери можи да го користиш Клими - Најголема понуда
не ти велам дека таму се најефтини, туку дека има многу голема база на разни производители со разни модели и големини, со спецификации и сличиња.
А за фирми од кај да купиш...тоа е веќе друга работа.
А и нив ги има едно купче, и сите се супер и сите не чинат (секој со својо к'смет).
Еве неколку:
ICS GROUP - Environment friendly climate solutions
Енергија | …затоа што стручноста прави разлика
Инвертер - Galerija
Инвертер сплит системи
Нептун - ИНВЕРТЕР СИСТЕМИ
итн...

П.С.
можи да си купиш и од klimi.mk

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.493
2.945
Ај на брза рака препорака, кој од овие 2? Техномаркет - GREE PORTABLE COOLING-HEATING K3NNA1D или ST PAC-J09W ми треба за мала просторија, 10-15 квадрата, и ми треба 1 саат у ден да лади, ништо повеке.
Ниту едната, ниту другата!
Башка, беше потенцирано пред неколку постој наназад дека овие „преносливите“ клими сееее, па малце „ѓубренца“ :)
А, и не се така најпреносливи, пошто сепак треба да вадиш црево/цевка низ некоја дупка/џам надвор од просторифчето.
И сето малтретирање за еден саат дневно?
Хм, не ми фаќа црпката за шо ќе ти е, ама чим си запнал, глеј да поминиш поефтино.
Шо поефтино, то пубоо.
Така би играл јас, ама ти си ти, сам си знајш :)

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
Sviram gitari i toa e prostorijata kade sto vezbam mi stoi celata oprema, site gitari, pojacala, mikseti itn... neso kako malo studio, i bidejki sekoj den vezbam po 1 cas mi treba da mi bide ladno. Obicna klima ne mozam da namestam bidejki e potkrovje i site dzidovi a i tavanot se taka prekrseni i nema kade da se namesti, ke bide mnogu nisko, a vo edno i crevoto ke treba da mine niz cel sprat za do dole da se prikaci na kompresorot

Ниту едната, ниту другата!
Башка, беше потенцирано пред неколку постој наназад дека овие „преносливите“ клими сееее, па малце „ѓубренца“ :)
А, и не се така најпреносливи, пошто сепак треба да вадиш црево/цевка низ некоја дупка/џам надвор од просторифчето.
И сето малтретирање за еден саат дневно?
Хм, не ми фаќа црпката за шо ќе ти е, ама чим си запнал, глеј да поминиш поефтино.
Шо поефтино, то пубоо.
Така би играл јас, ама ти си ти, сам си знајш :)

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Еве да го пренесам моето искуство со монтажата на инвертерот. Се работи за Daikin FTXF50A. Морам да ги пофалам ИЦС груп, затоа што многу бргу откако ја платив про фактурата, ми се јавија и договоривме монтажа. Петок ја платив, Понеделник дојдоа нивни монтери од Скопје до Кочани само за монтажа.
Генерално ја сум задоволен, внатрешната одозгора имам околу 15цм од таван, од страна е слободна. Ставија 3.5м бакарни цевки, вакумирање околу 25мин. Надворешната , гумени буфери, изолација на цевките, затворање на дупката со стиропор и гипс. Зад неа има доволно простор, од страните е слободна. Со цевките е направен еден круг ( некаде читав дека ова не е добро , зашто можело да се насобере уље кај што е лакот?)
Се надевам ќе ме грее наредно зимо.
:)

И да, таа цевката ќе ја тргнам зимото да не замрзне :) IMG_20200512_175455__01.jpeg IMG_20200512_175443__01.jpeg IMG_20200512_175502.jpeg IMG_20200517_121325.jpeg

bajramo

hello world
25 јуни 2008
491
292
Еве да го пренесам моето искуство со монтажата на инвертерот. Се работи за Daikin FTXF50A. Морам да ги пофалам ИЦС груп, затоа што многу бргу откако ја платив про фактурата, ми се јавија и договоривме монтажа. Петок ја платив, Понеделник дојдоа нивни монтери од Скопје до Кочани само за монтажа.
Генерално ја сум задоволен, внатрешната одозгора имам околу 15цм од таван, од страна е слободна. Ставија 3.5м бакарни цевки, вакумирање околу 25мин. Надворешната , гумени буфери, изолација на цевките, затворање на дупката со стиропор и гипс. Зад неа има доволно простор, од страните е слободна. Со цевките е направен еден круг ( некаде читав дека ова не е добро , зашто можело да се насобере уље кај што е лакот?)
Се надевам ќе ме грее наредно зимо.
:)

И да, таа цевката ќе ја тргнам зимото да не замрзне :)Погледнете го атачментот 87654Погледнете го атачментот 87655Погледнете го атачментот 87656Погледнете го атачментот 87657

Со среќа нека е.

borcep

user
12 септември 2013
1.038
1.844
Скопје
Тоа што си го чул со цевките а недочул е сосема во ред, тоа е за заштита на компресорот.

sostius

hello world
16 јануари 2017
339
796
Кочани
sostius's setup  
Processor & Cooler
Intel 13700K
Motherboard
Gigabyte Z790 Aero G
Storage
PSU
Corsair H850i
RAM
Video card
3070 rtx
Case
Fractal North wh
Mouse
G305, MX master 3
Keyboard
FL ESPORTS FL750
Audio
Monitor
Asus PG279q
OS
Win 10
Затоа и не реагирав кај монтерите, видов дека си ја знаат работата (многу повеќе од мене). А сакам објаснување каква е таа заштита.
Тоа што си го чул со цевките а недочул е сосема во ред, тоа е за заштита на компресорот.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.846
6.401
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora
Ве молам препорака за 30 квадрати соба без изолација, 2.70м плафон, во охрид, североисточна поставеност? За греење е. Дали ќе избрка работа 3.5 или 5.5 да земам? Дали да барам -15C или -20C со грејач надвор?

tzlatko

Баниран/a
5 август 2014
1
9
Затоа и не реагирав кај монтерите, видов дека си ја знаат работата (многу повеќе од мене). А сакам објаснување каква е таа заштита.

Eve jas će ti objasnam:
Toa e tkn uljna stapica da ne mu dozvoli na uljeto da patuva so freonot , da se natrupuva vo izmenuvačot, da dopre vo kompresorot, koj e pumpa za gas, a ne za tečnost i da go uništi ( so tkn voden udar) ako dopre vo kompresioniot prostor. Ova beše potrebno kaj klipnite kompresori i freon R22 so raboten pritisok do 25 bara.
Sega so freonot R410 i noviot R32 koi rabotat so pritisoci do 45 bara, brzinata na dviženje na freonot pomešan so uljeto e mnogu pogolema , nema taloženje vo izmenuvačite, pa ovie stapici ne se poveće od polza (si postoi vnatre pred kompresorot separator za uljeto), poradi sevo ova tie se NEPOTREBNI.
E sega ako ima višok cevka (inverterite najdobro rabotat so dolžini pogolemi od 3 m) monterite po navika pravat vakvi uljni stapici koj so ništo nema da im naštetat na modernite inverteri.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно