Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Apple паметни телефони - генерална дискусија

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Оф леле, тоа во темата е iPad pro - ова не е ipad pro и ќе има добра цена ~ 350e.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.243
673
Мислам дека кај нас би бил некаде околу 26.000 мкд.
Добра цена има во USA, 329 долари :)

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Ipad air 2, кај нас до скоро имаше цена од 28к во iStyle. А официјалната беше 400$. Што значи некои 20% повеќе.
Исто и со старата цена на Ајпад про 9.7, беше околу 42-43к, што е пак околу 22-23% повеќе.
Чим овој има стартна цена од 320 долари, кај нас не би требало да е повеќе од 380$, или еве 400 да заокружиме, односно околу 23к. Стариот Ајпад про 9.7, мислам ќе добие подобрена верзија, со а10х чип и 3д тач. А стариот веќе нема ниту да го има.
Сепак драго ми е за овој продукт од Ејпл. Навистина топ производ, по уште подобра цена. Ги сјебаа Самсунг со нивниот Tab S3, кој е двојно поскап.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Ipad air 2, кај нас до скоро имаше цена од 28к во iStyle. А официјалната беше 400$. Што значи некои 20% повеќе.
Исто и со старата цена на Ајпад про 9.7, беше околу 42-43к, што е пак околу 22-23% повеќе.
Чим овој има стартна цена од 320 долари, кај нас не би требало да е повеќе од 380$, или еве 400 да заокружиме, односно околу 23к. Стариот Ајпад про 9.7, мислам ќе добие подобрена верзија, со а10х чип и 3д тач. А стариот веќе нема ниту да го има.
Сепак драго ми е за овој продукт од Ејпл. Навистина топ производ, по уште подобра цена. Ги сјебаа Самсунг со нивниот Tab S3, кој е двојно поскап.

Пред да излезе првиот iPad - повеќето проценки на екомисти и технолошки гуруа беше дека уредот што ќе го претстави Apple ќе кошта околу $1000. Беше шок кога Џобс ја објави цената од $499. Едноставно никој не гледаше како е можно да има финансиска исплатливост за Епл да влегува во таков проект по таква „ниска“ цена, ама еве таблетчињава уште си гуркаат.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Си гуркаат, со екстремно намалена продажба, нема интерес веќе за таблети без разлика на тоа што Apple ги прави најдобрите.

krale

poweruser
6 февруари 2009
2.300
1.396
Си гуркаат, со екстремно намалена продажба, нема интерес веќе за таблети без разлика на тоа што Apple ги прави најдобрите.

Намалена продажба - ок, ако гледаш стриктно по пазарен удел.

Епл држи околу 20% од пазарот на таблети.

Но, oколу 80% од таблетите над $200.

Тоа значи во моментов постои џанк таблет и постои iPad. Толку.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Тоа шо псај го рече е точно.

Општо на светско ниво опаѓа продажбата на таблети. Реално и мене ми е чудно дека за просечен домашен корисник на скајп и на броусер не ти треба ништо повеќе.

Со тоа кажано, исто така кажа псај дека ајпадот е најдобар. Искрено пак за истата намена се слагам, за просечен броусер и јутуб, и фрут нинџа, нема подобро од ајпад.

Ако сакаш нешто као таблет/лаптоп - ондак мајкрософт срфис.

Самсунг колку и да им се океј таблетите едноставно нема место за нив - ниту се продуктивни ко мајкрософт, ниту едноставни ко ајпад.

Јас лично не ни иам таблет, не ми ни треба, али би рекол или купете ајпад, или срфис од подобрите (ако сакате замена за лаптоп), или евтино кинеско нешто ако ви е за деца а не ви се фрла пари.

П.С. за у мк само ајпад иначе, тука нема кој да ти даде гаранција за срфисот.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.809
6.505
SK
Today, March 23rd 2017, WikiLeaks releases Vault 7 "Dark Matter", which contains documentation for several CIA projects that infect Apple Mac Computer firmware (meaning the infection persists even if the operating system is re-installed) developed by the CIA's Embedded Development Branch (EDB). These documents explain the techniques used by CIA to gain 'persistence' on Apple Mac devices, including Macs and iPhones and demonstrate their use of EFI/UEFI and firmware malware.

Among others, these documents reveal the "Sonic Screwdriver" project which, as explained by the CIA, is a "mechanism for executing code on peripheral devices while a Mac laptop or desktop is booting" allowing an attacker to boot its attack software for example from a USB stick "even when a firmware password is enabled". The CIA's "Sonic Screwdriver" infector is stored on the modified firmware of an Apple Thunderbolt-to-Ethernet adapter.

"DarkSeaSkies" is "an implant that persists in the EFI firmware of an Apple MacBook Air computer" and consists of "DarkMatter", "SeaPea" and "NightSkies", respectively EFI, kernel-space and user-space implants.

Documents on the "Triton" MacOSX malware, its infector "Dark Mallet" and its EFI-persistent version "DerStake" are also included in this release. While the DerStake1.4 manual released today dates to 2013, other Vault 7 documents show that as of 2016 the CIA continues to rely on and update these systems and is working on the production of DerStarke2.0.

Also included in this release is the manual for the CIA's "NightSkies 1.2" a "beacon/loader/implant tool" for the Apple iPhone. Noteworthy is that NightSkies had reached 1.2 by 2008, and is expressly designed to be physically installed onto factory fresh iPhones. i.e the CIA has been infecting the iPhone supply chain of its targets since at least 2008.

While CIA assets are sometimes used to physically infect systems in the custody of a target it is likely that many CIA physical access attacks have infected the targeted organization's supply chain including by interdicting mail orders and other shipments (opening, infecting, and resending) leaving the United States or otherwise.

WikiLeaks - Vault 7: Projects

kirev

senior
31 мај 2010
9.123
7.810
Опаѓа продажбата зашто пазарот се заситува побрзо отколку кај телефоните. На пр., Nexus 7 2013 уште ми врши работа (бавно, ама океј) плус iPad Air. И не ми у план скоро ништо да се подновувам. А пробав деновиве со LG G2 да издржам, ама ми идеше да го треснам од земја во некои ситуации (да не ме мислите, @the_maker мисли на мене и ме поднови со Redmi Note 4x :D ).

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.428
5.585
Еве еден извештај за број на испорачани телефони за минатата година. Извор

iphone-chart-CORRECT.jpg

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Толку од оваа информација

Каков класичен хејтер си станал, чудо едно.

Па ако го земеш 6s, си имаше иновација во 3D Touch, воведе Live Photo...реченицата само кажува дека тоа е очигледно доволно за потрошувачите кои продолжуваат да го купуваат. Али не, ај ќе ги дискредитираме, мора да се епл фанбојс и ги местеле статистикиве.

Едит - Samsung’s ability to drive the sales of older premium devices was impressive.
Очигледно ја местеле анкетава штом ги фалат Самсунг, налет.

Едит 2 - IHS Markit has more than 50,000 key business and government customers, including 85 percent of the Fortune Global 500 and the world's leading financial institutions.
Теоријата на заговор продолжува.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Каков класичен хејтер си станал, чудо едно.

Па ако го земеш 6s, си имаше иновација во 3D Touch, воведе Live Photo...реченицата само кажува дека тоа е очигледно доволно за потрошувачите кои продолжуваат да го купуваат. Али не, ај ќе ги дискредитираме, мора да се епл фанбојс и ги местеле статистикиве.

Едит - Samsung’s ability to drive the sales of older premium devices was impressive.
Очигледно ја местеле анкетава штом ги фалат Самсунг, налет.

Едит 2 - IHS Markit has more than 50,000 key business and government customers, including 85 percent of the Fortune Global 500 and the world's leading financial institutions.
Теоријата на заговор продолжува.

2-та телефона не понудија ништо револуционерно или иновативно, артиклот е класично лижење на гз на големите брендови, со една разлика што iPhone-от понуди уште помалце од S7.

6s беше огромен напредок, но во артиклот се спомнува дека 7-та направила да имаат успешни продажби со инвоации, што не може да биде помалце точно - со напредок (највеќе чипсетот) да, со друго скоро ништо.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
2-та телефона не понудија ништо револуционерно или иновативно, артиклот е класично лижење на гз на големите брендови, со една разлика што iPhone-от понуди уште помалце од S7.

6s беше огромен напредок, но во артиклот се спомнува дека 7-та направила да имаат успешни продажби со инвоации, што не може да биде помалце точно - со напредок (највеќе чипсетот) да, со друго скоро ништо.

Не знам, се читаш што пишуваш?

Ова не е дебата, ова се статистики за најпродавани телефони кои ги толкува одредена компанија. iPhone 6s е најпродаван, на второ место е iPhone 7. Очигледно овие уреди имаат новитети кои им се допаѓаат на потрошувачите, на крај краева не го врти вмровски муабетот на иновации - поентата е дека ги утепаа во продажба чедата на Samsung.

Е сега не станува збор за тоа дали ти веруваш на овие статистики или не, ова се факти кои ако не ги прифаќаш, може слободно да продолжиме со дискусии дали земјата е рамна, дали водата врие на 100 степени...

Пак ќе те прашам, што се фаќаш на тривијални работи за да дискредитираш одреден артикл и компанија?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.608
8.255
Мелмак
Се слагам дека не беа ништо ново седумките, ама исто е и очигледно дека топ им оди продажбата. Браво, ко шо имаме кажано си ја тераат работата ко шо треба а и имаат верни корисници.

Се дур корисниците се задоволни дури и ако не им пружат ништо ново, ако не опаѓа квалитетот на изработка и услугата - ондак ќе си седат на ајфон.

ЕДИТ: ве молам да не навлегуваме во тоа дали хептик фидбек е иновација и ја прави седмицата скроз уникатна, мое мислење е дека иако е топ ствар, во основа седмицата е само 6SS. Нормална годишна надградба, а не нов телефон. Вие имајте си ваше.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Чим се спомне иновација, инстантно ми се повраќа. Статистиките никаде не реков дека не се точни, наместо мене да ми сугерираш да се читам што пишувам - пробај еднаш да разбереш дека не секој се импресионира лесно како вас, ама ич не ми чуе дали се Apple, и дали некој на форум ќе се најде навреден од мојот контра став на извадени од пропорции реченици и фрази како "инвоација" коментарот беше за тоа не за продажбите.

Токму тој BS муабет за иновации и маркетинг, е она што ги прави тие продажби и статистиките да бидат онакви како што се, не е квалитетот, не е супериорноста, него само еден голем маркетинг, воедно тоа не значи дека iPhone-те не се одлични уреди, него дека СЕ преценети. 6s /+е топ уред во моментов, и вреди секој цент. ip7/+ од друга страна е прецент. Да не беа старлетите по социјалните мрежи, сега Apple ќе собираа графчиња по улици, они ги одржаваат.

Новитети немаат, имаат реклама - и база која ги купува дури и кога би биле полоши од претходните, ова истото важи за Samsung, и сите андроид брендови со тоа што кога нашите по преференца ќе заебат работа ние ги напаѓаме (6p/pixel/s5/g5/htcm9) и продажбата иде у провалија, е сега би ти замолил да ми посочиш кога продажбата на iPhone-те отишла во провалија, дури и 6-та која беше со 1гб рам и се виткаше воедно - а S6 го разнесе у секој можен аспект пак беше најпродаван уред, па така статиските се една голема безвередна нула кога се работи за iOS базирани уреди.

Иначе повеќето овде сме користеле доста уреди - за разлика од нас кои имаме преференци за разни уреди - вие сте влезени во ios еко системот, и цело време ни кажувате на нас што чини и не, без притоа да користите било кој флагшип од андроид (вашиот главен аргуметн за наводно немање право да збориш за одреден уред) тоа е врвот на иронијата.

Па така, деновите кога јас ќе престанам да ги критикувам BS полисите и маркетингот на фирмите, ќе бидат оние кога ќе престанам да постирам се до тогаш ќе мора да се навикнете да живеете со тоа.

Последна промена:

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
За маркетинг на уреди и создавање верност на купувачи можеме да збориме до задутре. Ти реков, да седнеме на кафе и доста маркетинг концепти на Apple ќе ти објаснам, искрено ме мрзи да пишувам на форумов огромни реферати.

За 7-мицата се слагам дека им е неиспланирана меѓу-генерација, додека се чека 8мица и 10 годишнина на iPhone каде што наводно спремаат нешто големо. Околу муабетот со iPhone 6 и Galaxy S6, треба да сфатиш дека тоа се два телефони што се меѓу циклуси - кога излезе iPhone 6, беше прв поголем редизајн и огромни екрани и тие два телефони имаа време од 6 месеци на пазарот против ѓубре како Galaxy S5.

Кога се презентира Galaxy S6, луѓето веќе ги имаа дадено парите, а оние што беа измеѓу, чекаа нов модел на Apple. Потоа излегува iPhone 6s, телефон кој го растури Galaxy S6 и циклусот продолжи. Околу рамот, јас уште имам iPhone 6 со 1GB и телефонот си тера како тенк, веќе еднаш засекогаш разберете дека RAM во iOS и MacOS не функционира како кај други уреди.

Верувам дека сега ќе биде исто со Galaxy S8 и iPhone 8, едноставно се чека нешто преголемо од Apple, hype is real муабет, па корисниците ќе размислат колку се импресионирани од Galaxy S8.

И да влеземе во теорија на заговор, Note 7 се знаеше дека ќе има проблеми уште пред продажба, но целта можно е да била да им се земат пари на потрошувачи пред да искочи iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Just sayin, во корпоративниот маркетинг има многу заебани концепти и ако сакаш да разбереш како да се освои пазарот, треба да истражуваш подлабоко и да размислуваш пошироко...

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Извадок

"The other issue has the potential to be far more serious. While iOS' software architecture is more RAM efficient due to manual garbage collection and the use of precompiled binaries, it's quite easy for me to push the phone past the breaking point in Safari. For example, six tabs of common websites for mobile devices cannot consistently be held in memory. If I continuously go through all six tabs, at least one will need to reload"

worker_x

hello world
17 март 2010
404
416
Онака само информативно, iPhone 6s 32GB за 450 евра или iPhone 7 32GB за 740 евра? Станува збор за нови телефони со 1 година гаранција. Да видиме дали ќе му дам шанса на иОС-от да видиме шо мустра е :D.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.957
psyside's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Онака само информативно, iPhone 6s 32GB за 450 евра или iPhone 7 32GB за 740 евра? Станува збор за нови телефони со 1 година гаранција. Да видиме дали ќе му дам шанса на иОС-от да видиме шо мустра е :D.
Земи си 6S, освен ако ти е до толку важен waterproofing-от.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно