Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

The_Real_Vojvoda

poweruser
26 октомври 2012
2.151
3.443
Скопје
The_Real_Vojvoda's setup  
Processor & Cooler
i7 4790k @4.5ghz - 1.2v || Noctua D14
Motherboard
Asus z97-A
Storage
OCZ Vector 128gb (OS) + Samsung 840 pro 512gb + WD Blue 320gb + WD Blue (EZEX) 1TB
PSU
Antec TPC 650w 80+ Gold
RAM
2x8gb DDR3 G-Skill Sniper CL11 @2400mhz
Video card
XFX RX 580 GTS
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G502 Proteus Spectrum/Logitech G400S/Logitech mx310
Keyboard
Asus Strix Tactic Pro ( CherryMX Brown)
Audio
E-MU 0202 + Marantz sr5500 + DIY speakers + Eltax Atomic A 10 sub + SteelSeries 9h
Monitor
Dell U2414H 1080p @74hz
OS
Windows 10 Enterprise LTSB
Ајде ако може помош. Девојка ми е заинтересирана да земе Xiaomi телефон. Има буџет од 15000ден (+-1000ден. Макс) Најбитна и е камерата кој од палетата во тој ценовен ранг има најдобра камера?
Слободно дадете предлози ваши мислења/совети
Ping @the_maker

Sent from my SM-T700 using Tapatalk
Mi5 има одлична камера за парите, rn3pro, не баш, преку ден е океј, али навечер доста послабо.
еден дечко продаваше половен тука, види може ќе ти спушти нешто на цена.
Другите телефони се супер, али чим камерата има примарна улога, би ги скокнал.

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Ајде ако може помош. Девојка ми е заинтересирана да земе Xiaomi телефон. Има буџет од 15000ден (+-1000ден. Макс) Најбитна и е камерата кој од палетата во тој ценовен ранг има најдобра камера?
Слободно дадете предлози ваши мислења/совети
Ping @the_maker

Ако е на Телеком, а сака поголем телефон, Ми Ноте 3/16 може да биде добра работа за неа, малце постар но сеуште одличен тоа ти гарантирам.. За цена ако сакаш пиши ми ПП..
http://www.hi.com.mk/index.php?route=product/product&path=175&product_id=272

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
"Мало" фалење :)

Redmi 3X
2GB-Ram/32gb storage
(директ фром Чајна Aliexpress)
100.евра + 12.евра у поени
+ 22.евра царина/данок.

134.евра Тотал
(за овие пари има RN3Pro на Али,
ама таков имам,
а и кеиф ми беше 3Х :)
сега го чекаме
Redmi 4 prime да стигне)

(Битно-
Да имаше тука 3Х
Нормално од тука ќе го купев)

73999f641d085988dd14874794038fbc.jpg

e2a8eeb6e22e1d132f017be40c65e228.jpg

1ddc4d9082a1dc736659fb198d9cc1e3.jpg

Телефончето е ептен фино за парите.
Redmi 3S у друго куќиште :)

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Misko6000

user
5 април 2015
1.128
1.003
"Мало" фалење :)

Redmi 3X
2GB-Ram/32gb storage
(директ фром Чајна Aliexpress)
100.евра + 12.евра у поени
+ 22.евра царина/данок.

134.евра Тотал
(за овие пари има RN3Pro на Али,
ама таков имам,
а и кеиф ми беше 3Х :)
сега го чекаме
Redmi 4 prime да стигне)

(Битно-
Да имаше тука 3Х
Нормално од тука ќе го купев)

73999f641d085988dd14874794038fbc.jpg

e2a8eeb6e22e1d132f017be40c65e228.jpg

1ddc4d9082a1dc736659fb198d9cc1e3.jpg

Телефончето е ептен фино за парите.
Redmi 3S у друго куќиште :)

што цена го најде 4 прајм.?

Sent from my HM NOTE 1LTE using Tapatalk

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Redmi 3X
Bootloader Unlocked
TWRP-флешнат
Nandroid backup+EFS backup ин прогрес :)

(сеа може на раат да се иде 2ра смена на работа хаха :) )

3f88ad7b78fa038ac9e2d8bd33b6ed0d.jpg

Откако ќе се флешне Global Stable 8.0.3.0 го чита како Redmi 3S,
јбг истата "машина" е.
На Global Developer го чита регуларно како 3Х

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
^
Отклучувај бутлоадер,
Флешни си TWRP
Напраи си бекап на nvram/efs партициите за почеток ;)

Sent from my Redmi 3X using Tapatalk
Ќе те прашам коа ќе треба. сеа за сеа ми треба да работи пошо самсунгов ми зуи камерава при отварање ќе го носам на сервис.

Али топ е фингерпринтов. на телефончњво е подобар фингерот од на самсунгов.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
^
Кај многу уреди имам приметено камерата праи "кврц/штр'к" при стартување.

Кај уредиве со камера со хардвер-оптичка стабилизација мислам дека е нормален таков звук.

Е сеа не ми јасно зашто вади таков звук и кај уредиве кои немаат OIS
(redmi note 3 pro, meizu metal на пример...
Дали е звук од жироскоп или од нешто друго?

Sylvester

hello world
24 март 2009
496
69
Скопје
Ако е на Телеком, а сака поголем телефон, Ми Ноте 3/16 може да биде добра работа за неа, малце постар но сеуште одличен тоа ти гарантирам.. За цена ако сакаш пиши ми ПП..
http://www.hi.com.mk/index.php?route=product/product&path=175&product_id=272
Не е на телеком.... А кажи ми Hi store работи само до 16:30часот работни денови? Каде може да се видат телефоните има ли некоја продавница официјална?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Не е на телеком.... А кажи ми Hi store работи само до 16:30часот работни денови? Каде може да се видат телефоните има ли некоја продавница официјална?

По официјална за сега нема :))
Јас сум таму некогаш во ненормални времиња, па пиши кога можеш на ПП ќе ти кажам дали е отворено.

Sent from my MI 5

Jedah

user
6 ноември 2007
1.310
2.285
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
43d5604529b89944213a29028206f5e3.jpg

Pred da go stavam da se polni... Prv charge so moj normalen rezim na rabota. Izgleda ke go polnam dva pati nedelno kako sto pravev so V360 pred 10 godini

Sent from my Redmi 3S using Tapatalk

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Едини проблем шо забележав, а е уствари проблем со мојот продолжен кабел изгледа, е коа го вклучив редмиво да се полни на продолжен кабел директно, ме фаќа струја (при допир на лаптопот со друга рака а го држам редмиво у една).

Ова се нема десено со самсунгот кој има метална рамка околу телефонот, ама редмиво нема пластичен оквир околу портата за полнење ко шо има самсунгот.

Мислења за дали треба да се загрижувам дополнително околу ова? Не се дешава коа се полни со орогиналниот па ни со друг полнач редмито. Бар не до таа мера да го осеќам ете, пробав сто пати. Али иам метален вкус у уста сеа од прееска хахах.

ЕДИТ: Има ли начин да се измери дали има струја на шасијата од телефонот дур се полни и како?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Едини проблем шо забележав, а е уствари проблем со мојот продолжен кабел изгледа, е коа го вклучив редмиво да се полни на продолжен кабел директно, ме фаќа струја (при допир на лаптопот со друга рака а го држам редмиво у една).

Ова се нема десено со самсунгот кој има метална рамка околу телефонот, ама редмиво нема пластичен оквир околу портата за полнење ко шо има самсунгот.

Мислења за дали треба да се загрижувам дополнително околу ова? Не се дешава коа се полни со орогиналниот па ни со друг полнач редмито. Бар не до таа мера да го осеќам ете, пробав сто пати. Али иам метален вкус у уста сеа од прееска хахах.

ЕДИТ: Има ли начин да се измери дали има струја на шасијата од телефонот дур се полни и како?
Немаш заземјување на кабелот/штекерот, треба да си видиш, може секоја електроника да ти изгори.

Sent from my MI 5

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Немаш заземјување на кабелот/штекерот, треба да си видиш, може секоја електроника да ти изгори.

Sent from my MI 5

Па ни полначите за телефон не користат заземјување.

Како и да е пошо не се дешава со полначот од телефонот барем мислам дека е океј се дур не ги користам дефектниве вградени усб порти на самиот продолжен кабел.

Но чудно е дека вакво нешто не ми се дешавало до сеа со други телефони на истите порти. И уште почудно е шо најдов ваков тред

http://c.mi.com/in/thread-44174-1-1.html

Каде поддршката од ми им вели на членовите дека е нормално метални телефони да имаат електричен шок.

У секој случај @the_maker имаш ли маски за телефонов за да му стам една да не допирам металот никад ете? Уредов е топ општо само прашувам дали е ова причина за загриженост.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482

Под хитно земи си добар продужен кабрл, на овој очигледно немаш заземјување.

Мислам дека можеш да го полниш со Самсунг полначот, не би требало да му смета,можда со тој полнач нема да "пецка".

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Па ни полначите за телефон не користат заземјување.

Како и да е пошо не се дешава со полначот од телефонот барем мислам дека е океј се дур не ги користам дефектниве вградени усб порти на самиот продолжен кабел.

Но чудно е дека вакво нешто не ми се дешавало до сеа со други телефони на истите порти. И уште почудно е шо најдов ваков тред

http://c.mi.com/in/thread-44174-1-1.html

Каде поддршката од ми им вели на членовите дека е нормално метални телефони да имаат електричен шок.

У секој случај @the_maker имаш ли маски за телефонов за да му стам една да не допирам металот никад ете? Уредов е топ општо само прашувам дали е ова причина за загриженост.
Те разбирам, но ова нема врска со телефонот, ти не треба да имаш електрично празнење во домашната струја, без разлика дали нема граунд или е меѓуфазно нешто, но не ти е добра инсталацијата. Тоа празнење од шасија на некој уред значи дека масата или заземјувањето добиваат напон, а тој напон гори електроника, затоа што изиграва 0 виртуелна.

Sent from my MI 5

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Те разбирам, но ова нема врска со телефонот, ти не треба да имаш електрично празнење во домашната струја, без разлика дали нема граунд или е меѓуфазно нешто, но не ти е добра инсталацијата. Тоа празнење од шасија на некој уред значи дека масата или заземјувањето добиваат напон, а тој напон гори електроника, затоа што изиграва 0 виртуелна.

Sent from my MI 5

Не разбрав баш се, ама не е валјда до инсталацијата пошо инсталацијата ми паѓа дури и при најмала струја у заземјување и остали нормални заштити си има на осигурачите.

Значи најверојатно е дефект у самите порти на продолжниов ко шо кажав пошо со полнач не се дешава тоа. Битно значи нема зошто да се секирам коа ги користам оригиналниот шаоми полнач или другиве со кои не се дешава истото. Поентата ми е дека нема шанси значи нешто до телефонот да е, нема потреба да го враќам така?

Под хитно земи си добар продужен кабрл, на овој очигледно немаш заземјување.

Мислам дека можеш да го полниш со Самсунг полначот, не би требало да му смета,можда со тој полнач нема да "пецка".

Портиве се директ на продолжен кабел купен од нептун за дебела пара. До сеа немав проблем со нив, но ете на металниов телефон има проблеми.

Ко шо пишав погоре мене (пошо не се разбирам од струи) ми требаше инфо дали е до портите или телефонот.

Ко шо кажав, пробав со шаоми и со нокиа полнач потоа, и нема таков проблем, или барем не можам да осетам никаква струја.

Пред тоа видно цело време при допир / конектирање со лаптопот и телефонот имаше струја шо ја осеќав на раце и дури на некои места ме пецнуваше.

Со полначиве тоа го нема, но дали е можно да има некоја струја шо не се осеќа? хахахаха

ЕДИТ: Се извинувам ако тресам нешто само стварно не се разбирам у струи и такви работи доволно :)

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.031
UNIVERSE
www.miui.mk
Не разбрав баш се, ама не е валјда до инсталацијата пошо инсталацијата ми паѓа дури и при најмала струја у заземјување и остали нормални заштити си има на осигурачите.

Значи најверојатно е дефект у самите порти на продолжниов ко шо кажав пошо со полнач не се дешава тоа. Битно значи нема зошто да се секирам коа ги користам оригиналниот шаоми полнач или другиве со кои не се дешава истото. Поентата ми е дека нема шанси значи нешто до телефонот да е, нема потреба да го враќам така?

Портиве се директ на продолжен кабел купен од нептун за дебела пара. До сеа немав проблем со нив, но ете на металниов телефон има проблеми.

Ко шо пишав погоре мене (пошо не се разбирам од струи) ми требаше инфо дали е до портите или телефонот.

Ко шо кажав, пробав со шаоми и со нокиа полнач потоа, и нема таков проблем, или барем не можам да осетам никаква струја.

Пред тоа видно цело време при допир / конектирање со лаптопот и телефонот имаше струја шо ја осеќав на раце и дури на некои места ме пецнуваше.

Со полначиве тоа го нема, но дали е можно да има некоја струја шо не се осеќа? хахахаха
Фрлај продужниот мајсторе :)))

Sent from my MI 5

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Фрлај продужниот мајсторе :)))

Sent from my MI 5

Од глава на нептун ќе им го треснам хахах. Не бе океј си е за штекерите, али го купив и поради портите шо ги има усб, али ете тие веќе не ги користам не си барам беља.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Од глава на нептун ќе им го треснам хахах. Не бе океј си е за штекерите, али го купив и поради портите шо ги има усб, али ете тие веќе не ги користам не си барам беља.
јас користам таков продолжен кабел со 3 усб излези,ама мојот е Xiaomi power strip :)

df6e5c51a982bf78.jpg

Последни теми

На врв Дно