Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

div тагови во еден ред со помош на CSS

username

lurker
4 јули 2009
526
67
знам дека има опција али не ја знам па ке ве молам за помош..

Значи сакам два декларирани тагови во html преку css да ги наместам во иста линија. Па како беше тоа...

username

lurker
4 јули 2009
526
67
Неможе со float right дека цел див ептен се поместува, мислам дека има друга опција...анибади..

James

hello world
8 јули 2008
336
13
Може како не може само треба тие 2 тага што сакаш во една линија да бидат да припаѓаат на еден главен таг и плус ќе треба да им наместиш positioning relative за кога ќе ставиш float right да не замине од таму каде што сакаш да биде, поточно да не „лебди“ над сите.

Delicon

user
10 јуни 2007
1.268
801
delicon.mk
Додади им на сите див тагови кои треба да бидат во линија класа left. Класата left нека има float:left;

Доколку се повеќе дивови можеш да ги направиш во листа и да искористиш display:inline;

Stane

poweruser
4 октомври 2007
2.497
77
Ај стави ги тие два <div> тагови, во нов <div> таг кој ќе им биде "родител" на другите два тага. Откако ќе му одредиш позиција и големина, само направи го тоа што ти го кажа James :)

HocusPocus

user
3 јули 2007
1.031
641
Прво стави им ширина на див таговите па онда ги лоцирај со float. Кажи ни ја структурата на дивовите па ќе ти дадеме помош.

username

lurker
4 јули 2009
526
67
Вака, прво пробав со тоа од James, и не успеав, дивовите пак се прикажуваа едно под друго, само во различна насока.

Потоа пробав со тоа од HijackHacker и Delicon, успеав до некаде, се поставија во иста линија но дојде до мешање на подолните дивови што ги имам поставено иако не припаѓаат под тој див.
Е сеа ширина на дивовите незнам како се става, структурата е да во левиот див стои слика на 1000x100 резолуција а на десниот да стои текст.

Како и да е го можам истово што го барам да го направам со табели али ај реков ко по професионално само со дивови али ако неможе јебига тоа е..

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
во css-то ќе ставиш
Код:
div { display: inline }

username

lurker
4 јули 2009
526
67
$gdamjan џабе со тоа не успеав, успеав со ова на delicon последново што го кажа но притоа ми се изгуби позадинската боја на оној главен див што е за тие два, како и да е доволно ми помогнавте, иако не е некој кој знае колкав проблем, сакав да успеам но што е тука е, не е ништо кој знае што важно...

фала на сите

Delicon

user
10 јуни 2007
1.268
801
delicon.mk
Додај уште overflow:auto; на главниот див (кај што ти се изгуби бојата) и се ќе биде како што треба. :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно