Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Багови

D

Администратор
31 март 2007
4.096
4.309
www.aqtos.com
Паричките ви ги снема за време на апдејт што се правеше на дел од системите. После апдејтот се вратија.

Nikola100

poweruser
30 септември 2019
5.323
5.321
Скопје
hackitfree.github.io
Неколку денови ми се дешаваат прилично чести гејтвеј тајмаути со Cloudflare.

Погледнете го атачментот 115093

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Не можам да постирам мислење, wtff (немам загради во постот)
1658481299440.png

EDIT: Проблем правеше скриншот што сакав да го постирам, ист како овој горе. Овде без проблем пројде, тамо не сакаше.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Значи не можам да постирам слика, правам едит наместо слика да ставам линк, пак не може, ми искача пораката од погоре Упс наидовме на проблеми, дај средете го форумов, предолго време помина. Основни функции не работат, кои cf, не зезај...

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.805
33.947
roka.mk
Сите проблеми се настанати од ддос нападите. Вклучена е заштита коа блокира. Локално нема проблем никаков.

D

Администратор
31 март 2007
4.096
4.309
www.aqtos.com
Значи не можам да постирам слика, правам едит наместо слика да ставам линк, пак не може, ми искача пораката од погоре Упс наидовме на проблеми, дај средете го форумов, предолго време помина. Основни функции не работат, кои cf, не зезај...

@NecrotoX сетинзите на Cloudflare firewall-от поради DDoS нападите се на највисока сензитивност.
Некои работи во таквите случаи се протолкувани како false positives и се блокираат - ко на пример заградите погоре, во твојот случај сликата што се обидуваш да ја пастираш - внеси ја од локално снимено како атач ке помине.

Основни функции не работат, кои cf, не зезај...
100% све од овие чудните вакви ерори се од Cloudflare, не зезаме.

дај средете го форумов, предолго време помина.

Well, цели две недели DDoS-ираат - ограничени сме со можности што може да направиме за митигација на нападите.
Само во последните 24 часа има повеќе од 115 милиони requests. Последната тура беше во 15.45.

Од 4-ти јули се справуваме скоро дневно со DDoS:
1658851718043.png

Едно е теорија, друго е пракса. Дури кога станува збор и за користење на WAF алатки како Cloudflare кои и те како не се идеални.
Ќе сумираме искуствата ќе споделиме во серија текстови, тоа е планот - засега приоритет е да ги митигираме тековните напади.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.593
6.869
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Сите проблеми се настанати од ддос нападите. Вклучена е заштита коа блокира. Локално нема проблем никаков.
@NecrotoX сетинзите на Cloudflare firewall-от поради DDoS нападите се на највисока сензитивност.
Некои работи во таквите случаи се протолкувани како false positives и се блокираат - ко на пример заградите погоре, во твојот случај сликата што се обидуваш да ја пастираш - внеси ја од локално снимено како атач ке помине.

100% све од овие чудните вакви ерори се од Cloudflare, не зезаме.

Well, цели две недели DDoS-ираат - ограничени сме со можности што може да направиме за митигација на нападите.
Само во последните 24 часа има повеќе од 115 милиони requests. Последната тура беше во 15.45.

Од 4-ти јули се справуваме скоро дневно со DDoS:
Погледнете го атачментот 115264

Едно е теорија, друго е пракса. Дури кога станува збор и за користење на WAF алатки како Cloudflare кои и те како не се идеални.
Ќе сумираме искуствата ќе споделиме во серија текстови, тоа е планот - засега приоритет е да ги митигираме тековните напади.

Jaс знам дека е од ддос нападите и под тоа „дај средете“ мислев да ги средите ддосер-ите, зашто од почеток на нападите со таа понудата за интервју, па маичките, па серијалов текстови некако добив впечаток дека правите екперимент и собирате контент од целава ситуација наместо да ја решите, а ние корисниците се нервираме со полу-функционален форум.

Мислам, веројатно не е така ама таков впечаток добив. Ете нели и тајм.мк беше таргет на напад, ама тоа беше еден ден, ни толку, замислете нив да ги ддос-ираа скоро месец дена. A нема индикација дека ќе престане, може да ве напаѓаат и во наредните два, три, четири месеца... Повремен тајм аут, ајде, ништо страшно, ама баговиве иритираат.
Во секој случај целосна поддршка и апел од мене за што побрзо враќање на форумов во нормала.

EDIT: Dear God, смајлито на крај не ми даваше да постирам -_-
Screenshot 2022-07-26 183608.jpg

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Не можам да постирам мислење, wtff (немам загради во постот)
Погледнете го атачментот 115151

EDIT: Проблем правеше скриншот што сакав да го постирам, ист како овој горе. Овде без проблем пројде, тамо не сакаше.

Има нов мерач на квалитет инсталирано @Fatal1ty_ , не ви се доволно квалитетни мислењата. Како на редит она што крие мислења ако имаат негативни поени.
Мене никогаш не ми се појавило...

D

Администратор
31 март 2007
4.096
4.309
www.aqtos.com
Зошто едноставно не блокирате сообраќај надвор од МК?

Ова е поставено малку поинаку - секој што е надвор од MK да добие challenge по default.
Теоретски тоа е сосема доволно да ги спречи нападите.

Целосно блокирање надвор од МК спречува и многу други сервиси да функционираат нормално, а воедно се губи и SEO рангирањата што ги има форумот, а се прилично добри.

Каде настанува проблемот е во тоа што иако Dashboard-от на Cloudflare дава една слика - дека се е како што треба и дека нападот е митигиран, на пример на 100% traffic надвор од МК им дава challenge и при DDoS успешно го евидентира и блокира ботнетот, сепак Cloudflare се гуши и тука настанува проблемот. Лично (непотврдена теорија) се сомневаме дека голем дел од ресурсите на Cloudflare моментално се справуваат со ова: https://blog.cloudflare.com/mantis-botnet/ *

Т.е. имаше два проблема, првиот беше дека и покрај одличната слика на dashboard-от во Cloudflare, сепак дел од requests завршуваа на крајниот сервер, со што се правеше проблем. Ова по цела недела пингање кај нив во поддршка, го решија некако - не вратија официјален статус како и зошто (пак сомнеж дека нешто не им беше ОК).

Сега проблемот е на апликативно ниво - се е супер подесено во Cloudflare, dashboard-от дава супер слика, меѓутоа во реалноста е дека многу DNS барања на Cloudflare паѓаат и се неуспешни. Веќе неколку дена се тегнеме со поддршка на оваа тема. Апгрејд направивме и на $200+ /мес. планот со цел да стигнеме до подобра и побрза поддршка, меѓутоа очигледно е дека се overwhelmed.

Во преговори сме да се мигрира кон Incapsula, но за жал се премногу спори во комуникација - дури и со фактот што сакаме пари да им дадеме.

*Btw, нападиве не се дел од Mantis ботнетот - ова го потврдивме анализирајќи го нашиот DDoS напад заедно со претставници на Cloudflare.

Jaс знам дека е од ддос нападите и под тоа „дај средете“ мислев да ги средите ддосер-ите, зашто од почеток на нападите со таа понудата за интервју, па маичките, па серијалов текстови некако добив впечаток дека правите екперимент и собирате контент од целава ситуација наместо да ја решите, а ние корисниците се нервираме со полу-функционален форум.

Абе контент идеи имаме куп и без ова, немаме кој да ги напише. :))
Инаку понудата за интервју е валидна - бидејќи стварно сакаме да разбереме зошто некој би трошел пари на DDoS напади врз IT.mk, како и технички што тоа значи, како се изведуваат и сл.

Маичките се just for fun - со цел да може да намалиме фрустрацијата кога сајтот е down.

Решавањето на DDoS не е баш едноставна ствар, работиме активно на случајот. Од пред некој ден проследено е и до US CIRT тимот и чекаме фидбек од таму, а инволвирани се и повеќе провајдери од чии мрежи произлегуваат ботнетите.

Мислам, веројатно не е така ама таков впечаток добив. Ете нели и тајм.мк беше таргет на напад, ама тоа беше еден ден, ни толку, замислете нив да ги ддос-ираа скоро месец дена.

Time.mk ги досираат исто повеќе од еден ден, во комуникација сме со нив. Нападите кон нив се помали од тие кон IT.mk - што упатува на "кличничка слика" дека не се работи за напади од политичка природа и покрај општествените дешавки, со што се наметнува една теорија дека станува збор за некој што е на летен распуст и си игра хакер без да биде свесен за евентуалните последици.

Дополнително се DDoS-ираат подолг период и повеќе други сајтови, на пример KlikniJadi.mk имаше доста сериозни DDoS напади со целосен downtime - во кој реално се губат пари во нивниот бизнис, бидејќи ем нема нарачки ем шофери чекаат.

На наша иницијатива координираме активности и сме во комуникација со сите засегнати страни - а има и прогрес во истрагата, ама како велат - дур е активна неможеме да зборуваме јавно. :)

И да, сметаме дека е локалец и сметаме дека ни ги чита статусите - дури и форумов и овој пост. Поздрав :)

A нема индикација дека ќе престане, може да ве напаѓаат и во наредните два, три, четири месеца... Повремен тајм аут, ајде, ништо страшно, ама баговиве иритираат.

Суштината на DDoS нападите е дека чинат пари - или пак имаш свои ботнети. Од тоа што го гледаме, не веруваме дека станува збор за некој што е способен да менаџира свој ботнет па така неограничениот период не е баш издржлив. А кај и да е ке почне школската/студентска година :)))

А да, факт е дека баговите иритираат - преку глава ни дојде ситуацијава и на нас.
Во секој случај целосна поддршка и апел од мене за што побрзо враќање на форумов во нормала.

Tnx :)

EDIT: Dear God, смајлито на крај не ми даваше да постирам -_-
Погледнете го атачментот 115265

Ко што кажа @TylerMkD - нов feature на @Fatal1ty_ - само искрени смајлиња и емоции се дозволени. :))

mihovkris

poweruser
1 јуни 2016
4.796
4.512
Неготино
Фаталити си го продавал душата за смајлиња, сеа че ти го ддосираме нексио. Ќе видиш ти убаво.

coki

:(){ :|:& };:
26 ноември 2021
429
620
/home/coki
1658878072058.png
Пробувам да вклучам двостепена верификација, ова се појавува. Лозинката не е погрешна, али сепак добивам ваква порака.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.814
10.135
Погледнете го атачментот 115283
Пробувам да вклучам двостепена верификација, ова се појавува. Лозинката не е погрешна, али сепак добивам ваква порака.
Цоки ти загради во титле имаш, автоматски си персона нон грата на форумов.
Мислењето е автоматски споено:

Абе контент идеи имаме куп и без ова, немаме кој да ги напише. :))
А што ако ти кажам дека и да ги напишете, ретко кој ќе ви ги чита?

Сакал ти или не, content consumption одамна премина од текст кон слики кон видео, така да ако пред 10 години сте биле пред времето со идеи, сега сте даааалеку позади времето. Јас навивам да станете македонските Linus Tech Tips.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.392
12.333
Скопје
androgaming.com
Цоки ти загради во титле имаш, автоматски си персона нон грата на форумов.
Мислењето е автоматски споено:

А што ако ти кажам дека и да ги напишете, ретко кој ќе ви ги чита?

Сакал ти или не, content consumption одамна премина од текст кон слики кон видео, така да ако пред 10 години сте биле пред времето со идеи, сега сте даааалеку позади времето. Јас навивам да станете македонските Linus Tech Tips.

Точно е, освен конзумација на контент од типот на форум и сл. се друго е од некој таб во позадина што збори. Било тоа видео на YT или некој подкаст. Таква е нашава целна група.

За разлика од просекот што иде на тајм/дејли и чита наслови, па твита.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ИТ маркет

На врв Дно