Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Anelm

read-only
3 октомври 2018
6
1
Здраво на сите.
Имам нарачано телефон од алиекспрес, и денес ми се јавија дека е на царина, тел ме кошта 13.000денари,од прилика да не знае некој колку ќе треба фа се плати?

bandrej

hello world
9 март 2016
180
182
Здраво на сите.
Имам нарачано телефон од алиекспрес, и денес ми се јавија дека е на царина, тел ме кошта 13.000денари,од прилика да не знае некој колку ќе треба фа се плати?
18% од цената плус 100-200 денари за препакување веројатно.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Avid

senior
21 јануари 2009
6.450
11.513
Скопје
Здраво на сите.
со што се поднови брату?

Anelm

read-only
3 октомври 2018
6
1

Avid

senior
21 јануари 2009
6.450
11.513
Скопје
Xiaomi a2, за другар мој е.

Испратено од G8141 преку IT.mk форум апликација
Топови брату, ќе го фати 100 денари поевтино отколку тука да го земел.
Ама така па ќе го немаше оној јак момент на исчекување на пратката, па ти ѕвонат од царина, па ако испадне проблем забавно е да го препраќаш натака, ово оно...

bandrej

hello world
9 март 2016
180
182
Ахам, треба на email да им пуштам screenshot од нарчката колку кошта, или како? Фала на одговорот

Испратено од G8141 преку IT.mk форум апликација
Да, на мејлот што е за царина ([email protected]) ќе им испратиш screenshot од нарачката на AliExpress и од банкарскиот извод за плаќање на истата.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

krema

OG
24 јуни 2009
15.748
15.840
youtu.be

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
460
647
2 дена стои нема фактура. Има некој број да се јавам да прашам дали го виделе меилот воопшто?

Solidsnake

hello world
28 декември 2014
460
647
Чисто како инфо, доколку ви пресметаат царина на погрешен износ т.е како ќе им текне, можете да се пожалите слободно пред да подигнете и да платите. Прилично услужливи и коректни беа према мене.

krema

OG
24 јуни 2009
15.748
15.840
youtu.be
Повеќе ќе те кошта изгубеното време (+ бензин, бус, иди ми дојди ми), инаку мора да го платиш и подигнеш нарачаното а потоа ќе си тераш постапка на жалба. Можеш да си пробаш ако мислеш дека си оштетен!
Тешко прифаќаат цариниците корекција на веќе пресметани давачки.
Имаше еден пример каде лаптоп купен од USA заради сервис (во гарантен рок) дечкото од тука го праќа по пошта во USA, истиот му го сервисираат и му го праќат назад во МК по пошта. Дечкото си доби од цариниците честитка да си плати пак царина, данок и остали трошоци.
Реагираше на ова кај цариниците со документите од испраќањето и од самиот лаптоп, но овие не му прифатија.
Си плати и си го зема лаптопот. Чинам беше некој ASUS ROG лаптоп од 2-3000 долара.

goce03

user
20 јануари 2015
1.599
3.203
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Повеќе ќе те кошта изгубеното време (+ бензин, бус, иди ми дојди ми), инаку мора да го платиш и подигнеш нарачаното а потоа ќе си тераш постапка на жалба. Можеш да си пробаш ако мислеш дека си оштетен!
Тешко прифаќаат цариниците корекција на веќе пресметани давачки.
Имаше еден пример каде лаптоп купен од USA заради сервис (во гарантен рок) дечкото од тука го праќа по пошта во USA, истиот му го сервисираат и му го праќат назад во МК по пошта. Дечкото си доби од цариниците честитка да си плати пак царина, данок и остали трошоци.
Реагираше на ова кај цариниците со документите од испраќањето и од самиот лаптоп, но овие не му прифатија.
Си плати и си го зема лаптопот. Чинам беше некој ASUS ROG лаптоп од 2-3000 долара.
Овој случај го читам веќе неколку пати. Мислам дека дечково не соодветно реагирал, мора да има некој акт од царина, најверојатно решение со кое се утвдува царина и данок. Речиси на сите акти има право на тужба/жалба до второстепен орган, најчесто управен суд. Се сложувам дека е замарање и дека се дополнителни трошоци ама ако ги имал сите потребни документи и докази, 100% би го добил случајот а сите дополнителни трошоци би му биле компензирани.
Некогаш е и до нас, треба соодветно да реагираме и да си ги бараме правата што ни следуваат. При тоа треба да се има во предвид дека и цариниите се луѓе и знаат да згрешат, ама ако со убаво објаснување и приложување на докази немаат слух, тогаш тужба, да некогаш (најчесто) не се исплати ама ако ништо друго од принцип, едноставно ги учиме цариниците дека све може да помине по линија на помал отпор. Верувам дека и на цариникот не му се едно да губи случаи на суд, а царина да исплаќа камати и троошоци за судска постапка. Во најмала рака следниот пат дватапи ќе размисли пред да отфрли нечие основано барање.

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.033
1.845
Скопје
Овој случај го читам веќе неколку пати. Мислам дека дечково не соодветно реагирал, мора да има некој акт од царина, најверојатно решение со кое се утвдува царина и данок. Речиси на сите акти има право на тужба/жалба до второстепен орган, најчесто управен суд. Се сложувам дека е замарање и дека се дополнителни трошоци ама ако ги имал сите потребни документи и докази, 100% би го добил случајот а сите дополнителни трошоци би му биле компензирани.
Некогаш е и до нас, треба соодветно да реагираме и да си ги бараме правата што ни следуваат. При тоа треба да се има во предвид дека и цариниите се луѓе и знаат да згрешат, ама ако со убаво објаснување и приложување на докази немаат слух, тогаш тужба, да некогаш (најчесто) не се исплати ама ако ништо друго од принцип, едноставно ги учиме цариниците дека све може да помине по линија на помал отпор. Верувам дека и на цариникот не му се едно да губи случаи на суд, а царина да исплаќа камати и троошоци за судска постапка. Во најмала рака следниот пат дватапи ќе размисли пред да отфрли нечие основано барање.

Најчесто не се исплати, еве јас имав случај на RMA уредно се со документи, вратен дефектен производ, пратено од испракач дека е RMA со повик на моето испраќање и тн .. и да во царина ме испрашуваа саат и пол ко некој шверцер да сум (за глувче и тоа хаха). И да се докажав, се јавија во анхоч дирекција, сметка од тука што сум купил што ти не (моја грешка што убрзав работа директ со фирма место преку Анхоч во случајов).
И да ме ослободија давачки .. арно ама се мтљав до царина на аердодром у работно време на работен ден (пошто друго време не ради царина нормално). И на крај платив Карго откупнина (пошто федекс мислам беше, немале ко магацин нивни па ако се задржи за царина го даваат на откуп во карко петровец).
И сеа индиректно поради што направија проблем царина со се уредни документи, јас покрај што морав да искачам од работа, да идам до петровец, да се објаснувам саат време, морав и да платам откупнина на карго што немам на кој основ да ги бркам за да си вратам пари, ми беше кажано плати си па бркај си тој што ти испратил да ти врати парите што си оштетен :D
бонус пошто карго не зимаат картици или кеш .. трчанка до новиот аердором за уплата во пошта и назад (исто и во случај да треба да се плати на царина нешто).
И царина за ова неможам никако да ги кривам или тужам да си барам пари назад. Они направиле контрола за екстра документи еве. Федекс исто пошто им пишува по правилници чуда како работат, и не верувам дека има нешто што би ме заштитило некако од ситуацијата ..

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Чисто како инфо, доколку ви пресметаат царина на погрешен износ т.е како ќе им текне, можете да се пожалите слободно пред да подигнете и да платите. Прилично услужливи и коректни беа према мене.

Нормално дека можиш и треба да се пожалиш... банана сме ама не до толку, се десило, се јавуваш во царинска испостава (мече панда ќе родиш дури ти кренат телефон), си има едно бројче на фактурата што те царинеле, ќе им кажиш дека грешка, впошта им викаш вратете ја назад, залепи му ја новата фактура испринтана на пакетот и моли се, а ако не се жалиш, клати си :D

FreakyDroid

lurker
21 август 2008
691
712
Гевгелија
FreakyDroid's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 7950X - Arctic Liquid Freezer II 360 ARGB
Motherboard
X670E Aorus Master
Storage
3 x 4TB WD Black, M.2 Samsung 990 Pro 2TB
PSU
Seasonic Prime 1000W
RAM
4x32 GB G.Skill 6000MHz (@5400MHz CL30)
Video card
GeForce RTX 3090
Case
Lian-Li 011 Dynamic XL ROG
Mouse
Razer Viper Ultimate
Keyboard
Keychron C2
Audio
Presonus Eris 4.5
Monitor
LG 38WN95CP-W 38"
OS
Win 11 x64
ОД DHL ми пратија email дека треба да платам царина на пратка во вредност од 28 долари ...

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно