Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Искуства со Gjirafa50 / ZirafaMall.mk

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
Значи пуздер ги направија ритејлериве. Барем чат пат имаат вистински попусти, а не маржи од 30-40%

И

Избришан член 45248

Гостин
Многу пријатно искуство, единствена забелешка ми е што не го разбираат Македонскиот јазик.

И

Избришан член 45248

Гостин
и дека нема фискална...
Тоа не ми имаше голема улога за моите продукти, но да битно е за да знаеме што купивме. Ама исто така сум многу повеќе задоволен од некои други наши "IT" продавници во државава. Финално би ги користел се уште.

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.967
6.065
Skopje
Значи пуздер ги направија ритејлериве. Барем чат пат имаат вистински попусти, а не маржи од 30-40%
Да знаеш колку им чуе на Анхоч и Сетек за пет производа што се поевтини од кај нив...

kirev

senior
31 мај 2010
9.131
7.815
Како да ти дадат фискална кога порачуваш од друга држава ???
И од е-bay да не треба фискална ??
За другар прашувам...
Ај ѕирни ги документите дали се од друга држава? Дали телефонскиот број на сајтот? Дали банкарската сметка на која што плаќаш е од друга држава? Дали платежната картичка се наплатува преку македонска фирма? Дали Гјирафа50.мк е регистрирана во УЈП?

Ајде сега истото направи го за ЕЛС, т.е. за фирмата што ти ја прави доставата и фактички ги зема парите без да издаде фискална.

Патем, дали ибеј можеш да го платиш на врата? За другар ти прашувам

Julian

lurker
20 август 2016
524
358
А зошто ќе ми е фискална во случај кога производот е поефтин за 30-40%?
За да се збогати вицето? У курац со тие муабети.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
716
1.033
Еве за сите вие душегрижниците фактура со платено ддв.
IMG_20220307_193730.png

А сада напушти мој коментар.

Последна промена:
И

Избришан член 45248

Гостин
Погледнете го атачментот 110875

Со секоја порачка и јас добивам фактура, мислам дека бесцелен му е муабетот. Пак ќе кажам едниствена забелешка што не зборуваат македонски, што е голем миниус, но support team им ја на 5 нивоа погоре од нашите домашни продавници.

kirev

senior
31 мај 2010
9.131
7.815
Погледнете го атачментот 110875

Молим? Македонска фирма не смее да земе кеш без фискална сметка. Уствари ниедна фирма не смее да земе кеш без фискална. Ти нов да не си овде?

Башка тоа што пишува на фактурата не значи дека навистина го уплатиле ДДВ-то. Заради такви манипулации (на хартија едно, во пракса друго), се воведе ДДВ и фискални каси.

И од кога е ова твој коментар? Ти мене ме спомнуваш ама е твој коментар. Мали не претеруј.

(ЕДИТ: И нели е странска фирма а ми даваш горе податоци од македонска фирма. Нешто си го збунуел.)

Мислењето е автоматски споено:

Со секоја порачка и јас добивам фактура, мислам дека бесцелен му е муабетот. Пак ќе кажам едниствена забелешка што не зборуваат македонски, што е голем миниус, но support team им ја на 5 нивоа погоре од нашите домашни продавници.
Погледни погоре. И пред 30 години се добиваа фактури со изразен данок (тогаш беше данок на промет) па се правеа разни далавери. Затоа се воведе ДДВ и фискални каси. Ова што го прави ЕЛС е незаконски. Дали е вака појасно? Буквално ни ливче хартија со потпис не добив (на два пати) од доставувачот. Тоа што е во кутијата. А просто би било кога фискалната би била издадена уште пред да излезе да доставува и би ја ставиле во фолијата со гаранцијата и сл. Ако не ја земам испораката, се сторнира фискалната. Просто како грав.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
716
1.033
Молим? Македонска фирма не смее да земе кеш без фискална сметка. Уствари ниедна фирма не смее да земе кеш без фискална. Ти нов да не си овде?

Башка тоа што пишува на фактурата не значи дека навистина го уплатиле ДДВ-то. Заради такви манипулации (на хартија едно, во пракса друго), се воведе ДДВ и фискални каси.

И од кога е ова твој коментар? Ти мене ме спомнуваш ама е твој коментар. Мали не претеруј.

(ЕДИТ: И нели е странска фирма а ми даваш горе податоци од македонска фирма. Нешто си го збунуел.)

Мислењето е автоматски споено:

Погледни погоре. И пред 30 години се добиваа фактури со изразен данок (тогаш беше данок на промет) па се правеа разни далавери. Затоа се воведе ДДВ и фискални каси. Ова што го прави ЕЛС е незаконски. Дали е вака појасно? Буквално ни ливче хартија со потпис не добив (на два пати) од доставувачот. Тоа што е во кутијата. А просто би било кога фискалната би била издадена уште пред да излезе да доставува и би ја ставиле во фолијата со гаранцијата и сл. Ако не ја земам испораката, се сторнира фискалната. Просто како грав.
Многу фирми даваат фискална во нашава ни земја.
Прво купуваат од гјирафа50, после препродаваат по 50% поскапо и се во името на фискалната :ROFLMAO:.

ekonomist

user
17 јуни 2008
1.244
674
Не сум нарачувал онлајн од другиве продавници за технологија, но од овие за спортска опрема и облека, само од Зара сум добил фискална со нарачката , останатите се со фактури.

Sent from my Poco X3 using Tapatalk

И

Избришан член 45248

Гостин
@kirev Во секој случај таа пракса можно е да наштети на купувачите, но ако е прашање за доверба во продавницата во моментот ја имаат мојата доверба.

Можеш ли да наброиш на кои начини ние како краен корисник може да сме оштетени од оваа пракса од страна на Жирафа50?

kirev

senior
31 мај 2010
9.131
7.815
@kirev Во секој случај таа пракса можно е да наштети на купувачите, но ако се има доверба во продавницата во моментот ја имаат мојата доверба.

Можеш ли да наброиш на кои начини ние како краен корисник може да сме оштетени од оваа пракса од страна на Жирафа50?
Ок, ако не си оштетен, гуд фор ју. Инаку има пораки наназад, расчепкај малце.

Julian

lurker
20 август 2016
524
358
Како првпат да купувате онлајн. 90% не издаваат фискални.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.742
4.362
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 9800X3D / NZXT Kraken Elite 280 RGB (White)
Motherboard
Gigabyte X870E AORUS Elite WiFi 7 1.2 (White)
Storage
SSD 2 x Samsung M.2 990 PRO 1TB
PSU
Gigabyte PSU AORUS Elite P850W PG5 ATX 3.1 850W 80+ Platinum
RAM
Kingston 32GB 5600MHz DDR5 CL40 DIMM
Video card
Gigabyte nVidia GeForce RTX 5070 EAGLE 12GB 192BIT (White)
Case
NZXT H7 Flow RGB (2024) Case (White)
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
EPOMAKER x AULA F75 / ROG STRIX SCOPE NX TKL Moonlight white
Audio
Logitech Z625 2.1 THX Speaker / Logitech G335 (White)
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Теоретски звучи топ, но во пракса не е така. Којзнае само колку не подигнале нарачка што поабрале достава на врата ? Што треба продавачот да прави во тој случај ?
Инаку незнам за вас, јас веќе чекам 3та нарачка :)

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.742
4.362
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Logitech G Pro X Superlight 2 (White) / Logitech G502 RGB / Deskpad World of Warcraft Shadowlands
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
Да сторнира сметка.
И тоа според тебе е сериозен бизнис каде што ќе стонира минимум 20-30-50 нарачки дневно ? Плус тоа не може да го направи истиот ден, може и ќе поминат неколку денови пред да се достави производот за да добие ку.ац. Плус уште и да се изложува на бесплатна достава !!! Производите се со сериозен попуст како што гледаме, и секој ден имаат нови акции !!! Наместо да ги фалите што не ве дерат живи вие се фативте за фискални !!! Да беше ова сериозна држава самата ќе го решеше проблемот, но пошто не сме држава тоа е тоа. Инаку со муавбетов иди побарај фискална на пластичарска и само кажи кога ќе се раздава блага пченица.

kirev

senior
31 мај 2010
9.131
7.815
И тоа е сериозен бизнис каде што ќе стонира пример минимум 20 нарачки дневно ?
За што прашуваш сега? За ЕЛС? Па ако сакаат да земаат пари на врата мора да имаат фискална каса. Веќе дваесет години. Не е ова од вчера. Значи фискални каси на сите доставувачи или една во фирма па ќе сторнираат. Сега дознавате дека кеш значи фискална каса. И вам ви е океј некој да земе кеш пари во рака и да не ви потпише ништо и дури и да не се претстави (името на тој што доставува не е исто со името што го пишува на хартијата). Или нека не глумат сериозна фирма или нека си ги истераат законските обврски како што треба.

architect

poweruser
27 ноември 2008
2.742
4.362
Скопје
architect's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
LG 27GL850-B
OS
Windows 11 x64
За што прашуваш сега? За ЕЛС? Па ако сакаат да земаат пари на врата мора да имаат фискална каса. Веќе дваесет години. Не е ова од вчера. Значи фискални каси на сите доставувачи или една во фирма па ќе сторнираат. Сега дознавате дека кеш значи фискална каса. И вам ви е океј некој да земе кеш пари во рака и да не ви потпише ништо и дури и да не се претстави (името на тој што доставува не е исто со името што го пишува на хартијата). Или нека не глумат сериозна фирма или нека си ги истераат законските обврски како што треба.
Ок посочи една фирма која издава фискални на врата ? Еве да нарачам пица и кога ќе дојде доставувачот му речам фала ве чекав 10 минути па си купив тост ? Што после тоа ? Што ќе стонира ? Пицата ? Наплатата ?

членови онлајн
мислења
теми
членови

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно