Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Телекабел оптички пакети

Nikola_sr

hello world
3 септември 2007
303
28
Да се надоврзам, имав слични проблеми како вас погоре, но откако сменив днс сервери на quad9, рутираат најчесто преку bix bg мрежата и е доста стабилно. Можеби cloudflare е најстабилниот, но според мене фаворит засега е quad9 бидејќи има најбрз resolving.

Лично мое мислење, не значи дека е точна теоријата кај сите телекабел корисници :D

TexasUS

user
25 февруари 2017
1.301
1.325
Може да смени рутирање на мрежи, ако си на cloudflare си оди до серверот од cloudflare.
Јас користам google dns, па ми рутира на друг сервер.
Ете слика, изгледа cloudflare dns има некој проблем па не оди до Софија и рутира до други држави каде серверите се исправни.
Погледнете го атачментот 132270

Пробај со друг днс, види дали рута ќе ти смени кога ќе правиш tracert google.com
Точно тоа може да го смени рутирањето пошо добива различни ИП од различниве рисолверс, но тоа генерално менува веќе надвор од Телекабел мрежата, како што гледаш до неотел.мк бар се е исто и некои после тоа. Со секој ДНС до излезен сообраќај на операторите е исто. Тука зависи од рутингот кон кој провајдер го имаат. Е веќе тој провајдер може да има различен рутинг до различните ИП погоре.

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44
центар кај Соборен Храм, пројди на кафе ако сакаш

Погледнете го атачментот 132314
Фала друже. Прашувам зашто и јас сум 4 години на Неотел 50/50, до крај на месец ми е договорот, закажав Телекабел за 25ти приклучок, локација Мичурин, па да видиме како ќе се покажат.
Иначе овој рутерот од Неотел е ѕвер, дуал бенд, добра покриеност, нешто соодветно предлог да не има некој да сподели искуство?

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Зарем не се Неотел и телекабел ист шит? Мислев дека користат иста инсталација? Јас еве како некој појма што нема тропам глупости, нека ме поправи некој.

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44
Зарем не се Неотел и телекабел ист шит? Мислев дека користат иста инсталација? Јас еве како некој појма што нема тропам глупости, нека ме поправи некој.
Неотел користам преку мрежа на Телеком, додека Телекабел си имаат сопствена инсталација

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Ако е тоа така, значи телеком и неотел треба исто срање да се, затоа се чудам кога читам добри работи за Телеком а лоши за Неотел.

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Ако е тоа така, значи телеком и неотел треба исто срање да се, затоа се чудам кога читам добри работи за Телеком а лоши за Неотел.
Не е баш така. Неотел некаде има своја мрежа некаде рента преку телеком.
Кога рента преку Телеком, од мое искуство во Центар и Хром, немав никаков проблем 4 години. Проблем со нив е телевизијата - тапа.
А како е на нивна оптика нека кажат колегите.
Телекабел донесоа нивна оптика, и сега за сега е супер.
Мислењето е автоматски споено:

Фала друже. Прашувам зашто и јас сум 4 години на Неотел 50/50, до крај на месец ми е договорот, закажав Телекабел за 25ти приклучок, локација Мичурин, па да видиме како ќе се покажат.
Иначе овој рутерот од Неотел е ѕвер, дуал бенд, добра покриеност, нешто соодветно предлог да не има некој да сподели искуство?
Јас имав EchoLife EG8145V5 - телекомски, и си ја заврши работата. На исти ум сум сега како тебе, и јас гледам што да земам

dac12

read-only
17 февруари 2011
47
44
Не е баш така. Неотел некаде има своја мрежа некаде рента преку телеком.
Кога рента преку Телеком, од мое искуство во Центар и Хром, немав никаков проблем 4 години. Проблем со нив е телевизијата - тапа.
А како е на нивна оптика нека кажат колегите.
Телекабел донесоа нивна оптика, и сега за сега е супер.
Мислењето е автоматски споено:

Јас имав EchoLife EG8145V5 - телекомски, и си ја заврши работата. На исти ум сум сега како тебе, и јас гледам што да земам
Овој рутер ми е пикиран:
Во Сетек е 1800 денари.
Ако има некој искуство молам нека сподели, или предлог за друг докажан рутер.

Godlike

lurker
11 октомври 2014
881
1.012
Гигабитен само рутер тие се над 2000 денари, ако сакаш добра покриеност и Wi-Fi6 се поскапи над 3000.
Мислам дека Тенда имат подобри антени од другите рутери, за поголема покриеност на wi-fi.

Enquito

poweruser
8 август 2017
2.612
1.772
Препорака за Archer C6U и Archer A8 рутерот од Сетек. Јас го имам С6У и сум задоволен, но исто и А8 е добар, двата се околу 3000 денари.

Ts011

user
31 март 2020
1.422
1.073
Овој рутер ми е пикиран:
Во Сетек е 1800 денари.
Ако има некој искуство молам нека сподели, или предлог за друг докажан рутер.
Baraj si gigabiten, ovaj e 100/100 vo prevod koga ke imas internet brzina nad 100mbps, ti si limitiran ...
Ako nemas golem budzet, eve ti gb,ruter dualband od tpLink.
Proban od mene od 15.02 ovaa godina,isto i na rabota nabaviv dobra pokrienost,3 lan imas gigabitni

Последна промена:

thrw

lurker
3 декември 2021
706
578
Мислам дека Тенда имат подобри антени од другите рутери, за поголема покриеност на wi-fi.
Од телекабел акцентираат дека "Tenda" не работи со нивниот интернет. Не се ни обидуваат да ти помогнат ако речеш дека имаш "Tenda" рутер.

Испратено од ЈСП Автентикатор

tomskibt

hello world
12 јули 2022
109
86
А веќе ко некој неписмен се осеќам ама гледам пишат за тенда рутери погоре дека имале мака со телекабел па дали можи заради то шо имам тенда рутер да имам мака од 6ти хоп па натаму.

Ама колку шо памтам и дирек од нивната кутија пробав и пак имав проблеми.

Атачменти

• telekabel.png
    telekabel.png
    15,9 KB · Прегледи: 35
20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
А веќе ко некој неписмен се осеќам ама гледам пишат за тенда рутери погоре дека имале мака со телекабел па дали можи заради то шо имам тенда рутер да имам мака од 6ти хоп па натаму.

Ама колку шо памтам и дирек од нивната кутија пробав и пак имав проблеми.
Ne e tvojot ruter problem voopsto. I jas go imam istiot problem kako tebe so polosh ping od peer 6 pa nataka, + 10-20 packetloss.

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Некој што користи ТВ преку оптика да сподели искуство, Мove на МТЕЛ е исто срање како НеоТВ од Неотел.

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Некој што користи ТВ преку оптика да сподели искуство, Мove на МТЕЛ е исто срање како НеоТВ од Неотел.
Ја колку шо знам никој не иде на телекабел за телевизијата. Ја сум на оптика и телевизијата си е срање. Мада ја мислам дека општо телевизија е срање али тоа е друга тема, така да не сум многу релевантен. Повеќето тв програми има шит резолуција па дали е дигитален или не преносот ама ич не мења.

godovic

hello world
5 септември 2007
339
392
Скопје
Ја колку шо знам никој не иде на телекабел за телевизијата. Ја сум на оптика и телевизијата си е срање. Мада ја мислам дека општо телевизија е срање али тоа е друга тема, така да не сум многу релевантен. Повеќето тв програми има шит резолуција па дали е дигитален или не преносот ама ич не мења.
Да, разочарување е дека кај МТЕЛ дури и сателитската е тапа за повеќето канали, што не би требало - јбг

25 ноември 2014
1.535
1.964
Скопје
Isak Keyten's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-4460 Processor 6M Cache, 3.20 GHz Haswell 22nm Technology
Motherboard
ASUS H81M-K (SOCKET 1150)
Storage
Samsung SSD 850 PRO 120GB
PSU
Thermaltake TR2 Bronze 700W
RAM
Kingston HyperX DDR3 16GB 1600Mhz Dual-channel
Video card
ASUS AMD Radeon R9 280x 3072MB
Mouse
Logitech G603 LIGHTSPEED
OS
Windows 10 :(
Да, разочарување е дека кај МТЕЛ дури и сателитската е тапа за повеќето канали, што не би требало - јбг
Again, не ме фаќај за збор за дали е срање или не пошо сум чоек шо не глеа телевизија. Башка сум на 65 инчен телевизор па не веруем дека постои телевизија шо не би ми изглеала срање. Али вака реално, споредбено со шо сум глеал по гости телевизија од телеком, телекабел е џоук.

Уствари сеа мид куцање ми текна, ти прашуваш и за оптичка телевизија, ја уств сум оптика - модем - коаксијалец, бејз пакетот тв го иам. Така да може скроз те излажав. Не ми ни текна дека телекабел има друг тип телевизија.

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Zdravo decki, nekoj iskustvo so telekabel optika vo Ohrid?

Martinovski

lurker
4 октомври 2011
684
273
Martinovski's setup  
Processor & Cooler
i7 7700K @ 5.0GHz // NZXT Kraken X62
Motherboard
Asus ROG Strix Z270E Gaming
Storage
2x Samsung SM960 EVO 250GB RAID 0 // SSD 850 PRO 256GB // WD Black 2TB
PSU
EVGA SuperNOVA 750 G3
RAM
G.Skill Trident Z RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3867MHz
Video card
Asus ROG Strix 1070 8GB OC Edition
Case
NZXT S340 Elite Matte Black
Mouse
Razer Lancehead TE // Steelseries Qck XXL
Keyboard
Razer BlackWidow Chroma v2 TE
Audio
Asus ROG Strix Fusion 300 // Asus Xonar U5
Monitor
Dell S2417DG w/ 165Hz, 1ms & G-Sync
OS
Windows 10 Pro 64-Bit
Па за 600тки и не е толку лошо колку што мислев
1703715261385.png

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.165
3.215
Струмица
Па за 600тки и не е толку лошо колку што мислев...
Кога ќе споредиш со моменталната ситуација со Телеком оптиката, лошо е.

Бев 7 години на Телекабел оптика и мораше да се смени нивната кабловска заради Аренаспорт пакетите, и најдобар пакет излезе Магентата. Покрај ТВ понудата и мобилната понуда во Магентата, убацив и 100/100 оптика за 800ден, и ги користев паралелно двете оптики. Откако го убација телекомци Гејминг пакетот решив да го активирам и сега за дополнителни 500ден. (800+500=1300ден) имам 300/300 оптика, а истите 600ден. ти ги даваш за твојов пакет.

После месец дена од активација на 300/300 им го вратив модемот на Телекабел, оти реално овие пакети им се истите од пред 7 години а цената воопшто не е конкурентна како тогаш, почнаа да не дигаат телефони за поддршка и оптиката не им е веќе толку стабилна како порано. Ако побараш во темава само мои мислења ќе забележиш оти цело време ги фалев и препорачував, и тука на форум и на блиски пријатели. Оваа година едноставно не можам да ги препорачувам.

Нови мислења

Последни теми

На врв Дно