Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења во прв пост)

Addonexus

read-only
30 ноември 2018
16
2
Мислам дека си ептен баксуз со вакво искуство за Тошиба. Имам комшија со тошиба нема никаков проблем веќе 3-4 години со нејзе.
Веќе земав Шораи Еџ 10ка инаку, ќе одмара преку лето сеа, па ќе видиме како ќе се покаже наредна зима.
Од ,,Енергија" ја купив, 5 години гаранција, делуваа доста професионално како фирма така што не се секирам ни за сервис сеа за сеа.
I jas ja kupiv od Energija, i da, bea mnogu profecionalni na pocetokot, preporaka, brza prodazba, mnogu ljubezni dodeka gi zemat parite, ama se se smeni koga pocnaa problemite, pojde profesionalnosta i se pokaza vistinskoto lice. Defektot go prijaviv od prv den, 2 godini odolgovlekuvaa i lazea deka ke go resat za na kraj da se premislat i da recat deka normalno e klima da sviri zatoa sto cirkuliral freonot, pa toa mozelo da trae neodredeno, se dodeka ne se izvrti cel freon niz sistemot (ne znam ni dali objasnuvanjeto voopsto ima smisla, samo znam deka dosega ne sum slusnal druga klima bez razlika na brendot da sviri, ama ete normalno bilo, se premislija otkako ne uspeaja da go resat problemot). A od mislenje od drugi sto rabotat so montazi, servis i slicno, site drugi velat deka klimata e rasipana i trebalo da ja zamenat namesto da me maftaat 2 godini. Duri i izolir mi lepea na zidovite doma oti "ne bile ramni" iako e renovirano pred 10 godini

PetarPeco

hello world
24 декември 2011
85
64
PetarPeco's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 4790K | Custom loop
Motherboard
ASUS MAXIMUS VII HERO
Storage
Samsung PM981a 1TB | Samsung 960 EVO 250GB | HDD WD Blue 1TB
PSU
Seasonic PRIME Platinum 850w
RAM
Kingston HyperX Beast 2400MHz 4x8GB
Video card
Asus STRIX GTX 1080Ti
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Logitech G900 Chaos Spectrum
Keyboard
Corsair K70 LUX
Monitor
ASUS MX279H
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Ne bi ti preporacal toshiba, ja imam istata shorai 13 i od prv den problemi so zvuci, svirenje, zuenje, se rasipa motorceto, posle se rasipa kompresorot, se toa vo prvite 2 godini, a servisot e katastrofa, ne vrsat zamena ako ima problem. Ist problem go ima so toshiba i vo sosednive drzavi vo istocna evropa, najverojatno skartot go prakaat, prebaraj malku i okolu tie raboti preed da kupis, oti da ne frlis 1000 evra kako mene, a sega planiram i klimata da ja frlam i da baram druga
Јас мислев сум единствен ксметлија што после 3 месеци Shorai Edge 16 почна да пробува да ја репродуцира 16та симфонија при промена на фан спеед. Ама па интересно е што во мојот случај од Енергија сменија моторче на внатрешната без никаков проблем...

Corsair

hello world
7 мај 2015
81
56
Zdravo

Da se pofalam i jas klimata vo 28 novemvri e montirana kupiv od klimimk i pomina 10dena mentalo nerviran mi dade tel broj od eden majstor javi se ti dogovori se so toj. Majstorot utre zadutre ponedelnik vtornik i taka pomina 10 dena bez resenie barem reci ne dojdam ne mozam. meguvreme klimi mk mi dadoa drug broj i toj ne znaese nemase so koj da raboti mi kaza za ponedelnik ke se cueme, i jas veke go blokirav toj prviot posto me nervirase i slucajno nautro go vidov deka me pobaral i unblock i dojde da go montira. ama fala i od vtoriot majstor mi se javi dali najdov resenie.

Klimata go kupiv
HAIER TUNDRA GREEN AS35TADHRA-CL/1U35MEEFRA – ELECTRON BB
ova mi bese preporacana od forumot.
Koristim na 16m² sobu bez izolacia
Neznam dali e ok potrosuvackata sto mislite. Klimata od novemri 28 e pustena vo rabota samo 5kw se od novemri drugite se od drug ured. I ne go koristam 24/7 posto ne mi treba da gream koga nema nikoj vo soba ali 80% e ON

Inako uredot go kupiv vo maj 2022 ima drug dizajn sega kupiv drug ima drug dizajn.

Fala i pozdrav

Атачменти

• Smart_Life.jpg
    Smart_Life.jpg
    246,1 KB · Прегледи: 53
Последна промена:

dashbog

lurker
24 јуни 2008
573
815
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
Ова мене нешто не ми штима. 300kwh за 16м2 не ќе да е. И тоа не грееш нон стоп.

Addonexus

read-only
30 ноември 2018
16
2
Јас мислев сум единствен ксметлија што после 3 месеци Shorai Edge 16 почна да пробува да ја репродуцира 16та симфонија при промена на фан спеед. Ама па интересно е што во мојот случај од Енергија сменија моторче на внатрешната без никаков проблем...
Vo Toshiba modelive proizvedeni poslednive 3 godini ima mnogu problemi so svirenje i so zuenje na motorceto, najdov luge so ist problem vo Slovacka, Hrvatska, Grcija, Bugarija i uste dvajca koi spored imeto se tuka vo balkanov ili istocna evropa. Cudno sto ne najdov nitu eden so takov problem od zapadna evropa ili drugi mesta, seto e ovde kaj nas, a kojznae kolkav e brojot na luge sto ne pisuvaat online a go imaat istiot problem.
Ako mozis aj proveri dali se rabotese za vakov ili slicen zvuk kaj tebe?, Oti i kaj mene go smenija motorceto posle 18 meseci iako bese rasipano od prv den, ama samo zuenjeto pri mala brzina go resija, a svirenjeto si ostana, plus pocna da e mnogu pobucna vo 4/5 brzina pa sega ja koristam samo vo 3 brzina, pretpostavuvam ne go namestija kako so treba, ili pak i toa e defektno, ama ima poinakov defekt. I kompresorot pregore i mi rekoa deka i nego go smenile, ama pak sviri. Sega cekam od Toshiba kako navodno se na pat da najdat reseanie pa ke me kontaktiraat, ama veke 2god i 6meseci pominaa so problemi.
Eve go najiritirackiot od site zvuci, pa dali i kaj tebe bese slicen? VID_2023-25.01
Мислењето е автоматски споено:

Inaku, prasanje do tie ovde sto imaat poznavanje od softver, mi rekoa deka momentalno rabotat na testiranje na nov softver so koj bi trebalo da go resat problemot so svirenjeto, pa ako ova e tocno, za kolku vreme da ocekuvam nekakvo resenie? I kako e mozno 3 godini da prodavaat uredi ako imalo problem vo softverot? Ili pak pravat poseben softver za uslovite vo koi jas ja koristam klimata, oti mi postavuvaa prasanja okolu instalacijata, dali visat ili se pricvrsteni cevkite, vo koi uslovi se pojavuva zvukot, od kakva cigla e zgradata, dali klimata e montirana na vnatresen ili nadvoresen zid i slicno, i posle seto toa mi rekoa deka uspeale da go lociraat problemot i sega testiraat nov softver za nadvoresnata edinica i so toa treba da se resi problemot. Iskreno mene nisto ne mi e jasno oti nemam nikakvi poznavanja okolu seto ova, samo znam deka klimata ne raboti kako so treba i nikoj ne mozi da najdi resenie.

Последна промена:

PetarPeco

hello world
24 декември 2011
85
64
PetarPeco's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS MAXIMUS VII HERO
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus STRIX GTX 1080Ti
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Keyboard
Corsair K70 LUX
Monitor
ASUS MX279H
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Vo Toshiba modelive proizvedeni poslednive 3 godini ima mnogu problemi so svirenje i so zuenje na motorceto, najdov luge so ist problem vo Slovacka, Hrvatska, Grcija, Bugarija i uste dvajca koi spored imeto se tuka vo balkanov ili istocna evropa. Cudno sto ne najdov nitu eden so takov problem od zapadna evropa ili drugi mesta, seto e ovde kaj nas, a kojznae kolkav e brojot na luge sto ne pisuvaat online a go imaat istiot problem.
Ako mozis aj proveri dali se rabotese za vakov ili slicen zvuk kaj tebe?, Oti i kaj mene go smenija motorceto posle 18 meseci iako bese rasipano od prv den, ama samo zuenjeto pri mala brzina go resija, a svirenjeto si ostana, plus pocna da e mnogu pobucna vo 4/5 brzina pa sega ja koristam samo vo 3 brzina, pretpostavuvam ne go namestija kako so treba, ili pak i toa e defektno, ama ima poinakov defekt. I kompresorot pregore i mi rekoa deka i nego go smenile, ama pak sviri. Sega cekam od Toshiba kako navodno se na pat da najdat reseanie pa ke me kontaktiraat, ama veke 2god i 6meseci pominaa so problemi.
Eve go najiritirackiot od site zvuci, pa dali i kaj tebe bese slicen? VID_2023-25.01
Што знам, ми се чини друг звук е. Повели слушни како звучеше: линк

Могуче да ти стаиле појак мотор на вентилаторот? Пошто на shorai edge 7ца, 10ка, 13ка, 16ка внатрешните по димензии се исти, само имаат различен проток (а со тоа и бучава).

Последна промена:

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548

Могуче да ти стаиле појак мотор на вентилаторот? Пошто на shorai edge 7ца, 10ка, 13ка, 16ка внатрешните по димензии се исти, само имаат различен проток (а со тоа и бучава).
Ова е веќе формула :)

Addonexus

read-only
30 ноември 2018
16
2

ne e vakov kaj mene, kaj tebe i se menuva zavisno od jacinata na ventilator, kaj mene ili go nema ili go ima, i isto sviri bez razlika kolku e pusten ventilatorot. na kraj posledno serviserot so dojde od SK mi rece deka zvukot ne bil od klimata... ama od so bil, ne znaese, mozno bilo od freonot, zaborajv da go prasam da ne treba da viknam isteruvac na duhovi pa mozi taka da go snema, pa zapisa deka e normalev zvuk vo dokumentot so trebase da go dostavi do pazarna inspekcija, duri i gi izlagale vo izvestajot deka od Avstrija mi poptvrdile deka klimata e ispravna, a od Avstrija uste cekam odgovor, eve veke nekolku meseci..
a na motorceto kaj mene bea poinakvi zvuci, koga ja kupiv zuese vo auto/quiet i 1 brzina, po vreme pocna vo 2ra, pa vo 3, i na kraj pocna da ispusta zvuk pri sekoja brzina, bas kako zvukon so go dobivavme ko mestevme plastika na trkalata od tocacite kako deca. pa konecno togas (posle 15meseci rekoa ke go smenat, bea mnooooooogu brzi, za samo 3 meseci go smenija, nemalo potreba od brzanje oti klimata rabotela, iako za da raboti treba da ti brci, ama za niv toa bilo OK, imale povazni raboti, i ottogas raboti normalno vo auto, 1,2,3 ama e glasna vo 4/5, dali golemo stavile, dali neubo go namestile ne znam. ama i za toa najdoa izgovor, ne mozele da najdat druga toshiba za da sporedat dali zvukot e ist ili poglasen, pa zatoa bil normalen. ama i samata kompanija toshiba e ista ko nasive, slicen odnos, samo razlicni izgovori, ama site so go imaat ovoj problem vo sosednive drzavi, ne mozat da go resat, i tie so probale preku evropski pretstavnistva ne mozat, posledniot odgovor mi dade nekakva nadez, ama ne veruvam mnogu deka nov softver bi go resil problemot, ako e do softverot, togas treba kaj site da go ima zvukot, a ne kaj odreden procent, valjda ne stavaat razlicen softver

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.236
5.549
Скопје
Дали има некој инфо каде продаваат држачи за клима уред во Скопје? Најдов нешто Битола, Прилеп, Скопје ништо конкретно...

Corsair

hello world
7 мај 2015
81
56
Онлине?

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.236
5.549
Скопје
Онлине?

Онлајн барам, инаку ќе отидам каде треба за земање.

Во принцип сакам да ги користам како држачи за полици за потешки ствари пошто не знам ни држачи за полици каде има а да се "heavy duty".

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.815
5.521
Онлајн барам, инаку ќе отидам каде треба за земање.

Во принцип сакам да ги користам како држачи за полици за потешки ствари пошто не знам ни држачи за полици каде има а да се "heavy duty".
А да си земеш профили на метар, и да си скроиш држачи по желба? Ако немаш ќе измери исечи и носи кај некој со швајц да ги спои. Инаку и по железарииве сум видел разни готови држачи за полици со разна дебелина и носивост. Ова идеја само, пошто ме ти знам финална намена и потреба.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

PetarPeco

hello world
24 декември 2011
85
64
PetarPeco's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS MAXIMUS VII HERO
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus STRIX GTX 1080Ti
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Keyboard
Corsair K70 LUX
Monitor
ASUS MX279H
OS
Microsoft Windows 10 Pro
Некој со Mitsubishi AP да сподели мислење дали е ок климата наместена на 20, темп у соба 20.5 (MELCloud) се пушта на најслабо, влече 250w, минута дува, крева темп у соба на 21 (MELCloud) и се гаси фулл. Ми се чини е океј со оглед на тоа што и времево е потопло, ама вчера ја монтирав па ме интересира некој да сподели искуство. Климата е AP35VG.

Испратено од SM-G970F преку IT.mk форум апликација

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.236
5.549
Скопје
А да си земеш профили на метар, и да си скроиш држачи по желба? Ако немаш ќе измери исечи и носи кај некој со швајц да ги спои. Инаку и по железарииве сум видел разни готови држачи за полици со разна дебелина и носивост. Ова идеја само, пошто ме ти знам финална намена и потреба.

Sent from my TELEFON using Tapatalk
Полици за во подрум, за алат, гуми, даски...
Ќе проверам по железарииве, фала.

28 јануари 2017
2.072
4.760
Ресен
Некој со Mitsubishi AP да сподели мислење дали е ок климата наместена на 20, темп у соба 20.5 (MELCloud) се пушта на најслабо, влече 250w, минута дува, крева темп у соба на 21 (MELCloud) и се гаси фулл. Ми се чини е океј со оглед на тоа што и времево е потопло, ама вчера ја монтирав па ме интересира некој да сподели искуство. Климата е AP35VG.

Испратено од SM-G970F преку IT.mk форум апликација
Мислам дека 99% од климиве на ова време тоа го прават

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
А што би сакал ти да прави?
Она што го заговарате цело време. Да модулира со 100W бесконечно долго време.

Да ја намести на 20, таа константно да добива 18 на влез, на излез да дува со 30 и да не постигнува над 21 (пошто ќе исклучи) и така to the end of time со потрошувачка од 100-ина вати.

@PetarPeco
Нормално се понаша. Многу ниско е наместена а надвор е топли. Или крени температура или остави ја сама да тера.
Супер е климата

mdeni

senior
24 септември 2012
6.096
6.039
Не го заговарам јас тоа. Јас сметам дека испод 300в воздухот е непријатно ладен и дека не треба модулација под 300 за греење. Минимум да е 300в, и минимална издувна температура да е повисока и во ниеден момент да не се чувствува ладен провев.

За ладење е друго и е океј да има и 200в, ако тоа значи поголем цоп.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.583
19.290
Конкретно во твојот случај 300 вати се 10~12 COP на вакво време па нормално дека ќе гасни.

Па и во неговиот случај

zlatko_ti412

hello world
12 ноември 2018
379
548
Она што го заговарате цело време. Да модулира со 100W бесконечно долго време.

Да ја намести на 20, таа константно да добива 18 на влез, на излез да дува со 30 и да не постигнува над 21 (пошто ќе исклучи) и така to the end of time со потрошувачка од 100-ина вати.

@PetarPeco
Нормално се понаша. Многу ниско е наместена а надвор е топли. Или крени температура или остави ја сама да тера.
Супер е климата
Тоа 100w само LN модел... перфекција :)
Screenshot 2023-04-28 at 14.12.45.png

Ама 20С е прениска сет температура за греење според мене...
Кај мене LN35 поставена на 24С и АУТО фан не е чепнато далечинското 2 месеца и мометално преку ден модулира во распон од 90-200w.
Во цел отворен простор 65м2 се одржува стабилно 22-23.5 со двете клими....
Често врати и прозори преку ден кога е сончево вака како сега ми се на кип отворени со саати без да гасам клими.

IMG_1680.PNG IMG_1681.PNG

AP25 не спушта испод 250w... и моментално работи баш како што опиша членот @PetarPeco погоре .
Макар да мислам кај мене малку и и пречи што е во соба на јужна страна со 15цм спуштен кнауф плафон на средината од собата....

PetarPeco

hello world
24 декември 2011
85
64
PetarPeco's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS MAXIMUS VII HERO
Storage
PSU
RAM
Video card
Asus STRIX GTX 1080Ti
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Keyboard
Corsair K70 LUX
Monitor
ASUS MX279H
OS
Microsoft Windows 10 Pro
А што би сакал ти да прави?
Не сакам ништо посебно да прави. Прашав дали делува океј опишаното сценарио...

Најмногу ја посматрав пошто напраив комбо надворешна користена 1год а внатрешна земав нова па се утепав пратејќи ја да најдам нешто потенцијално што не ми штима.

Фала на сите ^

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Колкава треба да биди минималната модулација?
Пред се зависи од повеке фактори.
Еве пример да биди тем.35ц.на издув.
-влезната температура во внатршнат единица
-површината на издувот
-волуменот на протокот на водухот
-моменталниот СОР
-површината и волуменот на просторот
-ефикасноста т.е квалитетот на уредот
Од сето ова заклучиме дека некогаш и со 150вати минимална потросшувака и висока ефикасност за одреден простор можиме да ја пстигниме таа температура,а некогаш и со 400 вати мин.потошувачка.
Колку пониска модулациај толку поефикасен и поштедлв уред.

igor.mitrik

read-only
20 ноември 2022
11
17

Тоа 100w само LN модел... перфекција :)
Погледнете го атачментот 125241

Ама 20С е прениска сет температура за греење според мене...
Кај мене LN35 поставена на 24С и АУТО фан не е чепнато далечинското 2 месеца и мометално преку ден модулира во распон од 90-200w.
Во цел отворен простор 65м2 се одржува стабилно 22-23.5 со двете клими....
Често врати и прозори преку ден кога е сончево вака како сега ми се на кип отворени со саати без да гасам клими.

Погледнете го атачментот 125242Погледнете го атачментот 125243

AP25 не спушта испод 250w... и моментално работи баш како што опиша членот @PetarPeco погоре .
Макар да мислам кај мене малку и и пречи што е во соба на јужна страна со 15цм спуштен кнауф плафон на средината од собата....
LN35 и се е можно

Атачменти

• Screenshot_2023-04-29-21-29-14-01_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    Screenshot_2023-04-29-21-29-14-01_c8ce049e2765335b474bc4d710ac1b2a.jpg
    235,3 KB · Прегледи: 33

filipinec

hello world
5 февруари 2018
51
24
Да,има климатизери дури и од 24 бту што моулираат и под 200вати,со висока ефикасност,а при тоа даваат топлина,само треба во моментот да е СОР 7- 8-9 .... на повисока надворесна температура.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно