@FLEGMA ти бе друже да искоментираше нешто? Или ложиш вреќи со пелети па немаш време?![]()
Имам повеќе потреби од кои сакам конечно да сватиш дека:Имаш потреба сам себе да се убедиш дека не си се заебал со купувањето систем на греење со пелети?
Џабе се објаснуваш кога не може да разбере дека не сите седат дома со отворени врати, не сите имаат добар распоред на стан/куќа за греење со клими. На некои им требаат клима во секоја соба исплатливост нема во тоа.Имам повеќе потреби од кои сакам конечно да сватиш дека:
Приметуваш дека не седиме сите во 35 квадрати?
- Имам повеќе клими (сите инвертери)
- Имам парно на пелети со современ котел полн со дугмиќи, тајмери и останати чудеса како електроника за контрола на температура, електромоторни вентили за регулација, исклучување на групи радијатори и сл. Не можеш ова да го разбереш ама се трудам.
- Дека цената на коштање на греењето со инвертери во оние "две недели на - 15" (кои се претворија во еден месец btw) е еднаква па дури и помала од цената на греење со пелети. Ако се додаде и потрошената струја за топла вода, машина за перење, сушалка, шпорет ...
Дека цената на коштање на греењето со пелети во оние "две недели на - 15" (кои се претворија во еден месец btw) е еднаква па дури и помала од цената на греење со инвертери. Ако се додаде и потрошената струја за топла вода, машина за перење, сушалка, шпорет ...
Приметуваш дека не седиме сите во 35 квадрати?
Ама да измерите целокупна твоја струја, и целокупна негова струја+пелети. Само да казам дека ако има добат систем, со кој добива и топла вода насекаде, плус за машина за алишта, за садови и слично, тоа е дополнително штедење енергија. Јас сум за клима ама ако е проектирана саглам просторијата. Ако како кај мене со ходници, па врати за секоја соба, па купатила, нишѕо од клима. Глупион воздух незнае кривини да фаќа. Плус јас со клима (која морам да кажам дека ја користам само у меѓусезона, на парно сум градско) никад не сум успеал купатило да стоплам.Тоа со отворени или затворени врати, не го гледам како дел од дискусијава. Разни луѓе разни потреби. Познаник на мој пријател направи куќа без врати (освен за бањите и влезната која е лизгачка и може да не се гледа кога е отворена). Па идете вие сега објаснете му на човекот зошто треба да стави врати, па уште и да ги држи затворени.
Така да @dino не разбирам зошто воопшто зборуваме за тоа. Економичната варијанта е таа, а кој не сака - не мора така.
Тоа дека цената на коштање на греењето со пелети била еднаква па дури и помала од цената на греење со инвертери... Тоа е нешто што е толку далеку од реалноста, што не знам дали да се смеам или да се нервирам зошто пишуваш вакви безвезни тврдења.
Само ќе ти кажам - чувај ги сметките за вреќите пелети (ваљда не ги гориш и нив заедно со пелетите). На крај на грејната сезона јас и ти ќе се пресметаме да видиме кој е во право. Со давачките за греење мислев да се пресметаме (кој повеќе потрошил по метар квадратен), не да се тепаме. :hay:
Fear, uncertainty and doubt (often shortened to FUD) is a disinformation strategy used in sales, marketing, public relations, politics, cults, and propaganda. FUD is generally a strategy to influence perception by disseminating negative and dubious or false information and a manifestation of the appeal to fear.
У Скопје просек дневна максимална 30ка не сум видел одамна у Јули и АвгустExplaination to the graph:
Max temperature: Average max daily (24h) temperature per month
Minimum temperature: Average minimum daily (24h) temperature per month
Average temperature: Average daily (24h) temperature per month.
The temperature normals are measured in the period 1961–1990.
Некои од нас изгледа имаат...Да де, 4 инвертери трошат по 1600 денари секој ...
Мене не ми се исплати греење на струја на температури под - 5. Тебе како ти воља.
Ако ти пак мене пробуваш да ми докажеш дека топлината од инвертер и парно е иста тогаш имаме проблем со мозоците.
Ама да измерите целокупна твоја струја, и целокупна негова струја+пелети.
Затоа имаме и по денови пресметано. Како што е приложено во графиците над табелата за конкретниов месец за кој се дискутира.Ако се пресметува просек, така излегува. Ама ова се само статистики што всушност ништо употребливо не кажуваат. Пак ќе речам, ако пресметаш годишна просечна температура или по годишни времиња, ќе излезе нема потреба ниту од ладење ниту од греење.
Ама заклучокот го вадиш од табелата. 30 може да е просек од 29 и 31, ама може да е и од 20 и 40. Тоа е она што табелата не го кажува (девијацијата), а што се користи да се наведе на погрешен заклучок.Затоа имаме и по денови пресметано. Како што е приложено во графиците над табелата за конкретниов месец за кој се дискутира.
Го запалив парното за инает на Lokvan@FLEGMA Колку потрошија AERI месецов kwh ??? кај нас денес стасаа сметките FAKING 5100 ден за две печки 1300 kwh евтина за мојава 13/4м2 децка на 2 немав проблеми али кај стариве 15м2 на 3 не се исплача со печки на пролет двете ЛЕТАА низ тараса)
Хахаха. Тоа вие пазарете се. Не тврдам јас ни едно ни друго. Викам само можно е, со саглам изведен систем. Мада јас место пелети би одел со топлинска пумпа тогаш, за парното зборам. Кај климите ме нервира само тоа што пак ќе речам у стан со многу ходници и врати, нема шанси да стоплиш насекаде, освен ако не инвестрираш у многу клими. А за купатила ич муабет да не праамНема проблем, ќе чувам сметки за струја (само уште Флегма да го убедиш да не се крие).![]()
Па нормално дека е салам. Парното го користам од 90-та наваму па прво беше на нафта(!) со комбиниран котел (дрва/ќумур) па потоа сум го осовременил и од централно го претворивме во етажно односно за секој спрат при што старата челична инсталација се замени со бакарни и pex цевки, се додадоа електромоторни вентили и електроника за регулација на топлината + се додаде(оа) сончеви колектори 6x2,5 квадрати со 120 литарски болјери + современ котел на пелети.Викам само можно е, со саглам изведен систем.
Во право си дрвата и пелетите и чадењето. Затоа и реков би го префрлил централното греење на топлотна пумпа.Јас јес да сум Скопјанец ама на прекланската историски ладна зима кога немав проблеми со греење само со клими - мислам дека и Битолчани на само -18с можат неколку дена да завршат работа дури и ако земале малку послаби клими одошто треба. Ако е толку зорт ќе пуштат и некоја греалка, а другите 95% од грејната сезона ќе тераат без проблеми. Јас лично и на пониски температури од тие сегашните во Битола, без проблеми загревав до 25с.
Од друга страна Флегма чита Кајгана и се чуди како AERI потрошила „цели“ 1200 денари во Декември, а за пелети се обложувам дека плаќа повеќе од 6000-9000 денари месечно. Сите месеци! Додека климиве од втора половина Фебруари ќе идат на пола потрошувачка, а еден месец после тоа може само да се смееме колку ниска потрошувачка - но и да плачеме зошто соседите со пелети и дрва сеуште не трујат со чад и саѓи на надворешни 10+ степени.
MONITOR 25" AOC 25G3ZM/BK , VA, 1ms, 240Hz , Full HD, 2xHDMI, DP
8.190,00 ден
STREAM DECK STUDIO ELGATO, x32 LCD keys, 2 x 360° encoders, Rack Mount, 10GBO9901
59.260,00 ден
RAM SO DIMM DDR5 8GB 5600Mhz CL46 Crucial CT8G56C46S5
11.640,00 ден
SSD M.2 256GB KINGFAST F8N NVMe , 1.988/1.522MB/, KF2321DCS25BF-256
3.370,00 ден
SSD M.2 NVMe and SATA DOCKING STATION GEMBIRD, USB Type-C, Black, DD-U3M2
1.390,00 ден
COMBO KEYBOARD AND MOUSE WIRELESS GEMBIRD SILENT KEY PRO, Black, KBS-WMS-01
900,00 ден