Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Искуства со робот правосмукалка

Oktar

Хаќер без дрон
23 октомври 2012
6.172
18.785
Skopje
Oktar's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i9-9900k + Noctua NH D15 Chromax.black
Motherboard
Asus Prime Z370-A
Storage
SM951 256 + PM981 512 + 850 Pro 512 + 840 Evo 250 + WD Blue 1TB + WD Red 2TB + WD Red 3TB
PSU
Cooler Master Vanguard v850
RAM
Kingston HyperX Predator 2x16GB Kit (2x8GB) DDR4 3200MHz
Video card
MSI RTX3080 SuprimX
Case
BeQuiet Pure Base 600
Mouse
Logitech MX Master 2, Logitech MX Master 3, Logitech Wireless G Pro, Logitech G703
Keyboard
Keychron Q2, Keychron Q6, Logitech MX Keys Mini
Monitor
Dell U2515H
OS
Windows 11 + MacOS
Која е overall најдобра правосмукалка кај нас или Грција до 500-600ЕУР? Од секогаш ме интересирало како се снаоѓа ваква правосмукалка на трпезарија каде што најчесто има трошки? Дали знае да помине низ толку многу ногарки од маса+столици?

Знае да помине, онаму каде може да помине т.е. ја собира. Неможеш да очекуваш да се пикне меѓу две столчиња ако се на растојание од 5цм ако роботот е 20цм. Јас ги превртувам столчињата на маса и ја оставам слободно да чисти. плус и колку повеќе препреки има и заобиколувања, повеќе време ќе и треба и батерија.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.058
3.502
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
При секое чистење роботите ја ажурираат мапата (се случува да се премести некој мебел, па се адаптираат на секоја промена). Во твојот случај важно е само да се избере Full Clean и да нема препреки при влез во собата.
Проблеми може да се јават само ако има лајсна повисока или пониска од 2см.
немам лајсни модерна куќа од 60тите е ова :)

на крај, повторно ја измапира цела куќа, но ми даде опција претходно дефинираните соби да ги аплицира на новата мапа. малку шашаво, али ете работи.

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Си мислам, како чистат позади врата? Ако ги отворам сите врати и ја пуштам да работи низ стан позади секоја врата ќе остане неисчистено... Освен ако не ја пуштате соба по соба...

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Дајте некоја препорака што да земам. Немам теписи само паркет и плочки. Не сакам база да има зашто не сакам дополнително и кесички да купувам.

omegaRED

Adeptus Astartes
13 септември 2011
2.520
3.525
Скопје
omegaRED's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7800X3D + Arctic Freezer III 360 ARGB
Motherboard
ASUS Rog Strix X670E-F
Storage
2TB Samsung 970 EVO Plus, 1TB Silicon Power P34A80, 6TB WD Red + 2TB Toshiba
PSU
CoolerMaster Vanguard V1000
RAM
2 x 16GB Kingston HyperX @ 6000 MHz
Video card
MSI RTX4090 Suprim X
Case
NZXT H9 Flow
Mouse
Logitech G903 Lightspeed
Keyboard
Keychron Q3
Audio
SteelSeries Arctis Pro Wireless & Logitech X540
Monitor
LG UltraWide 38WN95C-W
OS
Windows 10 x64 Pro

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Можам само да кажам бегајте далеку од Samsung. Го земав најдобриот модел, со најака моќ и што знам што. Се расипа за 1 месец. Потоа ја направија discountinued и нема веќе делови нови за неа. Кога ја земав ја рекламираа на секаде како најдобрата евер бла бла. Апликацијата не е најдобрата ама е ок. Тоа беше пред 2 години, сега не знам како се ама Самсунг никогаш повеќе нема да земам. За Roborock S5, S6 има најдобри муабети во последните неколку години.

Smartus

Верификувана компанија
8 ноември 2019
38
77
www.smartus.mk
Дајте некоја препорака што да земам. Немам теписи само паркет и плочки. Не сакам база да има зашто не сакам дополнително и кесички да купувам.
Зависи за колкава површина се работи. Генерално сите роботи се добри за плочки и паркети, но се разликуваат во батеријата, вшмукувачката моќ, навигацијата и смарт функциите.

На пример, кај Roborock S7 има опција да се персонализира целата мапа во однос на редослед на чистење, моќ на вшмукување и scrub intensity при џогирање во секоја соба (Mild, Moderate и Intense). Се препорачува кај плочки повисок, а кај паркет понизок проток на вода како поделикатна површина.

360 S10 има повисока вшмукувачка моќ и пошто нема „кула“ за навигација, туку предна камера, е понизок и попрактичен за чистење под мебел.

360 S9, Viomi V3 Max, Roborock S5 Max се исто меѓу најпродаваните модели од средно-висока класа. И поедноставните модели како Dreame D9 сигурно ќе завршат работа.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
i7-2600K @4,6 GHz, Noctua NH-D14
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
Samsung 840 Pro 256 Gb SSD, Samsung Spinpoint F3 1 Tb
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Filco Majestouch-2, Logitech G710+
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Знам дека може да се користи без џогерот, но бидејќи таа функција не планирам воопшто да ја користам сакав да заштедам некој денар :).
S5 Max би го земал, ама стварно цената кај нас во споредба со ЕУ е бајаги висока (скоро 150 евра разлика).

Исто, дајте препорака за некоја без вода, не сакам да плаќам за нешто што нема да го користам (на теписони), а одзема простор за садот за прашина, можеби и за батеријата и моторот.

Од кај @Smartus сите што ги гледав се со вода, од irobot.com.mk ми е многу непрегледно и не можам да направам споредба меѓу моделите (имаат штури технички податоци), на computeruniverse има преголем избор и не можам да се одлучам, на алиекспрес се глупости и фалсификати (lektrolux :p), но има и Anker, само не ми ги дава при прв срч (а ги има и на CU), во xiaomi општо немам многу доверба...

Сакам силно да сиса и да има јака батерија. Wi-fi можеби и не мора да има, шознам. Голем капацитет и лесно достапни резервни делови се голем плус. Не ми треба закажување и командување од надвор. Значи, не да биде генијалец, туку може и малку приглупа. :)

Многу сакам?

Последна промена:

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Исто, дајте препорака за некоја без вода, не сакам да плаќам за нешто што нема да го користам (на теписони), а одзема простор за садот за прашина, можеби и за батеријата и моторот.

Од кај @Smartus сите што ги гледав се со вода, од irobot.com.mk ми е многу непрегледно и не можам да направам споредба меѓу моделите (имаат штури технички податоци), на computeruniverse има преголем избор и не можам да се одлучам, на алиекспрес се глупости и фалсификати (lektrolux :p), но има и Anker, само не ми ги дава при прв срч (а ги има и на CU), во xiaomi општо немам многу доверба...

Сакам силно да сиса и да има јака батерија. Wi-fi можеби и не мора да има, шознам. Голем капацитет и лесно достапни резервни делови се голем плус. Не ми треба закажување и командување од надвор. Значи, не да биде генијалец, туку може и малку приглупа. :)

Многу сакам?
Dreame Bot L10 Pro.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64

Фала, ама има вода (мокро чистење). Не сакам резервоарот и крпите или што и да е да земаат место, сигурен сум дека никогаш нема да ги употребам.

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Фала, ама има вода (мокро чистење). Не сакам резервоарот и крпите или што и да е да земаат место, сигурен сум дека никогаш нема да ги употребам.
Резервоарот за вода е заедно со крпата и се монтираат само кога ти треба, еве кај мене уште стои неупотребен.

d71c5f68da00308a0edc8edbad753019.jpg
c5cb888d33f0b540371a072859b6e416.jpg

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Уште еднаш фала што си се потрудил да сликаш, но стварно не сакам оптеретување со работи што не ми требаат, тој простор можел да се искористи за капацитет на садот или за нешто друго, како и електрониката за таа функција за џогирање што ми е одвишна, а ја плаќам.

Дополнително, на CU ги најдов само Z10 Pro и D9 Pro, кои ми се малку контрадикторни, првиот има повеќе вати а помал капацитет за прашина, вториот обратно. Плус за софтвер пак користат MI Smart Home, што е голем минус за мене.

Остануваат во игра, но би сакал и други мислења, ако има. :)

Едит: Ги гледав румбите кај дечково и иако ми се чини дека повеќето немаат џогер, всушност се многу слаби (и слаба батерија и слабо влечење) и се вадат на финтата со двата гумени ролери, плус се генерално прескапи (имаат многу џиџи-миџи што не ми се потребни).

Цената не е проблем, но не би сакал да фрлам премногу пари на непотребни работи. Еве да речеме до 600 евра, но може и повеќе ако ептен се квалификува.

Последна промена:

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10

Многу сакам?
Бидејќи немав друг избор, јас земав Роборок С5 Макс од смартус. Џогерот воопшто не сум го пробал, а не ни планирам да го пробам пошо кај мене е комбинација од паркет и ќилим. Искрено се изненадив од перформансите на ќилим, имам едни подебели во дневна, и средна дебелина во спалните. Колку што читав по ривјуа, не мора да значи дека ако посилно шмукува дека ќе чисти подобро, с5/с4 максот иако послаби, на теписи имаат подобри перформанси од други модели коишто се посилни.

Ги гледав и румба моделите коишто наводно се прва лига за теписи поради патентираните двојни четки, ама тие не влегуваа во буџетот. Ако не се лажам, на сајтот на irobot мк, имаше нешто да закажиш демо пред да купиш, па може и тоа да го пробаш.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
И јас дојдов до заклучок дека џабе барам без вода, или не постојат или се многу стари модели за кои нема да можат да се најдат делови, па ги елиминирав повеќето од CU. Место тоа се сконцентрирав на тоа садот за водата да биде што помал, со голем сад за прашина и батерија (кои што, за чудо, опаѓаат како се покачува цената).

Па така дојдов до сличен заклучок,ROBOROCK-E5. Има големи батерија и сад и силен suck. :) Е сега, малце е глупичок (од ривјуата што ги гледав), ама реков дека тоа не ми пречи. Станот ми е две писти (долг ходник споен со голема дневна + долга кујна со мал ходник), тоа се 70% од површината. Знае да оди во права линија, доста му е толку. :)

А еве поевтиниот Роборок го тепа постариот брат во сите области што ми се мене битни, како и повеќето други поскапи ботови. Сајтов ме спаси, производителите ги кријат спецификациите како змија нозе, само бајки кажуваат.

Исто и Dreame влегуваат во финалето, сите овие изгледа се Шаоми и сè повеќе се сомневам дека се сите исти. :oops:

Последна промена:

masterwu

lurker
11 февруари 2016
855
815
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
И јас дојдов до заклучок дека џабе барам без вода, или не постојат или се многу стари модели за кои нема да можат да се најдат делови, па ги елиминирав повеќето од CU. Место тоа се сконцентрирав на тоа садот за водата да биде што помал, со голем сад за прашина и батерија (кои што, за чудо, опаѓаат како се покачува цената).

Па така дојдов до сличен заклучок,ROBOROCK-E5. Има големи батерија и сад и силен suck. :) Е сега, малце е глупичок (од ривјуата што ги гледав), ама реков дека тоа не ми пречи. Станот ми е две писти (долг ходник споен со голема дневна + долга кујна со мал ходник), тоа се 70% од површината. Знае да оди во права линија, доста му е толку. :)

А еве поевтиниот Роборок го тепа постариот брат во сите области што ми се мене битни, како и повеќето други поскапи ботови. Сајтов ме спаси, производителите ги кријат спецификациите како змија нозе, само бајки кажуваат.

Исто и Dreame влегуваат во финалето, сите овие изгледа се Шаоми и сè повеќе се сомневам дека се сите исти. :oops:
Не гледај само спецификации. Како што кажав, според спецификации, има многу подобри роботи од с5 максот, ама на реални тестови се послаби. Така да најдобро е да побараш или ривјуа каде што се споредуваат овие модели, или да бараш по форуми луѓе коишто ги пробале двата роботи.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.609
1.564
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Едит: Ги гледав румбите кај дечково и иако ми се чини дека повеќето немаат џогер, всушност се многу слаби (и слаба батерија и слабо влечење) и се вадат на финтата со двата гумени ролери, плус се генерално прескапи (имаат многу џиџи-миџи што не ми се потребни).
Слабо влечење - идејата кај овие уреди не е моќно да влече, туку да помине бавно со влечење потпомогната од комбинацијата на четки...
Користиме iRobot roomba 651 (малце простичка), повеќе од 5г. Купена кога немаше кај нас друг избор за вакви нешта. Користена речиси секој ден, супер си ја брка работата.
Батерија - по спецификација мислам беше за 90 минути работа, повеќе од доволно за чистење дневна, кујна, ходник...

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Земена Dreame D9 Pro, да не ме мислите. :)

Победи влечната сила, сепак сум јас по ватите. :cool:

И, субјективно, црната боја (иако на неа ептен се познаваат отпечатоци) и тоа што е малку пониска од Roborock E5. Ај нека биде и тоа што е демек малку попаметна, да видиме, иако најдов во ривјуа и за двете дека заглавувале од чиста мира. Тоа не е проблем, ќе ја шутнам. ;)

Последна промена:

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Земена Dreame D9 Pro, да не ме мислите. :)

Победи влечната сила, сепак сум јас по ватите. :cool:

И, субјективно, црната боја (иако на неа ептен се познаваат отпечатоци) и тоа што е малку пониска од Roborock E5. Ај нека биде и тоа што е демек малку попаметна, да видиме, иако најдов во ривјуа и за двете дека заглавувале од чиста мира. Тоа не е проблем, ќе ја шутнам. ;)

Со здравје да се користи, пробај пушти ја да чисти со две поминувања и уклучи автоматско зголемување на сила кога поминува врз теписи:

b63e7af5718547bc0772ff64cf432e82.jpg

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Се препотувам. Од една страна има нов firmware (ваљда и за Про), од друга страна новите фирмвериња ги затвораат дупките и не може да се рутираат и да се инсталира човечки софтвер (но за рутирање треба расклопување и поврзување со USB/Serial to UART кабел... на Линукс, што сè заедно е малку потешко за мене).

damil

user
2 јануари 2015
1.067
1.361
Се препотувам. Од една страна има нов firmware (ваљда и за Про), од друга страна новите фирмвериња ги затвораат дупките и не може да се рутираат и да се инсталира човечки софтвер (но за рутирање треба расклопување и поврзување со USB/Serial to UART кабел... на Линукс, што сè заедно е малку потешко за мене).
Аааа ти ептен си навлегол, јас само знам да стиснам и да си брка работа.

Metuzalem

Tootle Puffer
28 ноември 2010
7.660
13.709
1000 Скопје
Metuzalem's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS P8Z68-V/GEN3
Storage
PSU
CM 600W Silent Pro Gold
RAM
Kingston @1866
Video card
Radeon HD 7750
Case
HAF 912 Plus
Mouse
ASUS ROG GX950
Keyboard
Audio
Realtek ALC892
Monitor
Viewsonic VX2753MH-LED
OS
WinServer2003, Win7 x64
Ме нервира што Кинези (не само тие, кој сака нека е) ќе имаат мапа на мојот стан и уред со камера и микрофон во него цело време поврзан на интернет. :cautious:

За нивниот софтвер треба интернет конекција, што е глупост кога двата уреда се во моја локална мрежа. Како што читам, за воопшто да се почне треба Шао(Ми) да те авторизира (како кај телефоните за флешување), читам дека често им биле преоптоварени серверите, треба да ѝ вклучам локација на апликацијата, па што ако снема интернет (што знае да се случи со Лелекабел), на голем дел од станот wi-fi-то е слабо или непостоечко (не ми затребало таму)...

Веројатно овие работи се решени така што ќе изгледа најбезболно за корисникот, но сепак останува најгорното...

Од друга страна, рутирањето е тешко (за мене), сигурно се губи гаранцијата, мислам дека (не навлегов до толку) треба цело време да имаш подигнат Линукс што ќе го хостира Валетудо (апликациите за Андроид и Виндоус се посебни, им треба хост?), фалат некои функции, а фирмверот на уредот ќе си остане ист (стар)...

Уште немам инсталирано Ми Хоум, но гледам дека со понов фирмвер (ако го има за Про) би се подобрила навигацијата/движењето (често се удира во пречки, знам дека е првично мапирање и не е страшно, но викаат дека тоа е подобрено во новиот фирмвер).

Инаку, чисти многу подобро одошто очекував. (y)

Последна промена:

Justice for All

hello world
10 септември 2010
405
251
Решив да те послушам на крај, сега ја нарачав од Смартус. 650 евреи. Скапа е ама се надевам дека ќе вреди за парите.

Btw има некој мајстор за овие роботскиве ко ќе се расипат или ќе морам сам да ја мајсторисувам?

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно