Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.567
19.262
Son off дозволува хакирање па потоа (меѓу другото ) можеш да го гледаш и подесуваш на Десктоп.

А пошто сум Флегма никако да го порачам.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Дупло поскап

Sent from my iPhone using Tapatalk

bakigvg

hello world
28 јуни 2016
233
132
Подобар избор е sp3s од broadlink, го користам околу две години и функционира одлично а и има можност да се внесе ефтина тарифа.

https://rover.ebay.com/rover/0/0/0?mpre=https://www.ebay.com/ulk/itm/122882735506

Јас имам 4 од овие, ќе ми требаат уште толку. Супер уред, единствено што нема опција да наместиш ефтина тарифа од 2-4 часот :)

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Мана има дека.е со една.тарифа.
Ама тоа е. Иначе добар е.
Дефинитивно има две тарифи. Има и графици за неделни/месечни потрошувачки, карбон футпринт коефициент, свашта има ама тоа што е најважно е што е точен и тоа што не губи податоци и кога има периоди без струја. Единствено (како што погоре кажува Баки од Гевгелија) нема можност да се убаци втор термин за евтина тарифа од 2 до 4 попладне.
Сигурно има и подобри мерачи на потрошувачка ама овој за парите е супер.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Во врска со мерачот за потрошувачка кој го користам, @Chicco69 го најде на FT за ок цена (поевтино отколку што јас го земав од Меркур):
$14.02 TS-836 Power Meter Energy Watt Voltage Amps Meter Analyzer Socket (EU) - time / power / cost / voltage / current / frequency / power factor / min. power / max. power / price / energy (KWh) display at FastTech - Worldwide Free Shipping
Најдобар мерач за тие пари, јас си нарачав уште еден.

Инаку вечерва важи и купонот TREAT10 за 10% попуст на се од FT, може и на мерачов да се искористи.
Со една тарифа е овој мерач нема две

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Со една тарифа е овој мерач нема две
Друже, истиов мерач го имам две години. Ваљда знам дека има две тарифи. :)
Или еве бе тефтерот (да не биде дека бабата лаже):
Освен ако мерачот од FT само визуелно е ист како мојот, ама нема исти можности. Ти го имаш нарачано, знаеш со сигурност дека нема две тарифи?

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Друже, истиов мерач го имам две години. Ваљда знам дека има две тарифи. :)
Или еве бе тефтерот (да не биде дека бабата лаже):

Освен ако мерачот од FT само визуелно е ист како мојот, ама нема исти можности. Ти го имаш нарачано, знаеш со сигурност дека нема две тарифи?
Имам ваков со.една тарифа е

Дугмињата на средина сњ различни кај тебе

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Шит. Да не му треба на некој мерач за потрошувачка, имам еден за продавање? :innocent:

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
Malku pomos,posto sum vo plan da zemam uste edna klima a se mislam dali da bide parapetna ili sidna.inace mi treba za vo detska soba od 14m2,normalno vo taa soba i će se spie.ako nekoj poseduva ili znae dobro bi dosol sovet.proslive tri sezoni se greev so klima i zadovolen,greev 31kv,a navecer se otvarase vrata da se stopli i taa soba,posto sega će se koristi redovno a so edna klima malku tesko se gree koga će zaladi sum vo plan za kupuvanje na uste eden ured,koj sekako će pomaga i na drugata klima.korisnik sum na mits fh 35.
Zdravo drugar. Ova mene ke mi e vtora sezona kako se gream so inverteri i eden imam staveno vo spalnata kade shto spieme jas i zena mi. Imam vo spalna Mitsu WN35 i iskreno nam ne ni smeta klimata. E sega mene mi e spalnata 21m2+ 3m2 WC shto znaci e 7m2 pogolema od tvojata pa izduvot od klimata se cuvstvuva pomalku. Od ona sto kako iskustvo go imam jas e da vnimavas na bucavata na nadvoreshnata edinica. Ke si stavis bufferi obavezno, i ke gledas montazata na nadvoreshnata da ti bide na zid shto podaleku od mestoto kade shto vi se glavite. Ne deka jas imam problem so nadvoreshnata, no gledam deka ako ja imav zakaceno na zidot kade shto ni se glavite, sigurno ke slushav buchava.

Vo odnos na duvanje na klimata, generalno nemame problem ni jas ni soprugata no na povekje od dvojka izduv ne sum ja stavil nikogas. Pred spienje ke si namaluvas 2-3 stepeni na klimata, ke ja stavis ili na edinica izduv ili na AutoFan i nema da imas problem ako uvidis deka ti smeta dvojka izduv.

Ne kritikuvam nikoj, no nemozam da razberam kako lugje shto imaat parno greenje mozat da imaat rebra vo spalnite i da great, a im smeta klima da imaat. Pa na edinica izduv edvaj i da se oseka duvanjeto na klimata, a ne gledam nikakva pricina zashto bi bilo problem preku nokj klimata da bide na edinica izduv.

maci

poweruser
2 април 2008
3.385
972
Не знам дали е моторот, не верувам, мада нешто гребе, лагерот може да е на фанот.

Не е ништо од вратичката што се спушта отвора, ја клатев лево десно пластиката, не е до тоа, нешто е со фанот внатре.

edit: На 6-12 месеци стар не би отворал да вадам пластики итн, а исто и сервисерите не би се нафатиле за такво крцкање дробење.

Vlav големиот фан не ти е подесен.
Има еден штраф помеѓу перките внатре.одврти го и рачно подеси го целиот фан малку лево или десно.

Испратено од Redmi Note 2 преку IT.mk форум апликација

Juve_fanatic

hello world
4 март 2018
171
130
fa6359abcaf728c2b06cb829db800482.png
53ad29df00d9fdadee7520af154f56d8.jpg

Ne znam zoshto, ama klimava mi izgledat madafakerski. Strashno izgledat. So zdravje da si ja koristis i da postiras iskustva za zimava. Ako imas merach, bi me interesiralo kolku troshi pri rabota na ovie temperaturi sega. Mojata FH35 e stavena vo 56m2 dnevna soba, i raboti so 420W.

Vo idnina, gi spremam moite da kupat 5,5ka klima za kaj niv vo dnevna i vo zavisnost od budzetot shto ke go imaat ke gi nateram da zemat SF50. Bash me interesira kako ke pomines.

Dean1

read-only
13 април 2018
4
4
Во врска со мерачот за потрошувачка кој го користам, @Chicco69 го најде на FT за ок цена (поевтино отколку што јас го земав од Меркур):
$14.02 TS-836 Power Meter Energy Watt Voltage Amps Meter Analyzer Socket (EU) - time / power / cost / voltage / current / frequency / power factor / min. power / max. power / price / energy (KWh) display at FastTech - Worldwide Free Shipping
Најдобар мерач за тие пари, јас си нарачав уште еден.

Инаку вечерва важи и купонот TREAT10 за 10% попуст на се од FT, може и на мерачов да се искористи.
Vo anhoch go ima istiot 890denari e

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK

civikom

hello world
17 декември 2011
272
249
Decki, dali nekoj znae neshto povekje za ovaa klima?
Carrier Ventus Supreme 42QHC018D8SW / 38QHC018D8SW ЗА САМО 51990 ден

Da poznavate nekoj shto ja ima, ili opshto da mi kazete neshto za klimite od Carrier? Kako firma imaat ogromno renome vo svetot na klimite, dolga tradicija, no me interesira kako toa izgleda vo realnost.....
Под Тоshiba се сега Carrier, значи ако се мислиш само Toshiba заборави го Carrier не е тоа што беше више за сплит системи (од искуство ти кажувам ).

Испратено од SM-G930F преку IT.mk форум апликација

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Decki, dali nekoj znae neshto povekje za ovaa klima?
Carrier Ventus Supreme 42QHC018D8SW / 38QHC018D8SW ЗА САМО 51990 ден

Da poznavate nekoj shto ja ima, ili opshto da mi kazete neshto za klimite od Carrier? Kako firma imaat ogromno renome vo svetot na klimite, dolga tradicija, no me interesira kako toa izgleda vo realnost.....
Пријател во канцеларија има веќе 5-6 години две Кериер клими и засега немал проблем. За конкретниот модел не би можел да ти кажам нешто попрецизно.

roliver

hello world
7 јануари 2018
103
50
Eve i jas da dadam eden podatok od merenjeto izvrseno sabajlevo vo 06:10 casot:
Klima Vivax ACP-12CH35AEQI R32, postavena na 22 stepeni, max brzina (ne e turbo vkluceno) vlez 25.3 stepeni, izlez 42.3 stepeni , potrosuvacka 723 W.
Spored podatocite (oficijalni) sabajlevo vo Prilep kaj 06:00 3.2 stepeni.
Steta sto ne se znae kolkava e kolicinata na vozduh na izduvot (nemam podatoci).

Ako se zeme 500 m3/h (na klimi.mk stoi podatok 600 no mozebi e za turboto bidejki togas klimata duva so pogolema brzina od max) se dobiva:
500 x 1.2 x (42.3-25.3)/3600 =2.833 / 0.723 = 3.919 COP na 3.2 stepeni nadvoresna temperatura.

Sepak ovaa brzina od 500 m3/h mora da se zeme so golema rezerva - verojatno e pomala za malku

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно