Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
znaci kako so ispaga rabotata ne se isplaka da zemas mob od internet
Се *исплаќа само и САМО ако уредот кој сакаш да го купиш го нема кај нас :)

(*исплаќа-пошто кеифот нема цена :) )

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
^
Не си праиме филмови.

Се плаќа скоро секаде.

Проблемот е што кај нас се ПРЕ-плаќа.

Плаќаме давачки ко за
DHL-priority express или
DHL-overnight.

А нарачките се направени со стандарден DHL shipping.

Коа ќе се израчунаат на крај сите давачки комплет,
испаѓа поскапо од
FedEx Overnight Priority.

Стандардот во МК го знаеме,
тарифите/цените на DHL не се во сооднос со стандардот во МК,
според мене, тоа е најголемата препрека.

STEALTH

Баниран/a
22 февруари 2015
474
593
Сакам да порачам УСБ од Ибеј што кошта 35 долари комплет. Дали подлежи на било какви давачки?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Плаќаме давачки ко за
DHL-priority express или
DHL-overnight.
А нарачките се направени со стандарден DHL shipping.

Не се согласувам со ова бато. DHL global е free of tax/customs, ако пратката е под 45e генерално.

Eдит, се извинувам ако тоа не си правите филмови звучеше нападно, не е кажано во тој контекст.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Не се согласувам со ова бато. DHL global е free of tax/customs, ако пратката е под 45e генерално.

Eдит, се извинувам ако тоа не си правите филмови звучеше нападно, не е кажано во тој контекст.
Мене првата пратка со DHL ми беше 12.46$ и free DHL шипинг наводно,нарачка од ebay/гардероба-каиш.

Кога стигна пратката ми стаса писмо, отидов у DHL, ми бараа околу 1400.денари давачки.
Им реков да ја вратат пратката нормално.

Вториот пат исто, само повисока цена за давчки/лежарина.
Од тогаш завршив со DHL Macedonia.

(не се секирај за "не си праете филмови " ;) )

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Сакам да порачам УСБ од Ибеј што кошта 35 долари комплет. Дали подлежи на било какви давачки?
Теоретски не би требало да платиш ништо.

Али избори се ближат :)

Мене од завчера до денес 3.пратки ми се пратени на царина.

(две излегоа одма,
третата дури пред 2 саата ја пуштија.

Мислам сум дека за две ќе платам
2 х 103.Ден царинска проверка.

а за третата сум 100% сигурен дека ќе си платам фул давачки земајќи во предвид дека е над 45$)

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Кога стигна пратката ми стаса писмо, отидов у DHL, ми бараа околу 1400.денари давачки.
Им реков да ја вратат пратката нормално.

Вториот пат исто, само повисока цена за давчки/лежарина.
Од тогаш завршив со DHL Macedonia.

Ова е за брз шипинг, или некоја негова форма. DHL Global НЕ Е подложен на мандаторни шпедитерски давачки. Имам над 30-на такви нарачки. Истото важи и за Fedex Global.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
^
Можно е.

Мене првиот "инцидент" ми беше пред 8-9.год.

Вториот пред речиси 3 и завршив со нив.

Ми се случи сеа скоро, еден лудак кинез да ми прати SSD по TNT или незнам која пошта беше кај нас.... free shipping а преку брза пошта. Среќа што "неможеле да ме најдaт" па ја вратија назад пратката, и после кинезот ја препрати преку обична пошта, иначе наводно сум требал да дадам 200 евра.

Последна промена:

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
TNT брза достава кај нас превземаат EMS ако не се лажам.

А мислам дека има и регуларна-стандард TNT варијанта али изглеа не вршат достава со регуларниот
TNT China кај нас.

Tikvar

read-only
4 август 2010
3
1
Кој го „измисли„ она, лимит до 45ЕУР без давачки? Вака е денес, утре не знам: до 22ЕУР (сосе поштарина) без давачаки, од 22ЕУР до 45ЕУР плаќаш ДДВ, над тоа сите давачки. Пример, DHL бара 1000ден. „лежарина„ + 1600ден. „документација„ + ова погоре нормално. Така евтината стока станува 2-3 пати „поевтина„

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
851
932
Така си е, но често доколку се помали пликови/пакетчиња до 45 евра поминуваат и без ДДВ.

Јас имав нарачано 7" инчно мониторче за 30 евра, и наместо да помине само со 5% ДДВ, ми го начукаа и платив 10 евра давачки = 33% од 30 евра.

DESPERADO1990

hello world
27 август 2015
55
25
Кој го „измисли„ она, лимит до 45ЕУР без давачки? Вака е денес, утре не знам: до 22ЕУР (сосе поштарина) без давачаки, од 22ЕУР до 45ЕУР плаќаш ДДВ, над тоа сите давачки. Пример, DHL бара 1000ден. „лежарина„ + 1600ден. „документација„ + ова погоре нормално. Така евтината стока станува 2-3 пати „поевтина„
http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=57955
Да се надеваме дека во блиска иднина ова ќе се оствари ;)

stevo1337

hello world
17 септември 2012
309
261
Битола
stevo1337's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7 3700X + Arctic Liquid Freezer III 280
Motherboard
ASUS TUF B450-PLUS GAMING
Storage
Samsung 970 EVO Plus 500GB, Samsung 860 EVO 500GB X2
PSU
NZXT C650
RAM
G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3200 32GB
Video card
ASUS ROG STRIX RX5700XT O8G GAMING
Case
NZXT H7 Flow
Mouse
Logitech G Pro X Superlight
Keyboard
Keychron K2
Audio
HyperX Cloud Flight
Monitor
ASUS TUF VG27AQL1A

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.581
3.225
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
текстот е од јануари, 2015. Ми се допаѓа оптимизмот на Десперадо :)

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
220
164
Мислам сум дека за две ќе платам
2 х 103.Ден царинска проверка.
Овие царинскиве проверки теоретски ако им текне и за пенкалце може да ти ги лупнат? :annoyed: Сфаќам данок и царина, фер или нефер колку и да е лимитот, ама зошто би плаќал за нивната проверка...

Ми стигале ситници досега, никогаш тоа не ми се случило, ми стигале и поголеми пратки, отворале за проверка само и пак немам платено за тоа. На брат ми пак му стигнаа книги бесплатно пратени и плати 350 денари :fooled:

И како ги царинат помалку познатите производи? Знам дека нема баш некои правила со цариниве наши, ама и тоа им е од памет или рандом срч на интернет, или те известуваат по телефон и ти бараат доказ колку си платил?

Luidgi

lurker
24 февруари 2008
851
932
Многупати низ темава членовите си ги интерпретираат законите на нивни начин и доаѓа до нејаснотии и забуни. Деновиве ме заинтересира да нарачам производ преку интернет кој чини околу 300 евра, а не е достапен во Македонија, па го расзлистав сајтот и се јавував по телефон во царина.

За поштенски пратки еве што е наведено на сајтот -http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=365

Повеќе информации има тука - http://customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=496

Сума сумарум, доколку нарачувате нешто повредно од интернет, најдобро е продавачот да е правно лице бидејќи доколку е физичко по автоматизам плаќате единствена царинска стапка од 18% ДДВ и 15% царина без разлика на производот. Следно што треба да направите е да побарате од продавачот да приложи фактура и идеално би било да го напише и HS кодот на прозводот за полесна изработка на документација.

Доколку станува збор за поскап производ, пожелно би било да побарате усна царинска декларација или изработка на ЕЦД (единствена царинска декларација).

Меѓутоа, најважното е, од старт да си ги пресметате највисоките трошоците за царина - 15% царина и 18% ДДВ, па одлучете дали сте спремни да платите толку.

Одење неколку пати до царина, изработка на документи или ЕЦД чини време и пари.

Јас се решив доколку го нарачам производот да не се замарам со царински постапки, декларации, барања и слично, бидејќи разликата помеѓу царинење по стапка согласно Законот за царинска тариф и царинење по единствена царинска стапка (15% царина, 18% ДДВ) ми е 1200 денари, пари кои секако ќе заминат во трчање натака навака. Доколку треба да се изработи ЕЦД можда и поскапо ќе ме фати.

DESPERADO1990

hello world
27 август 2015
55
25
Овие царинскиве проверки теоретски ако им текне и за пенкалце може да ти ги лупнат? :annoyed: Сфаќам данок и царина, фер или нефер колку и да е лимитот, ама зошто би плаќал за нивната проверка...

Ми стигале ситници досега, никогаш тоа не ми се случило, ми стигале и поголеми пратки, отворале за проверка само и пак немам платено за тоа. На брат ми пак му стигнаа книги бесплатно пратени и плати 350 денари :fooled:

И како ги царинат помалку познатите производи? Знам дека нема баш некои правила со цариниве наши, ама и тоа им е од памет или рандом срч на интернет, или те известуваат по телефон и ти бараат доказ колку си платил?
Вчера платив 72 ден + 30 ден провизија во пошта за царинска проверка на пакет(СЕЛОТЕЈП) нарачан од www.iherb.com во вредност од 18 ЕУР со shipping до Македонија.
Често нарачувам од интернет и сум приметил ако пратката ти е до 22 ЕУР и неможат да ти стават Царина + ДДВ веднаш ти го наплаќаат СЕЛОТЕЈПОТ односно ЦАРИНСКА ПРОВЕРКА на пакетот.Најевтино поминуваш 72 ден + 30 ден провизија а сум плаќал и по 300-350 ден + провизија во пошта се зависи колку е голем пакетот и колку СЕЛОТЕЈП ќе потрошат.

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
220
164
Вчера платив 72 ден + 30 ден провизија во пошта за царинска проверка на пакет(СЕЛОТЕЈП) нарачан од www.iherb.com во вредност од 18 ЕУР со shipping до Македонија.
Често нарачувам од интернет и сум приметил ако пратката ти е до 22 ЕУР и неможат да ти стават Царина + ДДВ веднаш ти го наплаќаат СЕЛОТЕЈПОТ односно ЦАРИНСКА ПРОВЕРКА на пакетот.Најевтино поминуваш 72 ден + 30 ден провизија а сум плаќал и по 300-350 ден + провизија во пошта се зависи колку е голем пакетот и колку СЕЛОТЕЈП ќе потрошат.
Многу квалитетен селпотејп сигурно е :) Добро, значи ова станува или може да стане пракса, за секоја ситница да измислат причина за да ти земаaт „арач“.

Можеби и затоа ми доцнат некои ситници, од Хонг Конг обично 3 недели било максимум време на чекање.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно