Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Iphone 4S или Samsung Galaxy S2

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Месецов треба да го продолжам договорот во Т-Мобиле и мислам е веќе крајно време да си ја сменам N900-ката која што ме служеше веќе 2 години.Е сега како што гледам хардверски сеуште кај нас во понудиве некако ми изгледаат дека се најјаки 4S и Galaxy2 и никако неможам да се одлучам кој телефон да го земам.

Досега не сум имал подолго време ни андроид ни iOS и незнам што да правам, навикнат сум на Маемо5.Цената и за двата ми е иста, плус минус 1000ка и не ми се чека да поминат месеци додека донесат нешто ново кај нас.

Друга работа, телефонов што сега ќе го земам исто така ќе ми треба едно 2 години да потрае, па незнам кој телефон би имал подобра иднина и подршка од произведувачот.

Телефонот најмногу го користам за сурфање, remote desktop, ГПС навигација итн.Игри и такви глупости не ми се важни воопшто.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Ценовно iPhone e 2x поскап Samsung Galaxy S2 твое да одлучиш ;) ајфонот можеш да го продадеш за 550-600 евра ;) Галакси С2 нов е 400 евра.
Значи можеш да имаш +150-200 еура + Галакси С2 или само ајфон 4с.
Ако ти е разлика 1000ка во цената од т-мобајл дефинитивно земи iPhone 4S!

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
На висока тарифа сум од т-мобиле и цената ми е и за двата телефони испод 400евра, всушност Галакси е поскапиот телефон за 1000 и нешто денари.

Не планирам да го продавам тоа што ќе го земам бидејќи сакам на рати да го плаќам.

Ако не му е тешко на некој да каже предности зашто викате Самсунг или Iphone, да знам зашто би се одлучил за едниот а не за другиот?

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Јас го користам С2 и сум ептен задоволен од тел.
Екранот на С2 далеку подобар од екранот на ајфонот зашто е АМОЛЕД. ајфонот има плус само во резолуцијата ама затоа е како кибрит мал :D
Со камера се тука некаде и двата телефони вадат перфектни слики ако сакаш може да ти закачам семпл од С2 ;)
С2 можеш како сакаш да го кастомизираш додека ајфонот е со стандард менито - лево десно !
За С2 не ти треба Рут или Јеилбрејк како кај ајфонот за да инсталираш пиратски апликации можеш од старт какви сакаш да убацуваш :)
Ако играш игрици тогаш ајфонот е сеуште подобар во избор на наслови :)
Андроид 4.0.3 Галакси С2 треба да добие во февруари или март ! Зборам за официјален ром не за ром од XDA.
Мал совет за С2 НЕМОЈ ДА ЈА ЗЕМЕШ I9100G верзијата иди на стандардниот С2 тој што е со ексинос процесор - мали гпу.

Samsung I9100 Galaxy S II Samsung I9100G Galaxy S II
OS Android 2.3.6 Android 2.3.6
Display 4.3″ Super AMOLED Plus 4.3″ Super AMOLED Plus
Resolution 480 x 800 480 x 800
Processor Dual-core 1.2 GHz Cortex-A9 Dual-core 1.2 GHz Cortex-A9
GPU Mali-400MP PowerVR SGX540
Chipset Exynos 4210 TI OMAP 4430

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Галакси С2 е појак од нексусот. Додека да стигне нексусот во Т-Мобајл ќе искочи галакси С3 кој ќе биде 10х понапреден од галакси нексусот.
Галакси нексус има PowerVR SGX540 телефонот ќе се УГУШИ ако му ставиш некоја зива позадина која бара повеќе ГПУ + ептен да го искастомизираш

Ghost

hello world
3 декември 2010
121
14
Во принцип, и со 2та телефона ке имаш проблем со животот на батеријата. Мој предлог ти е Самсунг-от бидејќи има многу повеќе опции за модификување и промени кои понатаму ке ти бидат битни, додека ајфонот ке остане само урбан бренд во летото што доаѓа.

Revan

lurker
25 мај 2008
660
310
Чисто субјективно iPhone 4S.

Тачот на Android OS нема флуидна респонзивност како што има iOS, како лаик за мобилни тоа го имам приметено, а и подобри игрици имаш на iOS.

АлександарМК најубаво горе ти ги опиша разликите.

Купи го тој на кој што ти повеќе се наклонуваш.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Фала александар на деталниот опис, тоа е тоа што ми требаше.

Големиот Super AMOLED+ екран ќе ми биде одличен за сурфање и гледање по некое видео, како и за работа ќе имам поголема површина.

Можеби тачот не е на тоа ниво како на 4S но тоа не ми е некој голем проблем.

Игрите воопшто не ми се важни, можеби некогаш колку да убијам досада али тоа е знак прашање.

Нексус не ми се чека зашто сакам одма да земам, а како што гледам од некои луѓе вкаат дека сеуште Галакси2 е подобар модел.Како и да е го нема во Т-Мобиле така да отпаѓа.

Доколку може подлабоко и детално да се конфигурира оперативниот систем, т.е. изгледот на Андроидот тогаш тоа ми е голема предност пред iOS-от.Сигурно е тоа дека ќе има и за галакси 4.0 Android официјално?

Како што гледам од ова се што ми кажавте и тоа што јас имам потреба, галакси е најверојатно тоа што би требало да го земам.

А како да знам кој модел во Т-мобиле е тој со ексинос чипсетот, знам дека тоа е помоќниот.Има ознака во името на телефонот или по што да видам?

zorandesign

Баниран/a
6 јуни 2007
1.618
689
Samsung Galaxy S2 ftw. Доволна предност е дисплејот( надобриот дисплеј којшто постои на планетава:) ) и секако - можноста за модифкации.

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Фала александар на деталниот опис, тоа е тоа што ми требаше.

Големиот Super AMOLED+ екран ќе ми биде одличен за сурфање и гледање по некое видео, како и за работа ќе имам поголема површина.

Можеби тачот не е на тоа ниво како на 4S но тоа не ми е некој голем проблем.

Игрите воопшто не ми се важни, можеби некогаш колку да убијам досада али тоа е знак прашање.

Нексус не ми се чека зашто сакам одма да земам, а како што гледам од некои луѓе вкаат дека сеуште Галакси2 е подобар модел.Како и да е го нема во Т-Мобиле така да отпаѓа.

Доколку може подлабоко и детално да се конфигурира оперативниот систем, т.е. изгледот на Андроидот тогаш тоа ми е голема предност пред iOS-от.Сигурно е тоа дека ќе има и за галакси 4.0 Android официјално?

Како што гледам од ова се што ми кажавте и тоа што јас имам потреба, галакси е најверојатно тоа што би требало да го земам.

А како да знам кој модел во Т-мобиле е тој со ексинос чипсетот, знам дека тоа е помоќниот.Има ознака во името на телефонот или по што да видам?

Еве слика од i9100 и i9100G и како да ја приметиш разликата ;)
Samsung-Galaxy-S2-GT-I9100-vs-GT-I9100-Box.jpg

Тачот е ИДЕНТИЧЕН во однос на iPhone 4S дури Galaxy S2 има предност зашто има горила стакло кое помалце се гребе додека ајфон 4 и 4с ептен се гребат o_O
Точно е дека некои андроид телефони имаат утепан тач - пола серија од ХТЦ !

Galaxy S2 ќе добие андроид 4.0.3 од Самсунг кажаа дека ќе го пуштат 1 квартал 2012.

Еве 3 слики сликани со Galaxy S2

20110806124100.jpg

20111020141316.jpg

20110722153412.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Одлична деталност- чистина, али од авјон е очигледна преголемата сатурација, она што им е проблем на Самсунг кај другите производи т.е. тв/монитори кои ги користат нивните панели го пренеле и во пазарот на мобилни.

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Одлична деталност- чистина, али од авјон е очигледна преголемата сатурација, она што им е проблем на Самсунг кај другите производи т.е. тв/монитори кои ги користат нивните панели го пренеле и во пазарот на мобилни.
Може тоа да се среди дирекно во камерата со минимални сетирања али сепак за мобилен тел резулатите се феноменални за разлика какви им беа камерите пред неколку години :)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.941
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Aко дисплејот работи во аRGB колор мод неможе да се среди, може малце да се намали но да се среди не, e сега зависи како за кого, на некој му се допаѓаат таквите бои, и слично.....на некој му пречи, лична преференца е во прашање.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Сепак според сево ова што го видов и прочитав од вас најубаво мене ќе ми одговара Галакси да се земе, едноставно мал ми е екранот на Iphonе-от за секојдневно користење, а чим хардверски не заостанува Галаксито позади него, тачот е на исто ниво и има голема можност за модификации најубаво да го земам SG2 и да не се замарам.

Уште еден "небитен" детаљ, каков е квалитето на изработка на самсунгот? За 4s не спомнувам бидејќи е феноменален квалитетот.

19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Сепак според сево ова што го видов и прочитав од вас најубаво мене ќе ми одговара Галакси да се земе, едноставно мал ми е екранот на Iphonе-от за секојдневно користење, а чим хардверски не заостанува Галаксито позади него, тачот е на исто ниво и има голема можност за модификации најубаво да го земам SG2 и да не се замарам.

Уште еден "небитен" детаљ, каков е квалитето на изработка на самсунгот? За 4s не спомнувам бидејќи е феноменален квалитетот.

Телефонот е цврст не е крцкав како некои телефони туку е солидно направен ама конструкцијата не му е како на ајфонот метална туку е пластична али затоа тежината му е 110 грама и е пердув во споредба со други телефони кои имаат исти димензии како него. Тел е многу тенок и лежи супер во фармерки, сорцеви или панталони. Солидно лежи во рака али не перфектно како ајфонот зашто е доста поголем.
Има мали разлики во дизајнот на црниот и белиот, белиот има мазна задна маска која е магнет за прљаштини и мн грдо изгледа. Црниот има рапава задна маска и подобро лежи во рака има подобар грип + нема глоси финиш на пластиката како белиот туку е стандард.
Тел го користам од Јули 2011 и сум немал проблеми со него се си работи перфектно.
Ако ти треба некаква помош околу андроидот слободно пиши пп ;)

krstanoski

hello world
1 декември 2010
117
24
Ohrid
krstanoski's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 3210M 2.50GHz
Storage
120 GB SSD SAMSUNG EVO
RAM
6GB DDR3 Samsung
Video card
Intel HD 4000
Mouse
Gigabyte M6900
Audio
Conexant HD Audio with Dolby Home Theather v4
OS
Windows 10
19 мај 2011
1.141
1.796
Скопје
Колку за информација зошто не размислишч за овај модел HTC мислам само погледни колку е подобар од ајфонот подобар процесор и повејке РАМ
http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=4164&idPhone2=4212
Се зезаш така ?????

HTC ------------------------------------------------------- iPhone
CPU Dual-core 1.5 GHz Scorpion A8 VS Dual-core 1 GHz Cortex Dual-core A9
GPU Adreno 220 ТЕШКА МИЗЕРИЈА VS PowerVR SGX543MP2 мин 10х побрз од адрено

Има само 256 рам повеќе од ајфонот а ајфонот има 1 генерација понов процесор и едно 10х појак графички чип не би рекол дека е побрз ;)

HTC има проблем со уземјењето + DEAD GRIP + прашина под екранот + катастрофа батерија + катастрофа камера + катастрофа екран

Нови мислења

Последни теми

На врв Дно