Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

Joco Ilievski

lurker
24 август 2011
638
621
Тетово
Joco Ilievski's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700x3D & Arctic Liquid Freezer III 420
Motherboard
Asus ROG Strix B550-A Gaming
Storage
Samsung 980 PRO NVME m.2 / Samsung EVO 850 250GB / Toshiba 2TB HDD
PSU
Gigabyte P850GM 850W, 80 PLUS GOLD
RAM
Kingston 2x16GB @ 3200Mhz
Video card
Sapphire RX 7700 XT Pure 12GB
Case
Deepcool CH690 Digital
Mouse
Attack Shark X3 Pro
Keyboard
Ajazz AK820 PRO + Pudding Keycaps
Audio
Genius GX SW-G 2.1 1250
Monitor
Benq EX3710Q Mobiuz 165Hz + Dell U2414H 60Hz
OS
Windows 11
Конечно стигнаа TinAudio/TinHiFi T2.

А-у :eek:
Баш споредував со AKG-то од Galaxy S10+ и со Rock Zircon. Нема споредба, се слушаат 3183181393 детали повеќе.

Има некој treble висок пик, не ми смета, ама постои.
Знаев дека некаде читав за ова, едвај ми текна.
Review: TinAudio T2 - AudioBudget

Уште да најдам пластелин и да го затнам отворот за бас...

Бетонирај ги. :D :D :D
Од кај ги нарача, и што пари?

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
за 3 долари се исплаќа да порачаш да видиш дали е превара или не
Минатата година јас нарачав од али како овие во анхоч само што таму беа 4 долари:

https://www.anhoch.com/product/44267/earphones-bluetooth-s09bp-blackblue

батерија држат едвај 3 часови и не поминаа ни 10тина полнења почна да не фаќа конекторот, така да сега ми остана мини усб кабелчето за успомен :)

Сепак, за таа сума вреди да се тестира :D

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Нека стигне и ќе пишам имресии секако.

Се согласувам дека се наоѓаат добри работи таму, имам и јас доста работи нарачувано.
Многу продавници воопшто не ни доставуваат до Македонија, не знам дали поради короната, или баш поради нашите експерти што пробуваат да направат ситни измами и поштата.

Еве пример ги гледав и овие, ама воопшто немаат достава до кај нас.
US $47.99 20% OFF|FIFINE USB Microphone for laptop and Computers for Recording Streaming Twitch Voice overs Podcasting for Youtube Skype K670|Microphones| - AliExpress

или пак цел сетап, ама шипингот е скоро колку продуктите:
US $43.8 40% OFF|bm 800 condenser microphone mic for pc studio microphone for computer karaoke kit bm 800 V8 sound card|Microphones| - AliExpress

или х 3 од сумата на продуктите овие:
US $27.19 32% OFF|микрофон bm 800 Condenser Microphone Studio Recording Kits bm800 Karaoke Microphone for Computer bm 800 Mic Stand Phantom Power| | - AliExpress
Edit: батките од Аљи после 2 недели мафтање лево-десно решија да не ми ја праќаат пратката, еве чекам refund сеуште, но во меѓувреме фатив нарачав слично чудо со троа повеќе ѕунѕурки од ибеј:
BM-800 Cardiod Condenser Capacitor Microphone Music Recording Mic for PC #7E | eBay

овој вика дека е пратено и: Estimated delivery Wednesday, Aug 26, 2020 - Tuesday, Sep 29, 2020
Subtotal GBP 23.36
Shipping GBP 0.99
Shipping serviceEconomy Int'l Postage

е сега немам таков број за следење на пратката, не знам дали кога би му пишал на продавачов може да ми врати некаков инфо пример по 3 недели до каде е :confused:

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7800X3D Arctic Freezer III 360 RGB
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
Kingston KC3000 M.2 2TB II KC3000 M.2 1TB
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
G.Skill Ripjaws M5 Neo RGB 6000Mhz CL36
Video card
EVGA RTX3080 FTW3 Ultra 10GB
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
SMSL Sanskrit 10th MKII + PSB Alpha PS1
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Конечно се средив пред пар месеци ама еве дури сега дојде на ред да постирам тука:

Појачало: NAD C268
Предпојачало + стример: NAD C658
Звучници: Dynaudio Evoke 30

Све купено локално. Среќа :).

20200801_150021 by brasica, on Flickr

20200801_145911 by brasica, on Flickr

20200801_145930 by brasica, on Flickr

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Конечно се средив пред пар месеци ама еве дури сега дојде на ред да постирам тука:

Со среќа, да ги ОТЕПАШ од слушање. Вижн Љубо likes this, so do I!

Одкако ќе ги чуеш, сподели импресии за Evoke 30. Знаеш како викаат, once you go Dynaudio you never go back. Јас имам студиски Dynaudio BM5, ги користам за домашна употреба, па за во иднина гледам upgrade во нешто пасивно од Dyna.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.582
8.230
Мелмак

Прекрасно изгледа! Од шо материјал е комодата?

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Со среќа, да ги ОТЕПАШ од слушање. Вижн Љубо likes this, so do I!

Одкако ќе ги чуеш, сподели импресии за Evoke 30. Знаеш како викаат, once you go Dynaudio you never go back. Јас имам студиски Dynaudio BM5, ги користам за домашна употреба, па за во иднина гледам upgrade во нешто пасивно од Dyna.

Благодариме, поубаво да се враќа :).

Ги слушам од пред 2 месеци, пред некое време се „опуштија“ како што треба и можам да кажам дека одлично звучат. На моменти ме изненадуваат со оглед на големината.

@toshex комодата е иверка, обложена со фолија. Супер е изработена, купена е од Montenegro.

Последна промена:

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.762
2.776
Благодариме, поубаво да се враќа :).

Ги слушам од пред 2 месеци, пред некое време се „опуштија“ како што треба и можам да кажам дека одлично звучат. На моменти ме изненадуваат со оглед на големината.

Уште два Sub 3 или Sub 6 да си додадеш и имаш систем за со години да го тераш. :geek:

Иначе, обавезно subscribe-ни се на Tidal ако си го направил тоа до сега.

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Уште два Sub 3 или Sub 6 да си додадеш и имаш систем за со години да го тераш. :geek:

Ете го B&W PV1, случајно ако не го виде. Не слушам музика со вуфер. Таму е за да збучи на филм. Иначе за tidal не се секирај, средено е тоа одамна ;). Башка НАД-ов декодира и MQA.

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.195
1.647
Скопје

@brasica 3$ за првите 3 месеци на Tidal за нови акаунти. Само не заборавај да избереш HiFi опција.

Edit:
Мало појаснување за кој му е првпат да не се чуди зашто неможе. Линков горе мора преку впн да се отвори(пример со вградениот од опера), иначе јок, за жал уште не е достапно кај нас. Откако ќе се плати(виза електрон од тутунска проаѓа, за други незнам) веќе може да се користи и со македонска ип.

Последна промена:

InSides

lurker
21 февруари 2009
771
2.046

Со здравје да се слуша. Комбинацијата е одлична - особено тој C658 е уред, кој според мене, треба да се продава во многу поголеми количини отколку што се продава.

Нема да си дозволам да ти сугерирам ништо судејќи по слики - само би прашал - имаш ли некои чујни забелешки во однос на развлеченоста на звучниците и евентуално рефлексии од предниот ѕид?

Пред некое време сакав да прашам тука, али изумив - дали имате слушнато и кои ви се мислењата за овие звучници:

Linkwitz Lab - Loudspeaker Design

Кој модел те интересира конкретно?

Имам слушано, по ред на преференца, Orion 3.4, LX521.4, LXStudio и LXMini (што е всушниост LXStudio без вуферите).

Има голема разлика помеѓу моделите:
  1. Првите два се неколкукратно поскапи - се потпираат на дипол принцип и бараат драстично поголемо вложување во простор, време и енергија;
  2. Вторите два бараат помалку вложувања и функционираат и во помали простори.
Без разлика на моделите, естетиката не им е јака страна - но доколку може да се живее со тоа, имаат навистина солиден звучен капацитет.

Шознам, не сум слушнал.

Слушнав. (*)

(*) Ова се однесуваше на мојот коментар дека не сум стигнал да го слушнам новиот уред кај Игор.

SPL Phonitor 2, во неговата студиска изведба, да не зборувам за crossfeed контролите, е најдобриот засилувач за динамички слушалки што сум го слушнал.

Не може да не се спушти капа на засилувач за слушалки кој од стандарден TRS излез може да вози AKG K-1000, без да се помачи.

Ова е end-game засилувач, и, во комбинација со соодветен извор (грамофонски предзасилувач, екстерен или вграден DAC) е централна точка за аудио систем базиран на слушалки од врвна категорија.

Дополнително, фактот дека може да вози било каков тип на активни монитори...

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Со здравје да се слуша. Комбинацијата е одлична - особено тој C658 е уред, кој според мене, треба да се продава во многу поголеми количини отколку што се продава.

Нема да си дозволам да ти сугерирам ништо судејќи по слики - само би прашал - имаш ли некои чујни забелешки во однос на развлеченоста на звучниците и евентуално рефлексии од предниот ѕид?

За рефлексии не знам. Колку што слушам, не ми го брљави звукот. Околу 35цм се одддалечени од задниот ѕид.

Мислам дека имам уште ехо во собава, околу 30м2 е дневната а не е натрупана со мебел. Има завеси и тепих ама уште има. Ако можам некако да ја смирам уште малку би било одлично.

Звучниците се оддалечени околу 2.5м еден од друг а јас седам на 4м од нив.

InSides

lurker
21 февруари 2009
771
2.046
Можеш да си играш со позиционирање? Двоење од предниот ѕид, закосување?

Ако да, најди позиција која ти е најсоодветна (а да не ти пречи на животниот комфор) па после може да се размислува за пристојни акустички третмани кои нема премногу да ја нарушат естетиката (ако има потреба за тоа).

brasica

lurker
18 април 2010
688
1.052
brasica's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asus X670E-F Gaming
Storage
PSU
Lian Li EDGE EG1000
RAM
Video card
Case
Lian Li O11 Vision
Mouse
Logitech G Pro Wireless
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Monitor
Asus PG348Q
OS
Win 11 Pro
Не можам со позиционирање да експериментирам, предвидениот простор е тој. Можам да ги закосам уште повеќе (и сега се закосени ама малку).

За акустичен третман размислував ама треба тоа да биде нешто суптилно, сепак не е соба за слушање туку дневна :).

toplel

user
18 август 2016
1.061
1.546
Користам CoolerMaster MH751 на ALC892 и сум презадоволен од комфортот, изработкава и звукот, само имам една мака - премногу се тивки за мој вкус. Што би препорачале да купам за да ги подобрам?

Буџет немам дефинирано зошто не знам како одат, но преферирам да е она што е неопходно/essential без некои големи трошоци. Пожелно да го има на лагер кај нас аку вреди. Фала ви на времето и уживајте во викенднов!

DeJaVu

user
21 ноември 2010
1.195
1.647
Скопје
За акустичен третман размислував ама треба тоа да биде нешто суптилно, сепак не е соба за слушање туку дневна :).
Ова ќе да е прилично суптилно, па дури и интересно изгледа.
Acu Panel.jpg
Треба само да најдеш некој да ти направи рамки дали од дрво дал од алуминиум, па внатре материјал по твој избор/вкус. Платното што е натегнато одозгора може и со некој принт на него по желба. Може тука да се игра и со форми, како шестоаголник пример

toshex

the fool
18 септември 2013
6.582
8.230
Мелмак

Кој модел те интересира конкретно?

Имам слушано, по ред на преференца, Orion 3.4, LX521.4, LXStudio и LXMini (што е всушниост LXStudio без вуферите).

Има голема разлика помеѓу моделите:
  1. Првите два се неколкукратно поскапи - се потпираат на дипол принцип и бараат драстично поголемо вложување во простор, време и енергија;
  2. Вторите два бараат помалку вложувања и функционираат и во помали простори.
Без разлика на моделите, естетиката не им е јака страна - но доколку може да се живее со тоа, имаат навистина солиден звучен капацитет.

Слушнав. (*)

(*) Ова се однесуваше на мојот коментар дека не сум стигнал да го слушнам новиот уред кај Игор.

SPL Phonitor 2, во неговата студиска изведба, да не зборувам за crossfeed контролите, е најдобриот засилувач за динамички слушалки што сум го слушнал.

Не може да не се спушти капа на засилувач за слушалки кој од стандарден TRS излез може да вози AKG K-1000, без да се помачи.

Ова е end-game засилувач, и, во комбинација со соодветен извор (грамофонски предзасилувач, екстерен или вграден DAC) е централна точка за аудио систем базиран на слушалки од врвна категорија.

Дополнително, фактот дека може да вози било каков тип на активни монитори...

Имаше некој јутубер ги фалено многу, дека до одреден ценовен ранг (мислам дека рече $10.000) нема ништо подобро, а дека се мерат и со неколкукратно поскапи звучници најчесто.

Па ме интересираше дали некој има можда направено исти и дали има компарабилни заменски драјвери кај нас кога некој би сакал да ги направи сам.

Јутуберов беше овој Snazzy Labs и мислам дека тие шо се со PVC цевки моделот беа.

View: https://www.youtube.com/watch?v=X-jPWrGUjEs

InSides

lurker
21 февруари 2009
771
2.046
дека до одреден ценовен ранг (мислам дека рече $10.000) нема ништо подобро

Најблаго речено, да не претеруваме. :) И овдека се базирам на сумата од $10,000.00.

Orion и LX521 може звучно да се израмнат со звучници во висока категорија, но ни под разно не се ефтини - добрите изведби можат и да надминат $10.000 за секој од нив.

LXMini е интересен концепт, ама треба да можеш да живееш со PVC одводна цевка во просторот за слушање. :(

EDIT: Сега, со достапноста на еден куп фирми кои нудат услужно CNC сечење, може да се изведе речиси било кој DIY кит / план локално. LXMini (а претходно Pluto) водеа сметка дека луѓето што ги изработуваат може немаат достапност до материјали за обработка на дрво.

Mechanic

hello world
2 мај 2016
328
235
Edit: батките од Аљи после 2 недели мафтање лево-десно решија да не ми ја праќаат пратката, еве чекам refund сеуште, но во меѓувреме фатив нарачав слично чудо со троа повеќе ѕунѕурки од ибеј:
BM-800 Cardiod Condenser Capacitor Microphone Music Recording Mic for PC #7E | eBay

овој вика дека е пратено и: Estimated delivery Wednesday, Aug 26, 2020 - Tuesday, Sep 29, 2020
Subtotal GBP 23.36
Shipping GBP 0.99
Shipping serviceEconomy Int'l Postage

е сега немам таков број за следење на пратката, не знам дали кога би му пишал на продавачов може да ми врати некаков инфо пример по 3 недели до каде е :confused:
Ајде уште еден едит, да не се истрча и некој друг да нарача.

И овие викаат дека поради пандемијата имаат проблем да го испратат продуктот и ми нудат да ми даделе попуст и да ми го пратат откако ќе помине короната :eek:, сега ќе си чекам refund и од али и од ибеј и останува да одам да си купам микрофон од мкд.

И

Избришан член 42370

Гостин
А нешто подобро во тој ценовен ранг дали се наоѓа? Гледам има некој Genius модели во Сетек како на пример следниве Genius SW-HF2.1 1205 II ?

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно