Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

DelphiUser

user
2 март 2011
1.709
1.637
Drachevo
Овај другиот форум со 1300 страни за клими, паднат е од Четвртокот?

Тешко нам ако се префрлат овде тие дискусии. Нека му го отворат отпадот, ако треба ќе донираме за сервер.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Фери би требало да е со EEV и со поголема надворешна единица.

А до 50000 имаш слаб избор за греење на 5.5kw затоа што тие што даваат 5kw на греење се многу ретки.
Ломо 18ка
Аери 18ка
Некои такви. Поозбилните 5.5 се над 10000 еур како SF50VE, Хансол 18 и слично. Кои треба да ги видиш ако имаш потреба од јака клима.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

jovankaramac

read-only
3 август 2018
47
55
Imam na dva sprata eden prizemje eden 2ri kat, dve dnevni sobi sto se zatopluvet so klima od ST najeftinata 3.5 kw so inverter. Ednata e 28 kvadrati dolga kako voz soba, drugata e po kvadratesta 25 kvadrati nekade. Vo zima vo najladnoto, samo so klima nemoze da se zatopli, ama i dvete sobi imaat plus okolu 1kw podno samodelsko greenje na struja. I se uklucuva po potreba okolu 3 nedeli po nekolku sati. Gi koristime samo za greenje vekje 4-5 sezoni vekje.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Одлично сте направиле. Така и треба. Дур тераат климите нека тераат. Кога ќе пуштат душа ќе се оди на некои посилни и поекономични и готово.

Тоа е поентата на едно греење, баш како што си пишал.
Imam na dva sprata eden prizemje eden 2ri kat, dve dnevni sobi sto se zatopluvet so klima od ST najeftinata 3.5 kw so inverter. Ednata e 28 kvadrati dolga kako voz soba, drugata e po kvadratesta 25 kvadrati nekade. Vo zima vo najladnoto, samo so klima nemoze da se zatopli, ama i dvete sobi imaat plus okolu 1kw podno samodelsko greenje na struja. I se uklucuva po potreba okolu 3 nedeli po nekolku sati. Gi koristime samo za greenje vekje 4-5 sezoni vekje.

Ела Хај

read-only
22 октомври 2018
2
0

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.761
6.466
SK
Фала за пренесеното искуство, но кажи и параметри како изолација и локација. Не го разбирај ова како критика, напротив убаво е да се знае дека и најќумур брендовите имаат минимум квалитет доволен за да ја заврши работата.

Мое лично мислење е дека за некои 10 до 20% повеќе пари, ќе си земел подобри клима уреди и ќе си бил уште позадоволен. Како и да е, одлично е затоа што ем штедиш пари ем не загадуваш во урбана средина. :)

jovankaramac

read-only
3 август 2018
47
55
Фала за пренесеното искуство, но кажи и параметри како изолација и локација. Не го разбирај ова како критика, напротив убаво е да се знае дека и најќумур брендовите имаат минимум квалитет доволен за да ја заврши работата.

Мое лично мислење е дека за некои 10 до 20% повеќе пари, ќе си земел подобри клима уреди и ќе си бил уште позадоволен. Како и да е, одлично е затоа што ем штедиш пари ем не загадуваш во урбана средина. :)
Izolacija 5ka stiropor, prozori na prizemje, plastika, na tret sprat dupli drveni proziro ama malku od malku se osekjat duvanje, se gledaat perdinjata kako se mrdaat ko ke ima veter nadvor. tavanot e ploca neizolirana megju sprat. Inace moe mislenje ako se redi tavanska izolacija da se odi so stiropor ili stirodur, namesto kamena volna. Kako i da e, kolku ke platis tolku ke se grees, tolku i ke potrosis struja. Neli?

gomax

read-only
26 мај 2018
3
8

Ова некако ми искача од буџет +10к е но секако вреди да се разгледа. Но кога сме кај GREE ме интересира како е регулирана гранацијата ( пошо увозниците имаат крајно арогантна и некомпетентна персона во салон кој не сакаше/можеше да ми објасни и токму поради тоа ме одбива брендот) доколку секоја година си викам сервис и се обновува гаранцијата, на што важи, компресор, внатрешна единица?

Благодарам однапред

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Земено Mitsubishi LN35VG, денес ја монтираа. Екипата беше договорена од Енерго Систем, не го приметив написот на „пикапот“, профи дечки ептен (75 евра монтажа).

IMG_20181023_133657.jpg IMG_20181023_163509.jpg

Не е воопшто ладно сега, но од тие пола саат што ја пуштив на греење на 31 степен (макс), доста загреа и крена температура во канцеларијата. За релативно брзо време подесив и WiFi конекција со MELCloud (не ми успеваше заради тоа што немав штиклирано WPS на рутерот...). Доста задоволен од апликацијата, на интернет читав дека имало „лаг“ од неколку минути во праќање/примање команди преку неа, но во пракса беше побрзо. Со контактирање на Митсу поддршка наводно можат да го намалат тој „лаг“ до 1 минута макс.

Screenshot_20181023-224443.png Screenshot_20181023-224512.png

Ќе следам ситуација, особено лесно е што вака и преку апликацијата можам да посматрам што се случува бидејќи тоа е канцеларија на сопругата и ретко одам таму.

Инаку, отидов да пазарам SF50, немаше на лагер во тој момент и требаше да почекам недела дена. Се умеша женско и смени план, поубава била оваа, со дополнителни филтри, вифи... Дури и Вивакс 18AEVI гледаше, ама немаше лагер и од тоа.

Благодарност до @mdeni, @FLEGMA, @Lokvan, @vlavot и други за советите како и извинување ако досадив со замарање.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Ова некако ми искача од буџет +10к е но секако вреди да се разгледа. Но кога сме кај GREE ме интересира како е регулирана гранацијата ( пошо увозниците имаат крајно арогантна и некомпетентна персона во салон кој не сакаше/можеше да ми објасни и токму поради тоа ме одбива брендот) доколку секоја година си викам сервис и се обновува гаранцијата, на што важи, компресор, внатрешна единица?

Благодарам однапред
Гаранцијата се однесува на цела клима внатрешна надворешна единица

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
@Necromancer
Со среќа да ја користите. Супер избор. Апликацијата е "страва". Ние си Вивакс, Гриа и Мидеи користиме рудиментарна програма која е изработена од Мидеа и се појавува под разни имиња на Плејстор. (MIDEA Air, Net Home Plus...)

Во основа бркаат работа за она што се наменети и лагот од внесување до извршување изнесува макс. 2 секунди.

Ми фали телеметрија како кај тебе и затоа ќе набавам Sonoff од Алиекспресс кој ќе ми мери потрошувачка и температура.

Само имам еден глуп проблем со климата и апликацијата. Климата ми ја снемува од мрежа и не можам да откријам во кого е проблемот, дали во рутерот или во климата односно нејзиниот wifi модул. Ова, како што приметив, се случува еднаш на два-три дена и работата се оправа ако ја исклучам и уклучам во штекер.
Е сега, дали рутерот не и доделува IP како што треба (преку DHCP) или оваа едноставно заспива, не знам.

Сум пробал и со фиксна адреса без успех. Никако да растумачам.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Земено Mitsubishi LN35VG, денес ја монтираа. Екипата беше договорена од Енерго Систем, не го приметив написот на „пикапот“, профи дечки ептен (75 евра монтажа).

Погледнете го атачментот 67887 Погледнете го атачментот 67888

Не е воопшто ладно сега, но од тие пола саат што ја пуштив на греење на 31 степен (макс), доста загреа и крена температура во канцеларијата. За релативно брзо време подесив и WiFi конекција со MELCloud (не ми успеваше заради тоа што немав штиклирано WPS на рутерот...). Доста задоволен од апликацијата, на интернет читав дека имало „лаг“ од неколку минути во праќање/примање команди преку неа, но во пракса беше побрзо. Со контактирање на Митсу поддршка наводно можат да го намалат тој „лаг“ до 1 минута макс.

Погледнете го атачментот 67889 Погледнете го атачментот 67890

Ќе следам ситуација, особено лесно е што вака и преку апликацијата можам да посматрам што се случува бидејќи тоа е канцеларија на сопругата и ретко одам таму.

Инаку, отидов да пазарам SF50, немаше на лагер во тој момент и требаше да почекам недела дена. Се умеша женско и смени план, поубава била оваа, со дополнителни филтри, вифи... Дури и Вивакс 18AEVI гледаше, ама немаше лагер и од тоа.

Благодарност до @mdeni, @FLEGMA, @Lokvan, @vlavot и други за советите како и извинување ако досадив со замарање.

Ауу, фантастичен избор.
Честитки за најправилниог избор, ќе имаме информации од прва рака.

Еве ти ги предностите со мелклауд што другите сонофф итн не ги нудат.

И еве објаснение зошто е дилејот толкав.
Heatpump as an IoT?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје

darkocento

read-only
6 февруари 2018
2
0
Добар ден. Гладам дека овде има доста од вас што се разбираат на темата. Мене контретно ме интересира инвертор за во спална соба од 16м2 дајте ми предлог што да барам, да не е многу бучна и да е економична. Буџет 20.000-25.000 ден. Фала однапред.

Последна промена:

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно