Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
ЛЦ им е новата Ломо Еко со р32. Не била уште на промоција, ама да реална цена и е 18990.

DijanaElVi

read-only
27 февруари 2019
11
0
Здраво.Имам Gree Fairy инвертер клима.На подесена температура од 25-30 степени дува понекогаш млак воздух и од постигнати 23 степени почнува да паѓа на 22 степени.Исто така ако ја намалам на 21 степен понекогаш дува млак воздух при што троши отприлика 700W и во тој случај работи постојано, а понекогаш дува топол воздух и прави вклучи исклучи и тогаш троши многу помалку околу 300-400W.Поздрав.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Здраво.Имам Gree Fairy инвертер клима.На подесена температура од 25-30 степени дува понекогаш млак воздух и од постигнати 23 степени почнува да паѓа на 22 степени.Исто така ако ја намалам на 21 степен понекогаш дува млак воздух при што троши отприлика 700W и во тој случај работи постојано, а понекогаш дува топол воздух и прави вклучи исклучи и тогаш троши многу помалку околу 300-400W.Поздрав.
Колку е јака климата и колкава е квадратурата на собата плус колку е висока.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.033
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Не ги прочитав изминативе 194 страници, можеби некаде и ќе најдам адекватни мислења и препораки. Ме интересира мислење од упатените за инвертер за во викендица кој ќе се користи за греење и ладење на просторија од 45m3. Изолацијата е камена волна од 10cm во сендвич од блокови, PVC прозори. Во принцип нема да се оди таму кога температурата е под 0, но инцидентно ако се задеси да фати студ да може да го затопли тој простор. Дополнително, ако фатат епски студови има и греење на дрва.

Буџетот е 800-1000 евра.

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.046
1.132
Куманово
Не ги прочитав изминативе 194 страници, можеби некаде и ќе најдам адекватни мислења и препораки. Ме интересира мислење од упатените за инвертер за во викендица кој ќе се користи за греење и ладење на просторија од 45m3. Изолацијата е камена волна од 10cm во сендвич од блокови, PVC прозори. Во принцип нема да се оди таму кога температурата е под 0, но инцидентно ако се задеси да фати студ да може да го затопли тој простор. Дополнително, ако фатат епски студови има и греење на дрва.

Буџетот е 800-1000 евра.

Да го тргнам фактот дека повремено ќе се користи но ако сакаш саглам =
FH-35VE (прашај си за попуст)

@mdeni и не знам кој уште ја имаше од тука

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Сега замена е LN35VE и ја има некромансер мислам. Но верувам дека е прескапа за во викендица.

Поарно Тундра 18ка за такво нешто рецимо.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Сега замена е LN35VE и ја има некромансер мислам. Но верувам дека е прескапа за во викендица.

Поарно Тундра 18ка за такво нешто рецимо.
LN35VE ne e dostojna zamena na FH35VE Da ne se lazime.
Ovaj pat micibushi GI razdeli modelite na Nordic I Standarden (do -15) I vgraduva razlicni kompresori.

Dodeka Toshiba daisekai13 go vozi istiot kompresor Kaj sdandardniot model I Kaj Nordic modelot. Cenata e visoka ama vredi poveke od LN35

TOSHIBA SUPER DAISEIKAI 9 RAS-13PKVSG-E/RAS-13PAVPG по супер цена од 72.990 ден.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.509
2.961

Буџетот е 800-1000 евра.

шом е таква работата, купи си TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-13PKVSG-E/RAS-13PAVSG-E по супер цена од 51.990 ден.
(и не, не мора од клими.мк да си ја купиш, можи од енергија да си ја земиш, твоја работа).
Даисекај се убај, ама за во случајов, тотално не ти треба, пошто е оверкил од аспект на цена,
а во крајната математика, сузумито на тошиба е поќе од доволно за се што спомна погоре,
а разликата во цената помеѓу даисекаи и сузуми ќе ја претвориш во едно убоо ссд (nvme, се разбира) од барем 512 гига (не дека ги немаш по фиоките низ дома, ама сигурен сум дека ќе ти се најди).
едит: се извинувам, моја грешка!
нема едно ССД да купиш со разликата во цена помеѓу сузуми и даисекаи (и двете од 13.000 BTU), туку минимум две :)

Последна промена:

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403

Буџетот е 800-1000 евра.
Прошетај се до Солунот, и пазари си: FUJITSU KM SERIES ASYG14KMTA.

Ко ќе си вратиш ДДВ ќе ти дојде докај осумстотини и пет-шеесет евра. Пеевче монтажа, за девет банки комплет.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK

Буџетот е 800-1000 евра.

Прв избор, ова: TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-16PKVSG-E/RAS-16PAVSG-E по супер цена од 59.990 ден. Тошиба е топ клима ако просторот е добро изолиран, и не се форсира да работи над ~60% од максималната специфицирана моќност. Ама како за простор кој ќе треба да се користи во услови каде за кратко време треба да се загрее (на пристигнувањето), можеби посоодветен избор е силеџиска клима без финеси како Тошибата (таа е повеќе за дома, за 24/7 користење цела грејна сезона), туку со повеќе моќност... Во тој случај: GREE HANSOL -20 GWH18TC-S3DHA2D по супер цена од 64.990 ден. Или нешто поевтино: GREE FAIRY LCLH GWH18ACD-K6DNA1D по супер цена од 49.990 ден.

Само искрено за викендица каде нема да се иде кога надвор е под 0с, јас би размислил и за варијанта со обична 18-ка он-оф клима и кубик-два дрва за првото стоплување кога се доаѓа во викендицата (и за кеиф). Башка викендичка е, се краде а полицијата постои само за да ги малтретира обичните граѓани, па со он-оф клима барем нема да ти биде (премногу) жал ако ја украдат. :annoyed:

Quasimodo

hello world
2 септември 2016
154
119
Prilep
Во право е @Lokvan за викендици многу да не се трошеш за клима можеш да поминеш поефтино и да не дај госпо да крадат .. кај мене влегоја за Св Трифун само штета направија ништо вредно не украдија .. можеш оф/он клима или земи некоја 3xк Тундра 18 .. за Suzumi или некоја друга скапа клима СРЦЕ ќе те фати чоек оввем ако имаш во викенденцата камери/сензори и уба местоположба на викендицата

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262

Буџетот е 800-1000 евра.
За таа ситуација ти треба клима која ќе збрка работа инстантно без да филозофираме за квадрати и слични глупости.
Сакам да кажам дека треба да земеш 24.000 Btu клима која кога ќе дувне дувнато ќе биде. И проток и снага и се ќе има.
45 квадрати не се малку.

Tajson

lurker
25 февруари 2016
655
864
И Локван и Флегма дадоа убав совет, земи јака проточна клима која ќе задоволи за кратко време и ладење и греење. Се сложувам дека немора да биде инвертер, за кеиф не се штеди на електрична енергија.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.080
6.014
Клима со греач кој работи под 4 степени надвор не е логично за клима од која се бара да лади примарно и да грее докај 0 степени.

Џабе ќе крева сметки и ќе работи топачот на тацна, а не се користи климата скоро воопшто во тој период.

Пратете малку што бара.

Ломо Еко или ЛЦ 18ка е сосема доволно ако се оди на кинез, тошибата 16ка е солидна ако се оди на јапонски бренд, а и панасоник исто би посочил или Мицубиши сф50ве.

Незнам дали има просторот вифи, ама ако има тоа е најважната работа. За да си пуштиш летно време 3-4 саати пред одење натаму да ти излади на 22ц. Или пак ако одиш есен/пролет да си пуштиш ден порано да ти згрее на 22ц.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Клима со греач кој работи под 4 степени надвор не е логично за клима од која се бара да лади примарно и да грее докај 0 степени.

Џабе ќе крева сметки и ќе работи топачот на тацна, а не се користи климата скоро воопшто во тој период.

Пратете малку што бара.

Ломо Еко или ЛЦ 18ка е сосема доволно ако се оди на кинез, тошибата 16ка е солидна ако се оди на јапонски бренд, а и панасоник исто би посочил или Мицубиши сф50ве.

Незнам дали има просторот вифи, ама ако има тоа е најважната работа. За да си пуштиш летно време 3-4 саати пред одење натаму да ти излади на 22ц. Или пак ако одиш есен/пролет да си пуштиш ден порано да ти згрее на 22ц.
Greacot ne e problem Koga Ke se montira moze Da se iskluci.
Toshiba suzumu 16 ( novata na r32) e so 10.8 cm 3 single kompresor a starata e so 13cm3 twin rotari ama ja nema Kaj NAS vo porodazba. Ako sakas suzumi so twin rotari Mora Da odis so 18 ka koja e 72000 den.
Twin Znaci pomirna rabota I podolg zivoten vek ako se koristi normalno.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Со GSM се средува тоа, кој има време и воља (парите не се големи). И ептен има поента, за викендичка посебно... А некое безбедносно решение со GSM ионака секако треба, за надзор и слично.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Ај совет како да ја изладам „канцеларијата“ дома. Обично во дневна киснам на лаптоп или десктоп, ама некад знам и тука да се бутнам. Нема прозори, климите можат да ја донесат до 26-7. Два компјутера нон-стоп работат + овој десктопот за играње.

Дали нешто од она „портабл клими“ би помогнало во случајов. Мислам од типот на Evapolar клоновите од алиекспрес.

Еве слика.

MQVM4Rh1iS2-GJvWiCBDvYivLEBjk_3JZ_4rkm1HC7VoP0g10hETrO1iWxRNZuhDb6RiP_6OclRIjxNgePzn6krMAaQxk3vEaGNTNasuXMRmAL9Yy22m_CM_6pGAYlcJN8eqBeZ_E6ThbB6xj6zcYmmRqtw1PwOHLiadRplSTA5OzAaOgrkwDqDAAwkmK6fAy_ne2zxeBIk4n78Qof7WmmWfsC__nwXplrpjh5kkHhGmDBm6AgSigtamTNTjzYj0XM4u0qTRkSvNY_Or3HNWVv770B3qPdekiwR04iX94kqWrZSan9DqPvl-1q7D6N5do7hgYtCxvJelZPgcOuXOiq4TTI9GjnijBKK6ffU4Qut1anrrw3Hmd2J09HV5hqNl1jCavX053a2neDIGPrERcoBMIt7pTzbSxSA1zcKfIXszxBaQz97i5N_WnENBPHHOjxUGvAuYm30jC4MFyqpLmGMsJYlVSWkdOFeFQSO4XPV1n4lx_gVrbPJM-ou-0U7fU5jNoDpLPtFq2EpqwWQo3Es8AwR3APzNywBQL8ePqfWCt8nphicRmoVK09rJuHmJVeRAeFBMORtYjidmsEWyhNahrRgai-9e4UCxL5nyx8EsJTpMDnxFLYgeH6Nc0EaKaNgf1VjIGYmlykfseN9fQepJtuxKqknxgAs-xW2Uw-7qkIboLrZ1V42KvW9cW093rwEWZ6mYAZQ6w-qSmRgVlBNc=w509-h903-no

Пробав и панорама да се види димензијата на плафон.

anwNvUbOTOphkSZwHJCxGzjDju4BwsyIhPd21KCezKH2tex8gCTB-eL65vNvwyqH2LUWlL7O5wC2EqFDGQUPmuAZLc1F5ikaV89Vy6Kww1lMgyAy8cohCotRuGvhu_gipZkzQat1c_qCfe0_Ns480S2L5eZkmojs7eJyThYnugDaD1lF2rj8jie0Eno92jS8lU0x0VsRJarJOBaVtXNlwrulogqH3co7cjg6BQr4aUwStt9rGVdW-7rJvUNiNFxkoR4AY5Zwa9Jn8P534QPpLBbzgquhVIgi03QJV8HlqRGvU--rIlE1ilHJs2eWQFeXJKnTy8biYHR8r3AtY2XuurjSt56Bzh-Tg70UKn7ZoxSioH495oNJtA_PI5ZatMPMMC3PfFHAK3wF3pVXrg3xU_vJFNo_-U8aT_ucG9N6TgDGJIqq8AqAFrSgMNrzjBNZVcTzHrDJoghzPHLIMClupNV2lflMqzT0zlk4einfaogc8lxqG2yDh-L6RjzkAlsToxXJG13biI-aOd-fnKkc2MEeaYu53jVTf_E7gIOgsl-IGL64U7D0awJukHeQ-ouKNmN6Js5U1tR4TBec8pNIu9ACUS-v0R3ilmATfVZU9_Y1r3KpmQFT_Aup9MMxaLqZWNtJn7qshDLQzcnX_kc3ASA5Wuu1EnzX5r-8laAtqAklm1qyZEdYeTaQQZxIs9cwxABO7gWVn9vYAqGg_vWpSVtu=w1622-h903-no

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Технички гледано, било што па и најевтината сплит систем (он/оф) клима ќе го излади ова без проблем... Проблемот е кај да ја ставиш во ваков простор а да не те дува тебе. Ај не директно дување, ама индиректно едноставно не можеш да избегнеш. Незгодно.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Технички гледано, било што па и најевтината сплит систем (он/оф) клима ќе го излади ова без проблем... Проблемот е кај да ја ставиш во ваков простор а да не те дува тебе. Ај не директно дување, ама индиректно едноставно не можеш да избегнеш. Незгодно.

Неможам надворешната единица да ја монтирам. Десно ѕидот е во влез, лева е спална. Напред е комшија, позади е врата :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Беља... А зошто не успеваат да изладат ако ги пуштиш климите на појако, секако треба да изладат и таму. Ладното многу полесно се „шета“ низ врати, полесно од топлото.

едит: А нешто со пелтиер елемент, ама неколку комада и појаки?

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Беља... А зошто не успеваат да изладат ако ги пуштиш климите на појако, секако треба да изладат и таму. Ладното многу полесно се „шета“ низ врати, полесно од топлото.

Со таа клима што беше во дневна (on/off 3.5) не ладеше. Сега скоро ставив Lomo 3.5 во ходниците, грее добро ама не сум пробал во лето пошто е нова.

Шпајзот е во дупка таа врата позади води во друг ходник кој има два отвори. Малце е тешко да се објасни ама нема многу проток на воздух.

Како и да е ќе нарачам едно парче од тоа чудото од алиекспрес. Колку да се уверам дека не работи. Ако ништо друго имам 4х120мм вентилатори на 250мм профил и ќе ставам ќеса мраз позаид нив.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно