Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Даноци на пари од Онлајн сметки...Вистини и Митови

Статус
Затворена за нови мислења.

alex-st

hello world
1 декември 2010
155
76
Ај малку подетално објасни ја целата ситуација, од каде ти беа парите, како префрлени, која банка, каков документ, и слично...

Летово работев во Германија и отворив сметка таму (комерцбанк). Кога префрлив пари на мојата сметка во нлб, сумата беше блокирана со објаснување дека е потребно да покажам документ т.е. договор за работа од истата земја од каде била отворена сметката. Откако им испратив слика од мојот договор, парите веднаш беа одблокирани.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.814
33.983
roka.mk
значи да сумираме...За помали суми можеш да поминеш и без плаќање данок за поголеми суми обавезно.

Мојот конкретен став е Да се плаќа за било која сума.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
Извадете детален годишен извештај на вашата сметка во банка, и прашајте некој од вработените кој се повеќе разбира ке ви каже точно кои трансакции треба да се пријават кои не. Досега од PayPal и Skrill ниедна трансакција немам на која треба да се плати данок, додека на пари што стизаат од друга трансакциона сметка ( Пример некоја фирма ви пушта пари) на вашата трансакциона сметка треба да се плати данок.

stefan_v

user
3 мај 2010
1.426
604
macedonius.com
Извадете детален годишен извештај на вашата сметка во банка, и прашајте некој од вработените кој се повеќе разбира ке ви каже точно кои трансакции треба да се пријават кои не. Досега од PayPal и Skrill ниедна трансакција немам на која треба да се плати данок, додека на пари што стизаат од друга трансакциона сметка ( Пример некоја фирма ви пушта пари) на вашата трансакциона сметка треба да се плати данок.
Точно. Тој данок и јас си го подмирувам и е платен.:)

goranski

hello world
20 март 2013
305
143

ако фирма ти плаќа пари, она си подмирува данок за тебе... ти само треба да го пријавиш не треба ништо да платиш. Договор на дело или преку авторска.

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
значи да сумираме...За помали суми можеш да поминеш и без плаќање данок за поголеми суми обавезно.

Мојот конкретен став е Да се плаќа за било која сума.

Најдобро е законот да си го знаеш,посебно да си го симнеш делот околу даноци,пошто во некој услови не треба да платиш данок а во некој треба.Најдобро да се симне и да се постира тука па секој да го знае.

arso1

read-only
15 септември 2013
1
1
Пред година дена во Комерцијална ми стигна поголема сума на пари,
парите ми ги блокираа, односно не сакаа да ми ги прокнижат од причина бидејќи
Аце од Англија, праќа пари на Аце од Македонија, законски тоа можело само доколку имам документ
дека сум работел во таа земја, и данок на таква трансакција не се плаќало,
бидејќи немав ништо такво, парите беа заработени од интернет и префрлени преку Payza,
при што испадна дека законски не сум ни смеел да имам сметка јас во странство, па како тоа сум ја отворил, дали сум свесен каков прекршок сум напраил...
фино лепо ја одбија трансакцијата и парите ги вратија назад, па ги повлеков преку споредни сервиси со провизии на western union...

Според вработените во Комерцијална, законски на парите што ги заработуваме на интернет данок се плаќа, е сеа во пракса што како е...кој знае

kjosmofon

Баниран/a
7 октомври 2011
3.740
5.916
skopje
k2laptop.mk
90% vo bankite a pogotovo komercijalna se debili vraboteni so vrski koi primaat golemi plati a ne znaat da odat po pat
KAKO MOZI DA MU SMETA NA EDNA DRZAVA DEVIZEN PRILIV!!!
ova go nema nikade , na momenti mi e krivo sto sum se rodil tuka (84,3% od vremeto).
Vo nasata cudesna makedonija e taka bidekji site direktori i politicari dosle na funkcija po debilski osnovi , nikogas nemale potreba da se macat da zarabotat i sega krvnicki se odnesuvaat kon site normalni koi sakaat da zarabotat, za niv sme kriminalci.

eX3v1l

user
2 мај 2011
1.367
1.232
eX3v1l's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen™ 5 5600X
Motherboard
ASRock Fatal1ty X470 Gaming K4
Storage
Samsung 970 EVO 500GB
PSU
Cooler Master MWE 750w
RAM
32GB 3200MHz G.Skill Trident Z
Video card
RTX 3070 EAGLE
Case
Cooler Master K380
Mouse
G502
Keyboard
RIPJAWS KM570 MX-Brown
Monitor
Dell S2721DGF
OS
Windows 10
ако фирма ти плаќа пари, она си подмирува данок за тебе... ти само треба да го пријавиш не треба ништо да платиш. Договор на дело или преку авторска.

Ако така ти мислиш, тогаш што и да се работи преку интернет, зборувам за поголема сума, легално заработени пари, не за 2$ од NeoBux или што знам, таа фирма за која работиш плаќа данок и ти нетреба ништо да платиш. Тука во оваа наша "Чудесна Македонија" се е можно.

Costigan_Jr

poweruser
5 јули 2013
2.958
4.168
90% vo bankite a pogotovo komercijalna se debili vraboteni so vrski koi primaat golemi plati a ne znaat da odat po pat
ova go nema nikade , na momenti mi e krivo sto sum se rodil tuka (84,3% od vremeto).
Vo nasata cudesna makedonija e taka bidekji site direktori i politicari dosle na funkcija po debilski osnovi , nikogas nemale potreba da se macat da zarabotat i sega krvnicki se odnesuvaat kon site normalni koi sakaat da zarabotat, za niv sme kriminalci.

THIS!!!

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Ако така ти мислиш, тогаш што и да се работи преку интернет, зборувам за поголема сума, легално заработени пари, не за 2$ од NeoBux или што знам, таа фирма за која работиш плаќа данок и ти нетреба ништо да платиш. Тука во оваа наша "Чудесна Македонија" се е можно.

Не, фирмите кои рентаат работници преку фриленс сервисите не плаќаат данок.

HoLfElDeR

hello world
13 октомври 2010
227
148
Непозната
Согласно член 3 од Законот за персоналниот данок на доход (Сл весник на РМ бр.80/93...166/12, во понатамошниот текст ЗПДД), доходот што подлежи на оданочување го сочинуваат следните приходи остварени во земјата и странство: 1) лични примања;2) приходи од самостојна дејност; 3) приходи од имот и имотни права; 4) приходи од авторски права и права од индустриска сопственост; 5) приходи од капитал; 6) капитални добивки; 7) добивки од игри на среќа и други наградни игри;и 8) други приходи. На оданочување подлежат сите приходи од став 1 на овој член што се остварени во пари, хартии од вредност, во натура, или во некој друг вид. Согласно член 14 од ЗПДД, лични примања претставуваат сите приходи што ќе ги оствари обврзникот по основа на работен однос, вклучувајќи ги и приходите по договор за повремено или привремено вршење услуги на органите на државната управа, на домашните и странските физички лица кои вршат самостојна дејност, ако со овој закон не се изземени од оданочување. Согласно член 14-а став 1 точка 11) како лични примања во смисла на членот 14 се смета и секој поединечно остварен приход врз основа на договор за повремено или привремено вршење на услуги на правни и физички лица. Основа за пресметување на данокот на личните примања по основ на договор за повремено или привремено вршење услуги на органите на државната управа, на домашните и странските физички лица кои вршат самостојна дејност согласно член 15 став 1 точка 4) претставува износот на примањето, надоместокот, односно приходот од член 14-а став 1 точка 11). Врз основа на членовите 68 и 69 од ЗПДД, обврзникот на данокот на доход е должен да поднесе Годишна даночна пријава (Образец ПДД-ГДП), со цел да го пријави остварениот доход по сите основи во текот на календарската година.
Можете да поставите прашање за вашиот случај, и ќе ви објаснат најубаво така да ...
[email protected]

dimitars

user
8 мај 2007
1.691
343
Што повеќе читам тоа повеќе сум збунет. Проклет да е „правниот речник“. Треба толковник и превод за ова да вадат не за IT поимите. Најстрашно од се е што ретко кој обраован дали сметководител, дали банкар, дали адвокат би можел да даде точен одговор кога ќе го прашаш специфично за случај.

Се на се излгеда ќе го следам стефан кога ќе дојде време, ќе одам до НЛБ ќе извадам детален извештај и ќе седнам некој од вработените таму да ми НАЦРТА што точно треба да пријавам. Се надевам дека ќе се кладам на точниот вработен, бидејќи после се, се чини дека ова е повеќе игра на среќа него пропишани закони и правила.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.037
2.075
Скопје, Македонија
ќе одам до НЛБ ќе извадам детален извештај и ќе седнам некој од вработените таму да ми НАЦРТА што точно треба да пријавам. Се надевам дека ќе се кладам на точниот вработен, бидејќи после се, се чини дека ова е повеќе игра на среќа него пропишани закони и правила.
Good luck with that... :)
ни во УЈП врска немаат што-како-зошто... Другар беше да праша дали и како да пријави данок за фриленс работа, и го шетаа од шалтер на шалтер, од соба во соба, за на крај сè да се сведе на: “Па што знам бе дечко, не знеме дали треба, и ако треба, како да го пишеме“. Слично и со другарка, прашуваше во сметководство, и ѝ рекоа: “А, тоа не се пријавува, уживај“.

15 септември 2012
1.164
1.300

За жал не си доволно информирам. Одговорите што ги добиваш на форумов, исто така не се базираат на точни податоци.
Ниту една комерцијална банка во МК не ти го блокира девизниот прилив.
Тоа ти го прави Државата Македонија преку органот Народна Банка на Република Македонија (НБРМ) и правилата и Законите објавени во Службениот Весник на Република Македонија (ќе бараш Упатство за вршење на платен промет со странство бр 5013 од 06.06.2011 издадено од НБРМ). Комерцијалните банки во РМ (Комерцијална, Стопанска, Тутунска, Охридска или како им се моменталните имиња) мораат да ги почитуваат законите, затоа што за девизниот прилив се под супервизија на НБРМ.
Сите (физички и правни лица) кои примаат средства од странство, мораат да приложат Договор за работата која ја извршиле према странското лице, правните лица приложуваат и фактура, како и еден формулар (Образев 743) кој го добиваш од банката.
Да си ги почитувал насоките од ова упатсто, кои ти ги побарале банкарските службеници, немало да имаш никакви проблеми. Средствата ќе си ги имал на твојата сметка за 1/2 час.
Договор? Хм, требало да си направиш... :) Ако незнаеш како, во државава има многумина кои знаат. Пробај да ангажираш сметководител, или во најмала рака да користиш совет од сметководител. Ќе те чинело многу поевтино и ќе било многу поефикасно.

Немој да мислиш дека ова е само во Македонија! Ова правило постои во секоја држава во свет. Така си ја штитат сите својата држава од терористи...
За кадровските политики по фирмите и партиите не сакам да дискутирам. Шупаци, аматери (непрофесионалци), неизживеани, неписмени... има насекаде - треба само да знаеш да живееш со нив!

Vase07

read-only
7 ноември 2013
7
3
А што ако користам Payoneer картичка и надминувам над 150 000 ? Според мене нема потреба од плаќање на данок, бидејќи јас не се појавувам никаде во Македонија со сметка полна со пари :p

jovica3

hello world
23 декември 2010
53
25
А што ако јас отидам у друга држава на неколку дена и преку payoneer од било кој АТМ вадам пари? Дали тогаш треба на таа држава да и плаќам данок? Нема врска...

kirev

senior
31 мај 2010
9.082
7.769
Согласно член 3 од Законот за персоналниот данок на доход (Сл весник на РМ бр.80/93...166/12, во понатамошниот текст ЗПДД), доходот што подлежи на оданочување го сочинуваат следните приходи остварени во земјата и странство: 1) лични ...
[email protected]

Секој сам си е одговорен да си пријавува данок. Што ќе рече ако преќутиш некои приходи и не пријавиш данок, одговорноста не е во банката туку кај тебе. Инаку персонален е 10% и верувам дека е најмал од било која нормална земја :)
Нејсе, на образецот за пријавување на приход пишете све што сте добиле на сметка и све што сте платиле како персоналец (ако е нула, тогаш нула). Откако ќе ви го пресметаат данокот во во УЈП, ќе ви стигне решение да си го уплатите со број на сметка и сл., па би било фино да си ги чувате тие 10% за да не снемате кога мора да се платат...
Проблемот со сметките во Македонија е дека банкарите ќе го пријават приливот во УЈП па ќе си имате проблем ако вие сами не сте го пријавиле. Ако сметката е надвор од Македонија - тоа е против закон плус без судска постапка Македонија не може да бара од странската банка да им даде информација колку пари имате а банката сама нема да го информира УЈП за вашиот прилив...
Мое лично мислење е дека 10% не се голема цена за мирен сон :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.082
7.769
Секој сам си е одговорен да си пријавува данок. Што ќе рече ако преќутиш некои приходи и не пријавиш данок, одговорноста не е во банката туку кај тебе. Инаку персонален е 10% и верувам дека е најмал од било која нормална земја :)...
Мое лично мислење е дека 10% не се голема цена за мирен сон :)
Мразам кога сам себе се демантирам... Чувајте си ги парите некаде на сигурно, сега даночето ќе било 35%...
http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=F6F415C6E07B194299B9DA3A6561E0F8

sojic

hello world
29 април 2007
435
24
А што ако користам Payoneer картичка и надминувам над 150 000 ? Според мене нема потреба од плаќање на данок, бидејќи јас не се појавувам никаде во Македонија со сметка полна со пари :p

Vase, како македонски граѓанин НЕ СМЕЕШ да имаш сметка надвор од Македонија (освен во точно одредени ситуации, ако примаш пензија од странство и сл.).

Кога вадиш пари од Пајонир, во банка ќе се појави твое име со странска сметка. Доколку имаат (а во моментов најверојатно немаат) софтвер за спречување на перење пари, може да "сигнализираат" во надлежни институции.

Alucard

poweruser
22 октомври 2012
2.037
2.075
Скопје, Македонија
Кога вадиш пари од Пајонир, во банка ќе се појави твое име со странска сметка. Доколку имаат (а во моментов најверојатно немаат) софтвер за спречување на перење пари, може да "сигнализираат" во надлежни институции.
А од каде ќе знаат дали имам државјанство и од земјата во која е сметката...? :)

pLaToOn

hello world
24 јануари 2012
227
190
Vase, како македонски граѓанин НЕ СМЕЕШ да имаш сметка надвор од Македонија (освен во точно одредени ситуации, ако примаш пензија од странство и сл.).

Малку на повисоко ниво е банкарскиот систем во Македонија од она што мислите. За непријавување на сомнителни трансакции банките може да јадат јаки пенали, така да неможе да се случи да не се сигнализира сомнителна трансакција. Системот постои и функционира со години наназад ... единствено е прашање дали некој сака да се замара со вас/нас. А ако и само посака го такваевме ежот :)

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно