Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Делење интернет преку свич

TheDoctor

hello world
20 јануари 2011
124
1
Здраво , дали може да се подели интернет помеѓу 2 десктоп пц-а со помош на свич ?
Интернетот е од оне ( обичниот 600ден. - 40гб ) , далечината на двата пц е околу 10 м, е сега прашањето беше дали ке може да се подели интернетот бидејќи на едниот пц(кај што се наоѓа и модемот) нетот се конектира мануелно односно преку онаа PPPOE , дали ке треба едниот пц да стои нон стоп вклучен или тоа нема врска ? кога главниот пц ке е исклучен другиот ке има ли нет и обатно ? и дали кога ке се вклучува главниот пц ке треба пак да се конектира преку PPPOE или не ? ве молам објаснете ми .Не се разбирам од мрежите ич
Благодарам однапред!

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Ke gi konektiras i dvete PC na switchot so cabel. i ke mozes da gi konektiras koga sakas i koj sakas od 2te PC'ja, bez raslika dali edniot e isklucen ili uklucen.

off-topic. za +200 denari so novata ponuda na ONE imas 400GB internet transfer odnosno 800 denari mesecno 6mb/sec - 400GB

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Ке мора рутер не свич. Рутерот ке мора да направи конекција со модемот а потоа да го дели. Свич тие е глуп разделник, он што има на една порта дели на сите, постојат и паметни ама тоа е друга прикаска.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
@The doctor
Poveli drug pat

@hipo
Dokolku ne mu e potrebno Wifi nema pricina zosto da zema Ruter. SWITCH'ot ke mu zavrsi rabota a ke stedi 500 denari minimum.

Plamen

hello world
11 јануари 2008
63
1
zavisi i do modemot taka da i @hipo i @uwemi se u pravo ... ako so switchot imas problemi ( a ne bi trebalo, posto veke imas PPPOE konekcija ) ondak ke si zemes nekoe asolno ruterce ( ako ti treba ke se obratis kaj mene posto veke prodavam edno :) :D ) i ke si zavrsis rabota ....

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
@hipo
Dokolku ne mu e potrebno Wifi nema pricina zosto da zema Ruter. SWITCH'ot ke mu zavrsi rabota a ke stedi 500 denari minimum.[/quote]

Ако не му треба WiFi ке се исклучи. Ама денес нема некој што нема потреба од безжилна мрежа дома, ке може да користи смарт телефон, утре ке земе лаптоп итн. не е некоја заштеда а многу ке добие повеќе.

DaciSS

lurker
3 јануари 2008
949
289
San Francisco
www.linkedin.com
Ке мора рутер не свич. Рутерот ке мора да направи конекција со модемот а потоа да го дели. Свич тие е глуп разделник, он што има на една порта дели на сите, постојат и паметни ама тоа е друга прикаска.

Тоа е HUB. Хабот вика јас сакам да комуницирам со ПЦ што ја има оваа МАЦ адреса и праќа сообраќал низ сите порти. Сите што ќе го примат сообраќајот го отфрлаат пакетот, освен ПЦ то што ја поседува таа МАЦ адреса . Свичовите не се до толку глупави. Свичот има АРП табела (прави мапирање на порти и МАЦ адреси), воспоставува виртуелна патека и комуницира само со тој ПЦ. Сообраќајот не го пушта низ сите порти.

Назад на темата. Модемот оди во свич, 2та ПЦја исто во свичот. Тоа се 3 кабли до свичот, нема врска кој во која порта ќе го приклучиш, сите се рамноправни и со иста намена. На 2та Пцја си креираш ППОЕ конекција. Некои интернет порвајдери, т.е. повеќето денес не даваат 2 ППОЕ конекции во исто време, затоа ќе купиш рутер, рутерот ќе прави 1 ППОЕ конекција. Додатно свич нема да ти треба, бидејќи најчесто во рутерот има вградено 4 портен свич.

Бежичен рутер = жичен рутер + свич + можност за бежично конектирање на ПЦјата. Значи да не се бавташ со кабли и да имаш интернет во цел дом, ама на секој ПЦ кора да имаш и бежична мрежна картица. Секој нов лаптоп доаѓа со бежична мрежна + жична мрежна картица.

IVS

Баниран/a
29 јуни 2011
144
64
Ке мора рутер не свич.
Каква неподдржана глупост кажа сега, ни сам не си свесен...

Ако не му треба WiFi ке се исклучи. Ама денес нема некој што нема потреба од безжилна мрежа дома, ке може да користи смарт телефон, утре ке земе лаптоп итн. не е некоја заштеда а многу ке добие повеќе.
Планот што ќе прави во иднина, и дали има смартфон, или ќе земе лаптоп утре, препушти му го нему. Може веќе има Switch по дома, па сака да го искористи...

IVS

Баниран/a
29 јуни 2011
144
64
E ај да видам направи да има интернет на 2 десктоп-и истовремено со модем и свич, ја давам гајба пиво.
Дај бе не трескај глупости, ќе ти се смеат... Ако теоријата ништо не ти значи, еве ти, и од искуство ти кажувам, првиот пат кога делевме интернет, делевме преку switch, тројца...

Да ти биде уште “посмешно“, од модем во еден switch, од тој switch во друг switch, и од тој switch во трет switch. Не се зезам, се работеше за поголемо растојание помеѓу тројцата, па за да не ослабе сигналот, беше оваа комбинација.

А за да се “газиш од смеење“, моментално пак делам со тројца, со модем во switch, со што директно од switch-от земаат интернет двајца, па после од едниот, преку рутер (што без проблем можеше да биде и switch), зема и третиот.

Кај ќе го пиеме пивото? :)

hipo

user
27 јануари 2011
1.806
1.692
sistrum.mk
Кога објаснуваш објаснувај до крај.Кога ке поврзеш се како што викаш и копјутерот што ја дели конекцијата е изгасен дали другите ке имаат интернет?
А гајбата се лади, без гајле, со старопрамен поубаво се прави муабет :D

Branchez

hello world
3 февруари 2011
52
15
Кога објаснуваш објаснувај до крај.Кога ке поврзеш се како што викаш и копјутерот што ја дели конекцијата е изгасен дали другите ке имаат интернет?

Друже, дај му ја гајбата пиво и не прави муабет понатаму зашто ќе треба уште една да му дадеш.
Каков е тој компјутер што дели конекции, кога свичот е тој што ја дели влезната конекција, така да се' дури свичот има струја и другите компјутери ќе имаат интернет.

IVS

Баниран/a
29 јуни 2011
144
64
Гледам јас, ти веќе си седнал на гајбата, и го љокаш пивото сам, затоа тресеш зелени :p
Друже, дај му ја гајбата пиво и не прави муабет понатаму зашто ќе треба уште една да му дадеш.
Каков е тој компјутер што дели конекции, кога свичот е тој што ја дели влезната конекција, така да се' дури свичот има струја и другите компјутери ќе имаат интернет.
Ако даде уште една гајба, втората иде кај тебе, ако не, ја делиме првата ;) Само како ќе ја делиме бе? Ќе мора преку рутер изгледа, а? :D

daniel111

Баниран/a
10 август 2009
682
348
USA
SecreLocal.com
gledam se raspravate :)
ubavo vi objasni DaciSS
Назад на темата. Модемот оди во свич, 2та ПЦја исто во свичот. Тоа се 3 кабли до свичот, нема врска кој во која порта ќе го приклучиш, сите се рамноправни и со иста намена. На 2та Пцја си креираш ППОЕ конекција. Некои интернет порвајдери, т.е. повеќето денес не даваат 2 ППОЕ конекции во исто време, затоа ќе купиш рутер, рутерот ќе прави 1 ППОЕ конекција. Додатно свич нема да ти треба, бидејќи најчесто во рутерот има вградено 4 портен свич.

samo dokolku imas moznost za povikaj prijatel :) (koj raboti kaj provajderot)moze da ti dodelat poveke od edna MAC adresa pa taka preku switch da mozes da povrzes poveke kompjuteri
PS. no provajderite se opametija zatoa sto taka ako imas brzina od 6mb/sec na site kompjuteri ti e ista kako da imas plateno poveke paketi . dodeka preku ruter imas edna mac adresa no 6mb/sec gi deli pa taka ako imas 3 komp. dobivas na sekoj po 2mb/sec( dokolku downloadiraat vo isto vreme) a ne 3 x 6mb/sec

• ми се допаѓа
Реакции: hipo

mspasenoski

read-only
22 септември 2010
23
4
Кога главното ПЦ е исклучено другиот ке нема нет, зашто тој ке биде DHCP сервер и ќе мора да му додели ИП адреса на другиот компјутер, кога главното пц ќе биде ислкучено другиот нема да има Нет
поздрав

vlatkorun

lurker
8 јуни 2007
633
14
Единствен DHCP Сервер е серверот на кабелскиот оператор. Во овој случај може да поврзеш и 5 компјутери на свичот. Колку од нив ќе имаат Интернет зависи колку јавни ИП адреси дозволува операторот по модем.

Најдобро е да си купиш рутер.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно