Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Препорака/Мислење за лаптоп

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Здраво, во процес сум на избирање лаптоп бидејќи ќе даваат ваучери за студенти па да искористам.

Од изборот во Анхоч се мислам за Lenovo ThinkPad E16 G2 или Asus Zenbook 14 Q415.

Главна намена би било:
  • Linux оперативен систем (можно е dual boot со Windows поради домашните)
  • Software и web development
  • Сурфање и гледање филмови/серии.

Барам некој поквалитетен лаптоп и претежно добар battery life, имав искуство со една канта од лаптоп Dell Vostro и не бев воопшто задоволен па овој пат пишувам тука прво пред да купам.
Секое мислење е добредојдено, примам препораки за други лаптопи. Буџет - 60к.

kolesk

lurker
6 февруари 2016
764
1.182
Зарем ќе даваат ваучер? Да не биде, од следна година...

Он топик, имав можност да користам зенбук (само еден ден), и памтам дека имаше одличен екран. После ми беше чудно, да гледам на мојот екран/лаптоп. Исклучително компактен и лесен.
Но, рамот им е залемен, и нема празен слот.

Од двата предлога, јас би земал тинкпад.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.153
16.244
Провери дали Зенбукот има уште еден слот за рам. Ако нема тогаш е неупотреблив, џабе фрлен хардвер само со 8Gb RAM

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје

Не знам кој нормален може да го препорача на студент ова ама ајде.
Со 15,300 денари доволно ќе ти помогнат да купиш MacBook. :)

Моментално не ми е во план менување на еко систем, затоа би се задржал на лаптоп што не е MacBook. Сепак благодарам на предлогот.

1s3ct0wN

hello world
18 септември 2013
447
416
Не знам кој нормален може да го препорача на студент ова ама ајде.
Со 15,300 денари доволно ќе ти помогнат да купиш MacBook. :)

Моментално не ми е во план менување на еко систем, затоа би се задржал на лаптоп што не е MacBook. Сепак благодарам на предлогот.

Шо има ненормално во Мак еко систем за студент не разбирам?

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Шо има ненормално во Мак еко систем за студент не разбирам?
Никогаш не реков дека има нешто ненормално во Мак еко системот. Може лошо сум се изразил.

Реченицата „Не знам кој нормален може да го препорача на студент ова ама ајде.“ се однесува на цената на MacBook и како е нелогично (барем мене ми е) Анхоч да прави препорака на толку скап лаптоп за студенти и за „предрезервација“.
А тоа со менување на еко системот, едноставно, мене сите датотеки, софтвери и сл. ми се на Windows или на Linux и во моментов не сакам да се префрлам целосно на MacOS оперативен систем, да учам од ново работи и да симнувам повторно програми. Mac си има свои бенефити во споредба со други компјутери/лаптопи ама не е за мене, барем во моментов

Dimson

hello world
14 ноември 2018
119
139
Скопје
Да не отварам нова тема и јас ќе треба да зимам лап топ со вачерот така да ме интересира ваше мислење за следниве лап топи

HP Ryzen 7 8840HS
Lenovo IdeaPad Slim 5 Ryzen 7 7735HS
Notebook Lenovo IdeaPad Slim 5 Ryzen 5 7535HS

Лаптопот ќе се користи во главно за програмирање и office work (сметководство), Numpad и полнење на type c е голем плус но не е задолжителено. Доколку некој има препорака за околу 35к слободно нека препорача.

Исто така HP лапотоп доаѓа со 8gb рам и на нивниот website не можев да најдам дали има expansion slot, а chatgpt ми кажа дека нема слот и овие 8гб се залемени. Доколку некој знае како е точно од голема помош би ми било пошо со 8гига рам може само windows boot и ништо повеќе...

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.293
11.826
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
Да не отварам нова тема и јас ќе треба да зимам лап топ со вачерот така да ме интересира ваше мислење за следниве лап топи

HP Ryzen 7 8840HS
Lenovo IdeaPad Slim 5 Ryzen 7 7735HS
Notebook Lenovo IdeaPad Slim 5 Ryzen 5 7535HS

Лаптопот ќе се користи во главно за програмирање и office work (сметководство), Numpad и полнење на type c е голем плус но не е задолжителено. Доколку некој има препорака за околу 35к слободно нека препорача.

Исто така HP лапотоп доаѓа со 8gb рам и на нивниот website не можев да најдам дали има expansion slot, а chatgpt ми кажа дека нема слот и овие 8гб се залемени. Доколку некој знае како е точно од голема помош би ми било пошо со 8гига рам може само windows boot и ништо повеќе...
Сите овие ти доаѓаат со залемен рам и се без слотови. Ако мораш да бираш од трите, одбери го вториот.

Alrk855

read-only
23 мај 2020
10
7
Skopje
Благодарам на сите за мислењата. Го предрезервирав Lenovo ThinkPad E16 G2. Најдобро за парите од ова што гледам по другиве модели во Анхоч...
Провери цената , дали е сменета бидејќи од денес ценовникот е заменет а како што приметив има поскапување на одредени лаптопи...

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Провери цената , дали е сменета бидејќи од денес ценовникот е заменет а како што приметив има поскапување на одредени лаптопи...
Не е битно дали е сменета, го предрезервирав уредот и ова го имаат пишано на нивната страна

1762541487465.png

Alrk855

read-only
23 мај 2020
10
7
Skopje
Не е битно дали е сменета, го предрезервирав уредот и ова го имаат пишано на нивната страна

Погледнете го атачментот 155469
Супер е тоа , мене чисто ме интересира дали е зголемена бидејќи на модели што ги гледав како што испаѓа надуена е цената.

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Супер е тоа , мене чисто ме интересира дали е зголемена бидејќи на модели што ги гледав како што испаѓа надуена е цената.

Иста е цената на овој лаптоп што сакам да го купам од претходно, нема покачување.

JamesKirk

poweruser
12 февруари 2015
3.699
3.822
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1315u
Motherboard
ASUS
Storage
WD SN5000S 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
Студентските ваучери важат за секаде или само за анхоч?

aleks989

hello world
19 ноември 2016
270
520
Битола
Благодарам на сите за мислењата. Го предрезервирав Lenovo ThinkPad E16 G2. Најдобро за парите од ова што гледам по другиве модели во Анхоч...
Lenovo моментално се најдобри во она шо го вадат како quality (за Windows laptops, Apple е друга димензија). Така да топ избор напрај.
Имам DELL Latitude од работа, Core i7 1370P со 20 јадра, 32 GB RAM DDR5 i 512 SSD, Iris Xe graphics.
Build quality ѓубре пола пластика, пола алуминиум некој никаков. Проблеми со drivers, никаков Display и battery life греој.
Станва збор инаку за прилично скап лаптоп, околу ~70k. Шо и да купвате никако DELL. Pale shadow се од тоа што беа на времето.

100JKO

hello world
27 јуни 2018
427
1.087
Скопје
Студентските ваучери важат за секаде или само за анхоч?

Колку што знам имаше конкурс од државата да се пријават повеќе фирми за ова со ваучер за електронски уред. Не можам да ја најдам листата ама знам повеќе се.

Lenovo моментално се најдобри во она шо го вадат како quality (за Windows laptops, Apple е друга димензија). Така да топ избор напрај.
Имам DELL Latitude од работа, Core i7 1370P со 20 јадра, 32 GB RAM DDR5 i 512 SSD, Iris Xe graphics.
Build quality ѓубре пола пластика, пола алуминиум некој никаков. Проблеми со drivers, никаков Display и battery life греој.
Станва збор инаку за прилично скап лаптоп, околу ~70k. Шо и да купвате никако DELL. Pale shadow се од тоа што беа на времето.

Со DELL и јас имав лошо искуство, општо лош build quality и проблеми со хардвер.

JasSum

poweruser
8 мај 2007
2.626
3.181
dell дали за тука или за секаде е истата приказна, имаат очајно лоши екрани. ама ОЧАЈНО лоши. Разбирам да имаш слаб екран на основни модели, ама да имаш слаби екрани во време на олед панели кај конкуренција е дебилно.

Jedah

user
6 ноември 2007
1.308
2.284
Jedah's setup  
Processor & Cooler
AMD RYZEN 5 1600AF 6-Core 3.2 GHz (3.6 GHz Turbo) & CoolerMaster Hyper H411R
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
SSD: M.2 Corsair NVMe MP510 240GB / HDD: SAMSUNG F1R HE103UJ 1TB / HDD TOSHIBA DT01ACA 1TB
PSU
Cooler Master MasterWatt Lite 700W, 230V, 80Plus, HDB fan, Active PFC
RAM
Kingston 16GB 2666MHz DDR4 CL16 DIMM (Kit of 2) 1Rx8 HyperX FURY Black
Video card
MSI Gaming Radeon RX 570 256-bit 4GB GDRR5
Case
DeepCool Tesseract BF
Mouse
Logitech Optical M100 USB Black
Keyboard
A4Tech A4 KR-85 ComfortKey
Monitor
LG 24'' Full HD IPS Monitor with FreeSync™ (24MP60G-B)
OS
Windows 11
Само овие 10? Аууууу!!! А локални гранапчиња?
А овие што дилат дилериве како ИТД, Паком, Аитоникс и остали? Преку кого ќе шиткаат?

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно