Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-7500 + Thermaltake Frio Fanless
Motherboard
Gigabyte GA Z270 Gaming K3
Storage
Samsung 970 EVO 250GB - NVMe + TOSHIBA 2TB + TOSHIBA 1TB
PSU
Cooler Master Masterwatt 750
RAM
16GB 2x8GB DDR4 2400MHz Geil CL17
Video card
Strix ROG GeForce GTX 1050ti
Case
CoolerMaster MasterBox Q500L
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
@gokica Кој ти се најтешки слушалки за возење? Што користеше за тестирање, мислам кој Player, кој квалитет на фајлови.И која е цената на уредот и дали можеш да го споредиш со нешто конкретно што имаш користено.
Прашувам затоа што јас купив Audioquest DragonFly Black v1.5 и ме интересира колку сум се "заебал".

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
@gokica Кој ти се најтешки слушалки за возење? Што користеше за тестирање, мислам кој Player, кој квалитет на фајлови.И која е цената на уредот и дали можеш да го споредиш со нешто конкретно што имаш користено.
Прашувам затоа што јас купив Audioquest DragonFly Black v1.5 и ме интересира колку сум се "заебал".

Sennheiser HD650 се најтешки во мојата колекција а воопшто најтешки со кои се бев сретнал ми се AKG K701.

Слушам со foobar2000 од mp3 до FLAC. Но исто така сакам секогаш да чујам како звучи јутуб од браузер, па филмчиња со медиа плеер класик итн.

Како засилувач/DAC го користам Topping NX4 кој го платив 143 долари од алиекспрес. Сега за блек фрајдеј е поефтин. Десктоп компјутерот ми е сеуште запакуван а во него имам ASUS Essence ST со која допрва треба да направам споредба. За топинг ќе пишам нешто подетално нонатаму но во глобала јас сум воодушевен.

Dragonfly Black јас лично го најдов како разочарување. Можеби зашто очекував повеќе. Го вратив уште истиот ден. Дакот не ми се виде лош но секцијата за засилување беше она што ме разочара. Не видов значајна разлика меѓу него, Note 9 и HP Zbook

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Asus Essense STX II + AKG K702 + Marantz PM6006 + Elac Debut 2.0 DB62 + Skullcandy Hesh® ANC
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Како и што мислев. Јас го земав Dragonfly Black пред се ради мобилноста, го користам на работа на Asus H310M плоча каде аудито е ужасно, не може ни 32омски IE слушалки да ги свирни. Ми направи огромна разлика на Sony MDR-EX450APH и Klipsh Image S4 да можам и на таков скромен сет ап да послушам музика колку толку од youtube.
Го тестирав дома Dragonfly so AKG Q701/K702/K712 pro не успеаа да ги свирни ниту 20% од тоа што треба. Asus Essense STX II останува неприкосновена кога станува збор за слушалки има до 600ома појало и јас не гледам прчина зошто би ја менувал во иднина. Само скапа непотребна екскурзија ќе биде.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Како и што мислев. Јас го земав Dragonfly Black пред се ради мобилноста, го користам на работа на Asus H310M плоча каде аудито е ужасно, не може ни 32омски IE слушалки да ги свирни. Ми направи огромна разлика на Sony MDR-EX450APH и Klipsh Image S4 да можам и на таков скромен сет ап да послушам музика колку толку од youtube.
Го тестирав дома Dragonfly so AKG Q701/K702/K712 pro не успеаа да ги свирни ниту 20% од тоа што треба. Asus Essense STX II останува неприкосновена кога станува збор за слушалки има до 600ома појало и јас не гледам прчина зошто би ја менувал во иднина. Само скапа непотребна екскурзија ќе биде.

АСУС есенс е легенда. Ако бараш мобилна опција земај го топинг дур е на попуст. Може да го контактираш добавувачот за да се осигуреш дека ќе ти даде тракинг бројче. Брзо испорачува. Во моментов не постои подобра дак/амп комбинација за цената. Драгонфлај блек, ред, кобалт може на малото прсте да му се фатат.

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Да имав слушаки од closed type би барал алтернатива. Посекако К702 не можам да ги користам на работа. Во мојот случај јас сум задоволен од драгонфлајот за намената мене ми брка работа.Ама не би му го препорачал на некој за различно сценарио, џабе ќе фрли 100 евра.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Да имав слушаки од closed type би барал алтернатива. Посекако К702 не можам да ги користам на работа. Во мојот случај јас сум задоволен од драгонфлајот за намената мене ми брка работа.Ама не би му го препорачал на некој за различно сценарио, џабе ќе фрли 100 евра.

Ако ти брка работа, супер. Уживај си. Си има блекот добри страни.

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Кога сме веќе на муабетов - дали препорачувате да се докупи звучна (пример Асус DGX) наместо звучниве од среднава класа матични (MSI B450 Tomahawk и тн)? Не за полу-аудиофилски намени, туку едноставно како некој апгрејд...

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Кога сме веќе на муабетов - дали препорачувате да се докупи звучна (пример Асус DGX) наместо звучниве од среднава класа матични (MSI B450 Tomahawk и тн)? Не за полу-аудиофилски намени, туку едноставно како некој апгрејд...

Со таа картичка и матична лично немам искуство. Онака лаички мислам дека нема да забележиш некое драстично подобрување во звукот иако многу е битно и кои слушалки ги користиш. Можеби геин од над 64 оми ќе донесе некое засилување ама зависно од слушалките може да предизвика дисторзија.

Едит: гледам дека матичната има некаков аудио буст. Не пишува бројки ама најверојатно достигнува до 100-105 dB SNR па оттука и немаш потреба да купуваш DGX картица.

Steam.

user
31 мај 2011
1.084
1.000
Чаир
Steam.'s setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5700X3D w/ Arctic Freezer 36
Motherboard
ASUS TUF B550M-PLUS
Storage
Samsung 970 EVO PLUS 1TB + 2TB WD20EZRX x2 + WD SN770 1TB
PSU
Corsair RM1000e
RAM
32GB DDR4@2666MHz
Video card
Gigabyte RTX 5070 Ti WINDFORCE OC SFF
Case
CoolerMaster MasterBox NR600
Mouse
LAMZU Atlantis Mini Pro
Keyboard
LEOBOG A75
Audio
JCally JM20 MAX w/ AKG K371
Monitor
AOC Q27G4ZR + BenQ EX240N
OS
Windows 11
Да не правам нова тема, предлог слушалки до 2000 ден. ми требат за гејминг 90% и 10% слушање металче за сега ги меркам некои од А4 и од генесис радон 610 иста цена двете (1790)

Anhoch PC Market Online - Headphones Natec Genesis Gaming Radon 610 7.1 Backlight USB

Anhoch PC Market Online - Headphones A4 G530 Glare Bloody Gaming 7.1

Испратено преку фиксен

Anhoch PC Market Online - Headphones Sony MDR-V55W Reversable Ear Cups White

и купи си микрофон најобичен. 99% од гејминг хедсетиве за к** не ги бива за музика

Зимај DGXот, небо и земја е со 892ката, поготово во гласноќа, DGXот си имa headphone amp, многу мења.

Изменето од модератор:

comakot

hello world
23 февруари 2017
471
385
Anhoch PC Market Online - Headphones Sony MDR-V55W Reversable Ear Cups White

и купи си микрофон најобичен. 99% од гејминг хедсетиве за к** не ги бива за музика

Зимај DGXот, небо и земја е со 892ката, поготово во гласноќа, DGXот си имa headphone amp, многу мења.

За микрофон имам од овие од алиекрспрес $40 condesner само ми треба фантом напојување, до душа немам теситрано сега со новата матична но на старта (дека постара генерација) звучеше како тостер

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.500
31.940
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

Мониториве изгледаат како нов хит.

KRK got owned, lol

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Има некој од вас купувано од Thomann? Mе интересира од прилика за колку време стигаат пратките?

Сакам да ги земам овие монитори/звучници.
ти се исплати разлика према локална цена? (ако не ти застанат царина/данок) .. 40 еура ти е фиксно од Thomann испорака за македонија. Би требало да ти стигнат за отприлика две недели.
Ова искуство не со нив, туку со германска пошта (DHL до излез од германија, после по локални пошти, кај нас курир ти го носи до дома пример - од ЕМС најверојатно). Колку ја што прашував со нивните customer support (иначе топ се онлине прашај си се што те интересира одма одговараат) тој сервис е за нас. И да имаш значи царина/данок ќе си платиш само тоа, нема ехтра давачки како со DHL Express пример.

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Има некој од вас купувано од Thomann? Mе интересира од прилика за колку време стигаат пратките?

Моето искуство со Thomann е одлично, но немам нарачувано директно во МК.

Која цена се кај нас овие JBL? Драстична е разликата?

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Моето искуство со Thomann е одлично, но немам нарачувано директно во МК.

Која цена се кај нас овие JBL? Драстична е разликата?
180 E + 40E поштарина за пар (опионално плус 15% царина и 18% данок) .. во мк ако се точни сајтовиве, у пиксел 20К пар. Едино кај нас да нема локално МКII, во аудио центар ја кога прашував имаа само MKI.

према други монитори таа големина, на JBL има разлика повеќе со локалниве цени.

Последна промена:

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Да, 22.000 (Болин) е пар кај нас и MK I имаат само.

Мислам дека 8% е царина, но можеби тоа е за компјутерски звучници. Треба уште еднаш да проверам.

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.026
1.841
Скопје
Да, 22.000 (Болин) е пар кај нас и MK I имаат само.

Мислам дека 8% е царина, но можеби тоа е за компјутерски звучници. Треба уште еднаш да проверам.
за царина може сум грешка, ама провери и за аудио компоненти, може нема да успее ко компјутерски дел да ги внесеш.

У пиксел ти се поефтини 2к, ама пак МКI.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
за царина може сум грешка, ама провери и за аудио компоненти, може нема да успее ко компјутерски дел да ги внесеш.

У пиксел ти се поефтини 2к, ама пак МКI.

Screenshot_20191218-122624_Excel.jpg
8% е и за нив. Ваљда спаѓаат тука.

kirems

Баниран/a
28 април 2015
70
51

Јас имам земано од лерин, преку томан, ама сум од Битола и многу ми се исплати, со вратениот данок. Стигнаја за 10тина дена

M.Pix

48 65 6c 69 6f 73 0a
27 јануари 2014
1.022
3.618
Прага
Дечки препорака за добри слушалки?
Едиствен услов е да бидат блутут и да се со noise cancelling. Пред некој ден имав можност да слушнам Marshall и Bose и бев запрепастен од разликата со овие моиве стандардни AKG што идат со телефонот.
Кабли ми одат веќе на живци, а и ми сметаат оние што се пикаат во уво. Буџетот е 300 евра со опција до 350-400 ако има драстична разлика во квалитет и се исплати да се доплатат тие 100 евра.

Во странство сум така да слушалките нема потреба да се достапни во Скопје. Може и од Амазон.

esquimaux

lurker
16 јануари 2016
621
1.039
Скопје
Едиствен услов е да бидат блутут и да се со noise cancelling. Пред некој ден имав можност да слушнам Marshall и Bose и бев запрепастен од разликата со овие моиве стандардни AKG што идат со телефонот.
Кабли ми одат веќе на живци, а и ми сметаат оние што се пикаат во уво. Буџетот е 300 евра со опција до 350-400 ако има драстична разлика во квалитет и се исплати да се доплатат тие 100 евра.

Во странство сум така да слушалките нема потреба да се достапни во Скопје. Може и од Амазон.

BT Слушалки SONY WH 1000 XM3 B, NFC

Надвор треба да се наоѓаат за поевтино нешто.

tomaso

user
25 јануари 2008
1.078
1.616
Битола
tomaso's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech M190
Keyboard
Logitech Wave K350
Audio
Monitor
Dell P2421
OS
Microsoft Windows 10 Pro

fuzzjaw

poweruser
13 јануари 2014
2.062
3.832

И јас би гласал за Sony WH-1000XM3, само што имај на ум дека многу се жалеа од контролите на ладно време, touch панелот често не регистрира команди што може да е проблем ако ги користиш надвор. Разгледај ги и QC35II и NC700 од Bose како опција, нема да згрешиш со ниедни.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Topping NX4

Аудио опрема: Слушалки, засилувачи, звучни карти, звучници, HI-Fi (аудиофилска дискусија)

На кратко. Станува збор за уред кој е наменет за подобрување на звукот од слушалки.

Topping-nx4-dsd-portable-amp-dac-ES9038Q2M-XMOS-XU208-headphone-amp-dac-usb-DSD512-decording-HiFi.jpg

Доаѓа во пакување со неколку кабли кои се доволни за поврзување со PC и со Android телефон. За жал, за Ајфон потребно е кабелчето да се купи засебно. И тоа само доколку нема џек за слушалки. Ако има може барем да се користи засилувачот со кабел од комплетот.

Првиот џек на сликата е за слушалки. Вториот за влез од извор на звук ако се користи овој уред како засилувач. Потоа следи копчиње за геин т.е. засилување на звукот по целиот спектар (се користи за слушалки со повисока омажа). Наредно е копче за засилување на басот т.е. ниските тонови. На крај е тркалце за вклучување на уредот и за подесување на гласност.

Од задната страна има два влеза. Едниот е за полнење на батеријата а другиот ако се користи DAC од уредот. Ова се стандардни мини УСБ конектори што значи лесно се наоѓаат кабли и може да се полни како од компјутер така и со полнач од телефон.

Е сега што значи DAC а што засилувач. Првото ја презема улогата на звучната картичка или чип од компјутерот т.е. телефонот. ПЦ и телефонот ќе бидат само плеери за музика но нема да произведуваат звук. Во уредот си има ете така да ја наречеме звучна картичка која произведува звук.

Засилувач е ако звукот доаѓа од звучната на лаптоп или мобилен а улогата на уредот е само да го засили тој звук.

Со еден збор ако го користите како комбинација, независно кој компјутер или телефон го користите ќе имате фантастичен звук на слушалки. Во пакувањето доаѓа со лепенки и ластичиња за прицврстување позади телефон. Не е баш најсреќно решение но кога ќе затреба се наоѓа и може да уживате во фантастичен звук ако имате солидни слушалки независно кој е телефонот.

Јас лично го наоѓам доволно можен да ги движи 300 омските Sennheiser HD650. Тука некаде е на граница но сепак доволно добро. Beyerdynamic DT 770 Pro блескаат на пример. Според мерења без геин има аутпут од 2 Vrm а со геин добива 6 Vrm што е фантастично.

Има рамен одзив со мал рол оф на двата краеви од звучниот спектар. Ги смирува бејер слушалките кои имаат пик кај високите тонови баш како што треба. Како да се створени еден за друг. Станува збор за солид стејт уред без кондензатори и се разбира без лампи. А сепак звукот е многу добро контролиран и воопшто не звучи вештачки.

Ако се користи само како засилувач батеријата трае преку 25 часови а како DAC/засилувач околу 6-7 часа. Се полни долго т.е. 3-5 часови. Не сум мерел до детал но има доволно простор да се користи со едно полнење. Слободно може да издржи еден подолг лет со авион.

Може напоредно да се полни и користи како DAC Што е одлично. Тоа зборува дека секцијата за напојување е оддвоена од компонентите задолжени за звук.

Јас лично сум воодушевен колку може да постигне ова уредче кое е помало од кутија цигари.

Тоа што овој уред го прави различен од конкуренцијата е дека во овој ценовен ранг е практично невозможно да најдете мобилен засилувач кој може да вози 300 омски слушалки т.е. да толку моќен но и детален.

Чекам да правам потемелни анализи и споредби за празнициве кога ќе го спротиставам со ASUS Essence ST.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно