Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Кинески телефони (мислења, искуства, препораки, сугестии...)

Дали би купиле кинески телефон?

• Да!

Гласови: 255 68,9%
  • Не

Гласови: 115 31,1%

• Вкупно гласале
    370

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481
Другари дали некој случајно има земено ST телефон од Сетек и какво искуство имал со него, знам дека повеќето би ме советувале да не земам но хардверски ми стои океј спрема поголемиот број на кинески телефони кои се движат во таа цена
Сериозно ? Земи си Xiaomi на старо, ако сакаш ефтин кинески телефон.

aleksandarj

read-only
31 октомври 2008
17
7
Хахаххаха ве разбирам, но со оглед на тоа што имам Xperia J моментално со 512 РАМ и single core процесор, а мал буџет, разгледувам опции, ако не биде тој ми преостанува од Али нешто да порачам :D Предлог ?

STEFF

user
4 јули 2013
1.387
2.162
Скопје
Хахаххаха ве разбирам, но со оглед на тоа што имам Xperia J моментално со 512 РАМ и single core процесор, а мал буџет, разгледувам опции, ако не биде тој ми преостанува од Али нешто да порачам :D Предлог ?

Во споредба со твојот моментален телефон, овој ќе ти дојде како гром. Иако е веќе застарен модел релативно добро се држи.

Heruvin

Баниран/a
5 ноември 2010
156
112
Мое ИСКУСТВО и тоа ПРЕСНО,па да споделам,можеби на некој ќе му користи.Телефонот го земав од Everbuying,марка Ulephone METAL, 103 ДОЛАРИ(директно до дома донесен,нема ДАНОК,НЕМА ДДВ),паковањето одлично во стислка кутија,перформасните се ОДЛИЧНИ за цената(сега на АЛИ е таа цена).Мислам ,дека нема потреба да се купува од нашиве продавници по НАБИЛДАНИ цени,но се разбира секој си има свој ВКУС и ДЛАБОЧИНА на џеб.Еве и некоја слика,такозвано фото.
100_2003.jpg

100_2008.jpg

100_2006.jpg

100_2007.jpg

100_2009.jpg

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481
^ Ама грд UI има, ме потсети на но-нејм кинезот што го купив пред година време и цркна после 6 месеци сам по себе. Најгрдиот UI што сум го користел некогаш бил тој. Изглеа тој го шиткаат кај сите помалку познати кинези. Што Андроид користи ?

the_maker

poweruser
14 август 2014
3.869
6.037
UNIVERSE
www.miui.mk
^ Ама грд UI има, ме потсети на но-нејм кинезот што го купив пред година време и цркна после 6 месеци сам по себе. Најгрдиот UI што сум го користел некогаш бил тој. Изглеа тој го шиткаат кај сите помалку познати кинези. Што Андроид користи ?
Нема UI, тоа е АОСП со понекоја икона или темичка.

Со здравје да си го користиш btw :) Не се цените набуџгани до толку сегде, има давачки од кои нема бегање јбг :) А дека од таму по таа цена нема боље нема, но да живееш во Шензен и да ти е сервисот до дупе :)

Sent from my MI 5

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Gulf Of Aden(Stargate Portal) via Скопје
Ок е Ulefone Metal-ов,
Само не ми е јасно зашто баш тој?

Покрај Meizu, Xiaomi уреди за
плус-минус исти пари?

Далеку подобри камери сензори ставаат кај Meizu и Xiaomi,
плус батериите се поквалитетни/поиздржливи.
За софтвер апдејти/подршка да не праам муабет.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

tupacan

user
10 септември 2007
1.733
2.391
Тоа UI е, ако не се лажам, Kitkat 4.4.x и според мене е едно од погрдите.

2016 година сме и на IT форум - телефон што во 2016та што користи Kitkat и никогаш нема да добие никаков апдејт, не е добар за парите. Според мене.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481
Нема UI, тоа е АОСП со понекоја икона или темичка.

Со здравје да си го користиш btw :) Не се цените набуџгани до толку сегде, има давачки од кои нема бегање јбг :) А дека од таму по таа цена нема боље нема, но да живееш во Шензен и да ти е сервисот до дупе :)

Sent from my MI 5
Јас имам фобија од таков интерфејс, дури и да не е UI. :)

^
Ulefone Metal има андроид 6.0,
Бар така викаат.

Ваљда иконКите се само киткат 4.4.х

Иконките се истите од но-нејм кинезот што го купиб. Тој беше со Андроид 4.4.4

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
Ок е Ulefone Metal-ов,
Само не ми е јасно зашто баш тој?

Покрај Meizu, Xiaomi уреди за
плус-минус исти пари?

Далеку подобри камери сензори ставаат кај Meizu и Xiaomi,
плус батериите се поквалитетни/поиздржливи.
За софтвер апдејти/подршка да не праам муабет.

И мене баш истово ме интересира.

телефон што во 2016та што користи Kitkat и никогаш нема да добие никаков апдејт, не е добар за парите. Според мене.
+1
И 6.0 да има, апдејт не ми се верува овие да пуштат.

Сепак долго да те служи, пиши како се понаша.
А за тоа со 0 давачки на царина, данок биди среќен, затоа што сигурно предходната вечер жената на цариникот не му направила боранија за ручек. Иначе, ќе го платеше троа повеќе :)

Heruvin

Баниран/a
5 ноември 2010
156
112
Во секој случај благодарност за честитките за служење на телефонот,реков сега е купен брзо,за сега океј е работењето,околу марката и тоа за друг модел ,како погоре спомнатите не би дискутирал,реков секој според можностите.Инаку ако одиме толку далеку,мислам дека ни од скапиве телефони многу не траат,па дури имам слушнато за тоа дека,Ајфоните на пример зошто ги правеле секоја година,имале пресметано дека како уред може да трае најмногу 2 до 3 години,но добро реков тоа се примери и не се оптоварувам.Цената е таа ,колку и да полемизираме,за таа цена нема овде НОВ телефон,со тие перформанси,само можеби на старо,а околу техникалиите и можностите ,еве го најдов ова видео ,од многуте на интернет,кое мислам солидно си кажува се за телефонот.

aleksandarj

read-only
31 октомври 2008
17
7

Софтверски или хардверски рикна, затоа шо софтверски за MTK device I can handle :D btw за што телефон се работеше ? Јас се решив да си порачам од али, е сега не е некој бренд телефонот а хардверски ми се свиѓа, па затоа те прашувам

DrMTR

senior
27 март 2014
7.960
8.481
Софтверски или хардверски рикна, затоа шо софтверски за MTK device I can handle :D btw за што телефон се работеше ? Јас се решив да си порачам од али, е сега не е некој бренд телефонот а хардверски ми се свиѓа, па затоа те прашувам
1. Немој ни под разно да си нарачувал !

Беше некој Медиатек процесор, Двојадрен, 512мб рам. камера 5 мп( квалитет компир) Батерија средна. Значи телефонот уште од кутија беше дефектен. Аудио џекот не ги пропознаваше слушалките и мораше да му правам финти за да ги препознае и да слушаш музика. Вифито беше очај, слаб приемник, често крашуваше ит итн. Гп контактирав кинезот дека имам дефектен производ од кутија, тој ми велеше дај видео ова она, се само да ескивира и да не прифати рефунд. После некое време се откажав од рифундот и му ставив пепел. После некое време и продавницата заедно со Џеки Чен исчезна :)

Истотака телефонот даваше како некое зуење кога екранот беше вклучен. На секое вклучување на екранот се слушаше тоа мало зуење (речиси неприметно) ама ете гп имаше и кога правиш муабет на пример. Истотака ми се жалеа и дека слабо ме слушаат.

Тоа е тоа. После 6 месеци батеријата рикна и телефонот не се вклучи повторно. Батерија нема шанси да најдеш и телефонот го фрлив во канта.

Совет: Никако купување телефон од Али. Купуваш мачка во вреќа. Ризикот е преголем.Го купив 70$ некаде и тос ке ми биде едно добро школо. Никако но нејм кинез, дури и да е добар на хартија. Оттогаш изгубив верба во Кинезите, ама после некое време откако почна да се шитка Хајоми овде и купија доста народ, и кажаа дека телефоните немаат маана, т .е дека квалитетот им е екстра, исто и хардверот, решив да им дадам втора и последна шанса на Кинезите. И не згрешив. Хајоми прават квалитетни кинези со добар хардвер и одлична софтверска поддршка. Ако треба да се препорача Кинез само Хајоми, или Оне+1, Хуавеи евентуално. Ништо друго.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
Сум пишал повеќе пати, ќе пишам пак за последен пат.

Ради едно лошо искуство од Кина кај еден корисник/купувач, неможе сите да "дуваат" на ладен Јогурт.

Муабетот е правен иљада пати,
На Али и на останатите China продавници има квалитет али мора да се истражи и обавезно да се поразговара со продавачот пред да се нарача.

Али и Кинеските уреди од 2011-2012.год и денес не се исти.

Со Алипеј си покриен исто како со ПејПал у случај на превара или гаранција.
(кај гаранција ради дефект е "проблем" што сам плаќаш шипинг до Кина и назад од Кина и евентуална сума на пари ако се работи за сериозен Хардвер дефект или дефект кој не е покриен)

Јас коа купувам телефон/уред од Кина не ни размислувам на Гаранција пошто е замарање,
ако го има уредот у МК
НОРМАЛНО ќе го купам тука за да имам локална гаранција па нека биде и дупло поскап.

Над 35-40 телефони сум купил од Алиекспрес,
сум имал хардвер дефект само со еден по моја грешка,
го отворив и чачкав testpoint-и и го изгорев power контролерот.
Сите други биле/работеле топ, некои до ден денес се користат и работат тип-топ.

Добри Кинески телефони покрај Xiaomi од мое лично искуство:

Meizu ги ставам на речиси иста позиција со Xiaomi.

Huawei - исто.

Lenovo се исто ептен солидни и од хардвер и од софтвер аспект.

TCL се исто одлични.

Од понискобуџетниве,
UMI не се воопшто лоши.

ZTE се исто коска.

Vivo не сум користел, но според цената и репутацијата сигурно се екстра.

Како и да е,
Мислам дека откако Xiaomi, Meizu,Lenovo, Huawei ги спуштија цените и имаат исти цени со Umi, Elephone, Oukitel, Ulefone и остала буџет компанија,
Не се исплати да се зима Oukitel коа за истите пари има Xiaomi или Meizu или Lenovo,
Едноставно софтвер подршката кај Xiaomi, Meizu, Lenovo е неспоредлива.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.117
3.604
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Јас имам фобија од таков интерфејс, дури и да не е UI. :)
Иконките се истите од но-нејм кинезот што го купиб. Тој беше со Андроид 4.4.4
имаш фобија од 8 икони??? тоа се стандардните AOSP икони, нема ништо лошо со нив.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.117
3.604
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / 2x 2TB Samsung NVMe 990 Evo Plus / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
DDR4 3200MHz Kingston Fury Renegade Kit CL16 (2x32)
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855) / Keychron Q2
OS
ArchLinux
Како и да е,
Мислам дека откако Xiaomi, Meizu,Lenovo, Huawei ги спуштија цените и имаат исти цени со Umi, Elephone, Oukitel, Ulefone и остала буџет компанија,
Не се исплати да се зима Oukitel коа за истите пари има Xiaomi или Meizu или Lenovo,
Едноставно софтвер подршката кај Xiaomi, Meizu, Lenovo е неспоредлива.
ова последново е уствари најинтересното, би било интересно да се види во класата 10-13к денари кои телефони имаат најдобра софтверска подршка, рецимо добар benchmark е, на стандарден ROM колку exploit-и уште не се печирани.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Xiaomi се без конкуренција од кинезите кога се работи за поддршка како од брендот, така и од заедницата.

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
^
За Глобал-Интернационална подршка, Xiaomi се дефинитивно на прво место од Кинезиве.

Huawei, Lenovo со Qualcom чипсет исто имаат солидна Глобал подршка.

Meizu се стриКли локД бутлоадер (има финти)
Али реално за мене нема потреба од чачкање, пошто фирмверите им се страшно добро испеглани.

(во минатиот пост го забораив
One+,
Не смеат да се пропуштат пошто се тесно во врвот на Китајци)

Последна промена:

Gajche-X

poweruser
22 август 2014
3.125
5.482
ова последново е уствари најинтересното, би било интересно да се види во класата 10-13к денари кои телефони имаат најдобра софтверска подршка, рецимо добар benchmark е, на стандарден ROM колку exploit-и уште не се печирани.
Ја би рекол у тој буџет сегмент, ако збориме за Китаец/телефон со qualcom чипсет,
Xiaomi се "номер едно",
ако праиме муабет за апдејти и закрпување.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.506
31.955
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
366
407
Според некои други странски форуми, и le tv имаат одлични телефони. Штета што кај нас ги нема.

Sent from my 6036Y using Tapatalk

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно