Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Дигитални крипто-валути: совети - подесувања (забранета трговија ако сте без права на огласување!)

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Maxwell се докажа како одлична архитектура, што и да излезе, ќе има профит....има голем копачки тренд со 750 ti сега и испаѓа ок профит што проаѓа на сметка на мала потрошувачка.

- Очекувам, nvidia да биде прилично доминантна фигура, мислам, така ми вели, стомакот ( на англиски Gut = Innermost emotional or visceral response

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Maxwell се докажа како одлична архитектура, што и да излезе, ќе има профит....има голем копачки тренд со 750 ti сега и испаѓа ок профит што проаѓа на сметка на мала потрошувачка.

- Очекувам, nvidia да биде прилично доминантна фигура, мислам, така ми вели, стомакот ( на англиски Gut = Innermost emotional or visceral response

Незнам дали ке биде доминантна во ова поле,но може да биде доминантна во одредени алгоритми.АМД има многу подобри OpenCL перформанси кој се клучни во криптомајнингот.Така да во нормални околини АМД ке има предност само не толку голема како до сега а нвидиа ке има предност во посебни алгоритми,исто и амд како што се шпекулира.Е сега зависи кој алгоритам ке биде подобро проголтан од мајнерите,каде ке има поголем профит.Сега све е рекла казала додека не видиме на дело.Максвел има подобри OpenCL перформанси од предходната генерација,тоа се гледа но сепак неможе туку така да ја симне АМД од тронот,6 години се во прашање,6 години АМД доминира во копањето,OpenCL перформансите на АМД се на многу повисоко ниво,а алгоритми ке има многу,исто уште повеке крипто валути ке има,така да неможе лесно нвидиа да стане доминантна тука,но секаков напредок е добредојден со тоа што и двата играчи ке се унапредуваат што повеќе во тоа поле.

vane44

Баниран/a
26 ноември 2010
1.419
809
Гевгелија
проблем е единствено што од ден на ден има се помалку заинтересираност за копање.Луѓето беа научени дека со една мочана графичка од 300 евра треба да вадат по 100 евра на месец е тоа не бива затоа што и да извадат веќе касно им е спласна оганот кај копачите голем дел веќе мислат и да продаваат дел од риговите затоа што да копаш скрипт едвај струјата ќе ја покриваш уште малку

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
Aj aj, kuti si. Poeftinii graficki za nas toa znaci. :)

nego, od iskustvo, za 5 x r9 280x, kolkavo napojuvanje vi treba za maticnata? kaj mene imam edno kuler master 600W i tera samo 4, stom mu uklucam petta grafcika ja gleda sistemot ama ne kopa so nea, ja gleda onaka so portokalovo triagolnice windowsot, ko da ima nekoja greska.

a se probav, duri i go reinstalirav nanovo. taka da samo toa me naveduva da pomislam dek e problem. taka da ako nekoj ima nekoe iskustvo so ova neka pomaga.

проблем е единствено што од ден на ден има се помалку заинтересираност за копање.Луѓето беа научени дека со една мочана графичка од 300 евра треба да вадат по 100 евра на месец е тоа не бива затоа што и да извадат веќе касно им е спласна оганот кај копачите голем дел веќе мислат и да продаваат дел од риговите затоа што да копаш скрипт едвај струјата ќе ја покриваш уште малку

olikomerc

poweruser
11 декември 2008
4.882
3.809

nego, od iskustvo, za 5 x r9 280x, kolkavo napojuvanje vi treba za maticnata? kaj mene imam edno kuler master 600W i tera samo 4, stom mu uklucam petta grafcika ja gleda sistemot ama ne kopa so nea, ja gleda onaka so portokalovo triagolnice windowsot, ko da ima nekoja greska.

a se probav, duri i go reinstalirav nanovo. taka da samo toa me naveduva da pomislam dek e problem. taka da ako nekoj ima nekoe iskustvo so ova neka pomaga.

4 x 280ki на 600w напајање? алал да ти е :D

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
Абе само на матичната е тоа. Иначе за графиките имам 2x 800 W кулер мастери, и тоа реални 800 W, околу 9000 денари ги платив у СЕТ двете, и тоа со попуст на фирма. Нешо Г ли беа Б ли беа шо знам.... не се разирам богзнае колку од хардвер.

Така да ако се разбираш кажи ми дали оваа заебанција ми е до напајанјето и ако е да земам друго, пошто разбрав дека и секој слот каде што има приклучено графичка трошел некој 60W од тоа напојување (она на кое што е приклучена матичната)

vladomk123

read-only
22 мај 2013
44
68
Skopje

За повеќе од 4 графички во windows ти требаат модифицирани драјвери кои го дозволуваат тоа.
https://litecointalk.org/index.php?topic=11761.0
Мој совет стави линукс на стик и не се замарај.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Незнам дали ке биде доминантна во ова поле,но може да биде доминантна во одредени алгоритми.АМД има многу подобри OpenCL перформанси кој се клучни во криптомајнингот.Така да во нормални околини АМД ке има предност само не толку голема како до сега а нвидиа ке има предност во посебни алгоритми,исто и амд како што се шпекулира.Е сега зависи кој алгоритам ке биде подобро проголтан од мајнерите,каде ке има поголем профит.Сега све е рекла казала додека не видиме на дело.Максвел има подобри OpenCL перформанси од предходната генерација,тоа се гледа но сепак неможе туку така да ја симне АМД од тронот,6 години се во прашање,6 години АМД доминира во копањето,OpenCL перформансите на АМД се на многу повисоко ниво,а алгоритми ке има многу,исто уште повеке крипто валути ке има,така да неможе лесно нвидиа да стане доминантна тука,но секаков напредок е добредојден со тоа што и двата играчи ке се унапредуваат што повеќе во тоа поле.

OpenCL е многу тежок за програмирање во софтвер/аплиакации за мултимедиа во генерална смисла, 3д, видео, обработка на слики итн итн....Првите две, видео и 3д, нема резон толку многу кодови да се впишуваат, кога веќе имаат готова скрипта од nvidia t.e. CUDA. И сеа, тоа што nvidia го прави, амд не го прави иако има поголеми перформанси со OpenCL. Дали ме разбираш? Алгоритми имаа направено сеа за сеа само во miner апликации. Е, сеа, тоа што амд имаат поголеми перформанси нема никаков реален бенефит до сеа. Многу касно почнаа оптимизации......Nvidia не оптимизира апликации со OpenCL туку со нивно API. Ваљда ме разбра....во кратки црти сакам да ти кажам дека AMD мачка очи :)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
OpenCL е многу тежок за програмирање во софтвер/аплиакации за мултимедиа во генерална смисла, 3д, видео, обработка на слики итн итн....Првите две, видео и 3д, нема резон толку многу кодови да се впишуваат, кога веќе имаат готова скрипта од nvidia t.e. CUDA. И сеа, тоа што nvidia го прави, амд не го прави иако има поголеми перформанси со OpenCL. Дали ме разбираш? Алгоритми имаа направено сеа за сеа само во miner апликации. Е, сеа, тоа што амд имаат поголеми перформанси нема никаков реален бенефит до сеа. Многу касно почнаа оптимизации......Nvidia не оптимизира апликации со OpenCL туку со нивно API. Ваљда ме разбра....во кратки црти сакам да ти кажам дека AMD мачка очи :)

Види,не зборувам за OpenCL перформансите на АМД од апект на распространетост,искористеност од разно разни совтвери.Зборувам на мајнингот на валути со мајнер-совтвер кој е оптимизиран 100%но OpenCL,Односно нема(барем немаше)подобар класичен начин,кој може лесно да се распространи на секаде од начинот на копанје со помош на OpenCL.Не знам дали се сеќаваш уште од стартовањето на биткоин мислам 2009тата веке имаше совтвер OpenCL Оптимизиран.Зошто не беше CUDA? ако е поприфатлива нели?Значи не се работи за 3D,видео обработки и слични работи за кој мора предходно да се оптимизира,воспостави некој код за да може да се користи CUDA,ова беше SHA 256 Алгоритам!Веке позната енкрипција за светот,немаше време за посебни оптимизации од нвидиа или АМД и триста заебанции тука,е во такви случави OpenCL Перформансите на АМД иако непланирани за тоа беа вистинското решение а и единственото(реално гледано од заработка)Значи ни нвидиа ни АМД немала удел во тој развој за некој намерно да оптимизирал OpenCL наместо CUDA да се користи во копанјето криптовалути.Значи тоа сакам да кажам,OpenCL За разлика од CUDA може да решава секакви сложени операции што секој CPU може да ги решава,но за разлика од CPU АМД тоа го прави многу побрзо со помош на одличните OpenCL перформанси.А копанјето со CUDA беше непрофитабилно баш поради начинот на кој работи CUDA,бара предходна оптимизација,бара предходна имплементација во самиот алгоритам за да може да има 100% бенефит со копанјето со Nvidia GPU,А за OpenCL не треба нели?начинот на кој функционира а самиот основен начин со кој се решаваат сите сложени математички операции,тоа е тоа.Е сега со понатамошен развој алгоритмите ке бидат оптимизирани во својод код успешно да ја користитат CUDA.Но не е така лесно на веке познатите алгоритми,ете се потрудија!излегоа повеке мајнери со CUDA Оптимизации кој само успеваа да зголемат хаш до одредено ниво но во ниеден случај кај веке излезените алгоритми не можеа да бидат побрзи нвидиа од АМД.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
Види,не зборувам за OpenCL перформансите на АМД од апект на распространетост,искористеност од разно разни совтвери.Зборувам на мајнингот на валути со мајнер-совтвер кој е оптимизиран 100%но OpenCL,Односно нема(барем немаше)подобар класичен начин,кој може лесно да се распространи на секаде од начинот на копанје со помош на OpenCL.Не знам дали се сеќаваш уште од стартовањето на биткоин мислам 2009тата веке имаше совтвер OpenCL Оптимизиран.Зошто не беше CUDA? ако е поприфатлива нели?Значи не се работи за 3D,видео обработки и слични работи за кој мора предходно да се оптимизира,воспостави некој код за да може да се користи CUDA,ова беше SHA 256 Алгоритам!Веке позната енкрипција за светот,немаше време за посебни оптимизации од нвидиа или АМД и триста заебанции тука,е во такви случави OpenCL Перформансите на АМД иако непланирани за тоа беа вистинското решение а и единственото(реално гледано од заработка)Значи ни нвидиа ни АМД немала удел во тој развој за некој намерно да оптимизирал OpenCL наместо CUDA да се користи во копанјето криптовалути.Значи тоа сакам да кажам,OpenCL За разлика од CUDA може да решава секакви сложени операции што секој CPU може да ги решава,но за разлика од CPU АМД тоа го прави многу побрзо со помош на одличните OpenCL перформанси.А копанјето со CUDA беше непрофитабилно баш поради начинот на кој работи CUDA,бара предходна оптимизација,бара предходна имплементација во самиот алгоритам за да може да има 100% бенефит со копанјето со Nvidia GPU,А за OpenCL не треба нели?начинот на кој функционира а самиот основен начин со кој се решаваат сите сложени математички операции,тоа е тоа.Е сега со понатамошен развој алгоритмите ке бидат оптимизирани во својод код успешно да ја користитат CUDA.Но не е така лесно на веке познатите алгоритми,ете се потрудија!излегоа повеке мајнери со CUDA Оптимизации кој само успеваа да зголемат хаш до одредено ниво но во ниеден случај кај веке излезените алгоритми не можеа да бидат побрзи нвидиа од АМД.

Значи, амд врши индиректна драјверска оптимизација за OpenCL перформансите, ама во одредени алгоритми, се погодија баш мајнерите (ама не е тоа случајно, него намерно, да ги искористат нивните оптимизации(на амд)...) Значи, нивните перформанси не се општи, "многу јаки" ....еве, за да разбереш побрзо, типичен пример игрите во Linux и Mac OS X се пишуваат со OpenCL, nvidia има значително подобри перформанси од амд во сите игри.

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
Case
Mouse
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
А ,фак моја грешка, OpenGL мислев :D Ај доста е, да си легнам да спијам, бољи се амд не ви ги рчкам. :)

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
фала. Воа не сум го знаел.

Него кажи ми, нема да работи споро на стик? Т.е. на УСБ 3.0 може и тамам ке биде....?

Иначе тестирав малку со убунту 13-ка (ама навистина малку, само неколку часа) и многу лоши резултати ми извади, некаде 30% по слабо копаше него ли на windows.

За повеќе од 4 графички во windows ти требаат модифицирани драјвери кои го дозволуваат тоа.
https://litecointalk.org/index.php?topic=11761.0
Мој совет стави линукс на стик и не се замарај.

bizmak

hello world
6 декември 2013
110
85
bizmak's setup  
Motherboard
Gigabyte 990XA-UD3
PSU
Antec TP-750C
RAM
8GB DDR3
Video card
2x Sapphire 280X
Case
DeepCool Tesseract SW Black
фала. Воа не сум го знаел.

Него кажи ми, нема да работи споро на стик? Т.е. на УСБ 3.0 може и тамам ке биде....?

Иначе тестирав малку со убунту 13-ка (ама навистина малку, само неколку часа) и многу лоши резултати ми извади, некаде 30% по слабо копаше него ли на windows.

Пробај со Windows 8 за повеќе од 4 графички

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
Слаба работа hiro коинов. Едвај 550 ми ископа за 24 часа, грубо кажано некој 4 долара едвај и тоа со 4 графички.

SpiroC

read-only
29 ноември 2013
18
77
Prilep
advenchergames.com
6x R9 280x Mining Rig

Dr_KleX

hello world
26 јануари 2014
65
65
Ајде ајде аирлија нека е...гледам почнаа да се продаваат графички картички на форумов и тоа во комплет :)

Dr_KleX

hello world
26 јануари 2014
65
65
Zdravo drugari,

Sto se slucuva so cenata na BTC vo momentov??? Komentar ima nekoj????

Поради сеуште неофицијални инфромации дека на 15 април во Кина ке се забранит трансферот на пари во вркса со БТЦ, нешто со банките и берзите таму (таму се и најголемите берзи). А денеска имаше делмно демант писмо до некои берзи од Народната банка на Кина ( и тоа никој неможе да го потврди со сигурност) но цените малку од малку скокнаа односно за 11 минути во кина се купиле 2200БТЦ и сега ти гледај ние што фактор сме во овај пазар - ништо.

Така да од време на време на форумов ќе прочитам нешто во стилот "копам некоја паричка али не ви кажувам која е, да не ми го зголемите difficulty", смешна работа што фактор сме ние во копањево, цела држава да земи да копа со се умрените па пак ништо не можеме да сменеме глобално. Затоа споделувајте информации и знаења, ова не некој локален бизнис па лично ти ке изгубиш ако кажиш на неколку души некоја информација.

crcic

lurker
2 април 2014
621
389
Апсолутно во ова те поддржувам, ама клето македонче... исто ко вицот со окото на тој кога сакал да му го извадат.

Така да од време на време на форумов ќе прочитам нешто во стилот "копам некоја паричка али не ви кажувам која е, да не ми го зголемите difficulty", смешна работа што фактор сме ние во копањево, цела држава да земи да копа со се умрените па пак ништо не можеме да сменеме глобално. Затоа споделувајте информации и знаења, ова не некој локален бизнис па лично ти ке изгубиш ако кажиш на неколку души некоја информација.

bizmak

hello world
6 декември 2013
110
85
bizmak's setup  
Motherboard
Gigabyte 990XA-UD3
PSU
Antec TP-750C
RAM
8GB DDR3
Video card
2x Sapphire 280X
Case
DeepCool Tesseract SW Black
Ајде ајде аирлија нека е...гледам почнаа да се продаваат графички картички на форумов и тоа во комплет :)

Абре секакви ги има, нека не те чуди. Куписи таму дур не ги земе некој друг :)

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Пробај со Windows 8 за повеќе од 4 графички

Да,ако имаш над 4 графички со Win7 ке имаш мака,се сетираат ама малку ке се позамараш.А со Win8.1 Немаш никаква мака,стави 8 графички на еден систем,ако треба и 3 различно модели и си тераат без проблем.Win8.1 го препорачувам на сите кој имаат над 4 графички,особено различни модели.Многу копачи и од Linux Се префрлија на Win8.1.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Aбе нели исти беа Win 7 и Win 8? и нели 8-та не чинеше? :D

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
Aбе нели исти беа Win 7 и Win 8? и нели 8-та не чинеше? :D

јас тоа сум го рекол?Не се сеќавам.За повеке од 4 графички и посебно ако се различни некој маки мачат за да ги пуштат да копаат сите на WIN7.A со WIN8.1 нема проблем.Јас искрено повеке Win7 сакам,ама поради овие причини за ваква намена го препорачувам 8.1.Ама и поради поголемата поддршка на Direct3D сепак подобро е Win8.1.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Не зборам за тебе Деки, општо има членови кои викаат дека 7-та е подобра, и дека немало разлика...

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно