Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Прво што ми текнува на памет, е дека за Vivax Gexi збореа дека има еуровент сетификат. Gree Hansol нема еуровент сетификат. Innova H121N има... А се работи за една иста клима, Gree Hansol прозведувана исклучиво од Gree a препродавана од повеќе препродавачи.
Произведувачот не може да се сертифицира, или не му исплати, ама препродавачите можат да се сертифицираат и им се исплати... Нели нешто смрди овде? :)
Ако нешто ти смрди, тоа е доверливоста на изворите од каде што ти се информациите. Ниту еден од тие модели нема еуровент сертификат. Уште повеќе, сите овие марки што ги наброја воопшто немаат никаков еуровен сертификат.
А ти, знаеш која е цената на еуровент сертифицирањето??
Ајде наведи ги изворите, или ќе бидеш искрен и ќе признаеш дека шпекулираш? :innocent:
Нели е фер е и ти да одговориш на прашањата кои ти се поставуваат?
Да знаев немаше да те прашувам. Јас се понадевав дека ти знаеш со оглед како самоуверено тврдеше дека цената била проблем за сертификацијата.
Самсунг Aq12nsen on/off е климата и некој 5 години претходно добро дуваше топло ама годинава побрзо се заледуваше и дали тоа дефростот грешеше па не одмрзнуваше до крај и некој млак воздух дуваше. Значи и намален фреон може до тоа да доведе, не ја користам кога е под -5. А дали со бушење поголеми дупки на тацната ке помогне полесно да се одмрзнува?
На најмногу изменувачот, а и на остантите делови се фаќа кондензат кој мрзне. Затоа климата прави дефрост кога всушност влегува во мод на ладење и го затоплува изменувачот. Мразот се топи и истекува низ отворот и цревото. Кога е многу ладно може да се случи дел од водата да замрзе пред да истече или да замрзне во самото црево ако има некоја јамка. Со тоа се блокира одводот на водата од понатамошните дефрости и почнува да се таложи мраз. Ако направиш додатни дупки, ќе истекува водата од повеќе места и помали се шансите да се затне. Тацната не е рамна, затоа ако правиш дупки внимавај дупките да се во каналите.
А фреонот ако истекува ќе се покаже летоска, ќе биде намален капацитетот на ладење.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Скапотија невидена ама тоа VE 9ката е 6.2scop која ептен би ми завршила работа. Имаше попуст во Босна и беше 1000-12000еур и тоа е многу добра зделка за најфисока ефикасност на пазарот.

Како и да е RE12RKE ваљда е овој модел, а може и да е некој полош од овој:
3AJxOwK.png

Scop3.4 е еден од најслабите на пазарот и SEER5.4 исто еден од најслабите на пазарот.
lnk8VLC.png

Нема везе знаење, незнаење читаме бројки.

Незнам за што поента ми е климава, јас не би ја зел за мене. За овие цени вредат само кинески клими, јапонскиве во овие класи се преслаби според мене и неекономични. Над 1000еур за јапонските.

P.S. Голем издув НЕ Е ПРЕДНОСТ! Она ќе вади бројки ама ќе дува како ураган и нема да се седи внатре. За споредба види ги ефтините клими кои се со издуви јаки, и види ги скапите кои се со послаби издуви. Уруру Сарара од 2500еур има испод 800м3/ч издув. За да е лабава и на максимум, а не да корне. Од друга страна БЕКО 7кв дува со 1200м3/ч, и кај е 3 пати понеефикасна, кај галами до бесвест, кај не грее на -7степени. Издув мал треба и врел. А не голем и млак!

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
Ако нешто ти смрди, тоа е доверливоста на изворите од каде што ти се информациите. Ниту еден од тие модели нема еуровент сертификат. Уште повеќе, сите овие марки што ги наброја воопшто немаат никаков еуровен сертификат.
На оној финскиот форум за Инова пишува дека има еуровент, а за Вивакс Гекси на повеќе форуми го имаат повторено истото. Ама ѓавол нека ме однесе ако сега земам да го пребарувам сајтот на еуровент само за ти повторно да ескивираш. :)

Да знаев немаше да те прашувам. Јас се понадевав дека ти знаеш со оглед како самоуверено тврдеше дека цената била проблем за сертификацијата.
Самоуверено тврдеше„? Ајде сега не се симнувај на тоа ниво да ми ги превртуваш зборовите. Јас само размислував (написмено) зошто за една иста клима препродавачите имаат еуровент ама произведувачот нема.
Еве што напиша ти, потсети се:
А колку пари мислиш дека чини еуровент сертификатот? И кога таа сума ќе се подели на бројот на произведени единици, што мислиш дали сумата ќе е поголема од шест долари по производ?

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Здраво момци, да ве замолам за мислење\препорака.

Досега се греев комбинирано клима термо печка, просторијата е околу 31 квадрат(практично салон со отворена кујна и влезен ходник).
Сметките за струја некогаш се страшни некогаш пострашни :D. Најмногу дојде 12 илјади на најладното. меѓутоа тоа е така затоа што постоечката клима (самсунг он/офф 3,5 стара повеќе од 13 години) неможеше да работи континуирано, перката и застануваше од икс причини а и доста беше бучна.

На работа имаме Даикин парапетни и сум многу задоволен од начинот на греење и ладење, за разлика од обичните не осеќам "провев". Така да дефинитивно би земал парапетна.

Гледав на клими.мк има неколку варијанти, некое искуство со нивните модели? би сакал надворешната да не е многу бучна.
Во прилог е и моменталниот распоред.
Dnevna.jpg Dnevna1.jpg

зградата е од 80 год, така да од изолација има само воздух :D. Црвена цигла и на нејзе директно е лепен гипс картон.
Прозорите се пвц и се стари 3-4 години.
Фала

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Дали термо печката ја полниш со тајмер исклучиво на ефтина
струја и ја користиш без дување?
Ако да, тогаш супер. Ако не тогаш грешно ја користиш.

Парапетни ти се супер за греење. Не се замарај за надворешната? Гледај си за внатрешната...? Си чул некаде проблем со гласна надворешна или? Од каде овој муабет, генерално се тивки надворешните стално и башка се „надвор“. :) Ако случајно те плаши дека ќе е гласна надворешната стави си буфери за мека врска. Тие и најбучната клима која постои (ја имам) ја стишуваат на речиси нечујно ниво. Така да тоа не е мака воопшто.

Тие што ги има се од Vivax и од Грее (има и мицубиши ама е 1500еур и слични од тој ранг), и би требало да се многу солидни особено со оглед на релативно прифатливите цени и перформансите кои ги имаат.

П.С. Воздухот е одличен изолатор.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Интересно е да спомнам дека, грото од народот сметатат дека матерјалите што ги ставаат на фасада или на слично се изолаторите и не пропуштаат. Всушност воздух е битниот изолатор. Повеќето сметаат дека компресиран стиропор 40-50килски од 8цм е замена за 17 килски 15цм стиропор. Исто и со стаклената и камената волна. Колку повеќе меурчиња со воздух толку подобар изолатор. Поради компромис со простор обично идат на варијанта повеќе килски а помала широчина, што воопшто не е исто со помалку килски и поголеа широчина.
Секогаш идете 17 килски со 15цм. И ако се користи камена волна, најдобра изолација е профили на фасада со ролни од камена волна одколку блоковите пресувани. Но поради неможност да се изведе или е скапо и нетрајно, пресувана волна е опцијата.

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
Дали термо печката ја полниш со тајмер исклучиво на ефтина
струја и ја користиш без дување?
Ако да, тогаш супер. Ако не тогаш грешно ја користиш.

Парапетни ти се супер за греење. Не се замарај за надворешната? Гледај си за внатрешната...? Си чул некаде проблем со гласна надворешна или? Од каде овој муабет, генерално се тивки надворешните стално и башка се „надвор“. :) Ако случајно те плаши дека ќе е гласна надворешната стави си буфери за мека врска. Тие и најбучната клима која постои (ја имам) ја стишуваат на речиси нечујно ниво. Така да тоа не е мака воопшто.

Тие што ги има се од Vivax и од Грее (има и мицубиши ама е 1500еур и слични од тој ранг), и би требало да се многу солидни особено со оглед на релативно прифатливите цени и перформансите кои ги имаат.

П.С. Воздухот е одличен изолатор.
Порано додека имаше две евтини временски зони беше во ред се полнеше на евтина и немаше гајле,
сега кога се полни само ноќе до 6-7 додека се прибереме не држи баш доволно топло, најчесто е околу 19.5-20 степени
па се пушта да дува .Инаку печката е 4.5 ка пред секоја грејна ја отварам чистам од прашина и проверувам грејачи и инсталација.

Тоа дека надворешните се бучни заклучокот ми е од комшиите :D мојата надворешна ја слушам има некоја резонанца мада не е толку страшно, на тројца комшии климите им ги слушам ко да се кај мене на тераса :D летно време седам приквечер со затворени прозори зашто е иритирачко. Инаку внатрешната и после 13+ години работи супер тивко (посекако редовно чистена колку дозволува)

null_ptr

Модератор
20 ноември 2013
1.044
1.128
Куманово
Порано додека имаше две евтини временски зони беше во ред се полнеше на евтина и немаше гајле,
сега кога се полни само ноќе до 6-7 додека се прибереме не држи баш доволно топло, најчесто е околу 19.5-20 степени
па се пушта да дува .Инаку печката е 4.5 ка пред секоја грејна ја отварам чистам од прашина и проверувам грејачи и инсталација.

Тоа дека надворешните се бучни заклучокот ми е од комшиите :D мојата надворешна ја слушам има некоја резонанца мада не е толку страшно, на тројца комшии климите им ги слушам ко да се кај мене на тераса :D летно време седам приквечер со затворени прозори зашто е иритирачко. Инаку внатрешната и после 13+ години работи супер тивко (посекако редовно чистена колку дозволува)

чудно и летно време да се толку слушаат.. обично квичат зимно време кога се здраво малтретирани

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Скапотија невидена овие модели кои ги наведе, баре првиот... Ако не се лажам во твоите анализи највеќе внимание им посвети на Mits FH 12, Haier Tundra 18ka, АЕРИ-18, моделот на Vivax и GREE Lomo 18ka...!? И тоа сите како подобар избор или сериозна конкуренција на скапиот но многу фалениот Hansol 12 од GREE нели... Пошто гледам се разбираш, би те запрашал што мислиш за моделот на Panasonic (кога веќе го спомна овој бренд) RE12 RKE PANASONIC CS/CU-RE12RKE по супер цена од 34.990 ден. кој е намален од 38К на 35К... но за кој модел мене лично многу ме збунуваат клими.мк... поред атрибутите кои го красат: Јапонски бренд кој се склопува во Малезија, надворешна единица од 34 кгр, фантастичен проток на воздух (повеќе од Хансолот кој чини 50К Ден) има 760м3, 950гр фреон и тн... ме зачудува по спецификациите на клими.мк... па како да е модел од 1999та со мизерен SCOP (3.4) и со потрошувачка колку 18ка 1420wна час!? Тоа е многу лошо!
Ги погледнав бројкиве уште на еден сајт и се разочарав... а модел од 2015!
1. Моделите кој ги наброја Mitsu Fh35, Haier tundra 18ka, AERI-18ka, LOMO 18ka i Hansol 12ka ското и да неможат да се стават во споредба. Значи имаш класи на клими, неможе да споредуваш 12ка со 18ка па уште најскапите 12ки со едни од буџет моделите на 18ки.
2. Незнам по кој параметар го одреди HANSOL дека е скап. За тавка клима со twin rotary two stage компресор цената е далеку од скапа. Во негова категорија пример р Mitsu FH35 кој е за 200 евра поскап на пример и кој доаѓа без WiFi кое се доплаќа 50тина евра, значи 250еу разлика. Ако Hansol е многу скап Mistu FH35 е изгор, да не збориме за DAKIN ururu sarara пример.
3. Спецификациите од PANASONIC CS/CU-RE12RKE би ги земал со резерва , истите се превземени од сајт на panasonic каде можно е да има грешки, веќе некое време бараме потврда на податоците и точни спецификации но никако да добиеме.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Здраво момци, да ве замолам за мислење\препорака.

Досега се греев комбинирано клима термо печка, просторијата е околу 31 квадрат(практично салон со отворена кујна и влезен ходник).
Сметките за струја некогаш се страшни некогаш пострашни :D. Најмногу дојде 12 илјади на најладното. меѓутоа тоа е така затоа што постоечката клима (самсунг он/офф 3,5 стара повеќе од 13 години) неможеше да работи континуирано, перката и застануваше од икс причини а и доста беше бучна.

На работа имаме Даикин парапетни и сум многу задоволен од начинот на греење и ладење, за разлика од обичните не осеќам "провев". Така да дефинитивно би земал парапетна.

Гледав на клими.мк има неколку варијанти, некое искуство со нивните модели? би сакал надворешната да не е многу бучна.
Во прилог е и моменталниот распоред.
Погледнете го атачментот 56229 Погледнете го атачментот 56230

зградата е од 80 год, така да од изолација има само воздух :D. Црвена цигла и на нејзе директно е лепен гипс картон.
Прозорите се пвц и се стари 3-4 години.
Фала
Смени ја страната, под другиот прозор, тука имаш пречка од двоседот, од другата страна на троседот имаш поотворена позиција за циркулација на воздухот.
И дата модели на GREE и на VIVAX парапетни се одлични, 0 поплаки 100% презадоволни корисници. Ако имаш поголем буџет имаш парапетни и на MITSU и на TOSHIBA ама искрено ке си купеш 3 VIVAX за една од тие, разликата во пари голема, разликата во перформанси и квалитет многу мала, така да ...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
се полни само ноќе до 6-7 додека се прибереме не држи баш доволно топло, најчесто е околу 19.5-20 степени па се пушта да дува
Биди предупреден дека пуштање на дување на термо печка е едно од најлошите нешта можеш да им го направиш на домашните. Дишење чад од дрва е „поздрава“ работа од тоа.

Не знам дали си отварал некогаш термо печка, ама внатре имаш големи количини стаклена/камена волна. Кога пушташ дување, во воздухот испушташ голем дел од таа стаклена (камена) волна и после истата сите ја вдишувате. Пребарај на нет и ќе видиш колку е тоа лошо за здравјето, и зошто е забрането во сите понови уреди. Честичките од волната се апсорбираат во плуќата и нема начин организмот да ги прочисти, туку истите едноставно се акумулираат таму и го намалуваат капацитетот на плуќата. Тоа после доволно време вдишување на такви честици води кон заебани болести, често терминални. Ова се знае како факт, заради последиците кои ги имаат работници кои се 8 часа работно време изложени на такви честички. Вие дома сте најверојатно и поголем број сати изложени.

Затоа повторно, биди предупреден.
Не ти велам да не ја користиш термо печката, ти велам да не пушташ дување. Користи ја само како пасивно греење. Купи си клима уред а печката задржи ја како бекап и како дополнување за најладните денови. Така ќе можеш да завршиш работа и со поевтина клима.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
1. Моделите кој ги наброја Mitsu Fh35, Haier tundra 18ka, AERI-18ka, LOMO 18ka i Hansol 12ka ското и да неможат да се стават во споредба. Значи имаш класи на клими, неможе да споредуваш 12ка со 18ка па уште најскапите 12ки со едни од буџет моделите на 18ки.
2. Незнам по кој параметар го одреди HANSOL дека е скап. За тавка клима со twin rotary two stage компресор цената е далеку од скапа. Во негова категорија пример р Mitsu FH35 кој е за 200 евра поскап на пример и кој доаѓа без WiFi кое се доплаќа 50тина евра, значи 250еу разлика. Ако Hansol е многу скап Mistu FH35 е изгор, да не збориме за DAKIN ururu sarara пример.
3. Спецификациите од PANASONIC CS/CU-RE12RKE би ги земал со резерва , истите се превземени од сајт на panasonic каде можно е да има грешки, веќе некое време бараме потврда на податоците и точни спецификации но никако да добиеме.
А колку се доплаќа на хансолот за неделен тајмер ако така веќе рачунаш по 50еур за вифи? :)

Последна промена:

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Во врска со факти и аргументи. Според мене факт и аргумент е тестирања од Еуровент и податоци бројки во предодредени исти услови за секоја клима. Факти и аргументи не се податоци од Рајко, Петко и Стојко, и тезите климата грее, или не грее или живеам у куќа со без фасада бла бла.
Дали едно грејно тело ќе соодвејствува на просторот што го грее или не се рачина кога ќе се израчунат топлотните загуби на таквиот простор. Секој простор колку сака нека е сличен или ист со друг простор, си има свои лични топлотни загуби. Од коа ќе се израчуна тој простор на -15 дека има топлотни загуби од 4 kw на температура од 20 степени тогаш ќе најдеме тело кое емитува 4 kw на -15 степени. Е сега каде можам да видам јас дали и колку gree, или vivax, емитираат топлина на -15 степени?
За мене тоа се факти, а факти од прикаските кај мене загрева, не загрева итн се шпекулации и лотарија.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
Влав, фината поента до која идеме не е дека сертификација од еуровент е лоша работа, туку дека сертификацијата од еуровент не е единствено нешто, ниту првото нешто, по кое треба да се бира клима.

Сертификација од еуровент не е сертификат за квалитет, туку мерење ставено на хартија. Стотици лоши клими имаат еуровент сертификат, но дали ти знаеш да прочиташ што пишува таму (а може да пишува дека климата е за никаде), и како ќе се однесува таа клима во реална работа, каков софтвер има интелегентен или глуп, колку (пре)често влегува во дефрост, дали има интелегентни опции за подесување тајмери, дали има греачи на тацна (и компресор)... Ништо од тоа не пишува во еуровент сертификатот. Ама пишано е на форуми, каде ако десетици корисници напишат нешто добро за некоја клима - веројатноста е дека најверојатно е така.

Најпосле, што ви е тезата (задно со мунгусот), дека еуровент е достаточен и догма - не треба да се читаат искуства од форумиве?
Ајде модератори, затварајте ја темава, излишна е! :)

Секој простор колку сака нека е сличен или ист со друг простор, си има свои лични топлотни загуби... Е сега каде можам да видам јас дали и колку gree, или vivax, емитираат топлина на -15 степени?
Гледаш колку не разбираш?
Во еуровент сертификатот не ти пишува колкави топлотни загуби ќе имаш ти во твојот објект. Тие не мереле кај тебе дома, тие мереле во лабораторија кај нив. За кај тебе дома ти треба да мериш. Затоа за тебе и мене порелевентни од еуровент се мерењата на Рајко, Петко и Стојко од комшии. Затоа што Рајко, Петко и Стојко живеат во ист град /држава каде има исти метеролошки услови (кои несомнени се различни од условите во еуровент лабараториајта).
Нормално Рајко, Петко и Стојко треба знаат да кажат каква изолација имаат, и треба да се доволно писмени да прочитаат вредности од мерачи на потрошувачка кои коштаат ичпари и кои сите теба да ги имаме.

За крај како потсетување за ногите и чергата, се разбира дека нема да пропуштам да ти ја цитирам оваа твоја прочуена мисла од пред некој месец:
;)
Ве читам константно, и сеуште не можам да разберам како тоа се топлите на клима. За ефикасно и економично верувам дека е но дека се греете не. Поточно би било мрзнете на клими... Ова го говорам од искуство.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Гледаш колку не разбираш?
Во еуровент сертификатот не ти пишува колкави топлотни загуби ќе имаш ти во твојот објект. Тие не мереле кај тебе дома, тие мереле во лабораторија кај нив. За кај тебе дома ти треба да мериш. Затоа за тебе и мене порелевентни од еуровент се мерењата на Рајко, Петко и Стојко од комшии. Затоа што Рајко, Петко и Стојко живеат во ист град /држава каде има исти метеролошки услови (кои несомнени се различни од условите во еуровент лабараториајта).
Нормално Рајко, Петко и Стојко треба знаат да кажат каква изолација имаат, и треба да се доволно писмени да прочитаат вредности од мерачи на потрошувачка кои коштаат ичпари и кои сите теба да ги имаме.
Е не ми се верува, дали ти е јасно на тебе како се рачуна топлотни загуби и дали ти е јасно каква улога има еуровент.
Дали читаш што пишувам или пишуваме воопшто или онака коментираш.
Каде во мојот пост стои дека еуровент мери колкава топлотна загуба има кај мене дома?
Пак ќе прашам дали знаеш за што служи еуровент?

Тие не мереле кај тебе дома, тие мереле во лабораторија кај нив.
Ме зафракаваш сеа? Зарем не ти е јасно тие лабораториски мерења од еве на -15 степени надворешни услови ако во амбиентална средина од 20 степени оддава 3.20kw топлина со 50% влажност, како може да го јас искористам тој податок при мерење на топлотни загоби кај мене (потенцирам јас си ги мерам топлотните загуби)
А коа ќе Рајко, Петко и Станко исполнат услови за AC1 тестот тогаш ќе ги земам во обрзир.

Инаку да Еуровент не дава податоци за циклуси и алгоритми на дифрост, бучава, дали има добар аутофан или тајмер, и секако дека тие податоци служат од Рајко, Петко или Станко, но фундаменталната базична работа на едно грејно тело е неговиот капацитет и моќност при варијација на надворешна температура и влажност, а тоа за жал Рајко, Петко и Станко не можат да го соопштат.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Нека си кажат Петко и Станко не е на одмет. Ама тестирање од институции мора да има за да може да се споредат уредите. Ете макар и нека не е еуровент ама нека е докажано некое друго. Грее вадат од некои други, не се еуровент ама колку-толку нешто кажуваат.

Кога сме кај Грее може некој да ги постира тие PDF документите со мерењата на Gree? За амберов и ломото кои се на промоција сега. Секам да споредам бројки и да видам која повеќе се исплати.

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
Знаеш Влав, малку е смешно кога некој што тропа вакви глупости - за кратко време потоа дели памет, небаре експерт станал. Ти ли, кој до вчера не разликуваше калорифер од топлотна пумпа? :)

Чекај малку, ти бе на клима се грееше зимава?
Да?

Каква клима пазари? Ај биди љубезен и потсети ме - дали овде на форумов кај Рајко, Петко и Станко се распрашуваше за совет каква клима да земеш, или можеби отиде директно на еуровент сајтот да пребаруваш? М’хм??
Хаха, па ти човеку за еуровент немаше слушнато пред овде да го прочиташ, нам кои овде на форумов ти дадовме памет - сега дојде ред ти да не учиш што е еуровент? И згора на се да кажуваш дека искуства од форум се небитни, само хартии од ЕУ се битни?
Типичен пример си за лошата стана на форумите, затоа дезинформации има колку и информации. Почетник ако не те прочита поназад како се посрамотуваш со тврдења дека на клими не може да се грее - може и озбилно да ти ги разбере пишувањава. Скраја да е па уште и советот ако ти го послуша.

gokica

Модератор
13 јуни 2009
10.059
14.150
Дечки ај ве молам смирете го тонот малку. Небаре имот делите :)

Избегнувајте лично да се повикувате и ај малку излезете од темиве за клими и филтри за воздух :) А за ракииче и салатичка тука сме ако треба.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Знаеш Влав, малку е смешно кога некој што тропа вакви глупости - за кратко време потоа дели памет, небаре експерт станал. Ти ли, кој до вчера не разликуваше калорифер од топлотна пумпа? :)

Чекај малку, ти бе на клима се грееше зимава?
Да?

Каква клима пазари? Ај биди љубезен и потсети ме - дали овде на форумов кај Рајко, Петко и Станко се распрашуваше за совет каква клима да земеш, или можеби отиде директно на еуровент сајтот да пребаруваш? М’хм??
Хаха, па ти човеку за еуровент немаше слушнато пред овде да го прочиташ, нам кои овде на форумов ти дадовме памет - сега дојде ред ти да не учиш што е еуровент? И згора на се да кажуваш дека искуства од форум се небитни, само хартии од ЕУ се битни?
Типичен пример си за лошата стана на форумите, затоа дезинформации има колку и информации. Почетник ако не те прочита поназад како се посрамотуваш со тврдења дека на клими не може да се грее - може и озбилно да ти ги разбере пишувањава. Скраја да е па уште и советот ако ти го послуша.
Абе друже како со останатите и со мене, едно прашуваме друго одговараш.

Бидејќи секој пат коа ме цитираш ми го постираш постот на оваа тема кој не е ни прв, ова е втори пат што ти објаснувам и се надевам дека ќе разбереш.
2 години се бавам со проблематика на инсталација на парно, до избор на котел, до соодветен димник, до димензии на цевки, до избор на цевки до големина и пространство до локација на котел, до мерење на топлотни загуби и секакви калкулации, ги имам и шемите и цените и се за парно ако сакаш можам и да ги закачам сликите да се увериш. Од мешачки вентили до термовентили на панелни радиоатори до инокс или шидел димник.
И константно избегнував да почнам со инсталација и вложување во парно.
Климите не ги ни гледав како опција, највеќе поради непрактичноста и неможност за распоред на клими низ куќава за да се добие еднаква топлина секаде. Дури еве и денеска не можам да наместам клими така за да ми биде затоплена и кујна, и купатило и претходник и ходник итн.
Но највеќе, ме оттргна прво: ако ставав парно ќе мораше да биде котел на дрва а котел на дрва е смрт, со палење, ложење, чистење, складирање на голема количина дрва сезона две унапред да се исушат, макотрпна работа, и 2 ро котел на пелети беше прескап, и покрај тоа што беше прескап поради неквалитетните пелети кај нас сигурно неколку пати во текот на сезоната ќе заглавеше 1-2 пелети и ќе откаже спиралата и нема греење, а за цена на пелети да не почнувам.
Ако седнеш одвоиш време, уложиш труд, ги исчиташ голем број од српските, хрватски, бугарски форуми има што да научиш. Дури и ривјуа на јутјуб објаснувања од еуровент и податоци како најдобра топлтона пумпа за 2017 од норвежаните има место и простор многу да се научи. Ја овде во препораката не видов gree или vivax или можеби па IVT Nordic Iverter да е gree кој би знаел.

Да разбереш нешто, ако ме прашуваш дали мислам дека климите(под климите мислам на, топлотна пумпа воздух воздух (морам да ти надробам се' за да не ми цитираш еден ист пост во наредните 100 мислења)) се подобра опција за греење од парно, амм... не, not even on another planet, дали можеш да се затоплиш со неа, ако е соодветно димензионирана секако дека можеш. (нешто што мојата претходна осака не беше). Дали топлината од климата е пријатна како од радиатор со зрачење noooo, no no. Дали се практични за семејна куќа и загревање на помали простори ходници купатила итн, воопшто не се. However предностите од: уклучувње на копче, вајфај мобилноста, подесување и оддржување на прецизно точна температура, и најбитно, ама баш најбитно од се', греењето со топлотни пумпи во однос на котел на дрва и уште полошо на пелети е за 4 пати поефтино. Тоа беше пресудиот момент и причината поради која што купив клима и решив да истражувам и анализирам која би била најдобрата клима според топлотни загуби и според топлина која ја таа оддава на соодветна надворешна температура.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ти остај ја она нека пумпа масивни количини на топлина во дневната со разотворени врати, а ако сакаш догреј со парно или панелка. Пак ќе е 3 пати поефтино од парно/панели.

Важно е 90% на грб да носи климата со 500% ефикасност.

sisko

hello world
14 декември 2010
187
118
чудно и летно време да се толку слушаат.. обично квичат зимно време кога се здраво малтретирани

Да чудно меѓутоа климите доста се слушаат. додуша и две згради се една до друга па сигурно тоа и дополнително помага во "ефикасноста" на буката :)

Смени ја страната, под другиот прозор, тука имаш пречка од двоседот, од другата страна на троседот имаш поотворена позиција за циркулација на воздухот.
И дата модели на GREE и на VIVAX парапетни се одлични, 0 поплаки 100% презадоволни корисници. Ако имаш поголем буџет имаш парапетни и на MITSU и на TOSHIBA ама искрено ке си купеш 3 VIVAX за една од тие, разликата во пари голема, разликата во перформанси и квалитет многу мала, така да ...

@sumi нема да може под другиот прозор тоа е балконска врата и се отвара на внатре према прозорот, ќе смета.
Шуми кај тебе за да се задржи 10 годишната гаранција колку чинат редовните сервиси за парапетни единици?

Биди предупреден дека пуштање на дување на термо печка е едно од најлошите нешта можеш да им го направиш на домашните. Дишење чад од дрва е „поздрава“ работа од тоа.

Не знам дали си отварал некогаш термо печка, ама внатре имаш големи количини стаклена/камена волна. Кога пушташ дување, во воздухот испушташ голем дел од таа стаклена (камена) волна и после истата сите ја вдишувате. Пребарај на нет и ќе видиш колку е тоа лошо за здравјето, и зошто е забрането во сите понови уреди. Честичките од волната се апсорбираат во плуќата и нема начин организмот да ги прочисти, туку истите едноставно се акумулираат таму и го намалуваат капацитетот на плуќата. Тоа после доволно време вдишување на такви честици води кон заебани болести, често терминални. Ова се знае како факт, заради последиците кои ги имаат работници кои се 8 часа работно време изложени на такви честички. Вие дома сте најверојатно и поголем број сати изложени.

Затоа повторно, биди предупреден.
Не ти велам да не ја користиш термо печката, ти велам да не пушташ дување. Користи ја само како пасивно греење. Купи си клима уред а печката задржи ја како бекап и како дополнување за најладните денови. Така ќе можеш да завршиш работа и со поевтина клима.
Ја отварам печката пред секоја грејна сезона и не сум приметил дека има толку многу стаклена волна ( сега незнам колку е многу) и не ми изгледало тоа како некој потенцијален проблем. Фала за советот.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
А колку се доплаќа на хансолот за неделен тајмер ако така веќе рачунаш по 50еур за вифи? :)
Хансол не сум сигурен дали го има воопшто на далечинското но го има во WiFi апликацијата, сепак споредбата иако е блиска сепак не е прецизна, MITSU го нуди како опција WiFi-то и за истото треба да доплатеш, кај хансол е вклучено, правев сепак споредба на две исти функции кои ги имаат и двата модели.
Неделниот тајмер го има MITSU во далечиснкото, Hansol во WiFi апликацијата па сега ако гледаме предности апликацијата може да се допрограмира надгради и слично. Далечинското е тоа, нема промени.

@vlavot за да грееш куќа од 300м2 на пример подобро решение е MULTI SPLIT систем со парапетна изведба или топлотна пумпа воздух-вода каде ке се користи парно/подно а изворот на енергија ке е топлотната пумпа. Не е исто да грееш спрат од куќа од 80-100м2 или стан и куќа од 300м2. Изборот за греење нормално ке е различен. Поради тоа неможеш општо да речеш дека греење на клима е подобра или полоша работа од парно бидејќи треба да се прецизира за што и како.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Парапетните имаат издув и скроз надоле во патосот. Така да топлината ќе е и подобра од парно. А ефикасноста па да правиме муабет. :)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
@sumi нема да може под другиот прозор тоа е балконска врата и се отвара на внатре према прозорот, ќе смета.
Шуми кај тебе за да се задржи 10 годишната гаранција колку чинат редовните сервиси за парапетни единици?
стандард цена на таков тип на сервис се 800 ден истиот подразбира чистење на внатрешна единица комплетно саќе и слично не само филтер за прашина, проверка на исправност на основни елементи, проверка на притисок на фреон и слично...
Ваков тип на сервис се препорачува и на уреди без гаранција од било кој производител. После година дена користење во климата има премногу ѓубре, прашина, бактерии, бибачки и слично кој покрај тоа што не се здрави ја намалуваат ефикасноста на клима уредот со што се намалува животниот век на клима уредот и се зголемува потрошувачката.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Абе друже како со останатите и со мене, едно прашуваме друго одговараш.

Бидејќи секој пат коа ме цитираш ми го постираш постот на оваа тема кој не е ни прв, ова е втори пат што ти објаснувам и се надевам дека ќе разбереш.
2 години се бавам со проблематика на инсталација на парно, до избор на котел, до соодветен димник, до димензии на цевки, до избор на цевки до големина и пространство до локација на котел, до мерење на топлотни загуби и секакви калкулации, ги имам и шемите и цените и се за парно ако сакаш можам и да ги закачам сликите да се увериш. Од мешачки вентили до термовентили на панелни радиоатори до инокс или шидел димник.
И константно избегнував да почнам со инсталација и вложување во парно.
Климите не ги ни гледав како опција, највеќе поради непрактичноста и неможност за распоред на клими низ куќава за да се добие еднаква топлина секаде. Дури еве и денеска не можам да наместам клими така за да ми биде затоплена и кујна, и купатило и претходник и ходник итн.
Но највеќе, ме оттргна прво: ако ставав парно ќе мораше да биде котел на дрва а котел на дрва е смрт, со палење, ложење, чистење, складирање на голема количина дрва сезона две унапред да се исушат, макотрпна работа, и 2 ро котел на пелети беше прескап, и покрај тоа што беше прескап поради неквалитетните пелети кај нас сигурно неколку пати во текот на сезоната ќе заглавеше 1-2 пелети и ќе откаже спиралата и нема греење, а за цена на пелети да не почнувам.
Ако седнеш одвоиш време, уложиш труд, ги исчиташ голем број од српските, хрватски, бугарски форуми има што да научиш. Дури и ривјуа на јутјуб објаснувања од еуровент и податоци како најдобра топлтона пумпа за 2017 од норвежаните има место и простор многу да се научи. Ја овде во препораката не видов gree или vivax или можеби па IVT Nordic Iverter да е gree кој би знаел.

Да разбереш нешто, ако ме прашуваш дали мислам дека климите(под климите мислам на, топлотна пумпа воздух воздух (морам да ти надробам се' за да не ми цитираш еден ист пост во наредните 100 мислења)) се подобра опција за греење од парно, амм... не, not even on another planet, дали можеш да се затоплиш со неа, ако е соодветно димензионирана секако дека можеш. (нешто што мојата претходна осака не беше). Дали топлината од климата е пријатна како од радиатор со зрачење noooo, no no. Дали се практични за семејна куќа и загревање на помали простори ходници купатила итн, воопшто не се. However предностите од: уклучувње на копче, вајфај мобилноста, подесување и оддржување на прецизно точна температура, и најбитно, ама баш најбитно од се', греењето со топлотни пумпи во однос на котел на дрва и уште полошо на пелети е за 4 пати поефтино. Тоа беше пресудиот момент и причината поради која што купив клима и решив да истражувам и анализирам која би била најдобрата клима според топлотни загуби и според топлина која ја таа оддава на соодветна надворешна температура.
Како прво тоа мицубишито во препораката не е исто како твоето а има таму и хансол Нордик до -30 и хансол до -20 само треба да знаеш кој се. ;)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно