Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Цените на рам меморија отидоа...тралала

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
"Користат"? Нема К од користење. Јас на 7 години пуштав игри со касетофон од ZX Spectrum, па флопија разнесував од другар до дома и назад за да преснимам игра или нешто, Basic учев во Народна техника на 8, сам чепкав рчкав надградував доградував инсталирав драјвери итн да не редам, оваа аморфна маса од нови т.н. генерации буљаат во екранот и конзумираат нечија сценирана драма со крици, извештачено смеење, дерење, прејадување, посерување - имбецили се 99%. Користеле...
Да де, а тогашната стара генерација за такви како тебе мислеле дека се имбецили...само го продолжуваме циклусот.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Со други зборови хејтот во земјава се негува и предава од колено на колено како дел од нашата традиција! Кој сака може да бара, ама менталитетот не го даваме!

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Имаше XT-a и 286-ки. Преку DOS идеше се. Знев, т.е. сеуште знам и беч да пишувам код. Но пред тоа и пред се првите основи, т.е. чивијата ми ја тури татко ми. Он ме научи како да уклучувам игри на Commodore 64 (и од касети и од дискети), а потоа и да пишувам кодови за читови со POKE/PEEK и ми ме научи основни работи за програмирање на Basic V5. Бев копиљ 2-3 одделение кога земав книги да учам да програмирам, ама многу малку можев да разберам бидејќи книгите беа напишани за читатели со завршено средно образование. Затоа во 3-то второ полугодие се запишав у Народна Техника. Се сеќавам дека Зоки ми беше прв учител.
Lucky bastards, ние постарите копилиња моравме да куцаме кодови објавени во Галаксија и на ХХ места (Свет Компјутера уште не беа авторитет) за да видиме било каков графички аутпут (обично код за едноставни игрици). Копилињата сениори во Народна Техника не ни спомнуваа дека може да се сними кодот. Повторувањето е мајка на знаењето. :D

ХT-a и 286-ки??!?
Год дамнит, на Еи Ниш Пејком се учевме и... Факинг среќни бевме. :cool:

kirev

senior
31 мај 2010
9.070
7.756
Малце офтопик:

Републичка Народна техника стигнуваат два. ПРВИТЕ два (за да нема забуна). Едниот PC другиот XT. Еден што го знам реши да го префрли дискот од едниот на другиот. Случајно ставајќи го над звучничето... Емтое. После тоа дискот имаше куп ерори и мораше да се рекалибрира (нели MFM), ама и онака мораше да си ставиш потсетник барем еднаш годишно да се баждари хахаха

И на нив ги обработуваш податоците во dBase III+ и тоа РАЧНО, зашто еден студент реши да не ја направи програмата што ја вети (имал сесија и веќе не се појави) а Пионерски семафор мораше да почне. Па една страница со кирилица на линијски принтер во Хотел Цар Самоил во Банско се печати по 40 минути ама па на судиите од МВР рано сабајле им ги оставаш под врата...

Ах, и заедно се игра Leisure Suit Larry во малото сопче (и се изигрува сосе фамозната NSFW сцена).

Или влегуваш во 7 сабајле во комбинатот во Белимбегово да обработуваш натпревар на Млади трактористи (кал до гуша до влезот на зградата, не гледај накај нивите) и те сардисуваат со најсоленото биено сирење и ракија. До 12 не знаеш како се викаш... Или натпревари на Клубови на млади техничари и природници.

А веќе сум заборавил и која машина го возеше Dzunitsa BBS. Од 16ч кога секретарката ќе го ребутираше нејзиното писи и тоа стануваше BBS до сабајле. Се разбира, немаше часовник па не ми текнува кој ни ја даде RTC картичката за да има точно време. А и првиот модемџиски митап се оддржа во Народна Техника.

А за предавање - кога ќе дојде цел клас сосе професорката од педагошка да им одржиш час по компјутер па после по град те поздравуваат. Ех.

И потсетете ме некад да се обидам да го опишам погледот на еден загрижен татко што си ја виде инвестицијата од Сингапур (full tower куќиште во вредност на едно Југо стигнува по пошта со откачен кабел од хард дискот) отворена на масата во кујна и синот му вика мртов ладен, „откачен беше кабелот“, го пали и компјутерот успешно се бутира...

Бране беше секратарот на Републичка Народна Техника, верувам да не беше он, немаше ништо од ова да биде....

Емтое

(А клубот се викаше Микропроцесорска техника? Само ова не ми текнува. Од тој клуб излегоа легенди, дури и еден сегашен CEO во Силиконска долина... А имаше и дешавки и ПРЕД писи времето главно со Галаксија и Commodore C-64 а по дома имаше и ZX Spectrum...)

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.185
16.293
Јас имам ZX Spectrum и еден руски телевизор Јуност сеуште го чувам ради него. сеуште работи спектрумот
Junost-P603_2-scaled.jpg

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Lucky bastards, ние постарите копилиња моравме да куцаме кодови објавени во Галаксија и на ХХ места (Свет Компјутера уште не беа авторитет) за да видиме било каков графички аутпут (обично код за едноставни игрици). Копилињата сениори во Народна Техника не ни спомнуваа дека може да се сними кодот. Повторувањето е мајка на знаењето. :D

ХT-a и 286-ки??!?
Год дамнит, на Еи Ниш Пејком се учевме и... Факинг среќни бевме. :cool:
Јас од кога имам меморија за себе, дома имало компјутер. На 6 или 7 години го добив првиот лично мој компјутер Commodore 64 со сите пропратни периферии: џојстици, коала, дискетна единица C1541, 8 игличен матричен принтер C801, касетофон и телевизор наместено на custom made работна маса направена по дизајн и димензии за сета таа опрема. Тогаш татко ми си купи набуџена 386ка што беше светско, а не само чудо во Југославија. Многу беа скапи(и плус 100% царина за влез во Југославија во тоа време), многу помоќни и имаа можности за решавање на мноштвно многу комплицирани проблеми кои не можеа да се решат со 286ка бидејќи не 32 битни и немаа виртуелна меморија. Стварите ги немаше во Југославија, па заедно со негов колега ги порачуваа дел од Америка, дел од ЕУ, сите да стигнат кај нивни пријател во Австрија, па беа до таму да ги за да ги земат. 90-та или 91-ва си купи 486, па јас ја наследив 386ката која и во тоа веме беше чудесии бидејќи ни 10% од луѓето немаа компјутери по дома, а тие што имаа имаа во најдобар случај 286ка. Па така имав прилика да почнам посериозно да се позанимавам со програмирање. До 6-то веќе го владеeв Quick Basic, а до 8мо програмирав во C и почнав да учам Асемблер за да пишувам макро функции кои ќе ги повикувам во кодот во C бидејќи многу побрзо се извршуваа. И така понатаму компјутерите ми станаа секојдневие и да не речам еден мој свет во кој сум делумно и ден денес. Благодарение на тоа што можеле дома, секогаш сум имал најсовремени и набуџени машини. У компјутерџиско друштво бев баш такво лаки бастрд копиле затоа што скоро секогаш имав најдобра графичка и процесор. Згора на тоа ги оверклокував машините, а тогаш со оверклок се добиваа многу сериозни екстра перформанси. :D
Мислењето е автоматски споено:

Најголемиот скок беше од HDD на SSD. Се друго е ред величини испод тој скок.
Млад си не знаеш, молчи таму! :D

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.070
7.756
Сум се пофалил... Еве го југото ;) Повеќе од пола година го чекав од уплатата. Нејсе :)

Последна промена:
18 август 2019
1.229
1.204
Многу беа скапи(и плус 100% царина за влез во Југославија во тоа време)
1985/86 Commodore 64 легално да се купи во СФРЈ кошташе околу 1000 DM. Со него одеше само напојување и антенскиот кабел.
Со шверц преку Франција го набавив за 500-600 DM. Касетофонот посебно го купував, дискетна единица мислам дека не постоеше во тој период (можеби постоела, ама не сум знаел). Затоа можам да речам дека сегашните цени се многу ниски.

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
1985/86 Commodore 64 легално да се купи во СФРЈ кошташе околу 1000 DM. Со него одеше само напојување и антенскиот кабел.
Со шверц преку Франција го набавив за 500-600 DM. Касетофонот посебно го купував, дискетна единица мислам дека не постоеше во тој период (можеби постоела, ама не сум знаел). Затоа можам да речам дека сегашните цени се многу ниски.
Крај на 82-ра е купено и тоа е влечкано од странство со сите тие глупости и оцаринето чинело над 5к марки. А за цените скако беа многу високи и имаше многу помалку избор. На пример cherry со механички свичеви чинеше 200-300 марки. А тогаш 200-300 марки имаа куповна моќ како сега 1000 евра.

kirev

senior
31 мај 2010
9.070
7.756
Крај на 82-ра е купено и тоа е влечкано од странство со сите тие глупости и оцаринето чинело над 5к марки. А за цените скако беа многу високи и имаше многу помалку избор. На пример cherry со механички свичеви чинеше 200-300 марки. А тогаш 200-300 марки имаа куповна моќ како сега 1000 евра.
500 не 5к. Поскап беше од Спектрумот

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Ај соберете се пред геријатрија и раскажувајте прикаски, темава е за цени на РАМ мемории :LOL:
доста бе ти да не си пораен...тогаш рамот беше 3 мегабајти кило...сеа глеј колку е

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
@gOJDO имал С64 со дискетна единица... Што ти е аристократски живот бре. Додека плебсите мотавме ленти и местевме азимут на касетофоните. :)

Јас неколку години ги собирав сите пари додека моите не се сожалија па ми додадоа колку требаше (веројатно огромниот дел од сумата).

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
@gOJDO имал С64 со дискетна единица... Што ти е аристократски живот бре. Додека плебсите мотавме ленти и местевме азимут на касетофоните. :)

Јас неколку години ги собирав сите пари додека моите не се сожалија па ми додадоа колку требаше (веројатно огромниот дел од сумата).
Не е се позитивно околу дискетната единица...
Многу побавно иде читањето. Имаше едно турбо/брзо читање, ама правеше грешки.
Но најлошо беше тоа за да читаш од дискета треба си под оперативниот (Basic V5) кој одемаше неколкју kb од RAM. За разлика од тоа, касетофонот директно ги вчитуваше стварите во RAM и целиот RAM му беше на располагање.
Плус дискетната ми беше сингл сајд, а тоа значи дека за да читаш од втората страна мораш да ја извадиш дискетата и да ја свртиш од обратна страна...

BTW, имам конзервиран C128D, најпоследниот и најмоќниот модел. Ќе правам видео за декознервација и уклучување... :D

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
@gOJDO гарант и кертриџи имал.

Јас не ги чував, ги продавав компјутерите. И добар профит се правеше, за дупло и повеќе се продаваа (голема побарувачка со скоро непостоечка понуда). Мене некој другар на стариот ми ги носеше (веројатно ги шверцал). Така собирав пари за понови модели. Од С64 преминав на Амига 500, па Амига 1200... Па од тоа директно на Пентиум РС, ама се врткаше и некоја 286-ка во меѓувреме.

Мислењето е автоматски споено:

Со штрафцигерче крадено од Багат машините за шиење на бабите.
Токму тоа! И конфискувано, не крадено. :)

Како се викаше тоа програмчето за штелување глава? Кога ќе дојдеа касетите по пошта, обавезно беше штелување азимут. Па од куп игри само најдобрите идеа на снимање во посебна колекција.

Последна промена:

InSides

lurker
21 февруари 2009
770
2.042
Јас сум бил појуниор очигледно. C64 "facelift" со касетна единица и пар QuickShot II џојстици, заедно со 14" телевизор (СО ДАЉИНСКО!) купено 1991ва во Радио Рим во Мавровка.

450DM C64 со периферија, 450DM телевизорчето.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.771
6.482
SK
Јас го користев прво на црно бело мало телевизорче, на одмор што го носевме... Уф колку Elite се играше на тоа телевизорче. Ич не му фалеше боја. :)

На вакви модели како ова долу мислиш, и мојот беше таков не беше од „дебелковците“:

Commodore-64C-with-box-1986.jpg

InSides

lurker
21 февруари 2009
770
2.042
Баш овакво.

Маалскиот рекорд на Elite ни е грубо 30 часа непрекината игра (со спиење на рати).

Уште се сеќавам како мирисаше во собата на комшијата. :D

gOJDO

sensei
23 јануари 2008
11.065
19.034
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.791
12.788
Skopje
www.wemaxa.com

nazdravje

Ситуацијата можно и да се влоши, исто како со графичките и конзолите (ПС5 на старт) кога прекупци ги разграбаа па ги даваа за Х2. Кај нас како прекупци/скалпери се понашаа и главните дистрибутери/играчи кои 2021 си копаа во подруми, по ГТЦ-а итн. па после ги продаваа графичките х2, нема да ме чуди и со рам да има иста практика. По американските јутјуб канали ова беше главна тема скоро кај сите тек јутуб "инфлуенсери".

• ми се допаѓа
Реакции: Ceco
членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно