hebocig
lurker
- 7 јануари 2010
- 653
- 143
Собери си табли за јајцаДечки што мислите.. дали ке ги царинат овие 12 парчиња сунгери кој коштат 22$?
Ако стварно ги царинат, дефинитивно се ненормални.
Собери си табли за јајцаДечки што мислите.. дали ке ги царинат овие 12 парчиња сунгери кој коштат 22$?
Ако стварно ги царинат, дефинитивно се ненормални.
Помина тоа време со табли за јајца.Собери си табли за јајца
Доволно е!Доволно е еден меил до ciposta или да спамирам секој саат
18% од цената плус 100-200 денари за препакување веројатно.Здраво на сите.
Имам нарачано телефон од алиекспрес, и денес ми се јавија дека е на царина, тел ме кошта 13.000денари,од прилика да не знае некој колку ќе треба фа се плати?
со што се поднови брату?Здраво на сите.
Имам нарачано телефон од алиекспрес, и денес ми се јавија дека е на царина, тел ме кошта 13.000денари,од прилика да не знае некој колку ќе треба фа се плати?
Ахам, треба на email да им пуштам screenshot од нарчката колку кошта, или како? Фала на одговорот18% од цената плус 100-200 денари за препакување веројатно.
Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Топови брату, ќе го фати 100 денари поевтино отколку тука да го земел.
Да, на мејлот што е за царина ([email protected]) ќе им испратиш screenshot од нарачката на AliExpress и од банкарскиот извод за плаќање на истата.Ахам, треба на email да им пуштам screenshot од нарчката колку кошта, или како? Фала на одговорот
Испратено од G8141 преку IT.mk форум апликација
Не бе, зошто одма да праќа!Да, на мејлот што е за царина ([email protected]) ќе им испратиш screenshot од нарачката на AliExpress и од банкарскиот извод за плаќање на истата.
Епа ете погоре пиша дека денес му се јавиле дека телефонот му е веќе на царина.Не бе, зошто одма да праќа!
Ако побараат царина тогаш им праќаш!
Ми се јавија затоаНе бе, зошто одма да праќа!
Ако побараат царина тогаш им праќаш!
Овој случај го читам веќе неколку пати. Мислам дека дечково не соодветно реагирал, мора да има некој акт од царина, најверојатно решение со кое се утвдува царина и данок. Речиси на сите акти има право на тужба/жалба до второстепен орган, најчесто управен суд. Се сложувам дека е замарање и дека се дополнителни трошоци ама ако ги имал сите потребни документи и докази, 100% би го добил случајот а сите дополнителни трошоци би му биле компензирани.Повеќе ќе те кошта изгубеното време (+ бензин, бус, иди ми дојди ми), инаку мора да го платиш и подигнеш нарачаното а потоа ќе си тераш постапка на жалба. Можеш да си пробаш ако мислеш дека си оштетен!
Тешко прифаќаат цариниците корекција на веќе пресметани давачки.
Имаше еден пример каде лаптоп купен од USA заради сервис (во гарантен рок) дечкото од тука го праќа по пошта во USA, истиот му го сервисираат и му го праќат назад во МК по пошта. Дечкото си доби од цариниците честитка да си плати пак царина, данок и остали трошоци.
Реагираше на ова кај цариниците со документите од испраќањето и од самиот лаптоп, но овие не му прифатија.
Си плати и си го зема лаптопот. Чинам беше некој ASUS ROG лаптоп од 2-3000 долара.
Овој случај го читам веќе неколку пати. Мислам дека дечково не соодветно реагирал, мора да има некој акт од царина, најверојатно решение со кое се утвдува царина и данок. Речиси на сите акти има право на тужба/жалба до второстепен орган, најчесто управен суд. Се сложувам дека е замарање и дека се дополнителни трошоци ама ако ги имал сите потребни документи и докази, 100% би го добил случајот а сите дополнителни трошоци би му биле компензирани.
Некогаш е и до нас, треба соодветно да реагираме и да си ги бараме правата што ни следуваат. При тоа треба да се има во предвид дека и цариниите се луѓе и знаат да згрешат, ама ако со убаво објаснување и приложување на докази немаат слух, тогаш тужба, да некогаш (најчесто) не се исплати ама ако ништо друго од принцип, едноставно ги учиме цариниците дека све може да помине по линија на помал отпор. Верувам дека и на цариникот не му се едно да губи случаи на суд, а царина да исплаќа камати и троошоци за судска постапка. Во најмала рака следниот пат дватапи ќе размисли пред да отфрли нечие основано барање.
Чисто како инфо, доколку ви пресметаат царина на погрешен износ т.е како ќе им текне, можете да се пожалите слободно пред да подигнете и да платите. Прилично услужливи и коректни беа према мене.