Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Mac OS vs Windows

12 април 2017
1.918
1.259
За bash, можиш на win да активираш wsl2 и ќе имаш bash
Активирано ми е, не е исто како нативно за жал.

Не не, не реков дека е лошо, а секако на крај на денот во основа е windows vs linux со скин.
тоа дека Windows е направен како оригинален продукт не го прави подобар, 99% од технологијата работи на линукс, Windows ти е proprietary garbage fire. Да требаа сите инфра инжинери да користат Windows на серверите, сигурен сум дека ќе имаше поголем број на самоубиства во подкатегорија мажи.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту
Активирано ми е, не е исто како нативно за жал.

тоа дека Windows е направен како оригинален продукт не го прави подобар, 99% од технологијата работи на линукс, Windows ти е proprietary garbage fire. Да требаа сите инфра инжинери да користат Windows на серверите, сигурен сум дека ќе имаше поголем број на самоубиства во подкатегорија мажи.

Малку мешаш времеплов, од скоро имаат имплементација со wsl2, ама во основа не работи нивната технологија на линукс. Њињндоус е сепак proprietary то да.

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Не не, не реков дека е лошо, а секако на крај на денот во основа е windows vs linux со скин.

За bash, можиш на win да активираш wsl2 и ќе имаш bash

Другарче инжинерче, форум е, имам слободно време и сум за дискусија и дебатирање, нели за тоа служеше ова?

Твојата лична преференса може да биде и Haiku OS и тоа за тебе да е најдобро, тука нема да ти кажам дека си грешка, ама темава ко што сфаќам е наменета да ги споредуваме оперативните системи, и јас го правам тоа.

Не треба да бидеш ни програмер, ни инжинер, ни никоја друга титула освен човек со љубопитност и желба за учење на факти за да можеме тука мирно да ги споредиме оперативните системи и да заклучиме кој ги изведува работите на подобар, попаметен и поефикасен начин.

Во Македонија има релативно малку Мек корисници, али тоа исто значи дека информациите, советите, чисто ресурсите што се достапни за нас македонците се по-ограничени.

Како и да е, ме интересира една работа, од каде ти е тоа дека датабазата е во текст фајл на Мек, многу сум љубопитен за тој дел од каде дојде?

p.s. linux со скин oh god, електротехника и информациски технологии? Ајде воозбили се малце и тргни си ги твоите Виндоус љубовни емоции на страна те молам.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Другарче инжинерче, форум е, имам слободно време и сум за дискусија и дебатирање, нели за тоа служеше ова?

Твојата лична преференса може да биде и Haiku OS и тоа за тебе да е најдобро, тука нема да ти кажам дека си грешка, ама темава ко што сфаќам е наменета да ги споредуваме оперативните системи, и јас го правам тоа.

Не треба да бидеш ни програмер, ни инжинер, ни никоја друга титула освен човек со љубопитност и желба за учење на факти за да можеме тука мирно да ги споредиме оперативните системи и да заклучиме кој ги изведува работите на подобар, попаметен и поефикасен начин.

Во Македонија има релативно малку Мек корисници, али тоа исто значи дека информациите, советите, чисто ресурсите што се достапни за нас македонците се по-ограничени.

Како и да е, ме интересира една работа, од каде ти е тоа дека датабазата е во текст фајл на Мек, многу сум љубопитен за тој дел од каде дојде?

p.s. linux со скин oh god, електротехника и информациски технологии? Ајде воозбили се малце и тргни си ги твоите Виндоус љубовни емоции на страна те молам.

1690484876556.png

Читајте што велат луѓе јас само кажав дека за мене е подобар виндоус а не дека тоа ја затвара дискусијава. Океј е да се дискутира. И океј е објективно да се тврди (пак - мое мислење е ова) дека повеќе features = подобро.

Ете вие може да тврдите дека не треба тачскрин и дека тоа би го направило нештото полошо. Ама дискусијата стигна до тука (чинам) од тоа дека земав за пример дека една работа шо МЕК ја нема направено е десктоп/лаптоп тачскрин и дека се назад во тоа.

Ги земав ко примери тачбарот на лаптопите ко некој вид на гимик на тачскрин имплементација во Мек која се покажа неуспешна, која предвидувавме многумина дека ќе е неуспешна а која ете Мек проповедници ја бранеа и дури има и такви кои жалат по неа ко да била најгенијалното нешто since sliced bread.

И не знам шо толку сите се тригернуваат коа некој ќе спомне дека е инженер. Не гледам во дискусии за здравје некој ако каже дека е лекар сите да му се силат саркастично. Кажано беше за да потенцирам дека не сум некој лаик од улица и дека имам технички познавања доволно за да компетентно дискутирам НЕКОИ од ствариве. Не сите нормално пошо не може да сме експерти за сите ситни работи ама сеа да не должиме сеа.

Исто ко некој ако пише дека е автомеханичар автоматски значи дека знае неколку работи повеќе за автомобили од просечен минувач на улица, во тој контекст беше кажано тоа пошо премисот на репликата беше дека ми објаснуваше мене за АРМ и архитектури - шо ко шо кажав тргна ти многу патронизирачки и беше иронично пошо верувам дека разбирам доволно за таа тема но ете ни јас не би се дрзнал тебе без да знам колку и од каде се твоите познавања за некоја тема - да ти кажам арогантно дека знам повеќе од тебе. Не знам дали знам повеќе од тебе за некоја тема, ама не се дрзнувам да претпоставувам. Тоа ми беше цела поента.

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.832
4.975
Писти Охту

Немам љубовни преференци према ниеден оперативен. Само си кажав дека макос е во основа линукс со малтене скин/кастомизации и сменет уи.

П. С. Си ме смешал со тоше шо тврдеше дека базите се текстуални фајлови.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Немам љубовни преференци према ниеден оперативен. Само си кажав дека макос е во основа линукс со малтене скин/кастомизации и сменет уи.

П. С. Си ме смешал со тоше шо тврдеше дека базите се текстуални фајлови.

Да приметив дека тебе те цитира а на мене мисли. И пак ќе кажам ја не тврдам реков не се разбирам толку во детали за оперативни само посочив на апсурдноста на тоа дека плука по виндоус регистрите ко да се лошо нешто а ко шо кажав (парафразирам малку ама мислам збор до збор вака нешо беше):

регистрите се форма на датабаза, значи се креација наменета да служи ко вид на оптимизиран пристап до податоци

наспроти тоа - линукс и макОС немаат регистри и тоа не значи дека е добро нешто пошо реално гледано чување сетинзи во текст фајлови можда е полошо од имплементацијата на виндоус

Мојот став беше дека е апсурдно да се исмева нешто коа може да е подобра имплементација од другиве. Велам можда пошо не знам како е тоа врзано во оперативниот, дали има посебен некој вид на кеш за да регистрите се секад побрзо лоадирани или не. Исто важи и за линуксот/макот - може тие имаат некој prefetch и брз кеш на сетингс фајловите, иако се во фајлови запишани. Може има периодичен посебен индексер...

Значи секое решение/имплементација може да е добро или лошо.

Фрази од типот на „лол користи регистри“ се ignorant без да се поткрепени со детален research дали стварно регистри се лоша имплементација - а и дури и тогаш - споредено со што?

Значи не се дискутира на тој начин (општо и површно).

Исто и дискусијата за архитектурата - тоа шо МакОС е АРМ веќе е чисто резултат на тоа дека целата архитектура им е сега на АРМ. Тоа не значи дека виндоус мора или треба да има АРМ верзија. А тоа дали и колку се виндоус способни да направат добра АРМ верзија на виндоус не можам да го коментирам не сум пробал виндоус на АРМ уред, ама наводно од тоа шо прогуглав имаат working верзија...

И сеа таквите одоколу дискусии се сведуваат на тоа дека МакОС е боље пошо они направиле поарен порт на АРМ од виндоус, ама и виндоус излага има порт, ама ете МакОС е подобар порт и побрз и на крај ова е се пазарски муабет - не може да споредуваш портови на различни софтвери на „иста архитектура“ коа АРМ е општ термин и може да има милијарда АРМ архитектури.

Апле портираат на нивните АРМ процесори, иди пробај инсталирај МакОС на расбери шо е исто АРМ ќе видиш не бива... Виндоус лаптопи секад се од повеќе производители и треба да покријат повеќе типови и варијанти на хардвер. Значи не е исто нивото на комплексност...

Ајде да не должам. Сите овие точки се дискусии сами за себе. Треба страници и страници да се пишува за нив.

ТЛДР: Дискусија е супер ама треба да се држи до тема/поента некоја.

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Погледнете го атачментот 128258

Читајте што велат луѓе јас само кажав дека за мене е подобар виндоус а не дека тоа ја затвара дискусијава. Океј е да се дискутира. И океј е објективно да се тврди (пак - мое мислење е ова) дека повеќе features = подобро.

Ете вие може да тврдите дека не треба тачскрин и дека тоа би го направило нештото полошо. Ама дискусијата стигна до тука (чинам) од тоа дека земав за пример дека една работа шо МЕК ја нема направено е десктоп/лаптоп тачскрин и дека се назад во тоа.

Ги земав ко примери тачбарот на лаптопите ко некој вид на гимик на тачскрин имплементација во Мек која се покажа неуспешна, која предвидувавме многумина дека ќе е неуспешна а која ете Мек проповедници ја бранеа и дури има и такви кои жалат по неа ко да била најгенијалното нешто since sliced bread.

И не знам шо толку сите се тригернуваат коа некој ќе спомне дека е инженер. Не гледам во дискусии за здравје некој ако каже дека е лекар сите да му се силат саркастично. Кажано беше за да потенцирам дека не сум некој лаик од улица и дека имам технички познавања доволно за да компетентно дискутирам НЕКОИ од ствариве. Не сите нормално пошо не може да сме експерти за сите ситни работи ама сеа да не должиме сеа.

Исто ко некој ако пише дека е автомеханичар автоматски значи дека знае неколку работи повеќе за автомобили од просечен минувач на улица, во тој контекст беше кажано тоа пошо премисот на репликата беше дека ми објаснуваше мене за АРМ и архитектури - шо ко шо кажав тргна ти многу патронизирачки и беше иронично пошо верувам дека разбирам доволно за таа тема но ете ни јас не би се дрзнал тебе без да знам колку и од каде се твоите познавања за некоја тема - да ти кажам арогантно дека знам повеќе од тебе. Не знам дали знам повеќе од тебе за некоја тема, ама не се дрзнувам да претпоставувам. Тоа ми беше цела поента.

Apple имаат и катастрофа ствари, не се имуни или некои Господи што не знаат да згрешат, али тач-барот е дел од хардверот на Apple, тука збориме за оперативните системи нели? Што има врска тоа со Мекот? Или некако софтверската имплементација мислиш дека е гимики делот? За хардверот коа сме, ете ќе го стаиме и нивниот маус што не можеш да го користиш дур го пуниш, настрана тоа што ергономично е најлошата реализација што можеше некој да ја изведе. Јебига, не ми се свиѓа све од нив ни мене.

Не ми се свиѓа ни после MacOS Catalina како почнаа да го мењат дизајнот на оперативниот, итд, бѝ требало човек да е луд за да слепо каже најдобри се и немаат маана, на било кој продукт нормално.

Ти самиот потенцира дека си инжинер, не јас. И јас се сметам како аудио инжинер кога правам мастеринг на песни, али затоа и те прашав во кое поле си инжинер, и како тоа ја менува валидноста на нашата дискусија? Не сакав да звучам патронизирачки, сакав да откријам која е твојата експертиза и како ќе ја вклучиш во нашиот разговор тука? Што знам ја за ARM освен базичните работи што ме заинтересирале, поентата на муабетот ни беше различната имплементација на двата оперативци. Не споредувавме ниту навлегувавме во архитектурите, тоа може да си биде друга тема, ако нема негде веќе...

Ја не ти зборев за ARM ништо конкретно освен дека цел оперативец се префрли на нова архитектура во 2020та од нигде никаде, ти зборев како Мекот го изведе тоа без никаков проблем, и како Мајкрософт пробуваат од 2012та тоа да го направат со катастрофални резултати.

Тоа е споредба нели, MacOS vs. Windows - насловот на темата братче.

kirev

senior
31 мај 2010
9.055
7.727
Windows е можеби и подобар, АМА Apple развива и оптимизира за многу мала база на хардвер и не се замара со останатите 99,99% за кои што мајкрософт мора да пази

macOS e само скин за linux
Воопшто не е базиран на linux туку на Unix

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Да приметив дека тебе те цитира а на мене мисли. И пак ќе кажам ја не тврдам реков не се разбирам толку во детали за оперативни само посочив на апсурдноста на тоа дека плука по виндоус регистрите ко да се лошо нешто а ко шо кажав (парафразирам малку ама мислам збор до збор вака нешо беше):

регистрите се форма на датабаза, значи се креација наменета да служи ко вид на оптимизиран пристап до податоци

наспроти тоа - линукс и макОС немаат регистри и тоа не значи дека е добро нешто пошо реално гледано чување сетинзи во текст фајлови можда е полошо од имплементацијата на виндоус

Мојот став беше дека е апсурдно да се исмева нешто коа може да е подобра имплементација од другиве. Велам можда пошо не знам како е тоа врзано во оперативниот, дали има посебен некој вид на кеш за да регистрите се секад побрзо лоадирани или не. Исто важи и за линуксот/макот - може тие имаат некој prefetch и брз кеш на сетингс фајловите, иако се во фајлови запишани. Може има периодичен посебен индексер...

Значи секое решение/имплементација може да е добро или лошо.

Фрази од типот на „лол користи регистри“ се ignorant без да се поткрепени со детален research дали стварно регистри се лоша имплементација - а и дури и тогаш - споредено со што?

Значи не се дискутира на тој начин (општо и површно).

Исто и дискусијата за архитектурата - тоа шо МакОС е АРМ веќе е чисто резултат на тоа дека целата архитектура им е сега на АРМ. Тоа не значи дека виндоус мора или треба да има АРМ верзија. А тоа дали и колку се виндоус способни да направат добра АРМ верзија на виндоус не можам да го коментирам не сум пробал виндоус на АРМ уред, ама наводно од тоа шо прогуглав имаат working верзија...

И сеа таквите одоколу дискусии се сведуваат на тоа дека МакОС е боље пошо они направиле поарен порт на АРМ од виндоус, ама и виндоус излага има порт, ама ете МакОС е подобар порт и побрз и на крај ова е се пазарски муабет - не може да споредуваш портови на различни софтвери на „иста архитектура“ коа АРМ е општ термин и може да има милијарда АРМ архитектури.

Апле портираат на нивните АРМ процесори, иди пробај инсталирај МакОС на расбери шо е исто АРМ ќе видиш не бива... Виндоус лаптопи секад се од повеќе производители и треба да покријат повеќе типови и варијанти на хардвер. Значи не е исто нивото на комплексност...

Ајде да не должам. Сите овие точки се дискусии сами за себе. Треба страници и страници да се пишува за нив.

ТЛДР: Дискусија е супер ама треба да се држи до тема/поента некоја.

Се извињавам за погрешниот цитат, мулти-таскинг си праам и ми фаќа тестатурчево мерак кога се запишувам, не знам како не сум приметил.

За ова што го пиша, ниедна референса до сега немаш пуштено освен линкот од SuperUser, ама тоа што го пишал човекот ти си го сфатил малце погрешно.

Регистрите се од 95та и се најголемиот причинител зошто Виндоус станува оперативен систем шо мора да го форматираш на секоја 1-2 година. Можда не ти како технички по-образован човек, но зборувам за обични корисници тука.

Исто, со регистрите можеш да зезнеш некоја банална работа од оперативниот систем (не самиот лично, али ете некое софтверче шо си одлучило да се помеша кај шо не му е местото), и да го најдеш проблемот е исто како да бараш игла во сено.

Еве само едно линкче за регистрите од безбедносна страна, и зошто се лоша идеја:

Не ми е јасно мене како ги браниш регистрите, кога човек може да ти поебе цел компјутер и да направи што сака таму? Како тоа го сметаш за добра датабаза? Тоа е неорганизиран, катастрофален изум што до ден денес го кочи Виндоусот.

За Линукс не можам да зборам зошто не знам како е, ама на Мекот овие работи се изведени многу по ефикасно според мене. Почнав да опишувам јас, ама еве ти добар линк кај што типов има опишано многу подобро од мене како работат тие Library фолдери. Да кажеш тукутака дека датабазата на мекот се текст фајлови, а имаш ваква организирана хиерархија:

Пример еден, како можеш да отстраниш драјвер шо можда праи проблеми од Виндоус? Замисли па, анинсталерот не работи, како ќе го лоцираш каде се наоѓа?

Епа братче, на мекот идеш пример /Library/Extensions и тука ти се сите драјверчиња ко фолдери, просто и едноставно.

Тука е работата што Виндоусот и Мекот се скроз различни во целата структура, ги имаш благодетите и безбедноста од UNIX платформата, но со вмешаност и контрола на Apple.

Имаат и Епл хумор, кернелот буквално им се вика X is Not Unix (xnu)

:)

Мислењето е автоматски споено:

Windows е можеби и подобар, АМА Apple развива и оптимизира за многу мала база на хардвер и не се замара со останатите 99,99% за кои што мајкрософт мора да пази

Братче извини, ама ова што го пиша си нема везе со реалноста.

Те молам не биди Кајгана-LVL нубец, ако имаш мислење во ред е да го споделиш, ама пишуваш на IT.mk, бар да имаш поткрепа позади тоа што го пишуваш. Како можеш да кажеш дека Мајкрософт пазат на 99%? Обратно е другар, сите ги пазат Мајкрософт, тоа е и проблемот.

Ете, Линукс никој не пази па си нема гајле, работи стабилно на било каков хардвер.

Пример ја сеа ти пишувам од обичен компјутер со АСУС-ТУФ гејмерска матична плоча на Интел процесор 10та генерација шо работи на најновиот Мек нативно. Овој компјутер го користам за работа друже, не ми е експеримент. Го купив рандом тука од форум, без графичка без ништо кога ми рокна стариот со 3та генерација Интел, истотака Хакинтош што го користев за професионална работа.

Кој сака, може, само треба желба и љубопитност, се бафтам со Hackintosh и Мек од основно, у тоа време Leopard кога беше најнова верзија, тоа ти е негде 2007 година.

И ќе кажеш нешо, зошо е подобар Виндоусот, или онака чисто, зашо мековиве ги праат за одреден хардвер и тоа е тоа? Зашо тоа не ти е валиден аргумент, еве сум јас како чист доказ тука :)

Виндоус бил боље... lol. Е боље да, само кога пуштам Steam и играм CS:GO. Освен тогаш, никогаш не е боље. Ама баш никогаш.

Последна промена:
12 април 2017
1.918
1.259
Ете, Линукс никој не пази па си нема гајле, работи стабилно на било каков хардвер.
Сакаш да кажеш Linux никој не го пази? Пошто Linux ептен пазат, прават reverse engineer на драјвери за ствари да работат на Linux, не збориме за kernel developers туку за други луѓе од open-source community.

И ќе кажеш нешо, зошо е подобар Виндоусот, или онака чисто, зашо мековиве ги праат за одреден хардвер и тоа е тоа? Зашо тоа не ти е валиден аргумент, еве сум јас како чист доказ тука :)
Мислам малце ја претеруваш со агресијата по постовите. Тоа што ти го користиш софтверот на пиратски начин не значи ништо, Mac OS сеуште е направен да подржава Intel процесори поради тоа што има лаптоп од пред неколку години што користи Intel. Дури и Mac OS Sonoma имма вградена подршка за Intel процесори од coffe lake па нагоре.

Тоа не го мени фактот дека работи само на тоа што Apple сакал и дозволува да работи. Ако не е така, иам дома AMD систем, ќе го жртвувам Archot, дои ми стави Mac OS на него.

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Сакаш да кажеш Linux никој не го пази? Пошто Linux ептен пазат, прават reverse engineer на драјвери за ствари да работат на Linux, не збориме за kernel developers туку за други луѓе од open-source community.

Мислам малце ја претеруваш со агресијата по постовите. Тоа што ти го користиш софтверот на пиратски начин не значи ништо, Mac OS сеуште е направен да подржава Intel процесори поради тоа што има лаптоп од пред неколку години што користи Intel. Дури и Mac OS Sonoma имма вградена подршка за Intel процесори од coffe lake па нагоре.

Тоа не го мени фактот дека работи само на тоа што Apple сакал и дозволува да работи. Ако не е така, иам дома AMD систем, ќе го жртвувам Archot, дои ми стави Mac OS на него.

Каква агресија бе друже, шо сакаш да му вратам на тип што вика "Windows мислам е боље", и не објаснува ништо понатака? Ја значи тука будала сум со другиве што трошиме енергија да ја активираме темава, и сите да дознаеме нешто ново во процесот?

Зашо ја на форуми сум од 2000те години ко тинејџер, не знам колкав/а си, но ете тогаш времињата беа други па имавме и почит и разбирање за теми и моменти каде што се водеше дискусија каде што може некој нешто да научи, да дебатира, особено интересно во оваа конкретна тема - да споредува технологија.

Ти со твојот сарказам шо го болдирав на крајот ми дае таков дисреспект братче, ме напраи будала шо ја пробувам тука да споделам мое искуство, знаење и мислење... ама уствари кога ќе размислам има смисла, зашо си Арч јузер, вие Арчерите посебно сте карактер ипол, "многу friendly заедница" така да ајт ќе ти простам.

Ајт сеа он топик, да се разбереме убаво господине Futurelakimens; мада аф корс, збориш за Линукс, кој што нема врска со темава, али ајде...
Линукс е оупен-соурс код, ако "никој не го пазеше" тој воопшто немаше ни да постои, и ти ќе немаше можност да си го избилдаш Арчот ко шо сакаш па да ти биде толку јако, нели? Не знам што е чудно тука, ја со Линукс сум запознаен од терминал и серверски аспект затоа што тука доминира без никаков сомнеж, ама за секојдневен оперативен систем никогаш не бѝ го ставил. Не дека неам пробано биљон дистрибуции чисто ради љубопитност, но закључокот до сега секогаш бил ист.

Тоа што ти го користиш софтверот на пиратски начин не значи ништо, Mac OS сеуште е направен да подржава Intel процесори...
Да знаеш дека Мекот е бесплатен оперативен систем со години уназад, и технички само им ја кршам EULA-та. Пиратерија на бесплатен софтвер е малце иронично, нели? И каква врска има ова сега? Точно е дека откако ја направија првата промена од PowerPC > Intel, добивме Хакинтош заедница, кај што многу потешко е од Линукс да се соберат луѓе и да го дешифрираат оперативецот, али види до кај стигнавме...

Шо збориш бе друже, пијан ли си јбт?
Арчот нека ти е жив и здрав, али ја да доаѓам да ти инсталирам братче... lol. Не се трипај друже, користи Гугл, и прочитај што има да се чита пред да пишеш глупости што немаат никаква смисла:
Со среча у авантурата. ;)

И за на крај, темава е Мек вс. Виндоус, а ти збориш за Линукс ама ајт... тоа ти е. Линукс е UNIX клон, а ја сум на UNIX базиран оперативец. Очекувам од тебе ако ме цитираш, одговорот да ти е со супстанца на темата Mac OS vs. Windows, баш ме занима што имаш да допринесеш :)

Последна промена:
12 април 2017
1.918
1.259
Да, со специјални пачеви и какви не модификации нормално дека ќе работи. Иначе незнам дали сфати сериозно или не, глеам ептен се наапа. Не, не сакам да ми иинсталираш Mac OS :D

Линуксот беше спомнат чисто како тоа дека го иам на уредот, не е дебатата дали линукс или мак е подобро. Најнакрај ти почна со линукс дискусијата со твојата иницијална реченица „ Ете, Линукс никој не пази па си нема гајле, работи стабилно на било каков хардвер.“ ама добро, не заборавај да се изнервираш.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.069
6.005
Мислам дека ова е едно од најдобрите видеа на темава, би ве замолил да го погледнете ако ве интересира:
View: https://www.youtube.com/watch?v=0saKpm5g8iU

Во основа таскбарот, менаџмент на прозорците, фајл менаџмент, нелогични шорткати, немање максимајз и слични ситници го кочат OSX да може да се прифатен на целосно ниво. Прекрасно видео.

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Да, со специјални пачеви и какви не модификации нормално дека ќе работи. Иначе незнам дали сфати сериозно или не, глеам ептен се наапа. Не, не сакам да ми иинсталираш Mac OS :D

Линуксот беше спомнат чисто како тоа дека го иам на уредот, не е дебатата дали линукс или мак е подобро. Најнакрај ти почна со линукс дискусијата со твојата иницијална реченица „ Ете, Линукс никој не пази па си нема гајле, работи стабилно на било каков хардвер.“ ама добро, не заборавај да се изнервираш.

Абе не е дека Мек 100% ќе работи на секој компјутер, не мислев тоа. Него сакам да кажам нема везе до толку тоа што е "многу оптимизиран за одредени хардвери", туку е целата структура од кернелот до фајлсистемите до GUI-то за да го напраи стабилен продукт.

Тоа шо го пишав дека никој не го пази Линуксот, го мислев у друг контекст, ама сега сфаќам дека лошо ептен сум се изразил. Сакав да кажам дека у Виндоус драјверите зависат од тоа што Мајкрософт диригира со секој оперативец, и производителите ги следат нивните правила за правење драјвери, а кај линуксот е обратно - отворен систем е, имаш пристап до целиот кернел и можеш да искодираш драјвер што ќе биде 100% ефикасен со хардверот многу полесно од затворен систем.

И мекот е затворен систем, точно, ама исто ко кај Линукс заедницата, така и Хакинтош заедницата откако Apple се пребација на Интел од PowerPC, до ден денес има направено еден тон контрибуции за да стигнеме до момент кај што нашиве обични писиња се стварно на исто ниво, па дури и постабилни/побрзи и од вистински Епл хардвер. Е сеа со М1/М2 чиповите стварите ќе се мењаат, али имам уште некоја година да се порадувам. До тогаш, ќе користам што имам, кога ќе треба да купам нова машина, ќе морам Епл да купам (ваљда).

Мислам дека ова е едно од најдобрите видеа на темава, би ве замолил да го погледнете ако ве интересира:
View: https://www.youtube.com/watch?v=0saKpm5g8iU
Многу лошо видео. Типот уопште не пробува да се прилагоди и да го научи оперативецот, туку очекува од него да се понаша ко он што има замислено на Линукс дека може секоја ситница да ја менува и манипулира.

Видеово од некој рандом Јутубер нема никаков кредибилитет, треба човек што користи Мек да напраи видео (а ги има многу) за да некој види каков workflow може да имаш, ако одлучиш да прифатиш дека си на Мек и со тоа си следат некои лимитации. Дали е тоа добро или лошо, тоа е тоа братче.

И Виндоусот е затворен систем, све шо можеш таму да мењаш со алатки и регистри, можеш и на Мекот. Ако сакаш да ти биде све по твое, да се замараш со секоја ситница како работи (а не да ја научиш и да ѝ се прилагодиш) ондак ко @Futurelakimens ќе си земеш Арч и step-by-step.

Во основа таскбарот, менаџмент на прозорците, фајл менаџмент, нелогични шорткати, немање максимајз и слични ситници го кочат OSX да може да се прифатен на целосно ниво. Прекрасно видео.
lol dude, Мекот ти еден од најзастапните оперативци кај креативни луѓе ширум светот, во многу полиња ко графички дизајн, аудио продукција, web development, програмирање и тако даље... Нелогични шорткати ми збориш, ај, ај, а дали имаш уопште пробано Мек да користиш повеќе од 24 саата се сомневам.

Иначе ајт, се откажуем од темава додека не се појави некој што разбира што споредуваме, и не пушта глупави јутубери ко нивното мислење да е печат зашо не ја сконтал работата, а тука станува за оперативен систем шо е напраен од фирма која што се смета за #1 во интерфејс дизајнот општо.

Apple invents, other follow. There's a reasoning for that. ;)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.069
6.005
Уште едно беспрекорно видео кое го објаснува нелогичниот дел на потребно кликање, никаков максимајз, општо лош менаџмент на прозорци, нелогични шорткати и слично. Исто како и погорното ова од лично искуство потполно истото сум го искусил на Macbook Air и ми ја успорува работата поприлично, особено кога се работи во неколку различни програми/прозорци.

View: https://www.youtube.com/watch?v=bCdcuJZux_g

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Уште едно беспрекорно видео кое го објаснува нелогичниот дел на потребно кликање, никаков максимајз, општо лош менаџмент на прозорци, нелогични шорткати и слично. Исто како и погорното ова од лично искуство потполно истото сум го искусил на Macbook Air и ми ја успорува работата поприлично, особено кога се работи во неколку различни програми/прозорци.

View: https://www.youtube.com/watch?v=bCdcuJZux_g
Bruh, го гледав типов кога му искочи видеото и му ставив лајк зашо стварно има неколку валидни поенти, ко пример тоа со максимизирањето (пример и ја никад не го користам тоа, али си иам решение) и уште неколку шо не ми текнува сеа, ама самиот наслов ти кажува повеќе од доволно "FORCING TO USE..."

Не е за секој Мек, то е точно. И си има легитимни маани поради тврдоглавноста на Епл, и то е точно. Али дека има нелогични шорткати ау бау, молим ти се, знаеш дека можеш кастм шорткат за скоро секој дел од оперативниот да си напраиш ако сакаш? Кај го има тоа у Виндоус нативно? И многу работи на видеото има што од незнаење/неинформација не можеше да ги реши, а се многу лесно решливи.

Еве пример обичен workflow, сеа го сликав:
1690573513081.png

Еве само оваа особина на Меков ми е чао пријатно да му кажам на Виндоус. Ова го има од пред години, години уназад кога повеќе десктопи и такви понапредни ствари за Виндоус беа невозможни.

Али ја си знам и се имам учено полека, полека, од времето на Leopard го знам оперативниот систем, а не ко Јутуберот шо сеа прв пат седнува на Мек и не знае дека 90% од проблемите шо ги спомна се решливи у помалце од минута, и не ја сфатил поентата дека е РАЗЛИЧЕН оперативен систем...

И тако даље, ајт да не ја тупам, кој сака да си прочита повеќе, најдобар совет на Арс Техника да ги читате ревјуата од МекОС, има многу детални и технички објаснувања за тоа што придонесувале у времето издавање на различните верзии. Од 2000та па ден денес.

Кредибилен извор, за разлика од рандом јутубери со нивните кликбејтерски мислења...

Атачменти

• 1690573504580.png
    1690573504580.png
    18,8 MB · Прегледи: 31

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Ја се кладам дека дечково е ДиЏеј.

Ја диџеј? Имам диџеј у името, ама не сум диџеј... еве ја за диџеите шо иам да кажам:

Како и да е, неам воља веќе да пишувам на постов. Очигледно не сме способни за фер компарација праење, така да неам шо да ве замарам, Виндоус нека си е боље.

Толку од мене, имајте убав ден сите! :) Ако ви треба нешто помош околу Мек/Хакинтош, слободното пратете ПП.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.578
8.228
Мелмак
Ја диџеј? Имам диџеј у името, ама не сум диџеј... еве ја за диџеите шо иам да кажам:

Како и да е, неам воља веќе да пишувам на постов. Очигледно не сме способни за фер компарација праење, така да неам шо да ве замарам, Виндоус нека си е боље.

Толку од мене, имајте убав ден сите! :) Ако ви треба нешто помош околу Мек/Хакинтош, слободното пратете ПП.

Оффтопик: страв ми е да прашам шо е разликата меѓу ова и ДиЏеиј-и а да не се навредиш, пошо да очигледно ова е претпоставувам од тебе креирано ама добри ДиЏеји го прават истото - креираат „траки“ т.е. музика.

У секој случај проблемот за фер компарација е тоа шо треба да е по твои стандарди фер. За мене на пример сосема фер компарации имаше на темава. Видеава кои ги искритикува кои други членови ги споделија имаа доста корисни работи за тоа колку и како има маани МекОС за одредена група корисници.

Читај значи одредена група. Не за сите. За тебе ете е перфекција. Ама тоа е тоа субјективно шо го збориме некои од нас тука - дека не може објективно да се каже кој оперативен е подобар пошо на крај на денот подобар е за одредени луѓе. И тоа е тоа. За други луѓе другиот е подобар.

За @mdeni на пример сигурен сум дека имал доволно мекови во животот за да е компетентен да збори ама ти го негираш. Значи мојот краен заклучок е дека слободно можеме да збориме за се шо МИСЛИМЕ дека е маана, и тоа е валидно. И за едниот и за другиот оперативен. И за се шо мислиме дека е предност.

И некој ќе има кој ќе ни каже дека ЗА НЕГО/НЕА тоа не е предност и обратно.

Све е субјективно во темава, не може да е објективно подобар Мек ниту Виндоус. А ако сака некој тоа да го дебатира, дека еден или друг оперативен е објективно подобар - јас во таква дискусија не се впуштам.

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
Оффтопик: страв ми е да прашам шо е разликата меѓу ова и ДиЏеиј-и а да не се навредиш, пошо да очигледно ова е претпоставувам од тебе креирано ама добри ДиЏеји го прават истото - креираат „траки“ т.е. музика.

DJ е човек што пушта музика, продуцент е човек што прави музика и воедно често пушта музика како DJ. Кај нас пример 98% се само диџеи што пуштаат музика од други луѓе.

За другото што го пиша се сложувам, ради тоа и не ги прифаќам тие јутуб линкови - секој има различно workflow, и тука нема подобар оперативен систем, за секого различно.ж

Мислев да ги споредуваме од технички аспект, пример kernel vs. kernel, filesystem vs. filesystem, security, итд. Ете ко што ги споредивме регистрите претходно, такви ствари.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
пример kernel vs. kernel, filesystem vs. filesystem
па не се нешто во MacOS кернелот и фајлсистемот. медиокритетски дури. можда бољи од windows. додуше прашање е.
Windows барем има IOCP, Linux има io_uring, MacOS има … ништо ?

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
па не се нешто во MacOS кернелот и фајлсистемот. медиокритетски дури. можда бољи од windows. додуше прашање е.
Windows барем има IOCP, Linux има io_uring, MacOS има … ништо ?

You mean this? Или грешам?

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux

Nem_Akata

Баниран/a
26 мај 2015
264
371
Слога Југомагнат
не. ова е framework за пишување i/o драјвери.

овие што ги спомнав се API-ја за пишување високо перформантни апликации.

Искрено не сум до толку технички упатен да знам за што ми збориш, али го нема ли во UNIX ова, сигурно на некој начин го менаџираат истото.

Стварно не знам, али сакам да научам :)

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно