Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Како што гледам Панасоникот нема WiFi (треба да си истражите) а Тошибата има припрема за вифи што значи дека модулот ќе треба дополнително да го доплатите и да не очекувате да биде евтин како за Вивакс, на пример, каде што кошта 1000 денари.
Очекувајте околу 50-ина евра

Ако ви е гејм чејнџер ова што нема вифи тогаш земете ја Тошибата.

Но што и да земете не го заборавај форумов и пред да викнете мајстори врати се да ти дадеме совет два во врска со местењето затоа што има поплва од шалабајзер мајстори.

Врати се една страна-две наназад па ќе видиш што ти зборувам.
WiFi небитно, пензионери, стално се дома, битно да има повеќе снага да грее и подобар COP, односно помала потрошувачка.
Затоа мислам дека Панасоникот е подобар.
За монтирањето знам се, ми имаат монтирано до сега, се по ПС, монтерите се мои луѓе.
Мислењето е автоматски споено:

Прво волна на кровот, добро поставена да нема места кои се непокриени. Да не заборавиме бетонот не само што не е изолатор туку е проводник на топлина. А штом е на таванот тоа значи дека е највеќе изложен на разлика на температури. Ако внатре е 24ц во собата на плочата е минимум 28, реално 30ц. А надвор 0 степени или помалку. Загубите ќе се огромни.
Ако земеме +30 внатре, и -10 надвор, со специфичен коефициент на бетон 0.758 и дебелина 20цм. За 25 м2 добиваме загуба од 3750W/h.
Од друга страна со изолација од 20цм стиропор со коефициент 0.029 загубата се намалува на 175w/h. Ако земеме несовршено покривање и грешки нека е 375w/h што е 10кратно подобрување и разлика меѓу дали една клима ќе е фантастична и многу ефикасна, и муабет "нечини Тошиба ич не ме грее измрзнавме."
Изолацијата ќе биде камена волна 10цм пресована 50кг/м3 со фолија

Последна промена:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.557
19.235
WiFi небитно, пензионери, стално се дома, битно да има повеќе снага да грее и подобар COP, односно помала потрошувачка.
Затоа мислам дека Панасоникот е подобар.
За монтирањето знам се, ми имаат монтирано до сега, се по ПС, монтерите се мои луѓе.

Изолацијата ќе биде камена волна 10цм пресована 50кг/м3 со фолија
Задолжително местење на паропропусна и водонепропусна фолија иначе нема да можите да се одбраните од мувла.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Плоча има. А ако мислеше дека плочата ќе фаќа мувла зошто нема волна над неа - да, ќе фаќа зошто секогаш нејзината температура ќе е под точката на оросување во собата.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Задолжително местење на паропропусна и водонепропусна фолија иначе нема да можите да се одбраните од мувла.
На камената волна од една страна има фолија. Дали треба дополнителна фолија и по кој редослед се поставува

Плоча има. А ако мислеше дека плочата ќе фаќа мувла зошто нема волна над неа - да, ќе фаќа зошто секогаш нејзината температура ќе е под точката на оросување во собата.
Таванот е плоча, ферд греди, цигли и бетон. Над плочата е поставен кровот. До сега без изолација никаде не фатило мувла освен во купатило поради влажност и испарување

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Не е заради влажност и испарување, туку дека на тоа место точката на оросување е повисока од температурата на тој дел.
Затоа треба изолација.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Не е заради влажност и испарување, туку дека на тоа место точката на оросување е повисока од температурата на тој дел.
Затоа треба изолација.
Во ред е тоа, само кажав дека од пареата при користње на купатилото оросува на таванот, во други простори пр шпајз каде што исто не се грее до сега нема оросувано и нема фатено мувла, исто и во ходник каде што исто не се грее, а е иста плоча не изолирана. Ипак пареата има влијание, тоа со точката на оросување ми е јасно

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Секако дека има и пареата, тоа ја зголемува релативната влажност. Ама гола плоча е голем проблем и за греење. А изолација воопшто не е скапа работа, ако имаш пристап до таванот некако. Ќе си ги врати парите уште првата зима, а башка и лето.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Секако дека има и пареата, тоа ја зголемува релативната влажност. Ама гола плоча е голем проблем и за греење. А изолација воопшто не е скапа работа, ако имаш пристап до таванот некако. Ќе си ги врати парите уште првата зима, а башка и лето.
Да во право си тука, ќе се изолира до крајот на годината...
Него се одалечивме од темата за клима... :)

панасоникот на клими.мк не е на лагер ама и во техномаркет нема лагер а тие години продаваат панасоник
Ќе го има ли Панасоникот наскоро во клими. Мк или ТИМ компјутери...

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Dali klimite gi rabotite 24/7 ili gi gasite, i sto temperatura postavuvate navecer i preku denta?
Јас сега на овие температури ми е наместена на тајмерот да се исклучи во 24 ч а да се вклучи наутро во 06 ч, така што кога ќе станам во 08 ч ми е топло... Поставена ми е на ауто и на 24 Ц.
Кога ќе залади повеќе тогаш не ја исклучувам, само пред легнување ја намалувам на 20 Ц а кога ќе станам ја враќам на 24Ц. Се е индивидуално, колку се одржува топлината во просторијата и колку сакаш да ти е топло. При ниски температури не треба да се исклучува.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Кај мене моментално оди самата на
26ц во 22ч
24ц во 07ч
25ц во 14ч
24ц во 16ч
Цело време е вклучена.

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253
Kaj mene 2te klimi od 16 casot do 23 se na 24-25 (followme/ifeel okluceno) stepeni preku vecer se na 20-22 (iskluceno ifeel). I sto smetki plajkate?

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Да во право си тука, ќе се изолира до крајот на годината...
Него се одалечивме од темата за клима... :)

Ќе го има ли Панасоникот наскоро во клими. Мк или ТИМ компјутери...
Не знам ке треба да си прашаш

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Kaj mene 2te klimi od 16 casot do 23 se na 24-25 (followme/ifeel okluceno) stepeni preku vecer se na 20-22 (iskluceno ifeel). I sto smetki plajkate?
A од сабајле до 16 ч???
Што клими имаш???
Сметките зависат и од тоа колку и какви други потрошувачи имаш дома и колку ги користиш...

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253
A од сабајле до 16 ч???
Што клими имаш???
Сметките зависат и од тоа колку и какви други потрошувачи имаш дома и колку ги користиш...
Isto kako sto se ostaveni vecerta taka si terat do 16casot dodeka da si dojdam od rabota. Vecerta od 23 do 16casot se na 21stepwn bez fallowme inaku imam 2 aeri klimi 3.5 i 5.5

Скоти

user
15 октомври 2013
1.273
2.346
@Necromancer Како си задоволен со модулациајта на AP? Дали се понаша како он-оф или задржува модулација? Се работи за мала соба кај мене од околу 13-14 квадрати, а мидеава никогаш не ни чула за модулација, плус наместено на 23 степени, повеќе од 21 не оди нагоре.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
@Necromancer Како си задоволен со модулациајта на AP? Дали се понаша како он-оф или задржува модулација? Се работи за мала соба кај мене од околу 13-14 квадрати, а мидеава никогаш не ни чула за модулација, плус наместено на 23 степени, повеќе од 21 не оди нагоре.
Што Мидеа имаш кога на овие темперстури над +12Ц не оди повеќе од 21Ц...???
Неуспоредива е модулацијата на Mitsubishi i Midea, незнам за што би ти служела таа успоредба.

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253
Moze nekoj da mi pojasni ovaa modulacija kako funkcionira nov sum vo grenje so klimi. Vaka mojava aeri 5.5 ja postavuvam na 23 primer i klimata dostignuva do 22 i fan auto raboti neosetno i nadvoresnio motor si raboti smireno i vaka si tere non stop moze i nekolku casa i dokolku ja postigne zadadenata 23 posle nekoe vreme swing se diga nagore i duva svez vozduh koj se primejka samo ako ja doblizes rakata na vnatresna edinica i ke padne na 22 i si tere pak po staro, toa go smetate za modulacija ne mi e jasno bas.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Moze nekoj da mi pojasni ovaa modulacija kako funkcionira nov sum vo grenje so klimi. Vaka mojava aeri 5.5 ja postavuvam na 23 primer i klimata dostignuva do 22 i fan auto raboti neosetno i nadvoresnio motor si raboti smireno i vaka si tere non stop moze i nekolku casa i dokolku ja postigne zadadenata 23 posle nekoe vreme swing se diga nagore i duva svez vozduh koj se primejka samo ako ja doblizes rakata na vnatresna edinica i ke padne na 22 i si tere pak po staro, toa go smetate za modulacija ne mi e jasno bas.
Каде ги мериш тие 22Ц што ги достигнала?
Кога ќе се дигне нагоре и дува ладно тогаш климата прави дефрост.
Зададената температура клумата ја мери високо во внатрешната и никогаш неможе да биде иста со таа што ти ја мериш во некој друг дел од простиријата. Топлиот воздух секогаш е горе, а ладниот доле.
Модулација е нешто сосема друго. Тоа ти е климата со колкава снага и со колкава потрошувачка си работи (модулира) за да ја одржува зададената температура, а не да работи он-оф, да спушти што пониско а да не исклучува.

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253
Каде ги мериш тие 22Ц што ги достигнала?
Кога ќе се дигне нагоре и дува ладно тогаш климата прави дефрост.
Зададената температура клумата ја мери високо во внатрешната и никогаш неможе да биде иста со таа што ти ја мериш во некој друг дел од простиријата. Топлиот воздух секогаш е горе, а ладниот доле.
Модулација е нешто сосема друго. Тоа ти е климата со колкава снага и со колкава потрошувачка си работи (модулира) за да ја одржува зададената температура, а не да работи он-оф, да спушти што пониско а да не исклучува.
Кога оклучувам на далечинското фалов ме нели има сензор кој ја покажува собната температура и таму пишува 22степени од зададени 23, кога далечинското и внатрешната единица се израмнат на 23 после неколку минути внатрешната единица свингот се подига нагоре и дува свеж воздух што се осејќа само кога ке ја доближиш раката до неа.

Кога климата си прави дефрост си пишува на неа дф и се затвара цела внатрешна единица за да го дува топлиот воздух надвор.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Кога оклучувам на далечинското фалов ме нели има сензор кој ја покажува собната температура и таму пишува 22степени од зададени 23, кога далечинското и внатрешната единица се израмнат на 23 после неколку минути внатрешната единица свингот се подига нагоре и дува свеж воздух што се осејќа само кога ке ја доближиш раката до неа.

Кога климата си прави дефрост си пишува на неа дф и се затвара цела внатрешна единица за да го дува топлиот воздух надвор.
Не дува никаков топол воздух надвор за да прави дефрост.
Климата на кој МОD ти е поставена да работи?
Ако не прави дефрост тогаш климата се исклучува бидејќи ја постигнала зададената температура.

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Може ли клима на која и е Pd 4,2Kw, на ТBiv - 10 да даде Ph 4,2 KW со СОP 2,6 , a на TOL - 15 да даде Ph 4,7 KW со COP 2,2.
Или е некоја грешка...
Друга пак со Pd 4,5 kw, на ТBiv - 10 да даде Ph 4,5 кw со COP 2,7, а на TOL - 15 да даде Ph 4,2 co COP 2.
E сега која од овие две клими е подобра???

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.790
5.509

Ова е најбоље нешто што одамна сум слушнал. Дување на топол воздух надвор. Специјална клима оваа некоја, најверојатно и дупка имаш за да дува на надвор

Sent from Телефон using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.062
5.997
Може ли клима на која и е Pd 4,2Kw, на ТBiv - 10 да даде Ph 4,2 KW со СОP 2,6 , a на TOL - 15 да даде Ph 4,7 KW со COP 2,2.
Или е некоја грешка...
Друга пак со Pd 4,5 kw, на ТBiv - 10 да даде Ph 4,5 кw со COP 2,7, а на TOL - 15 да даде Ph 4,2 co COP 2.
E сега која од овие две клими е подобра???
Зошто да не може? Ако така вели Еуровент, така е. Што клими се овие што даваат 4.5KW на -10?
Според даденово се многу блиски, треба да се види на +2 и +7 како се однесуваат зошто тоа е реално каде ќе се наоѓаат 5,5 месеци, а -10 е параметар за 0,5 месеци. -15 е параметар во кој ќе се наоѓаат 0 месеци.
Инаку за „доброќа“ и преслични се меѓусебно и други работи треба да одлучат која е подобра.

Riku

lurker
27 ноември 2021
576
253
Ова е најбоље нешто што одамна сум слушнал. Дување на топол воздух надвор. Специјална клима оваа некоја, најверојатно и дупка имаш за да дува на надвор

Sent from Телефон using Tapatalk
Tolko i razbiram samo znam deka koga pisuva df po internet deka klimata pravi defrost.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно