Чим имаш издув, онда ич не му мисли, портабл клима, мислам Вивакс ги носеа.Хмм сега ми текна дека има еден круг горе за вентилација ама води нанадвор. Таму ви собрало еден добар 140мм ац вентилатор, ама што со тоа.
@Metuzalem суво е таму друже очи се сушат. Нема ни парно ни водовод цевки никаде во близина. Мерачот покажува 25-30% што е верувам доста суво.
Чекај сега со ова вентилацијава ќе пробам нешто. Имам јаки AC вентилатори, ако го свртам да дува во влез, ќе влече воздух од собчето и теоретски ќе зголеми проток.
А да пробаш со оние климиве на тркалца (пингвини или како ги уште викат), цревото ќе го бапнеш во вентилацијата.
Чим имаш издув, онда ич не му мисли, портабл клима, мислам Вивакс ги носеа.
Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk
Така е најдобро, но тоа верувам дека не е баш ефтино решение. Целта е да брка работа на пролет, есен и во зима кога не е екстремно ладно. Во принцип ќе се користи многу ретко зимно време, најчесто на пролет и есен, но не повеќе од 2-3 месеци годишно. Буџетот е флексибилен до 1200-1300 евра доколку има смисла, т.е оправданост. А ако на еден инвертер му требаат три саати да загрее, а на друг триипол и разликата во цена е 30% за мене е неоправдано.За таа ситуација ти треба клима која ќе збрка работа инстантно без да филозофираме за квадрати и слични глупости.
Сакам да кажам дека треба да земеш 24.000 Btu клима која кога ќе дувне дувнато ќе биде. И проток и снага и се ќе има.
45 квадрати не се малку.
Затоа и ти викам да земеш 24.000 BtuА ако на еден инвертер му требаат три саати да загрее, а на друг триипол и разликата во цена е 30% за мене е неоправдано.
Секако прво ќе пробам со вентилатор да дува нанадвор. За разлика од лани сега имам уште една клима, па можда доволно ќе биде.Препорака до ARMac, да размислиш добро околу купување на портабл клима затоа што е неверојатно бучна. Јас имам една Vivax што ја користам на работа во 50 квадрати просторија како надополнување на сплит 3,5 кв. Поставена ми е дијагонално од местото каде што седам и едвај се издржува бучавата. Во тој простор кај тебе ќе оглувеш од таква клима.
SUV ti e vozduhot zemisi ultrasonicen navlaznuvac na ladna pareaА некој да објасни зашо климата коа ќе ми направи 24 степени воздухот е као „пун“ и тежок, као сув и грло боли а парното го нема истиот ефект?
(имам и клима и парно ама затоа повеќе користам парно за греење)
Климата ми беше препорачана овде, Грее инвертер не ми текнува модел у моментот ама стварно е добра и мокјна клима, и не троши многу струја.
24ka klima ima min protok od 800m3\h I 800-900w min potrosuvacka,Затоа и ти викам да земеш 24.000 Btu
(лупам сега, да се провери треба) Ако 18000 Btu има проток од 800 метри кубни на час 24.000 има 1200
Кога ќе видиш дека оние кубици воздух се пресметувани на макс. вентилатор јасно е дека не сакаш да бидеш реметен од клима со слаб проток.
SUV ti e vozduhot zemisi ultrasonicen navlaznuvac na ladna parea
Klimata poveke Go cilkurira vozduhot .Ама дали тоа значи дека климата го суши воздухот повеќе од парно (при постигнување на иста температура)?
Релативна влажност, на повисоки температури посув е воздухот. На иста температура иста влажност ќе има, без разлика со што ќе загрееш до таа иста температура. Ова е лесно докажливо со мерање на влажноста, ако не веруваш греј еден ден со едно (парно), друг ден со друго (клима), и мери влажност. Ако не добиеш исти резултати или некако си влегол во паралелен универзум каде владеат други физички закони... Или мерачот за влажност не ти чини.А некој да објасни зашо климата коа ќе ми направи 24 степени воздухот е као „пун“ и тежок, као сув и грло боли а парното го нема истиот ефект?
Милион пати сме зборувале за ова, ама Флегма секогаш инсистира на дупло појако димензионирање (од оптималното). А воедно и е застапник на ставот дека климите не може да бидат главно средство за греење. Иди па најди му го крајот!24ka klima ima min protok od 800m3\h I 800-900w min potrosuvacka,
Problem e Koga Ke zatopli Ke se odnesuva kako on off.
I silno duva vo prva I toa e problem smeta.
@toshex климата ти е наместена да дува право во тебе (каде обично се седи)?
Милион пати сме зборувале за ова, ама Флегма секогаш инсистира на дупло појако димензионирање (од оптималното). А воедно и е застапник на ставот дека климите не може да бидат главно средство за греење. Иди па најди му го крајот!![]()
Нема логично објаснување, релативната влажност ќе биде иста - на иста температура. Да не го местиш парното на пониска температура?
Препорачувам да земеш да ја мериш температура, да не се водиш според термостатот од парното. И да измериш влажност, на иста темература загреано во двата случаи, евтини се мерачите.
Ако толку ти смета ова, истерај ја работата до крај.
GAMING DESK NITRO CONCEPTS D16E, CARBON RED w/Electric Height Control, GABU-210
37.300,00 ден
PSU 550W BE QUIET! PURE POWER 12 w/PCIe 5.1, 80 Plus GOLD, BP001EU
5.490,00 ден
CPU AMD RYZEN 9 9950X3D2, 16C/32T, 5.6GHz 192MB 200W, w/ AMD Radeon Graphics, s.AM5, BOX, 100-100001978WOF
61.360,00 ден
KEYBOARD MECHANICAL MINI HAMA RAGE EXODUS 760 RGB LED 60% w/palm rest OUTEMU Red switch , Black, 217828
2.580,00 ден
STREAM DECK MINI ELGATO DISCORD EDITION , x6 LCD keys, ELGATO-10GAI9931
3.930,00 ден
SSD M.2 NVMe and SATA DOCKING STATION GEMBIRD, USB Type-C 3.2 Gen 2x2, Black, DD2-U3M2
4.980,00 ден