Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Царинска тарифа

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Цариниците доколку се сомневаат имаат екслузивно право да го отворат секој пакет, писмо или било каква форма на пратка без разлика дали истите ќе бидат оцаринети и оданочени, така да ако си поминете само со царински преглед и ослободени од царина со арач од 103 денари или колку и да е, свиркајте си и уживајте во благодетите на ЦИ МК Пошти :)

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
^
Моментално се отвараат/проверуваат над 70% од пратките...
Ова со процентиве го "извадив" според моја статистика

Според тоа колку "пакетчиња" мене ми поминаа со 103.ден, колку поминаа со царина/данок и колку поминаа
"со лесно" :)

Sent from my Redmi 3X using Tapatalk

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
220
164
Многу сомничави станале во последно време изгледа. По тој процент ќе требаше најмалку 2000 денари да им платам само минатиот месец. Ова со царинскава проверка и дека треба да се плати дополнително за тоа што им е работа да го прават ...и лепакот, не можам да го најдам во ниеден правилник, ако најде некој нека ми посочи. Ниту сум чул дека е пракса во други држави. Баш ги разгледав линковите што беа поставени. За царинењето и даночењето колку и да е конзервативна таа политика, е нешто друго и можеш да ја испланираш.

Во тие 103 денари да не има и осигурување во случај да ти го оштетат продуктот? Можеби за еден пат не е ништо, ама за некој што нонстоп нарачува ситници не е баш ништо повеќето да ти ги „проверуваат“. Зошто и 10 денари би им дал за нивната проверка? Ако е навистина олку висок процентот треба некој да се позанимава со ова, очигледно е собирање пари намерата. Лопови... баш да видам колку ќе ме соберат за стварите што ги чекам, а повеќето се под 10-15 еу. А сигурно од што станале премногу сомничави и не можат да постигнат со проверки, има толкав застој на пратките на царина.

Си свиркаме иначе, утре и 200 денари ќе направат проверка и ќе царинат се под 15 евра, и пак ќе свиркаме и ќе се смешкаме :) Тоа се привилегиите кога живееш во една од најдобрите економии во светот.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Се повампириле идиотиве велите во последно време.. Отварааат се живо и диво, и си наплаќаат лепак. Ке појдам и во знак на солидарност ке им однесам еден топ лепаци, па нека се лепат по цел ден ако немаат попаметна работа. Ропаци.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Многу сомничави станале во последно време изгледа. По тој процент ќе требаше најмалку 2000 денари да им платам само минатиот месец. Ова со царинскава проверка и дека треба да се плати дополнително за тоа што им е работа да го прават ...и лепакот, не можам да го најдам во ниеден правилник, ако најде некој нека ми посочи. Ниту сум чул дека е пракса во други држави. Баш ги разгледав линковите што беа поставени. За царинењето и даночењето колку и да е конзервативна таа политика, е нешто друго и можеш да ја испланираш.

Во тие 103 денари да не има и осигурување во случај да ти го оштетат продуктот? Можеби за еден пат не е ништо, ама за некој што нонстоп нарачува ситници не е баш ништо повеќето да ти ги „проверуваат“. Зошто и 10 денари би им дал за нивната проверка? Ако е навистина олку висок процентот треба некој да се позанимава со ова, очигледно е собирање пари намерата. Лопови... баш да видам колку ќе ме соберат за стварите што ги чекам, а повеќето се под 10-15 еу. А сигурно од што станале премногу сомничави и не можат да постигнат со проверки, има толкав застој на пратките на царина.

Си свиркаме иначе, утре и 200 денари ќе направат проверка и ќе царинат се под 15 евра, и пак ќе свиркаме и ќе се смешкаме :) Тоа се привилегиите кога живееш во една од најдобрите економии во светот.
Избори се ближат :)
Треба паричка за билборди, шалчиња, леП, паштета

(леП=чокочадо
Паштета=кавијар)

Се повампириле идиотиве велите во последно време.. Отварааат се живо и диво, и си наплаќаат лепак. Ке појдам и во знак на солидарност ке им однесам еден топ лепаци, па нека се лепат по цел ден ако немаат попаметна работа. Ропаци.
Избори се ближат :)
Треба паричка за билборди, шалчиња, леП, паштета.
(леП=чокочадо
Паштета=кавијар)

Добро е што некои проаѓаат
"со лесно" и со 103.ден

Може и тоа да прекине како се ближи крајот на изборна кампања.

(дур сте млади,
фаќајте фитиљ од државава ако можете/сакате)

krema

OG
24 јуни 2009
15.747
15.838
youtu.be
Јас имав еден необичен царински преглед пред околу 1 месец.
Пликото во кое имаше неколку продукти и вредност од некои 16 долари беше отворено со скалпел од спротивната страна на лепакот.
Беше прелепено со широк прозирен селотејп, и имаше мал печат „ослободено од царина“.
Не платив ништо!
Е ајде де:)
Изгледаше како радознало отварање на пликото!
АЈДУЦИ :D

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Арно не го мрзи да отвараат писма цел ден. чоече, раката ке ти се вкочи.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
^
Имаат "тазе" вработени по рамковен кои стварно/вистински си ја работат работата.

Се надевам ќе им здосади да отвараат па ќе ни проаѓаат пакетчињата ко што сме навикнати и ко што си беше порано :)

DrMTR

senior
27 март 2014
7.953
8.451
Па се да им е*ам лешинари. Досега неколку пратки ми немаат стигнато. Не дека без вредни пратки, ама зошо да ми ги земат. Во последно време не нарачувам многу од нет, но и да нарачувам, обавезно плаќам тракинг бројче, за да избегнам овие нашиве да ме прават будала.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Мене у "кариера" ако добро памтам,
ми се нема случено да не ми стаса пратка, без разлика дали е со тракинг или без тракинг,
(можно е нешто ситно и да ми нема стасано, али не сум 100% сигурен, колку што памтам, ме немаат "драПнато" 1003)

но за жал знам за случаеви,
се случувало и да не стигнат пратки а на тракинг да е пројдена со бар код читач дека е влезена во 1003(Н.Железничка) и кога отишле да ја бараат пратката, се дигале раменици и префрлала топката и што е најтрагично пратките не биле најдени нити пак клиентите целосно обештетени.

Да се надеваме дека сѐ помалку вакви работи ќе гледаме у иднина.

DESPERADO1990

hello world
27 август 2015
55
25
Цариниците доколку се сомневаат имаат екслузивно право да го отворат секој пакет, писмо или било каква форма на пратка без разлика дали истите ќе бидат оцаринети и оданочени, така да ако си поминете само со царински преглед и ослободени од царина со арач од 103 денари или колку и да е, свиркајте си и уживајте во благодетите на ЦИ МК Пошти :)
Немам проблем, нека го отвараат секој пакет само да не наплатуваат за СЕЛОТЕЈПОТ односно ЦАРИНСКАТА ПРОВЕРКА.

DESPERADO1990

hello world
27 август 2015
55
25

Тотално си во право.Лопови !!!!

Mak123pce

read-only
11 јули 2016
22
10
Јас веќе една недела чекам пратки да ми стигнат до дома а се стигнати на 19 ноември во МК...Се работи за 2 smartwatch од кои едниот 20 долари другиот 13 долари...имав и други пратки кои се порачани покасно а ги добив четвртокот

2muyVEr.png

creator

hello world
26 јануари 2009
89
67
Дали некој знае што се случува доколку ти стигне пратка и истата заврши на царина и се спроведе постапка на царинење и оданочување. После оваа постапка, доколку не ти одговара износот што треба да се плати за царина и данок, дали е возможно да се откажеш од пратката и истата да се врати на продавачот. Или нема веќе назад па мора да да ги сносиш целосните трошоците за царина и данок, или пак треба да се плати само некој паушал. Има ли некој вакво искуство со нашава царина?

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.948
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Дали некој знае што се случува доколку ти стигне пратка и истата заврши на царина и се спроведе постапка на царинење и оданочување. После оваа постапка, доколку не ти одговара износот што треба да се плати за царина и данок, дали е возможно да се откажеш од пратката и истата да се врати на продавачот. Или нема веќе назад па мора да да ги сносиш целосните трошоците за царина и данок, или пак треба да се плати само некој паушал. Има ли некој вакво искуство со нашава царина?

Ако ги игнорираш писмата, мислам дека ја враќаат пратката назад.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Ако не отидеш да доставиш invoice/фактура/извод од банка со вредност на пратката/нарачката,
можно е за 10-15.дена да ја вратат назад пратката.

(Некој имаше спомнато ко демек ги давале на лицитација... Мада не ми се верува)

А можеш и да отидеш на лице-место/царина-Н.Железничка и да кажеш дека не сакаш да платиш и најверојатно ќе ја вратат назад.
(ако е у прашање Шпедиција како DHL,UPS, FedEx,
веројатно ќе треба да отидеш кај нив ако планираш да откажеш)

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Ако отидеш да прашаш на лице место/ царина ќе ти кажат ако не си ја подигнеш пратката дека ќе те казнат парично. 2 пати имам прашувано чисто онака од интерес и два пати го добив истиот одговор.(не се нормални) Инаку би требало/мораат за пратки коишто се препорачани(пратки за кои мораш да се потпишеш) ако не ја подигнеш да ги вратат.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
^
Ако е DHL или слично,
парите што си ги платил за шипинг, автоматски ги губиш.

Цената што си ја платил би требало да ти биде рефундирана.

(2 пати сум вратил пратка шипана со DHL, парите за производот ми биле вратени, парите за евентуално платен шипинг ги губиш.
Казна не сум платил, нити пак мислам дека постои закон кој ќе те казни за тоа што сакаш пратката да се врати/не ја подигаш од Х причини...
Можда и грешам, мада не ми се верува)

creator

hello world
26 јануари 2009
89
67
Прашањето ми беше хипотетички, бидејки во понеделникот купував од AliExpress и тој продавачот запна како не можел да ја декларира по моја желба и со цена макс до 40-45 долари туку морал да декларира вистински. Па чисто информативно сакав некој да сподели искуство дали се откажал од пратката и немал дополнителни давачки кон царина/данок. Инаку пратката не е пратена преку DHL и слични компании, туку преку Singapure post со тракинг бројче. Некако си мислев доколку заврши на царина и не ми одговара износот што би требало да го доплатам, сигурно ќе се врати на испраќачот а јас би требало да платам само за нивната "услуга" т.е. селотејп.

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
^
Ако е DHL или слично,
парите што си ги платил за шипинг, автоматски ги губиш.

Цената што си ја платил би требало да ти биде рефундирана.

(2 пати сум вратил пратка шипана со DHL, парите за производот ми биле вратени, парите за евентуално платен шипинг ги губиш.
Казна не сум платил, нити пак мислам дека постои закон кој ќе те казни за тоа што сакаш пратката да се врати/не ја подигаш од Х причини...
Можда и грешам, мада не ми се верува)

Jас не викам дека има закон или дека ќе те казнат, туку дека во царина ако прашаш ќе те излажат :eek:h:

Noumenon

hello world
14 ноември 2009
220
164
Преку PostNL
15327657_10210566946383789_187953707_n.jpg
Што би требало последното да значи? И за колку дена после тоа би требало да пристигне пакетот (или писмо за пакетот)? Има и број оставено, иако не знам дали се јавуваат ако планираат да го царинат...

Heruvin

Баниран/a
5 ноември 2010
156
112
Преку PostNL
Погледнете го атачментот 50506
Што би требало последното да значи? И за колку дена после тоа би требало да пристигне пакетот (или писмо за пакетот)? Има и број оставено, иако не знам дали се јавуваат ако планираат да го царинат...
Значи дека е пуштено од кај Холандезите,за стигнување повторно зависи од многуте фактори,јавувањето е само ако треба да се фрли глоба,додека за стигнување сега можеш.ако има тракинг број,да си го следиш ,преку македонска пошта.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно