За да не цитирамШто е проблемот не сум во тек со темава?
Треба да има 20 степени разлика од влез до излез за да има топење.Треба да е над 38Ц издувот на климата, а истовремено да е висок pdesignh и висок SCOP. Тоа е уметноста.
А ако климата има помал минимален издув(на пример 200m3h) тогаш и излезната температура може да е помала исто и потрошувачката да е помала од 200вати и да оди до минимум 100вати на одржуање кога е потребно без да се гаси често.Ладење кога ти е топло, и греење кога ти е ладно е сосем различно.
И не гледам конкретно зошто да не дува накај луѓе климата искрено. Мицубишито има опција за да те прати кај си и да го насочува воздухот точно накај тебе. Или пак обратно да те избегнува ако сакаш.
Ама такви опции кај мене рецимо се решени со тоа што уште во старт сум ја позиционирал климата оптимално да дува во просторот. Но, кај помали соби нема таква опција. Каде и да ја ставаш климата таа секако ќе дува во некого.
Затоа да не ја промашуваме поентата. Поентата е дека издувот на климата кога грее не смее да е под 38 целзиусови степени.
Прво, 12-ка ако константно дува на двојка/тројка тогаш е утнат изборот и климата/моделот се преслаби за енергетските потреби на просторијата. Таа клима во најладните денови нема да постигне да ја загрее просторијата, и предвремено ќе се амортизира а работниот век ќе и биде значително помал од клима која работи без големо оптоварување.Затоа јас сум поборник за местење на појаки клими од предвиденото.
Подобро е да имаш 18-ка со вентилатор на кец отколку да те смара 12-ка на двојка/тројка константно.
Ако сакаш, твое си е и ќе направиш што сакаш.И не гледам конкретно зошто да не дува накај луѓе климата искрено. Мицубишито има опција за да те прати кај си и да го насочува воздухот точно накај тебе. Или пак обратно да те избегнува ако сакаш.
Апсолутно е различно. Директно дување врз луѓе од клима која е во мод на ладење, е сулуда работа. Но ако некој сака (сулуди работи), зошто да не - нека се лади директно под клима. Секому неговото.Ладење кога ти е топло, и греење кога ти е ладно е сосем различно.
Од тие 100 вати на „одржување“, сигурно половина одат на потрошувачката на вентилаторите на внатрешната и надворешната, плус самата електроника што троши. И кажи ми сега со тоа што останува за компресорот за пренос на топлината, колку топлина ќе се пренесе и која ќе е ефикасноста, кога повеќе од половина од енергијата се троши на баласт?А ако климата има помал минимален издув(на пример 200m3h) тогаш и излезната температура може да е помала исто и потрошувачката да е помала од 200вати и да оди до минимум 100вати на одржуање кога е потребно без да се гаси често.
600-800Вати топлина со некаде потрошувачка од 150вати.Од тие 100 вати на „одржување“, сигурно половина одат на потрошувачката на вентилаторите на внатрешната и надворешната, плус самата електроника што троши. И кажи ми сега со тоа што останува за компресорот за пренос на топлината, колку топлина ќе се пренесе и која ќе е ефикасноста, кога повеќе од половина од енергијата се троши на баласт?
Јас лично не сум видел потрошувачка под 200 вати. Но ете и 200 вати нека бидат, со октомврискиве температури SCOP-от иде и над 5 во просек. Со 200 вати струја се добива над 1 киловат топлина... Сосема доволно, ако изолацијата е соодветна.600-800Вати топлина со некаде потрошувачка од 150вати.
Во животот секогаш има некаков компромис. Во твојов случај - ако климата е позиционирана така да дува таму каде седат луѓе, во зима ќе ги грее ама и во лето ќе ги лади. Директно во луѓето. Ок тебе можеби ти е убаво така. Или ок, ти имаш клима која можеш да ги подесиш перцата да се позиционираат така да дувањето да ги избегнува луѓето... Но повеќето од луѓето немаат такви клими, ниту па љубат климата да дува директно на нив - и посебно не на ладење.Јас немам компромиси бидејќи не излегле. Ти зборуваш ако имаш клима што дува под 38Ц па има компромисна ситуација која мора да се решава.
Ти сакаш да имаш топол издув кој ќе дува директно во тебе. Пеки. Твојот компромис е релативно помал SCOP и релативно поголема потрошувачка, за возврат на исполнување на желбата да те дува топол воздух.Ако успее климата да вади соодветно висок SCOP пришто ќе си вади соодветна температура на издув незнам како е тоа „компромис“. Кога тоа е идеалното решение кое сите го сакаат и бараат.
На ebay е уште поефтин
LCD Display Digital Voltage Wattmeter Power Analyzer Electronic Energy DNKR 01 | eBay
Sent from my iPhone using Tapatalk
Да го направеа со постандарден штекер наместо со конектори за жици ќе беше многу покупуван.Тоа секако, али јас би сепак идел на sonoff pow
Вчера ми стигна од АлиНа ebay е уште поефтин
LCD Display Digital Voltage Wattmeter Power Analyzer Electronic Energy DNKR 01 | eBay

EXTERNAL CAPTURE ELGATO 4K X HDR10, VRR, USB 3.0 (TYPE-C), 10GBH9901
16.590,00 ден
NET LAN WIRELESS USB TP-Link ARCHER T3U, AC1300, MU-MIMO, Dual Band, USB3.0
1.100,00 ден
PASTE THERMAL ARCTIC MX-7 (4g) + МX Cleaner Wipes, TC: 4.2 W / mk ACTCP00092A
560,00 ден
NET LAN WIRELESS DUAL BAND WIFI6, USB 2.0, CUDY WU900
680,00 ден
MOUSE WIRELESS CORSAIR Scimitar Elite SE RGB Gaming MOBA/MMO (16 buttons), 2.4Ghz & BT, White, CH-9314011-WW
9.250,00 ден
MOUSE WIRED USB GEMBIRD G-LASER, 2400DPI, Black ,MUS-GU-02
390,00 ден