Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Негативни искуства со продажба на хардвер/предмети (од членови на It.com.mk)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.253
5.589
Скопје
@FrukaZ како сакаш сфати ги мислењава ама несериозно си изреагирал, а и сега несериозно постираш.

Барем форумов е место каде сите се почитуваме генерално и сме ентузијасти. Како такви очекуваме и тој од другата страна да е таков и да нема проблем со делови. Баш ако има проблем фер е да се наведе, можеби на некој тоа нема да му пречи. Не е важно само да се продаде делот, важно е да се почитуваме и да бидеме фер.

Кога на пријатели им нудам компоненти што се продаваат на форумов им викам да не се секираат и дека се во ред, вака се руши угледот.

Значи и да си згрешил, во ред, се извини и обиди се да бидеш фер следниот пат.

bogoevski

user
29 ноември 2009
1.706
2.757
Hønsebybotn
bogoevski's setup  
Processor & Cooler
Повеќејадрен со множител
Motherboard
Црна со црвени детали
Storage
Препун
PSU
Предимензионирано
RAM
Доволно
Video card
Нај јака со 8 гигавати
Case
Гломазно
Mouse
Немам, чувам мачки.
Keyboard
Тивка
Audio
Стерео со двигател
Monitor
Прецизен
OS
Џам
Секој хомо-сапиенс би напишал кратко и јасно „Извинете виновен сум“
Сите оправдувања што си ги напишал се крапински, без навреда.

efto

hello world
19 април 2007
332
268
Негативно искуство со @DzoOLe
Ми прати ваква порака:

Код:
Prati mi edna Transcend 64 GB SDXC Class 10 Ultra Speed,

na

- име и презиме
- адреса
- број на телефон
Fala
Pozdrav

Му потврдив на @DzoOLe дека картичката ќе ја испратам по Глобко и му пратив уште една порака кога ја земаа како и точно време кога ќе стигне. По два дена ми јавија од Глобко дека пратката е одбиена од примачот и дека јас ќе треба да ги платам трошоците.
Му пратив на @DzoOLe порака да го прашам зошто е одбиена пратката ама не добив одговор. По неколку дена пак му пратив порака и пак не добив одговор иако гледам дека @DzoOLe има скорешна активност.

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Негативно искуство со @DaVoRkNe .

Целото искуство иде вака:
Пред месеци продавав графичка за 5 иљади. После ценкање од негова страна се согласив да му ја дадам за 4500. Откако рече дека му одговара се договоривме за место и време, ја резервирав картичката и ја зедов со мене за да му ја дадам. Уште тогаш требаше да ми падне нешто чудно зошто ми рече никако да не наведам кому ја давам зошто се криел од некого...
Утредента, кога требаше да се сретнеме ми се јавува и ми вика дека немал доволно пари со него ама сакал да ја земе сепак, ако сум сакал да го зачекам некој ден за остатокот од парите, некои 2-3 дена ќе ми ја доплател. Јас за да испаднам добар му велам дека не е проблем за 500 денари, може да ми ги даде до крајот на неделата ако сака, ќе му ја дадам картичката за 4000 и да ми ги уплати дури и на сметка остатокот ако сака, не е проблем, за да не мора да се наоѓаме и губиме време.
Помина една недела, него никаде го нема.

Помина уште една недела, го нема. Му пишувам порака, ми враќа вика чекал плата на втори да дојде наводно, и одма ќе дошол да ми ги донесе да не се секирам.
Помина цел месец, него никаде го нема.
Поминаа 2 месеци, уште го нема. Сега повеќе не ни враќа на пораки.
Колку што сакаш да испаднеш фер човек, толку полошо ти се враќа.

Овде и официјално кажувам еве ти, ја постигна целта, НЕ ГИ САКАМ ТИЕ 500 денари, очигледно на тебе повеќе ти требаат кога си испаднал таков човек да се криеш и лажеш за толку малку. Не ми беше за парите, туку ме интересираше до која крајност ќе идеш за да скриеш.

Уште еднаш секоја чест, си испаднал човек и пол.

Пријатна препорака од мене, во никој случај не му верувајте и никако не тргувајте со членот @DaVoRkNe . Ако некој се мисли да тргува со него, нека ми пише ќе ви ги покажам пораките негови.

Едитирано од модератор.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Тотално незрело, разбирам повредена суета но очигледно си ги надминал границите на толеранција. Стави се во негова кожа. Прво ти дал попуст, после ти позајмил буквално 500 денари кои се една дневница. Ти не ги враќаш 2 месеци. Што очекуваш, да те чека уште 2-5-10 месеци? Ако си во фрка, што е разбирливо, иако не се работи за голема сума, биди прагматичен и специфицирај рок, пресметај камата и врати му на човекот 750 или 1000 или што и да е. Закани се недолични за член кој е ветеран веќе на форумов.

Договори се, искулирај и извини се на човекот, не вака, македонска работа, ем дужен ем ќе се заканува.

значи како пров реков ке ги вратам и ке ги вратам,не ми е до 500 денари,едноставно сум во фрки,мн добро знааат повеќе члена дека изгубив родител,пред некое извесно време(и се борам да застанам на нозе) не ме исплашило ништо во животот а ни па ова што го пиша членот не ми е за 500ден,на работа сум секој ден освен викенд,и едноставно имам проблеми со банки и сметки,и реков ке ги вратам,јас го разбирам членот али неможе да ме вреѓа значи со циган,во ред е да негативно јас секогаш кога ке згрешам во животот си признавам,да така беше како што кажа,не го негирам тоа јас.али да ме навреди со циган или небитна религија извинете ама јас не сум мало дете,ме знаат малце подобро од форумов томи(предобар лик) и гоце-мкд (кој ми има мн помогнато во животот и неможам лош збор да кажам) така да прво видете кој кого напаѓа па послем зборете,а парите ке ги добие во брзо.

иначе не сум циган(ром) како што кажа членот да не разберете погрешно,јас сум пола македонец и пола србин,со еден збор југословен.

извинете за нервозата ама членот ме извади од кожа,јас работам со албанци и никој не сум навредил религиозно секој има право што сака да биде.

не сакам закани да давам али,ако допре кај што не треба ке си го добие она што го заслужил,немој некој на форумов да мисли дека се плашам од нешто,премногу работи се поминати во мојот живот само тоа ке ви кажам.

а другар парите наскоро си ги добиваш,ако не сакаш да ги земеш ке најдам каде работиш и ке ти ги оставам во секој случај.

tomi

Sensei Модератор
16 април 2007
9.876
3.884
Скопје
Ајде да се воздржиме од коментари и да почекаме до крајот на денот да се изјасни човекот дали ги добил парите од Даворкне. И дај ве молам внимавајте кога купувата и продавате или имате да го купите или немате, Јас исто така не почитувам давање на почек делови пошто секогаш сум бил изигран.Обидете се парите да си ги добиете веднаш или не ги продавајте деловите.

Ова важи за сите членови, некам никој да се навреди или налјути.

Од кога ке се добијат парите, ќе ги избришеме сите непотребни коментари

ImTheDude

31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Win 11
Тууу вие се напнавте повеќе од нас двајца :p . Како што кажаа повеќе од вас, не е за парите наравно, за гестот е. Се јави Давор, се извини, објасни и во 5 рече ќе ги донесе парите. Повторно, не е за парите, за целата ситуација беше проблемот. Сепак секому може да му се случи само односот беше тоа што ме испровоцира и затоа таква реакција. Како и да е, кога ќе заврши се ќе пишам епилог и толку :) . Сепак, независно од овој случај, небитно дали е Давор или било кој друг се оградувам од тргување веќе на форумов освен со проверени членови со кои се знам лично. Фала на сите за мислењата и feedback :) Поздрав, Јовица

ImTheDude

31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Win 11
Update: Дојде Давор, додаде колку што требаше, непотребно се искомплицира целата ситуација ама ете секому може да се случи.
Се извини Давор за односот, се извинив и јас за реакцијата и нема повеќе проблеми. The End:p

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
нема потреба за паники,се дешава све и свашта ете средивме и готово.

имајте убав викенд момци :D

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Негативно искуство со @DaVoRkNe односно не негативно него ужасно искуство...
се решив да купам графичка од форумов и како најдобра за парите ми се виде Sapphire 4870 што ја продаваше горе наведениот член, му пишав ПП да го прашам дали е све во ред со графичката и од него добив одговор: (поракава е пишувана од членот на 04.04.2014 ... пред 3 месеци)

" problemot so ovaa graficka e resen,i si raboti bez nikakov problem,ja davam po cena od 2500 den. "

си викам штом е средена значи работи 100% ... океј...
му пишам да ми е прати истиот ден а јас ке му ги пратам парите... му велам ке ти пратам 1000 па ке ја пробам ако е све океј ти го праќам остатокот, вели нема проблем. Одам во банка ги уплаќам парите му се јавувам , добивам потврден одговор од него дека парите се легнати на негова сметка и вели дека ке ја прати графичката.
Поминуваат 2 дена, од графичката ни траг ни глас , го барам на тел не крева , по некое време ми крева ми вели на работа сум ке ти е пратам после... океј
после ден два мој колега беше во СК му велам на членот вака и вака колегата е тамо ке дојде дај му ја него графичката за да не плаќам превоз и такви глупости..... ИЗВИСИ од чекање колегата а членот нигде го нема, си помислив проблем се останатите пари што треба да му ги пратам...сигурно е тоа, одам во банка уплаќам уште 1000 му звонам да му кажам и ми вика да океј тука се парите , ке ти е пратам денес графичката...од графичката ни Г немаше... немав друг излез морав да му пишам на @uwemi ( друже свака ти част тебе , ти должам, премногу ми се најде многу пати , имаш ручек од мене коа ке дојш Струга) , што е за право увеми одма го контактира на членот и добив одговор дека " Утре графичката ке биде пратена" , ТОЧНО , стигна графичката ЈЕС.... барам 30мин слободно од на работа од пусти мерак да е закачам графичката на слот....ја качам графичката , ТОН ИМА СЛИКА НЕМА :D ....пиштит PC то не работит графичката ееееј ... ја чекав 1 месец како од на Ebay да ја имав нарачано... менвам слот на PC... и тап добив слика... (ако се рачунат артефакти за слика) , му звонам на членот ми вика " брат кај мене работаше " , океј све ... вика ке ти ги вратам парите нема проблем... после 3 - 4 дена добив само 1.000 денари назад а останатите ке ми ги врател наредниот месец , океј нема проблем му велам.
И да не ви должам многу пошто има уште многу да кажувам , му понудив за возврат да ми прати нешто само да се искомпензираме да не сум во дупка со другите пари , ми понуди 16gb USB ама тоа не ми треба , ми понуди TV карта , ПРИФАТИВ , ама до ден денес после 3 месеци немам ни ТВ Карта од него ниту па парите.

Извинете за долгиов пост.

Како и да е ... катастрофално искуство од него, да кажам и тука јавно пред сите дека несакам ни пари ни тв карта ни било што... се компензиравме со случкава... ми го направи животов по интересен.
слики од графичката:

Атачменти

• 10170061_10203594655603283_104519655_o.jpg
    10170061_10203594655603283_104519655_o.jpg
    347,6 KB · Прегледи: 224
  • 10261933_10203594627162572_951089753_n.jpg
    10261933_10203594627162572_951089753_n.jpg
    74,2 KB · Прегледи: 215
Последна промена:

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
нееее брат нема потреба да го масирам човекот, фала му за све што направи до сега! , не ми е за тие 1.000 еднаство е глупаво да се прават вакви работи.

Audiofil

user
28 октомври 2007
1.155
556
Badijala gi kazuvate javno prevarantite koga utre istite tie ke se registriraat pod drugo ime,povtorno ke prodavaat i povtorno ke izvisat nekogo.Ako sakate zasekogas da gi isfrlite vo aut samo otkrivanje na nivniot vistinski identitet znaci ime i prezime od licna karta pa posle neka prodava kolku sto saka.

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
Едноставно ме праша што дечко е Давор, сум правел пазар повекје пати со Давор јас лично го знам ок дечко ми се нема десено ниту еднаш ваков проблем, не знам што да кажам, од друга страна и со @HardCorec имам направено пазар иако не се знам лично но мене ми направи голеам услуга деловите ги прати и ме чекаше недела дена додека му пратив пари и сменив нешто не ми направи проблем.

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
Добро си ја исфилмувал случкава ми се допаѓа,нема везе нема да навлагам во дебати и да се расправам.мн културно и фино ти кажав дека деновиве ке одам дома и дека деновиве ке ти ја пратам тв картата,бидејќи некое време не живеам дома него сум кај девојками и ја немам картата тука.али ок како и да чим не сакаш не ти ја праќам.позз

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
Добро си ја исфилмувал случкава ми се допаѓа,нема везе нема да навлагам во дебати и да се расправам.мн културно и фино ти кажав дека деновиве ке одам дома и дека деновиве ке ти ја пратам тв картата,бидејќи некое време не живеам дома него сум кај девојками и ја немам картата тука.али ок како и да чим не сакаш не ти ја праќам.позз
па во Бангладеж да живееше до сеа ке ја пратеше ... како и да е ништо не исфилмував ги имам сите твои пораки и уплатници... сакаш PRTSC или ?

dejan_str

senior
8 април 2011
8.368
5.392
OHRID кај ензероно
3 месеци неиспраќање е долг период,нема оправдување тука.Битно е да се договорите и да си се обезштетите ко луге а правдање ваму таму бев не се во прилог ни на тебе ни на купувачот.Но тоа си е меѓу вас,па како сакате решетего од проблемот,да не се мешам јас но факт е дека нема бегање од проблем,треба да се реши што е можно побрзо и побезболно за побрзо и да се заборави без да избијат непотребни натегања.
Давор,си правиш лош имиџ вака.Демек издржа во време па членот се одкажа и ти победи?Го поштоваш неговиот збот"не сакам ништо"и тоа ти е оправдување да не му ги вратиш парите?А твојот збор кога си му кажал ке ти го пратам!исправна е 100%,а те немало долго време?Не бидете деца,сам си набиваш негативна репутиција на овај начин а све што треба е да кажеш "Извини,нема да ми се повтори,крив сум,и во најбрз можен рок обесштетиго членот,безразлика дали сака тој или не,пошто само ако го обештетиш и покрај што членот не сака ке се чуствуваш дека немаш долг кон него и нема да ти тежи на срце.Форум е ова и сите читаат што се пишува.

Последна промена:

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
3 месеци неиспраќање е долг период,нема оправдување тука.Битно е да се договорите и да си се обезштетите ко луге а правдање ваму таму бев не се во прилог ни на тебе ни на купувачот.Но тоа си е меѓу вас,па како сакате решетего од проблемот,да не се мешам јас но факт е дека нема бегање од проблем,треба да се реши што е можно побрзо и побезболно за побрзо и да се заборави без да избијат непотребни натегања.
мн убаво на членот му е кажано и објаснето,а тоа што он неможе да почекал уште некој ден,тоа е сепак негов проблем јас тука неможам ништо да направам.да не викам дека не е мн време,али тоа е тоа.

HardCorec

poweruser
4 ноември 2013
3.607
5.572
dominion.mk
HardCorec's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 12400F
Motherboard
Asus B85 Pro Gamer
Storage
SSD Kingston 2TB
PSU
Cooler Master B500
RAM
HyperX Beast 4x16gb
Video card
GTX 1660 Super
Case
Cooler Master HAF
Mouse
Asus Echelon
Keyboard
Cooler Master Storm
Monitor
Philips 276E
OS
Windows 10 Pro 64bit
уште да чекам ? што зборвиш бе аман еј...
еве кога си ја пратил
на 05.05.2014 , а си ми рекол дека ке ја пратиш на 07.04.2014... псссс аман еј

ај види сеа па кажи...
дан сакаш и уплатници да скенирам ?

EDIT: се гледа на 2 страни имаме пораки пишувано и никако да се договориме...

Атачменти

• 2.png
    2.png
    64,3 KB · Прегледи: 206
  • Untitled1.png
    Untitled1.png
    239,1 KB · Прегледи: 195

DaVoRkNe

poweruser
1 септември 2011
4.082
4.347
Скопје
уште да чекам ? што зборвиш бе аман еј...
еве кога си ја пратил
на 05.05.2014 , а си ми рекол дека ке ја пратиш на 07.04.2014... псссс аман еј

ај види сеа па кажи...
дан сакаш и уплатници да скенирам ?
како што напоменав пак ке напоменам,нема да влагам во дебати,ти кажав деновиве ке ти ја пратам тв картата сепак не ја сакаш,така да тука завршува све,све најубаво позз.

— членови онлајн
—мислења
—теми
—членови

Офтопик

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно