Ај малку подетално објасни ја целата ситуација, од каде ти беа парите, како префрлени, која банка, каков документ, и слично...
Точно. Тој данок и јас си го подмирувам и е платен.Извадете детален годишен извештај на вашата сметка во банка, и прашајте некој од вработените кој се повеќе разбира ке ви каже точно кои трансакции треба да се пријават кои не. Досега од PayPal и Skrill ниедна трансакција немам на која треба да се плати данок, додека на пари што стизаат од друга трансакциона сметка ( Пример некоја фирма ви пушта пари) на вашата трансакциона сметка треба да се плати данок.
Извадете детален годишен извештај на вашата сметка во банка, и прашајте некој од вработените кој се повеќе разбира ке ви каже точно кои трансакции треба да се пријават кои не. Досега од PayPal и Skrill ниедна трансакција немам на која треба да се плати данок, додека на пари што стизаат од друга трансакциона сметка ( Пример некоја фирма ви пушта пари) на вашата трансакциона сметка треба да се плати данок.
значи да сумираме...За помали суми можеш да поминеш и без плаќање данок за поголеми суми обавезно.
Мојот конкретен став е Да се плаќа за било која сума.
ако фирма ти плаќа пари, она си подмирува данок за тебе... ти само треба да го пријавиш не треба ништо да платиш. Договор на дело или преку авторска.
90% vo bankite a pogotovo komercijalna se debili vraboteni so vrski koi primaat golemi plati a ne znaat da odat po pat
KAKO MOZI DA MU SMETA NA EDNA DRZAVA DEVIZEN PRILIV!!!
ova go nema nikade , na momenti mi e krivo sto sum se rodil tuka (84,3% od vremeto).
Vo nasata cudesna makedonija e taka bidekji site direktori i politicari dosle na funkcija po debilski osnovi , nikogas nemale potreba da se macat da zarabotat i sega krvnicki se odnesuvaat kon site normalni koi sakaat da zarabotat, za niv sme kriminalci.
Ако така ти мислиш, тогаш што и да се работи преку интернет, зборувам за поголема сума, легално заработени пари, не за 2$ од NeoBux или што знам, таа фирма за која работиш плаќа данок и ти нетреба ништо да платиш. Тука во оваа наша "Чудесна Македонија" се е можно.
Good luck with that...ќе одам до НЛБ ќе извадам детален извештај и ќе седнам некој од вработените таму да ми НАЦРТА што точно треба да пријавам. Се надевам дека ќе се кладам на точниот вработен, бидејќи после се, се чини дека ова е повеќе игра на среќа него пропишани закони и правила.
ни во УЈП врска немаат што-како-зошто... Другар беше да праша дали и како да пријави данок за фриленс работа, и го шетаа од шалтер на шалтер, од соба во соба, за на крај сè да се сведе на: “Па што знам бе дечко, не знеме дали треба, и ако треба, како да го пишеме“. Слично и со другарка, прашуваше во сметководство, и ѝ рекоа: “А, тоа не се пријавува, уживај“.
Терористите ги измислија американците, како оправдување за да може да прават што сакаат, каде сакаат...Така си ја штитат сите својата држава од терористи...
Согласно член 3 од Законот за персоналниот данок на доход (Сл весник на РМ бр.80/93...166/12, во понатамошниот текст ЗПДД), доходот што подлежи на оданочување го сочинуваат следните приходи остварени во земјата и странство: 1) лични ...
[email protected]
Мразам кога сам себе се демантирам... Чувајте си ги парите некаде на сигурно, сега даночето ќе било 35%...Секој сам си е одговорен да си пријавува данок. Што ќе рече ако преќутиш некои приходи и не пријавиш данок, одговорноста не е во банката туку кај тебе. Инаку персонален е 10% и верувам дека е најмал од било која нормална земја...
Мое лично мислење е дека 10% не се голема цена за мирен сон![]()
А што ако користам Payoneer картичка и надминувам над 150 000 ? Според мене нема потреба од плаќање на данок, бидејќи јас не се појавувам никаде во Македонија со сметка полна со пари![]()
А од каде ќе знаат дали имам државјанство и од земјата во која е сметката...?Кога вадиш пари од Пајонир, во банка ќе се појави твое име со странска сметка. Доколку имаат (а во моментов најверојатно немаат) софтвер за спречување на перење пари, може да "сигнализираат" во надлежни институции.
Vase, како македонски граѓанин НЕ СМЕЕШ да имаш сметка надвор од Македонија (освен во точно одредени ситуации, ако примаш пензија од странство и сл.).
Кога вадиш пари од Пајонир, во банка ќе се појави твое име со странска сметка. Доколку имаат (а во моментов најверојатно немаат) софтвер за спречување на перење пари, може да "сигнализираат" во надлежни институции.
Бесплатна достава
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL KEYCHRON V1 ULTRA 8K Polling Rate 75%, HS, RGB, Keychron Silk POM RED switch, OSA PBT, Black, w/knob, V1U-D1
7.380,00 ден
Бесплатна достава
BACKPACK EXTRALINK MILITARY TACTICAL TRAVEL SCHOOL BACKPACK 30L - MIL665, MILITARY GREEN
1.000,00 ден
Бесплатна достава
HDD 3,5" 12TB WD RED Plus NAS 7200RPM 512MB 24x7 SATAIII WD120EFGX
34.320,00 ден
Бесплатна достава
CABLES MONITOR HDMI M-M 2m v2.1 4K (60Hz) with Ethernet Secomp, 11.99.5681-10
220,00 ден
Бесплатна достава
NET Switch Ubiquiti 5-port Gigabit 1xPoE/PoE+, USW-Flex-Mini
2.880,00 ден
Бесплатна достава
BAG EXTRALINK BLACK FOREST CABIN TRAVEL BAG 51X20X33CM - KM05 COSMETIC BAG, LIGHT GREY
1.970,00 ден