Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуства со нарачки од Amazon?

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Дали нарача некој нешто или уште не? Јас нарачав A Song of Ice and Fire сетот leatherbound за 55€, на корпа пишуваше дека нема import fees. Дали некој знае дали користат некоја нивна достава, или ги праќат по нашата пошта?

AleksandarT

hello world
24 февруари 2011
193
378
Jas poracav vcera exteren Sandisk SSD - cisto za proba - mi zema 38.31$ import fees - so e overpriced i nema smisla.
Toa sto e interesno e deka vo terms and conditions za global shipping pisuva demek vrakaat pari ako e nad toa sto realno ke im zeme.
Ke pisam stom stigne i ako mi vratat pari
1689844143076.png

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Jas poracav vcera exteren Sandisk SSD - cisto za proba - mi zema 38.31$ import fees - so e overpriced i nema smisla.
Toa sto e interesno e deka vo terms and conditions za global shipping pisuva demek vrakaat pari ako e nad toa sto realno ke im zeme.
Ke pisam stom stigne i ako mi vratat pari
Погледнете го атачментот 128130

Ја плаќаш шпедицијата и дхларината вклучено во цена.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Ама муабетот ми е дали кога стига овде, не се замараш со ништо и дали пратката стига директно на врата или пак треба да се праќаат документи на UPS па да се чека и слично?

Edit: @Rilind преку која пошта ти стигна? UPS, DHL, FedEx, обична?

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Тоа е идејата, некој друг да заврши сѐ за тебе и да не се замараш. Ако случајно успее да плати помалце - и да ти врати пари.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Тоа е идејата, некој друг да заврши сѐ за тебе и да не се замараш. Ако случајно успее да плати помалце - и да ти врати пари.

Јасно ми е тоа дека е идејата. Ама муабетот ми е дали така функционира во пракса. :)

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Пред нас цела ЕУ така пазари од Амазон.цом па можеби ќе се најдат некои искуства по вебот

Rilind

professional curtain replacer
26 февруари 2019
577
896
Ама муабетот ми е дали кога стига овде, не се замараш со ништо и дали пратката стига директно на врата или пак треба да се праќаат документи на UPS па да се чека и слично?

Edit: @Rilind преку која пошта ти стигна? UPS, DHL, FedEx, обична?
Пратката е испратена по УПС, овде авторизирани за УПС биле ИнТиме во Илинден. Ми се јавија во денот кога пристигна во МК да ми испратат на емаил неколку документи кои треба да се потпишуват, исто така и некоја потврда од нарачката каде се гледа цената, за ова им испратив invoice од Амазон. На телефон ми рекоа дека сите давачки се платени од страна на испраќачот, и немам дополнителни давачки. Тие ќе водат цела процедура за царина, јас само треба да го добивам, останува да се види.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Пред нас цела ЕУ така пазари од Амазон.цом па можеби ќе се најдат некои искуства по вебот
Да, но таму имаат усогласен царински систем... усогласени шпедиции и слично. Имам доста пријатели што имаат нарачувано од USA Amazon во ЕУ и таму ова функционирало беспрекорно. Не заборавај дека кај нас сите се нездрави.

Пратката е испратена по УПС, овде авторизирани за УПС биле ИнТиме во Илинден. Ми се јавија во денот кога пристигна во МК да ми испратат на емаил неколку документи кои треба да се потпишуват, исто така и некоја потврда од нарачката каде се гледа цената, за ова им испратив invoice од Амазон. На телефон ми рекоа дека сите давачки се платени од страна на испраќачот, и немам дополнителни давачки. Тие ќе водат цела процедура за царина, јас само треба да го добивам, останува да се види.

Е тоа ме интересираше. I like it.

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
И нашата царина веќе со децении е усогласена, сосе хармонизирани царински стапки сосе сѐ…

skopje_mkd

hello world
5 февруари 2016
392
134
Нарачани лепенки(фластери) на 20.07 стигнати вчера за 5 дена од америка до врата. Пред една недела истите додека ги купам во МК договарање со фирмата 2 дена па и проблем дека работат до 3 требаше од работа да искачам и цената на една лепенка 4900 денари на амазон 12$ :( btw стигнати со упс освен што платив со картичка на амазон две лепенки и шипинг околу 37$ никакви други трошоци.

Атачменти

• 1690363639238.jpg
    1690363639238.jpg
    911,3 KB · Прегледи: 78

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
И нашата царина веќе со децении е усогласена, сосе хармонизирани царински стапки сосе сѐ…

I know, ама во тероија. Во пракса не е секогаш така - (1) има терсене цариници и (2) шпедитери што поради линија на помал отпор и да одбегнат да се замараат со царина производите ги царинат на највисоки царински стапки. Последнов период, особено кај брзите пошти второво знае и да биде проблем се почесто. Во тоа лежи проблемот.

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
713
Скопје
1690541299909.png

Ова е баш фино, би сакал да нарачам, барам држачи за звучници (студио монитори) за на биро, ги има само на Амазон.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Погледнете го атачментот 128261

Ова е баш фино, би сакал да нарачам, барам држачи за звучници (студио монитори) за на биро, ги има само на Амазон.
Sирни што има на Томан, и прашај ги и Артист дали имаат нешто такво или дали може да ти донесат.

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
713
Скопје
Sирни што има на Томан, и прашај ги и Артист дали имаат нешто такво или дали може да ти донесат.

Фала ти.

Ќе заминеме малку оф-топик али како е Томан со достава? Само што им пишав на Артист дали имаат вакво нешто.

Boco1987

hello world
25 март 2017
303
352
Скопје
За на биро ги користам јас овие, (за PreSonus Eris 5 XT) освен ако не бараш некој поголеми, види дали ќе ти завршат работа.

GetSchwifty

hello world
22 февруари 2020
323
713
Скопје
За на биро ги користам јас овие, (за PreSonus Eris 5 XT) освен ако не бараш некој поголеми, види дали ќе ти завршат работа.
истите ги имам, али ми требаат вакви за да ослободам повеќе простор на биро.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.759
2.770
Сега е 50€ шипингот од Томан. И обавезно оди на царина (во пошта).

И претходно обавезно идеа на царина. Ама знаеш, тоа и не е некој голем проблем затоа што Томан го одбива германското ДДВ што е 19%. И во суштина за одредени работи ептен исплатливо е да се нарачува преку Томан.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно