Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Здраво дечки.
Си имав некој слушалки ми ги земаа, си купив QCY T1C, и тие ми ги земаа.
Барам безжични слушалки за мене, кој ке се подобри од QCY T1C.
Слушалките ќе се користат за слушање време на време, при прошетни надвор каде телефонот би бил во џеб, и низ дома за кога ке си легнат децата, колку да не седам со тишина.
БТ конеккцијата да е постабилна од QCY T1C, оти кај тие ми сецкаше конекцијата која телефонот ми беше во џеб.
Музиката претежно би била метал, не знам дали има тоа врска.
Не ми треба безжично полнење.
Гледав
Некој спомна Анкер https://www.anhoch.com/product/5998...soundcore-life-note-3i-v2-anc-bluetooth-black
Дали Самсунг се подобри https://www.anhoch.com/product/599881889/samsung-galaxy-buds-fe-earbuds-graphite-gray (знам дека се продаваат на форумов)
Кој дизајн е полесен за на уво, претпоставувам како на JBL-то наместо Самсунг-от ?

Овие исто ми се допаѓа дизајнот, ми личат дека ќе се лесни на уво Слушалки Philips TAT2206, црни

Буџет до 4000 ден, а со задоволство би се задоволил со пола од тоа.
Секоја препорака е добредојдена.
Однапред благодарност.
Некако ми звучи дека нема да ги користиш често. Не размислуваш да си земеш жичани? Па да не се замараш со полнење батерија и блутут конекција. Плус веројатноста е поголема дека ќе ти бидат покомфорни.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
KZ се супер, сега пред некој ден порачав повторно за татко ми од Алиекспрес, убаво му легнаа :) првите ги зезна нешто и затоа сеа пак исти
Моментално овој модел е еден од најбараните на KZ.Јас нарачав од опцијата Harman наводно неутрален спектар:

acikaaa

user
22 октомври 2018
1.198
1.208
Скопје
Кој модел поточно?
KZ ZSN Pro metal
Мислењето е автоматски споено:

Моментално овој модел е еден од најбараните на KZ.Јас нарачав од опцијата Harman наводно неутрален спектар:
Еј шо збориш! Овој не го видов, а одличен модел е

draganamon

lurker
24 јануари 2016
701
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Некако ми звучи дека нема да ги користиш често. Не размислуваш да си земеш жичани? Па да не се замараш со полнење батерија и блутут конекција. Плус веројатноста е поголема дека ќе ти бидат покомфорни.
Имам, AKG кој доагаа со Самсунг С10, но С23ката нема опција за жичени, само БТ.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Имам, AKG кој доагаа со Самсунг С10, но С23ката нема опција за жичени, само БТ.

Па имаш адаптерчиња USB C to 3.5mm. Кај мене дома така користат слушалки на поновиве телефони. Или не ти се замара со тоа?

draganamon

lurker
24 јануари 2016
701
906
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Па имаш адаптерчиња USB C to 3.5mm. Кај мене дома така користат слушалки на поновиве телефони. Или не ти се замара со тоа?
Искрено не, дел од употребата е да го ставам телефонот да се полни, а јас да се движам низ станот и слушам некоја книга или подкаст или нешто слично.
А и завршив со кабли :)
Уште тастатурата ми е на кабел, и кога ке се решам да ја заменам ке одам wireless и тоа.
И Android Auto на колата што ми е со кабел ми е проблематично.

Али интернет дома, исклучиво кабел, никако wifi :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.736
Искрено не, дел од употребата е да го ставам телефонот да се полни, а јас да се движам низ станот и слушам некоја книга или подкаст или нешто слично.
А и завршив со кабли :)
Уште тастатурата ми е на кабел, и кога ке се решам да ја заменам ке одам wireless и тоа.
И Android Auto на колата што ми е со кабел ми е проблематично.

Али интернет дома, исклучиво кабел, никако wifi :)
Епа стави го телефонот на power bank безжично да се полни а стави си слушалки со кабел :D

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Каква бе загуба на квалитет и дополнителен шум на оптички кабел...
хах, и јас прво така го сфатив. тек од 3то читање разбрав дека друго збори. ама реченицана е купус, па …

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
419
521
Здраво, со оглед на тоа што претходните Sennheiser слушалки го одработија своето во животниот век од 5+ години, на план сум да купам нови.

Ги гледав HD 560s и HD599 SE, кои се доста слични по цена и разликата е во звукот кој е секако субјективна работа.

Втора опција која ја размислувам е factory refurbished HD 400s + Anker Soundcore Space One што би ме чинело слично како едни од погорните слушалки.

Генералната потреба е секодневно користење (слушање музика/видеа, повремени повици - сегмент во кој чистоста и амплификацијата на гласот е одлична кај Sennheiser). Овие модели од Sennheiser немаат ANC (ниту NC), немаат Bluetooth, поради што размислувам за втората опција каде добивам солидна секојдневна слушалка + (според многубројни ревизии) одлична bluetooth слушалка која не е премногу скапа и е компактна и попренослива од моделиве на Sennheiser.

Ме интересира вашето мислење, секоја препорака и искуство со горенаведените модели е добродојдена :)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
HD 5XX се аудиофилски слушалки. 400s и Анкер имаат сосема друга намена.

Според твојот пост она кое примарно ти треба е технологија (блутут, ANC и сл) како и за повици. Така што нема зошто да ги гледаш HD400 туку само Анкер ако веќе нив си им фрлил око. Мислам дека ќе ти прават повеќе мерак зашто твоите потреби не ми звучат аудиофилски.

И за крај, ако е сенхајзер не значи дека се е квалитетно. Имаат многу промашувања и тие.

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
419
521
Па генерално за домашни услови на користење што е 2/3 од времето, би ги користел аудиофилските, додека другата третина патувам и би ги користел Soundcore-от.

Да бидам искрен цената на refurbished HD400s ми е доста интересна (40ина долари) со 2 годиншна гаранција и затоа ги вклучив :)

Фала на одговорот

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Па генерално за домашни услови на користење што е 2/3 од времето, би ги користел аудиофилските, додека другата третина патувам и би ги користел Soundcore-от.

Да бидам искрен цената на refurbished HD400s ми е доста интересна (40ина долари) со 2 годиншна гаранција и затоа ги вклучив :)

Фала на одговорот
Еве каков фреквентен графикон имаат кој мене лично не ми се допаѓа бидејки за помалку пари имаш Superlux со скоро исти карактеристики напумпано бас подрачје голема дупка на 4khz и после скокови од 5 до кај 8khz од кои најмногу болат ушите:

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
419
521
Еве каков фреквентен графикон имаат кој мене лично не ми се допаѓа бидејки за помалку пари имаш Superlux со скоро исти карактеристики напумпано бас подрачје голема дупка на 4khz и после скокови од 5 до кај 8khz од кои најмногу болат ушите:
Superlux HD681 и/или 668? :) Ги имам тие, беа многу популарна препорака на темава уште пред 3-4 години (можеби и повеќе, корона годините се некако споени во една).

Да ја дополнам приказната, ми се свитка 3.5 џекот од постоечките Sennheiser, и кога почнав да го разгледувам сајтот за заменски кабел (кој тешко се наоѓа бидејќи се постар модел), сфатив дека цената за нов кабел е речиси колку овие refurbished слушалки ... и почна да ме чешка џебот. :LOL:

После тоа секако почнуваш да гледаш видеа и рецензии и споредби, и излегоа Soundcore-от како доста посочуван модел и доста високо оценет, па пусти мерак и тие ги посакав :ROFLMAO: Класика ко во вицовине кога некој ќе влезе во продавница да купи нешто ситно и завршува со 10 други работи :LOL:

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Superlux HD681 и/или 668? :) Ги имам тие, беа многу популарна препорака на темава уште пред 3-4 години (можеби и повеќе, корона годините се некако споени во една).

Да ја дополнам приказната, ми се свитка 3.5 џекот од постоечките Sennheiser, и кога почнав да го разгледувам сајтот за заменски кабел (кој тешко се наоѓа бидејќи се постар модел), сфатив дека цената за нов кабел е речиси колку овие refurbished слушалки ... и почна да ме чешка џебот. :LOL:

После тоа секако почнуваш да гледаш видеа и рецензии и споредби, и излегоа Soundcore-от како доста посочуван модел и доста високо оценет, па пусти мерак и тие ги посакав :ROFLMAO: Класика ко во вицовине кога некој ќе влезе во продавница да купи нешто ситно и завршува со 10 други работи :LOL:
Па што не го замениш џекот. Или купи кабел со џек од кај нас/али и дај го на сервисер да го залеми. Не мора да е оригинален на сенхајзер.

NanoCell

hello world
10 октомври 2011
419
521
Специфичен е кабелот поврзан со џекот, со контроли и микрофон. Кај нас прашав во Амски и немаа соодветен заменски кабел/џек, а купување со испорака од странство беше блиску релативно скапо. One thing led to another, така да дури и да го средам кабелот, ми остана сега мерак да си купам уште едни нови слушалки :)

Ќе побарам некој сервисер, мислам дека проблемот е лесно решлив, фала за идејата.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Специфичен е кабелот поврзан со џекот, со контроли и микрофон. Кај нас прашав во Амски и немаа соодветен заменски кабел/џек, а купување со испорака од странство беше блиску релативно скапо. One thing led to another, така да дури и да го средам кабелот, ми остана сега мерак да си купам уште едни нови слушалки :)

Ќе побарам некој сервисер, мислам дека проблемот е лесно решлив, фала за идејата.
Ако си од Скопје, појди до Логинг. Имаат се што треба. Во сервис ќе ти стават нов џек на лице место ако имаат време. Не би требало да е скапа операција.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556

Superlux HD-681 B​

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Здраво дечки, да прашам дали е можно да добијам звук преку USB-C to 3,5 mm female уклучен у USB A то USB C адаптер на Desktop win 10?
Ми треба некој драјвер или, оти вака не го јавува и немам звук на слушалките.

kirev

senior
31 мај 2010
9.061
7.736
Здраво дечки, да прашам дали е можно да добијам звук преку USB-C to 3,5 mm female уклучен у USB A то USB C адаптер на Desktop win 10?
Ми треба некој драјвер или, оти вака не го јавува и немам звук на слушалките.
Уште на HDMI да пробаш. И на Schuko. Пиши ако успееш

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.080
14.180
Онака по логика ако адаптерот нема во себе DAC тогаш нема да може да поврзеш слушалки на компјутер.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.504
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Ja kolku so razbrav USB-C to 3.5 mm stereo mozno e da ima DAC u nego, ali adapterot nema i tuka nekade se gubi moznost za prenos na zvuk.
Fala na info.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
A da prasam, predniot panel na kukisteto ja koristi zvucnata kartica od maticnata, taka?
Ne mi raboti zvucnata kartica, valjda ja pregorev, ne znam.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно