Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Е-Данок?

^^GoRiLLaZ^^

hello world
7 април 2008
256
186
И кај мене е излезена. Мада не можам да кликнам на она „Види подетално“... односно не ми отвара поп-ап...
некој друг си сличен проблем? (Пробав 2-3 браузери иста прича)
Претисни, и почекај 2/3 минути, прошетај низ интернет у меѓувреме... па врати се на табот :eek:

Инаку од странски сметки не ги внесуваат автомацки????

BadGirl007

hello world
3 октомври 2018
183
58
Што треба да се прави со Даночнава пријава? Ја потврдив.

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.608
3.091
Да бе, потполно иста ситуација и кај мене- го испразниле! (провервав пред 3 дена, just for the fun of it :) )
А од друга страна кај другите (акаунти на УЈП за сите кои сум креирал) си стои ППД-то за 2018та...
Знај некој шо ќе да е работава?

EDIT: само што ги прегледав повторно акаунтите, и за чудо, кај еден има веќе генерирано ППД за 2019 година (значи започнале со работа, то е потврдено) :)

(да не е некој glitch in the Matrix?)
еве, после некое време, да пишам дека одисејата е завршена....односно денес ми ја пуштиле генерираната пријава за данок за 2019, а воедно ги вратиле да бидат видливи и тие од 2018 (едната одобрена, другата сторнирана, пошто имаше грешка во неа).
Решењето беше...во понеделникот или вторникот се јавив на еден од мобилните броеви во овој пдф http://ujp.gov.mk/uploads/File/Spisok za podrska na e-peronalen_02.07.2019.pdf
на страната на ујп овде: Управа за Јавни Приходи на Република Северна Македонија во делот на е-персонален данок, технички лица за контакт.
Љубезен женски глас од другата страна на линијата ме пречека фино и културно (пријатно се изненадив), и кажав што ми лежи на душата, ми кажа дека и други го имале тој проблем, знаат дека постои, ми објаснуваше и нешто подетално зошто се случило тоа (иако искрен да бидам, не разбрав/не запамтив сосема...), ама битното е дека ми рече да пишам мејл на [email protected] во кој ќе потенцирам дека имам проблем со видливоста на даночната пријава (односно дека истата не се гледа), и да оставам генералии од мене и број од мобилен за да ме контактираат.
Речено-сторено.
Го пишав мејлот, потенцирав дека имам проблем, и еве денес гледам - тука е пријавата.
(оставив и мобилен, ама не ми се јаве љубезниот глас...)

Па толку беше, си реков да не му затреба на некој, да споделам...

Blaxus

read-only
8 ноември 2016
11
5
Дали некој има искуство со примање на парите во странска банка(Грција или Бугарија), и дали тогаш мора да се плаќа данок?

whiterabbit

hello world
20 мај 2020
180
142
Дали некој има искуство со примање на парите во странска банка(Грција или Бугарија), и дали тогаш мора да се плаќа данок?
Колку што знам моментално нема увид во тоа, но секогаш постои ризик доколку веќе не разменуваат податоци државите, да почнат да разменуваат и некогаш твоите примања да бидат проследени. Ова е мое лично толкување на моменталната ситуација, нека пишат повеќе тие што веќе го прават тоа.

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10

k3b

hello world
12 декември 2017
404
331
I so dvete smetki vadis pari nadvor od mk. Ne sum siguren dali na payoneer imas iban i swift. Na payoneer znaat da napravat problem za primanje na pari od razlicni fizicki lica

Sent from my iPhone using Tapatalk

nashio

lurker
14 јануари 2011
768
1.052
Radobor
www.zdravkovski.com
nashio's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900X
Motherboard
X570 Pro4 ASROCK
Storage
Samsung PRO 980 NVMe, Samsung EVO Plus NVMe, Seagate Ironwolf
PSU
BE QUIET! STRAIGHT POWER 80 PLUS PLATINUM
RAM
64GB 3200MHz G.SKILL Ripjaws - V F4
Video card
NVIDIA GTX 1070ti Cerberus
Case
BeQuiet Pure Base 500
Mouse
MX Master 3
Keyboard
MX Keys
Audio
Wharfedale Diamond 8.1 Pro Active
Monitor
Benq PD3220U
OS
Windows 10

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Што значи ова знае некој?
„Разлика за доплата на данок на личен доход 11=5-10„

Јас не се разбирам многу од пријави. Гледам има некоја сума таму, а минатата година е немало.
Нешто за доплаќање да не е?

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje

Другар исто така имал разлика, но колоните во таблета за пресметан ДЛД и платен ДЛД се со исти вредности.
Друг другар бил до УЈП и му рекле дека не знаеле зошто е така. Ќе одам и јас утре да видам што ќе ми кажат.

Сметководител им рекол да ги остават така па ако им стигне писмо од УЈП да одат до УЈП да им го корегират.

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.937
2.526
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit
дечки кратко прашање, како да дознам кој приход ми е оданочен кај следнава ставка?
4. Основа за оданочување 4=1-(2+3)
- Даночна основа за примена на даночна стапка од 18%

Бидејќи погоре детално имам колку имам платено данок ама не и по кој процент е, ова сумарново не знам како и од каде се вади.

И кај мене пресметан и платен е ист ама имам разлики во 11-ката и моја претпоставка е дека дел од приход ми оданочиле со 18% по грешка пошто со 10 проценти испаѓа точно како и пресметаниот и платениот!

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
дечки кратко прашање, како да дознам кој приход ми е оданочен кај следнава ставка?
4. Основа за оданочување 4=1-(2+3)
- Даночна основа за примена на даночна стапка од 18%

Бидејќи погоре детално имам колку имам платено данок ама не и по кој процент е, ова сумарново не знам како и од каде се вади.

И кај мене пресметан и платен е ист ама имам разлики во 11-ката и моја претпоставка е дека дел од приход ми оданочиле со 18% по грешка пошто со 10 проценти испаѓа точно како и пресметаниот и платениот!
Јас го имам истото прашање и ќе одам утре да ми објаснат.

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.858
6.441
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 9950x + Arctic Liquid Freezer ||| 360
Motherboard
X870 Aorus Elite WIFI7
Storage
Samsung NVME 980 Pro, Synology DS 920+
PSU
NZXT C850 ATX3.1
RAM
2x16GB G-Skill 6000 CL32
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
Fractal Design North XL
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Keychron Q1 Max
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
Fedora

Јас не се разбирам многу од пријави. Гледам има некоја сума таму, а минатата година е немало.
Нешто за доплаќање да не е?

Скалест данок. Треба да се доплати. Кога ќе се завршат пријави а у, ќе изгенерираат уплатници со фолио број и ќе треба да се плати разликата нажалост.
Честито, си направил повеќе од 1080000 денари лани.

ceo45

read-only
11 јули 2019
14
0
Имам данок за доплата 150ден, разликата е кај игри на среќа. Дали треба да се плати со оглед на тоа дека обложувалниците не го подмириле данокот?

BlackArrow7

read-only
14 јануари 2019
38
34
Skopje
Скалест данок. Треба да се доплати. Кога ќе се завршат пријави а у, ќе изгенерираат уплатници со фолио број и ќе треба да се плати разликата нажалост.
Честито, си направил повеќе од 1080000 денари лани.

Да, сега се јавив ми објасни човекот добро. Таа е таа разлика и треба да се плати. Не ми беше јасно пошто во првата табела се со иста вредност платен и пресметан ама излгеда не e пресметаn таму прогресивниот. Дел имам платено по 18% што е најверојатно од фирмата. Другото е од авторски права што имам примано на кои нема платено прогресивен. Во ред е.

BilboBaggins

read-only
7 мај 2019
6
0
Земав семејна пензија до септември, после тоа веќе изгубив право и не ја примав. УЈП во ставката приходи ми внесла и пензии за октомври, ноември и декември (ваљда паушално), а јас такво нешто не сум добил на трансакциска. Ако некој знае зошто и како нека ми каже :)

Јасно ми е дека треба да корегирам, но проблемот е што немам извод за точните суми на пензиите за 2 месеци од лани(износот се менува во текот на годината за 100-200 денари нагоре и надолу), па ќе треба за нив да пресметам паушално за да дојдам до вистинската сума за тоа колку сум имал приход. Немам е-банкарство и денеска е сабота па не можам ни до банка да појдам. Данокот за другите приходи ми е платен и сето тоа си е чисто. За пензиите ми пресметале и платиле од пензиско некои си 2000 денари, не знам зошто, али океј е и тоа, се е во ред.

Прашањето ми е дали на УЈП најпрво ќе и биде гајле за дали е до денар точна пресметката? Планирам паушалните суми на пензии што ми фалат да ги пресметам како максимални можни од тоа што сум земал низ годината.
Пошто ми натпишале, па јас ќе кратам и за тоа немам обврска за да платам нешто дополнително претпоставувам дека тука ќе немам проблем, ама дали треба да одам понеделник (откако ќе помине рокот) до кај нив со изводи од банка па да се прави наново извештај или пак тие сами ќе ме контактираат или ќе ми пратат нова пресметка?

П.С. Ова сето ми е битно поради тоа што со натпишаните фиктивни приходи ја преминувам таа некоја граница од 144/145 илјади за здравствено осигурување.

Последна промена:

CinnamonVoid

read-only
26 февруари 2018
3
0
Се изначитав во темава, и мислам дека отприлика сфатив што треба да правам, ама сакам да ги потврдам чекорите (како и да е, ќе се јавам во УЈП во понеделник, ама би било убаво некој со слично/исто искуство да ми потврди).

Сакам да потпишам договор со странски клиент како Independent Contractor (фриленс, нема да бидам вработена од него) и да ми стигнуваат приливи на девизна сметка во тутунска.
- Кога ќе ми стигне прилив, во банка треба да потврдам потекло и ми даваат извештај кој треба да го прикачам кога електронски ќе пријавам на е-ппд до 10ти од месецот за претходниот месец (пр. добивам пари на 20ти мај, имам до 10ти јуни да пријавам)
- Откако ќе се потврди електронската пријава, добивам налог за плаќање на данок, кој треба да го платам во банка до 15ти во месецот

Имам неколку прашања за кои не најдов конкретен одговор:
- Дали треба нешто посебно да се направи (негде да се пријавам, регистрирам) откако ќе го потпишам договорот, а пред да ја добијам првата исплата?
- Дали овој вид на работа (фриленс, конкретно social media & email marketing работам за клиентот) спаѓа во самостојна дејност или друг доход?
- Ако е друг доход, стапката е 15% без разлика дали надминуваш 1,080,000 денари?
- Ако е доход од самостојна дејност, дали мора да водам деловни книги (јас лично или сметководител)?

goce03

user
20 јануари 2015
1.600
3.212
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Имам неколку прашања за кои не најдов конкретен одговор:
- Дали треба нешто посебно да се направи (негде да се пријавам, регистрирам) откако ќе го потпишам договорот, а пред да ја добијам првата исплата?
Освен во е-ПДД ако сеуште не си регистрирана, на друго место не треба да се регистрираш.
- Дали овој вид на работа (фриленс, конкретно social media & email marketing работам за клиентот) спаѓа во самостојна дејност или друг доход?
Во друг доход, поточно друг доход од странство.
- Ако е друг доход, стапката е 15% без разлика дали надминуваш 1,080,000 денари?
За 2020 данокот е 10%, без горен лимит односно независно што надминуваш 1,080,000 денари
- Ако е доход од самостојна дејност, дали мора да водам деловни книги (јас лично или сметководител)?
Не, не е самостојна деност и не немораш да водиш деловни книги.

cgfreak

hello world
1 октомври 2010
474
658
Дома

Во друг доход, поточно друг доход од странство.
За 2020 данокот е 10%, без горен лимит односно независно што надминуваш 1,080,000 денари

Друг доход се смета доход што не е од работа и таму до минатата година беше 15% без разлика на износот, не знам сега дали има промени тука. "Social media & email marketing" e доход од работа и би требало да го пријавиш како "компјутерски услуги" (не сум сигурен која беше шифрата за тоа во банка, мислам 250, прашај си). Тука данокот ти е 10%. Само имај на ум, во банка ако кажеш дека приливот ти е по основ "Social media marketing", многу е голема веројатноста дека нема да те разберат и ќе ти запишат „Маркетинг услуги“ како основ, а тие спаѓаат во категорија „друг доход“ бидејќи се мисли на доход од изнајмување веб простор за маркетинг и слично, што не е доход од работа.
Така држи си се до работа на компјутер или објасни си убаво што работиш кога ќе отидеш, ама тоа што ти треба е „компјутерски услуги“, шифра мислам 250.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно