Вау. КФЦ. Асапли. Кликнијади. Сите со фискални ми доаѓаат. СТОРНИРАЊЕ НА СМЕТКА Е ОПЕРАЦИЈА НА ФИСКАЛНАТА КАСА. И толку. Како и сите други операции.Ок посочи една фирма која издава фискални на врата ? Еве да нарачам пица и кога ќе дојде доставувачот му речам фала ве чекав 10 минути па си купив тост ? Што после тоа ? Што ќе стонира ? Пицата ? Наплатата ?
Нарачуваш роба од друга држава во случајов ?Вау. КФЦ. Асапли. Кликнијади. Сите со фискални ми доаѓаат. СТОРНИРАЊЕ НА СМЕТКА Е ОПЕРАЦИЈА НА ФИСКАЛНАТА КАСА. И толку. Како и сите други операции.
Инаку, порано омилениот Анхоч морав да го посетам веќе не се сеќавам ни што земав. Кога го вратив (без проблем, нели со комплетната амбалажа и некористен) не ми вратија кеш туку искуца на ПОС терминалот дека ја сторнира сумата и ливчето ми го даде (со конфирмацијата). Дваесет и први век. Емтое
ХЕЛОООУ. НЕ. Е. ДРУГА. ДРЖАВА. Гледај ги фактурите погоре. Стварно си играме расипан телефон. ХАХАХАХАНарачуваш роба од друга држава ?
Јас на рака. И збориме за плаќање на рака. Ако платиш со картица (или банкарски) не треба фискална зашто доставувачот не зема пари.Абе а како плаќате со картица или на рака?
Регистрирана фирма - магацин во МК, со роба која ја носат од друга држава и ти ја испорачуваат преку карго ? Хеллоу !!! Гарант и од CU, Али експрес Ибеј итн фискални ви доставуваат !!!ХЕЛОООУ. НЕ. Е. ДРУГА. ДРЖАВА. Гледај ги фактурите погоре. Стварно си играме расипан телефон. ХАХАХАХА
Те молам. Па онда и за бананите нека не ти даваат фискална пошто се увоз мувоз ова она.Регисттрирана фирма со магацин во МК, со роба која ја носат од друга држава хеллоу и ти ја испорачуваат преку карго ? Хеллоу !!!
Ок иди со муабетов побарај фискална на пластичарска што е на 100 метри од центар на град? Другото е на нас ќе чекаме објава во тажни помени во весникТе молам. Па онда и за бананите нека не ти даваат фискална пошто се увоз мувоз ова она.
ЕЛЕМЕНТАРНО - И ПРИ УВОЗ СЕ ПЛАЌА ДДВ. И БИЛО КОЈА КЕШ ТРАНСАКЦИЈА МОРА ДА БИДЕ РЕГИСТРИРАНА НА ФИСКАЛНА КАСА.
Овер енд аут
да така е. само не сум сигурен у случајов, ЕЛС или Џирафа треба да ја достави фискалната?И БИЛО КОЈА КЕШ ТРАНСАКЦИЈА МОРА ДА БИДЕ РЕГИСТРИРАНА НА ФИСКАЛНА КАСА.
IMHO ELS. Сигурно не им го носат кешот на рака. Уствари, кој знае...да така е. само не сум сигурен у случајов, ЕЛС или Џирафа треба да ја достави фискалната?
да, и мене ми е тоа пологично. џирафа им фактурира на ЕЛС за денот, овие (ЕЛС) се практично малопродажбатаIMHO ELS. Сигурно не им го носат кешот на рака. Уствари, кој знае...
Вака точно е дека имаат попусти и тоа е во ред. Се слагам.
2. Од авион се гледа дека матат работа. Прво во гарантниот лист сами си го напишале законот.
Колку што гледам во горната фактура, Не е ни ддв пресметано како што треба.
Во ред е со цените, нека има попусти, тоа е добро за нас, ама тие да бидат на основа, а не со манипулација за неплатени давачки.
Фирмава е регистрирана во Мк и треба да издава фискална бидејќи намената и е продажба на компјутери и техника на мало.
Е сега разбирам дека ќе се јават луѓе со зборовите. "абе брат што сакаш ти даваат попуст"
Реално секој човек што малку е свесен и нормален не сака да купува нешто без данок.
Бев во Грција пред некоја година со еден пријател и купувавме некои делови. Пријателов им спомена ако може да пројде под рака без сметка поевтино.
Се изначуди гркот. Вика не правиме ние тука така. Свесни сме дека треба да платиме на државата.
Е затоа тие имаат држава, а ние си ја губиме. Зарем на грците им се исплати да платат 24% ддв.
Најсмешен изговор абе сите крадат.
Реално повеќе членови купиле и мислам дека треба некој да пријави во инситуцииве, чисто да се увериме дали е платено ддв или не е. И дали манипулираат или се чесни.
Ако е се во ред и плаќаат данок. Секоја чест, Им симнувам капа.
Многу лош пример си избрал, Грците се едни од најголемите неплаќачи на даноци.Реално секој човек што малку е свесен и нормален не сака да купува нешто без данок.
Бев во Грција пред некоја година со еден пријател и купувавме некои делови. Пријателов им спомена ако може да пројде под рака без сметка поевтино.
Се изначуди гркот. Вика не правиме ние тука така. Свесни сме дека треба да платиме на државата.
Е затоа тие имаат држава, а ние си ја губиме. Зарем на грците им се исплати да платат 24% ддв.
Најсмешен изговор абе сите крадат.
Во случајов жирафа. ЕЛС се само доставувачи, т.е. пошта. Ти доставуваат пратка со откупнина, и за тоа наплатуваат провизија и достава од екоја од странките. Значи ЕЛС се како Македонски Пошти (по ист закон работат), не се тие малопродажбата.да, и мене ми е тоа пологично. џирафа им фактурира на ЕЛС за денот, овие (ЕЛС) се практично малопродажбата
Не. Неможе фактура за кеш плаќање.Многу лош пример си избрал, Грците се едни од најголемите неплаќачи на даноци.
Што се однесува до gjirafa и ДДВ, нас како купувач на фактурата ни стои ДДВ и претпоставувам дека тоа е доволно, за секоја манипулација одговара фирмата и си има инспекции кои треба да се занимаваат со тоа. Мислам дека ептен застранивме со темата.
Очигледно не се исти како македонски пошти пошто не ми дадоа никакво ливче дека сум дал пари. А ако плаќам на врата при испорака на македонски пошти, им плаќам на нив. Они се должни да ми издадат документ. А не ми даваат ништо.Во случајов жирафа. ЕЛС се само доставувачи, т.е. пошта. Ти доставуваат пратка со откупнина, и за тоа наплатуваат провизија и достава од екоја од странките. Значи ЕЛС се како Македонски Пошти (по ист закон работат), не се тие малопродажбата.
Тоа што даваат фактура жирафа за кеш плаќање е неисправно. Истата таа може да ја скинат и никому ништа.
Тоа што на гаранцијата има услови кои си ги смислиле сами е друго (башка им е неписмено напишана). Па на толку пара праење еден писмен адвокат да земеа да им скоцкаше основна документација на разбирлив македонски. Ама не гугл транслејт е закон.
Sent from my Телефон using Tapatalk
Може.Не. Неможе фактура за кеш плаќање.
Sent from my Телефон using Tapatalk
Некој кога ќе има проблеми со гаранцијата тогаш ќе видиме дали е дупка или е незаконски. Или пријава до УЈП.Најверојатно не иде ќеш, ти парите не ги даваш на жирафа ги даваш на ЕЛС, елмо или како и да се вика поштата.
После они уплаќаат на жирафа и парите идат преку платен промет, односно се оданочени и се е легално. 3 страни се зборува џабе. Дупката ја нашле и така функционираат.
Може кај Жирафа изгледа сѐ. Инаку не може ни фактура за кеш, нит примање пари без документ од "пошта". Ама...Очигледно не се исти како македонски пошти пошто не ми дадоа никакво ливче дека сум дал пари. А ако плаќам на врата при испорака на македонски пошти, им плаќам на нив. Они се должни да ми издадат документ. А не ми даваат ништо.
Мислењето е автоматски споено:
Може.
Мислев дека муабетов со фискална го апсолвиравме одамна, апропо Мобеликс/Ледиком муабетите.Овер енд аут
Не е исто. ЕЛС прави прекршок. А очигледно кој како сака си ги толкува работите... Башка само тоа приметив дека им фали (сепак им дадов сериозна сума, не е зезанција) ама срипаа дека биле странска фирма па не биле, па имале магацин па карго па ова она па и баш и така треба и отиде возот...Мислев дека муабетов со фискална го апсолвиравме одамна, апропо Мобеликс/Ледиком муабетите.
И не сме ние тука џандари да регулираме платен промет во државава. Ете, фирмава полека се шири, си има генералии на документот, нека си се занимава УЈП со нив. Мене како краен корисник ми игра улога што сподели некој погоре монитор кој кај нив е 17к, а во сет 28к. И тоа солиден монитор.
Не само ЕЛС. И Жирафа. Не моше фактура при готовинско плаќање.Не е исто. ЕЛС прави прекршок.
KEYBOARD WIRELESS MECHANICAL CORSAIR K65 PLUS RGB LED 75% NLX RED (Wired+2.4GHz+Bluetooth), Black, CH-91D401L-NA
9.230,00 ден
SOUND AUDIO MIXER ELGATO WAVE XLR MK.2, 10MAN9901
10.480,00 ден
NET ACCESS POINT CUDY AP3600-P, BE3600 2.5GbE PoE, 5-Stream Dual-Band Wi-Fi 7, 130m2, wall/ceiling-mount, (POE Adapter included), AP3600-P
6.000,00 ден
PHONE MOBILE PROTECTION CASE Roskilde ICON MagSafe for iPhone 17 Pro Max,ROK9ICBL6659
450,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 3200D RS, White, CC-9011345-WW
6.130,00 ден
CASE CORSAIR FRAME 4000D WOOD RS, Black/Walnut, CC-9011340-WW
9.850,00 ден