Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

nik0la_

lurker
5 јануари 2012
720
1.380
nik0la_'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 1600 Processor
Motherboard
Gigabyte AB530m-Gaming1
Storage
Force Series™ MP500 120GB M.2 SSD - Corsair & 500GB Western Digital HDD
PSU
EVGA 600 BQ, 80+ BRONZE 600W
RAM
16 GB 2x8 VENGEANCE® LPX DDR4 DRAM 2400MHz C14
Video card
Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB
Case
ATX Midi Tower Case SAMA Vision III Gaming
Mouse
Bloody v7m
Keyboard
Sharkoon SKILLER MECH SGK3 mechanical RGB
Monitor
Philips 23" Full HD LED IPS
OS
Windows 10
Од каде може да се купат буфери за клима?
@FLEGMA ако го решиш тоа со снемување на клима пиши , и јас имам ист проблем.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Од каде може да се купат буфери за клима?
@FLEGMA ако го решиш тоа со снемување на клима пиши , и јас имам ист проблем.
Не го решив. Едноставно ја снемува од мрежа.
@DrMTR да даде некоја насока не е лошо.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Леле шо трооам 2 години за амберот истото искуство и јас што го имав.
Слободно читнете мислења од различен народ ос Бугарија.
e8fa7be8dbf4105b33fbec5fb8722fe9.jpg
3ee76d3de82c6d360a4340e027954968.jpg

006af1b8bb5e5b6fb3dae03225acb827.jpg

c4b4e455efaa6f75fd9792092f4c00bb.jpg

decdf3f84c92bea1731c2e719637a3ef.jpg

8f3825663b4bb5ecc6f4a4fde7af60ac.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Го тргнал заради пренискиот минимум, и се чувствувало ладно. Веројатно затоа кај хиперинвертериве се трудат да нема издув под 45Ц рецимо, за да не се осеќа ладно дување.

Како и да е, потрошувачката се мери на месечно ниво, и се гледа ефикасноста на уредот во однос на вложена енергија и оддадена топлина SCOP. А не со фиктивни бројки во секунда. Тоа се се гледа на еуровент.

Е тоа што не се гледа на еуровент се ствари како дали дува поладно, колку субјективно бучат единиците, колку вибрираат и слично. Но во делот на потрошувачка јасно е изменено и смешно е да се „вадат параметри преку ладни дувања и минимуми“.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.468
SK
Хаха, ликот не е задоволен од Даикинот пошто дувал ладно, ама и од Гри-то не е задоволен пошто иако топло дувал сепак не е тивок како Даикин и минимална потрошувачка му е дури ~440 вати. :)

1. Повисока потрошувачка
2. „Ладно“ (млако) дување
... Епа едно од двете мора да има. Не може и двете да ги нема. :hay:
А ако сакаш послабо дување, тоа се мести и рачно - не мора да биде на ауто ако не ти одговараат поставките на аутоматиката.

Ете на пример кај мене Тошибата, кога работи на ~220 вати потрошувачака - тогаш дува млако (скоро накај ладно ако се залепиш до издувот). Кога троши над 600 вати тогаш дува осетно потопло. Над 800 и 1000 вати, епа тогаш дува баш многу топол воздух. Ова е многу нормално, и логично.

Туку следново е можеби најважно: Каде ќе се постави и насочи климата.
Важно климата да не дува директно во луѓе, значи да не се насочува кон каучи, маси, итн. Затоа што за да биде економична работата некогаш климите ќе дуваат со темп. на издув кој иако ќе биде над собната температура сепак ќе биде и под температура на телото. Значи темп. на издув од 29с ќе ја загрева просторијата ама ако дува директно на човек: Тогаш издувот ќе биде доживеан како ладно дување.

Но клима =/= калорифер. Клима не е греалка. Не очекувајте дека треба да ве дува и да ве загрева вас директно кога нејзината задача е да ја загрева собата а не да дува во вас како да е калорифер греалка.

Издувот од клима уредите секогаш треба да биде насочен таму каде нема луѓе. И луѓето треба да почнат да ги разбираат работите, а не да се жалат на познати одлики на уредите (ладно дувале климите, не дувале како греалки).

Е сега разликите кај климите се тие какви што се. Некои клими се побучни а некои се потивки. Gree Change на пример е прилично бучна (барем кај мене е така). Gree Lomo LCLH и двете кај мене се релативно тивки во поголемиот дел од времето. Тошибата е скоро нечујна поголем дел од времето, но кога ќе повлече киловат - е тогаш е погласна од сите други мои клими. Тогаш прави некои резонанци на звукот, пошто е монтирана на метални профили кои се секој на по две места прицврстени на ѕидот (а мене ме мрзи да ги поставам гумените бафери кои ми стојат во фиока). Не се замарам со неа пошто 95% од времето работи на 220-440 вати, некогаш на 600-800 и скоро никогаш на 1000 вати.

И важно е да климите да се димензионираат правилно. Кога ќе опнеш ѕвер и снагаш од клима како Гри Амбер во премала просторија, тогаш очекувај климата често да се исклучува пошто минималната потрошувачка и е скоро пола киловат струја. Налик на оф мод на работа, нешто што многу пати сме го дискутирале - и зошто за помали простории е важно климата да има ниска модулација.

edit: За крај само ќе го издвојам најпаметното нешто од погорепокажаниот бугарски муабет:
upload_2018-10-31_9-36-14.png

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ако дува 29Ц, тешко да е пријатно во собата. Скоро невозможно дури. Батали таа клима.

Треба да е над 38Ц издувот на климата, а истовремено да е висок pdesignh и висок SCOP. Тоа е уметноста.

Со дување 29Ц ништо не сме направиле освен да исполниме некои „бројки“ а притоа комфорот во собата да е лош.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.468
SK
Тоа беше пример за илустрација на проблемот, не велам дека јас сум измерил 29ц на издув.
Не ја промашувај поентата. Поентата е дека издувот на климата не треба да дува во луѓе. Пошто издувот може да биде и над 40с ама истиот воздух да биде изладен и под 30с во моментот кога ќе дојде до луѓето кои климата директно ги дува. Тогаш нормално дека ќе го осетат дувањето како ладно.

И што правиме во летно време кога климите ќе се пуштени на ладење?
Како во лето (или било кога) се чуствува директно дување од 10-15 степени, пријатно е? ;)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ладење кога ти е топло, и греење кога ти е ладно е сосем различно.

И не гледам конкретно зошто да не дува накај луѓе климата искрено. Мицубишито има опција за да те прати кај си и да го насочува воздухот точно накај тебе. Или пак обратно да те избегнува ако сакаш.

Ама такви опции кај мене рецимо се решени со тоа што уште во старт сум ја позиционирал климата оптимално да дува во просторот. Но, кај помали соби нема таква опција. Каде и да ја ставаш климата таа секако ќе дува во некого.

Затоа да не ја промашуваме поентата. Поентата е дека издувот на климата кога грее не смее да е под 38 целзиусови степени.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Треба да е над 38Ц издувот на климата, а истовремено да е висок pdesignh и висок SCOP. Тоа е уметноста.
Треба да има 20 степени разлика од влез до излез за да има топење.
Дури и 45 степени на излез можат да бидат регистрирани како ладно дување во голема соба.
Затоа јас сум поборник за местење на појаки клими од предвиденото.
Подобро е да имаш 18-ка со вентилатор на кец отколку да те смара 12-ка на двојка/тројка константно.

Затоа ургирам до вас гуруата добро да размислите кога на некој му предлагате јачина на клима ако не навел изолација.

Да скратам! 12-ка клима над 20 квадрати во постар тип на градба, особено во немалтарен објект со ферт греди или малтарен "онака" нема што да бара.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола

И не гледам конкретно зошто да не дува накај луѓе климата искрено. Мицубишито има опција за да те прати кај си и да го насочува воздухот точно накај тебе. Или пак обратно да те избегнува ако сакаш.

Ама такви опции кај мене рецимо се решени со тоа што уште во старт сум ја позиционирал климата оптимално да дува во просторот. Но, кај помали соби нема таква опција. Каде и да ја ставаш климата таа секако ќе дува во некого.

Затоа да не ја промашуваме поентата. Поентата е дека издувот на климата кога грее не смее да е под 38 целзиусови степени.
А ако климата има помал минимален издув(на пример 200m3h) тогаш и излезната температура може да е помала исто и потрошувачката да е помала од 200вати и да оди до минимум 100вати на одржуање кога е потребно без да се гаси често.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.468
SK
Затоа јас сум поборник за местење на појаки клими од предвиденото.
Подобро е да имаш 18-ка со вентилатор на кец отколку да те смара 12-ка на двојка/тројка константно.
Прво, 12-ка ако константно дува на двојка/тројка тогаш е утнат изборот и климата/моделот се преслаби за енергетските потреби на просторијата. Таа клима во најладните денови нема да постигне да ја загрее просторијата, и предвремено ќе се амортизира а работниот век ќе и биде значително помал од клима која работи без големо оптоварување.

Второ, обратното не е автоматски добро решение. Пошто ако опнеш 18-ка таму каде е доволна 12-ка тогаш неизбежно добиваш ефект на он-оф клима, со често целосно исклучување и вклучување на климата. И тогаш климата го искористува тој даунтајм за да направи краток дефрост, нешто слично на искуствата на Влавот. Чинам не му се допаѓа тоа. :)

Затоа е прилично незгодно правилно да се димензионира климата. 90% од поплаките на греењето со клими се директен резултат на тоа несоодветно димензионирање на климите. Со тоа што на крај секако се согласувам дека ако веќе се греши, подобро е да се греши на страната на повеќе отколку на страната на помалку.

Ако сакаш, твое си е и ќе направиш што сакаш.

Јас зборувам дека на повеќето луѓе во поголемиот број случаи - им смета директно дување од клима, дури и при греење. Затоа што има многу ситуации кога температурата на издувот е пониска од тоа што ти (и јас) би сакале.

Пази го сега ова: Температурата на издувот зависи од работи како најниската можна моќност, од топлотните загуби на просторот, и од тоа како се поставени сетинзите во софтверот (фирмверот).
Или со пример: Клима која иде долу до ~200 вати потрошувачка, во просторија со одлична изолација, може да дува со релативно поладна температура на издувот а сепак ефикасно да ја загрева просторијата. пошто знаеш како велат, кога некаде има доволно добра изолација и сијалица може ја загрее таа просторија. :hay:

Ти лично ако имаш специфични желби и побарувања, и ако си задоволен со компромисите кои произлегле од решенијата - добро за тебе!
Но кај повеќето други тешко дека ќе ускладат сите фактори како: потрошувачката да биде мала и дувањето да биде врз луѓе и топло како од калорифер. Се што кажувам е дека тоа што функционира кај тебе, не значи дека е можно или изводливо кај другите.

Апсолутно е различно. Директно дување врз луѓе од клима која е во мод на ладење, е сулуда работа. Но ако некој сака (сулуди работи), зошто да не - нека се лади директно под клима. Секому неговото. :)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Јас немам компромиси бидејќи не излегле. Ти зборуваш ако имаш клима што дува под 38Ц па има компромисна ситуација која мора да се решава.

Ако успее климата да вади соодветно висок SCOP пришто ќе си вади соодветна температура на издув незнам како е тоа „компромис“. Кога тоа е идеалното решение кое сите го сакаат и бараат.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Како и да е, кај постари градби со дрвена дограма треба да се направи една добра "еваулација" и да се пристапи кон поправка на евентуалните протекувања.

Ако има кутии за ролетни особено внатрешни да се направи изолација.
Внатрешните врати често се шалабајзерски наместени и опшиени со украсни лајсни зад кои често има процепи од 2-3 см.

Зборот ми е дека со вложување од 1000-2000 денари во силикони, пурпени, и глумици бенефитот е неколку пати поголем.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
А ако климата има помал минимален издув(на пример 200m3h) тогаш и излезната температура може да е помала исто и потрошувачката да е помала од 200вати и да оди до минимум 100вати на одржуање кога е потребно без да се гаси често.
Од тие 100 вати на „одржување“, сигурно половина одат на потрошувачката на вентилаторите на внатрешната и надворешната, плус самата електроника што троши. И кажи ми сега со тоа што останува за компресорот за пренос на топлината, колку топлина ќе се пренесе и која ќе е ефикасноста, кога повеќе од половина од енергијата се троши на баласт?

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Од тие 100 вати на „одржување“, сигурно половина одат на потрошувачката на вентилаторите на внатрешната и надворешната, плус самата електроника што троши. И кажи ми сега со тоа што останува за компресорот за пренос на топлината, колку топлина ќе се пренесе и која ќе е ефикасноста, кога повеќе од половина од енергијата се троши на баласт?
600-800Вати топлина со некаде потрошувачка од 150вати.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.468
SK
Teoријата е забавно да се дискутира, но еве како во пракса стојат работите. Заради изолацијата и посебно во „преодните“ месеци во грејната сезона пред да стегнат минусни температури: климава најчесто влече 220 или поретко 440 вати и нагоре. Сега како што е времето топло надвор навистина само после луфирањата потрошувачката иде над 220 вати.

Како и колку иде на одделните компоненти во климата, навистина не знам. Нешто посебно не ме ни интересира. Знам дека на климата сум наместил 24с, а сензорите на мерачите велат ~23.6с, и дома ми е удобно загреано без да се замарам за ништо друго освен еднаш месечно 10мин. чистење на флитрите, и еднаш годишно чистење на внатрешната единица.

600-800Вати топлина со некаде потрошувачка од 150вати.
Јас лично не сум видел потрошувачка под 200 вати. Но ете и 200 вати нека бидат, со октомврискиве температури SCOP-от иде и над 5 во просек. Со 200 вати струја се добива над 1 киловат топлина... Сосема доволно, ако изолацијата е соодветна.

Јас немам компромиси бидејќи не излегле. Ти зборуваш ако имаш клима што дува под 38Ц па има компромисна ситуација која мора да се решава.
Во животот секогаш има некаков компромис. Во твојов случај - ако климата е позиционирана така да дува таму каде седат луѓе, во зима ќе ги грее ама и во лето ќе ги лади. Директно во луѓето. Ок тебе можеби ти е убаво така. Или ок, ти имаш клима која можеш да ги подесиш перцата да се позиционираат така да дувањето да ги избегнува луѓето... Но повеќето од луѓето немаат такви клими, ниту па љубат климата да дува директно на нив - и посебно не на ладење.
Тоа го објаснувам, ништо повеќе и ништо помалку.

Ако успее климата да вади соодветно висок SCOP пришто ќе си вади соодветна температура на издув незнам како е тоа „компромис“. Кога тоа е идеалното решение кое сите го сакаат и бараат.
Ти сакаш да имаш топол издув кој ќе дува директно во тебе. Пеки. Твојот компромис е релативно помал SCOP и релативно поголема потрошувачка, за возврат на исполнување на желбата да те дува топол воздух.

Јас не сакам директно да ме дува климата, дури ни кога грее. Додатно, ми се допаѓа што притоа имам заштеда со поголем SCOP и релативно помала потрошувачка. Кога би го сакал истото што и ти тогаш и јас би наместил да ми дува топол издув, со тоа што би го исклучил еко сетингот и би наместил климата да дува директно во мене.
Но не сакам директно дување, и посебно не го сакам истото во лето кога климата е вклучена на ладење.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.468
SK
Во врска со мерачот за потрошувачка кој го користам, @Chicco69 го најде на FT за ок цена (поевтино отколку што јас го земав од Меркур):
$14.02 TS-836 Power Meter Energy Watt Voltage Amps Meter Analyzer Socket (EU) - time / power / cost / voltage / current / frequency / power factor / min. power / max. power / price / energy (KWh) display at FastTech - Worldwide Free Shipping
Најдобар мерач за тие пари, јас си нарачав уште еден.

Инаку вечерва важи и купонот TREAT10 за 10% попуст на се од FT, може и на мерачов да се искористи.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue