Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
A da prasam, predniot panel na kukisteto ja koristi zvucnata kartica od maticnata, taka?
Ne mi raboti zvucnata kartica, valjda ja pregorev, ne znam.

Дали работел предниот панел до сега? Дали е поврзан со матичната/картицата добро?

Провери дали имаш инсталирани драјвери за звучната картица. Провери дали е селектирана во виндовс таа картица да репродуцира звук. Да не ти е поврзан мониторот со HDMI па таму да е насочен звукот.

Има многу непознати во твојава ситуација.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Sum go koristel predniot panel i porano, ama povrzan so druga maticna. Probav sega da go povrzam so ovaa sto ja imam, ama nemam zvuk.
Se desi nekoj spoj, koga go ukluciv monitorot u onboard grafickata i koga go vadev VGA kabelot da go staam u grafickata, se desi spoj i valjda togas mi pregore ova za zvuk i USB portovi i Sata eden kontroller, isto taka probav i so konverter da go uklucam i SPDIF to ama uopste ne ni svetese koga go staviv kabelot.

Zadniot panel kako da ne go detektira kompjuterov.

A inace koristam DVI to VGA adapter, ali i prethodno nemase zvuk koga instalirav Windows na novava maticna, togas se desi i spojot.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Pa ako ne ti raboti zvucnata logicno nemozes da dobies zvuk. Probaj so reinstalacija na drajveri eve ti link P8Z77-M PRO - Support
A kako da se osiguram deka navistina ne raboti fizicki, ili stanuva zbor za losi drajveri?
Sum probal sto pati so tie drajveri od sajtot na ASUS, isti qrac sstalno.
Штом УСБ порт ти работи купи си некое вакво:

Или најдобро купи си нова матична.
Kupiv i vakvo i go koristev, ali oti e eftivno sranje valjda go precvikav i sega nejke.

Ako dozvolat adminite, oti nemam pravo u oglasnikot. Imam nekoi stvari ako nekoj saka da dade zvucna, menjam za DVD rezac so se kontroler SATA/IDE
Ili ako nekoj ima podobra zvucna moze da ja menjame za procesor i3 3220 3.3 Ghz
Мислењето е автоматски споено:

Ako nekoj e zainteresiran neka pise u pp, a na kraj valjda ke zeam vakvi zvucki
oti rabotat samo preku USB i davaat digital audio ne mora zvucna, ama maana e sto nemaat vlez za slusalki.

Последна промена:

Chiller

user
8 март 2012
1.547
1.155
Скопје Аеродром
Pak ja od gumeni cizmi nekoj da mi napravi camec za po riba :)

Iam vakvo za u kola|

Zvucnata na PC nme mi raboti, dali ako ova go uklucam preku USB cabel u PC, mozam u nego da uklucam slusalki ili zvucki, ili ne?
Со ова ќе имаш звук зошто внатре има и звучна картица.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Pak ja od gumeni cizmi nekoj da mi napravi camec za po riba :)

Iam vakvo za u kola|

Zvucnata na PC nme mi raboti, dali ako ova go uklucam preku USB cabel u PC, mozam u nego da uklucam slusalki ili zvucki, ili ne?

Кој ќе знае. Можеби ќе можеш ако го поврзеш со компјутерот преку блутут а потоа слушалки / звучници преку 3.5мм женско со женско адаптер:

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Со ова ќе имаш звук зошто внатре има и звучна картица.

Имам такво, ама оти е кинеско ефтино срање и со лоши димензии (широко) и кога ќе ог стаиш у усб џек, до кој има уште еден УСБ, многу тешко се става нешто друго у соседниот УСБ. Така ад ми се прецвика неговиот џек и сеога компјутеров не го препознава.
Иначе ова срање е 20 ден

Кој ќе знае. Можеби ќе можеш ако го поврзеш со компјутерот преку блутут а потоа слушалки / звучници преку 3.5мм женско со женско адаптер:

Не знам што ќе ми две женски 3,5 мм кога не ми работи 3,5 женскиот на звучната од компјутерот.

Прашањето мое е дали има некои драјвери да го користам Блутутот за у кола како звучна ПЦ преку усб, а во неговиот женски џек да уклучам звучки?

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.285
5.258
Скопје
hackitfree.github.io
Имам такво, ама оти е кинеско ефтино срање и со лоши димензии (широко) и кога ќе ог стаиш у усб џек, до кој има уште еден УСБ, многу тешко се става нешто друго у соседниот УСБ. Така ад ми се прецвика неговиот џек и сеога компјутеров не го препознава.
Иначе ова срање е 20 ден
https://www.anhoch.com/product/30487/cable-usb-20-am-to-af-75cm-extension и ќе има место ..
Не знам што ќе ми две женски 3,5 мм кога не ми работи 3,5 женскиот на звучната од компјутерот.

Прашањето мое е дали има некои драјвери да го користам Блутутот за у кола како звучна ПЦ преку усб, а во неговиот женски џек да уклучам звучки?
Ако само не си проработи у кола - ни драјвери не можеш да ставиш - ни бутур .. И тоа што сакаш - е може ..

Chiller

user
8 март 2012
1.547
1.155
Скопје Аеродром
Иначе ова срање е 20 ден
Мене ми завршило работа на расипана звучна карта. Звук нормален ко за компјутерски звучници битно пее :D
Нормално на алиекспрес е поефтино ама ќе го чекаш 6 месеци.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Долго време не ја пратам сцената. Што би препорачале за desktop amp/dac комбо до 250-300 евра?

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Иначе ова срање е 20 ден

Од сликите можев да видам само еден машки 3.5мм џек. Ако има 3.5мм влез за слушалки и при тоа има УСБ влез уредот би требало да може. Ако УСБ е само за полнење а на компјутер имаш блутут тогаш преку блутут пушти музика. На крај краева го имаш. Додека дискутираме овде можеш да пробаш.

Два женски 3.5мм ти споменав за сценарио каде ќе го користиш тој машкиот 3.5мм џек за на него да врзеш слушалки.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
Долго време не ја пратам сцената. Што би препорачале за desktop amp/dac комбо до 250-300 евра?
Од дакови последен крик на технологија со нешто иновација, и со што јас би одел е TOPPING D50 III. Му имаат додадено параметарски еквилајзер, што за мене е одлична работа.
Не дека не може истово да се постигне и со Equalizer APO, ипак е поедноставно доколку го шалташ од еден на друг ПЦ, PEQ-то е увек со него(PEQ работи само преку УСБ конекција).

Едит: Изумив да спомнам дека има и блутут со поддршка на LDAC(и остало друштво на кодеци), што е супер за безжично стримање со висок квалитет од телефон или пц со виндовс(со инсталиран "Alternative A2DP Driver" за да се додаде поддршка за LDAC на виндовсот).

Последна промена:

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

Ни јас не следам. Но мислам дека играчите се тие истите. Зависи за што ти треба. Слушалки, звучници, балансирани излези и сл.

После неколку уреди од топинг јас си застанав на Ifi Zen Dac. Нема што нема само што балансираниот излез е 4.4мм па треба адаптер ако ти е за звучници.

krema

OG
24 јуни 2009
15.710
15.805
youtu.be
Моментално овој модел е еден од најбараните на KZ.Јас нарачав од опцијата Harman наводно неутрален спектар:
Кога ќе стигнат сподели искуство, ме заинтригира моделот Improved Bass мада и Harman не се за потценување.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
https://www.anhoch.com/product/30487/cable-usb-20-am-to-af-75cm-extension и ќе има место ..

Ако само не си проработи у кола - ни драјвери не можеш да ставиш - ни бутур .. И тоа што сакаш - е може ..

Blututot za u kola raboti bez drajveri, preku AUX. Inace dobra ideja za extensions, ali sea e kasno, oti ona kineskoto sranje nejke da raboti.:mad:

Мене ми завршило работа на расипана звучна карта. Звук нормален ко за компјутерски звучници битно пее :D
Нормално на алиекспрес е поефтино ама ќе го чекаш 6 месеци.

I mene mi vrsese rabota se dur nego precvikav. Inace 3 meseci se ceka.

Од сликите можев да видам само еден машки 3.5мм џек. Ако има 3.5мм влез за слушалки и при тоа има УСБ влез уредот би требало да може. Ако УСБ е само за полнење а на компјутер имаш блутут тогаш преку блутут пушти музика. На крај краева го имаш. Додека дискутираме овде можеш да пробаш.

Два женски 3.5мм ти споменав за сценарио каде ќе го користиш тој машкиот 3.5мм џек за на него да врзеш слушалки.
Imam probano so blutot za u kola. Znaci go vrzuvav so USB, ama ne go javuva kako blutut ured na PC-vo, valjda nema drajveri, oti takov e uredot raboti bez drajver, ama samo u kola :) U kola se ukluca so AUX maski dvostran, dali u samostoen AUX dzek, dali u radio so AUX vlez, seedno.

Sigurno moze da se koristi i na PC da deli zvuk preku blutut, ama ako go povrzam so AUX so PC-to, inace preku USB nema sansi.

Од дакови последен крик на технологија со нешто иновација, и со што јас би одел е TOPPING D50 III. Му имаат додадено параметарски еквилајзер, што за мене е одлична работа.
Не дека не може истово да се постигне и со Equalizer APO, ипак е поедноставно доколку го шалташ од еден на друг ПЦ, PEQ-то е увек со него(PEQ работи само преку УСБ конекција).

Едит: Изумив да спомнам дека има и блутут со поддршка на LDAC(и остало друштво на кодеци), што е супер за безжично стримање со висок квалитет од телефон или пц со виндовс(со инсталиран "Alternative A2DP Driver" за да се додаде поддршка за LDAC на виндовсот).

Ни јас не следам. Но мислам дека играчите се тие истите. Зависи за што ти треба. Слушалки, звучници, балансирани излези и сл.

После неколку уреди од топинг јас си застанав на Ifi Zen Dac. Нема што нема само што балансираниот излез е 4.4мм па треба адаптер ако ти е за звучници.
Ova vise e profesionalna oprema za studio, ako ti e za doma zar sea Soundbarovi ne se najbolji za taa suma od 250-300 evra?

Inace ja uste iam star amp Ei, go koristev so AUX, dodeka ne ja pregorev zvucnata.

Атачменти

• 20240430_154044.jpg
    20240430_154044.jpg
    1 MB · Прегледи: 19
Последна промена:

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Ova vise e profesionalna oprema za studio, ako ti e za doma zar sea Soundbarovi ne se najbolji za taa suma od 250-300 evra?

Не ми треба саундбар, ми треба засилувач за слушалки со вграден конвертор. :)

Не ми треба ништо fancy. Веќе имам JDS Atom, ама при селење адаптерот ми се изгуби (16 VAC 1000mA) кај нас не успеав да најдам нешто слично. А да се нарача online со достава и увозни давачки искача ѓавол ипол.

Битно е да има чист звук, и да може без проблем да ги вози Sennheiser 6xx и AKG K702.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150

Не ми треба ништо fancy. Веќе имам JDS Atom, ама при селење адаптерот ми се изгуби (16 VAC 1000mA) кај нас не успеав да најдам нешто слично. А да се нарача online со достава и увозни давачки искача ѓавол ипол.

Битно е да има чист звук, и да може без проблем да ги вози Sennheiser 6xx и AKG K702.

Па пробај логинг, зец и сл. ако може да ти најдат адаптер. Можеби има во Грција, Србија итн.

На Zen Dac јас ги возам одлично Сен 650. Но со балансиран кабел. Без проблем ги слушав и на обичниот излез. Но не слушам гласно. Гледам сега излегол Zen Dac 3. Ако не ти треба блутут а при тоа сакаш едноставно решение што практично има се друго, уредот е одличен. Има два фирмвери со видлива разлика во звучен потпис. Не му треба струен адаптер. Јас го возам на USB порт. Ако ти се јавува шум од компјутер уштекуваш обичен 5в адаптер и го снемува.

Ако слушаш гласно можеби за да цедиш максимум ќе ти треба појак засилувач односно не комбо него засебни решенија.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161

Добра дигитална опрема имаш. Те сфатив де што бараш amp/dac, ја само ти давам предлог за тие пари да си земеш соундбар да не слушаш толку гласно на слупашлки, што ќе ти е почајало за слушалки, ипак не е зддраво гласен звук на слушалки.

Моето појачало е ова старово од памтивек, со влез за слушалки и аналоген EQ, земав таков додаток од логинг 3,5 стерео у 6,35 за 120 ден.
Ама звучната си ја прегорев и сега користам Kintone Series Wireless Headset V2 - My Devia Global од А1 со поени.

Иначе за подобар звук во слушалките на Виндоус користи ја опцијата доле кај саатот и звучникот ->Spartial Sound->Windows Sonic for Headpones
или купи си ги тие плагините Dolby Acces и DTS Sound ubound или можда има некои други, не знам.

И еве вака дојдов до заклучок дека можам и вака?
Има ли кај нас нешто вакво и дали некој знае дека ова ќе дели звук без звучна картица?

Атачменти

• 20240430_170435.jpg
    20240430_170435.jpg
    2,9 MB · Прегледи: 15
Последна промена:

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
е сфатив де што бараш amp/dac, ја само ти давам предлог за тие пари да си земеш соундбар да не слушаш толку гласно на слупашлки, што ќе ти е почајало за слушалки, ипак не е зддраво гласен звук на слушалки.

Soundbar-от е наменет за backyard cinema во двор. :cool: За по дома си имам солиден DAC со preamp што ми е поврзан со активни звучници.

Проблемот ми е за на компјутер, ми треба нешто да ги вози тие слушалки.

Иначе за подобар звук во слушалките на Виндоус користи ја опцијата доле кај саатот и звучникот ->Spartial Sound->Windows Sonic for Headpones
или купи си ги тие плагините Dolby Acces и DTS Sound ubound или можда има некои други, не знам.

Не сум ни на Windows.

greenline

Баниран/a
19 мај 2012
354
161
Soundbar-от е наменет за backyard cinema во двор. :cool: За по дома си имам солиден DAC со preamp што ми е поврзан со активни звучници.

Проблемот ми е за на компјутер, ми треба нешто да ги вози тие слушалки.

Не сум ни на Windows.
А па, супер ондак чим веќе си имаш soundbar, иначи за Widows со сигурност може да ти потврдам дека нема да имаш шум, лаг, дилеј у блутут слушалките,
ако го направиш ова:
View: https://www.youtube.com/watch?v=IR2QbVQEp6w

и нормално тоа што ти кажав Windows Sonic for Headphones

За други оперативни системи, неам појма.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.173
1.590
Скопје
А па, супер ондак чим веќе си имаш soundbar, иначи за Widows со сигурност може да ти потврдам дека нема да имаш шум, лаг, дилеј у блутут слушалките,
ако го направиш ова:
View: https://www.youtube.com/watch?v=IR2QbVQEp6w

и нормално тоа што ти кажав Windows Sonic for Headphones

За други оперативни системи, неам појма.
Шум ако има, нема да се намали со ова што го постираш. Зависи од тоа колкав е прагот на шум на вграденото појачалце во слушалките и осетливоста на истите.
Дилеј увек ќе имаш со блутут, ова на видеово ќе го намали за нијанса/незначително пошто исклучуваш додатно процесирање на звукот. Од друга страна викаш да уклучи соник, кој што исто спаѓа под "enhancements"(додатно процесирање) кои на видеото вика дека треба да се исклучат, и нема да работи ако ти се исклучени "enhancements" :).

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно