Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Windows 10 генерална дискусија

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Времето си е активно цело време во Старт. Ова само ти го прикажува на таскбар накратко.
Убаво седи доле ама си имам Networx доле па го тргнав.. коа ми треба отварам старт.

Времето е само фасада, со друга намера е тоа ставено. На ховер нивни вести преку Edge и MSN ти пушта.

Е јебига, вие може поредовно кликате check for updates или па автоматски порано ви ги пуштило.
Ја денес кликнав пошо Patch Tuesday нели.

Не кликам никад, порано ми пуштило. Сега прашав другар, кај него немаше ништо сеуште, направи чек и му се појави.

ljupce

hello world
8 ноември 2011
191
137
ljupce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7-4700MQ
Storage
1TB +8GB SSD Hybrid Disk
RAM
8GB DDR3
Video card
AMD Radeon R7 M265 2 GB DDR3
OS
Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Напраив апдејт, сеа крашнуе blue screen of Bill Gates рандом или на бут или на заспивање :mad:

Маша

user
24 април 2007
1.053
2.830
Не кликам никад, порано ми пуштило. Сега прашав другар, кај него немаше ништо сеуште, направи чек и му се појави.
Да сибете, ме натеравте и јас да кликнам на чек :D
И мене ми е кјут, ама фонтот ме нервира, некако ми е ко болдиран во однос на сѐ останато :/

И

Избришан член 42370

Гостин
И мене ми е кјут, ама фонтот ме нервира, некако ми е ко болдиран во однос на сѐ останато :/

Видов слични проблеми кога системскиот јазик е променет на различен од англиски.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home

Да, одма приметив и јас дека фонтот не го бива нешто, кај мене е некако заматен, blurry.

Screenshot 2021-06-09 075855.jpg

Aма ионака на icon only ми е оставено, онака како декорација, текстот не ме занима :)

yane19

hello world
29 јуни 2020
52
34
Одличен update, сега со само еден поглед кон мониторот ќе знаеме дали ни е жешко или ладно.
Како ли живеевме до сега без ова o_O?

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.216
16.370
Што е ова лигавење без врска? Ви стаиле фич'р и се испосравте. Ете таму кастомајз таскбар опции и бркајте работа.
Ако ви ставеа жени голи и дојки како се тресат немаше да мрчите :LOL:

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.216
16.370
Мислиш? Мали ќе беа дојките, па во погрешна насока ќе се тресат итн. итн. :)

Експертите за тресење ќе најдеа маана и на тоа место да гледаат додека можат, може последно да им е.

Ке си навлечеш и шеќер и холестерол, тироидната ќе ти отече од жалење, после ќе треба да ти се пресади цервикс за да се опоравиш. Не си навлекувај таква беља.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.813
6.513
SK
Проблемот е во ова долу.
Блоут во таскбар бе, не им беа доста тие Кенди Краш и слични спамвери што ги ставаат во старт менито.

Некастомизиран виндовс 10 е ужас, не знам како трпите.

Ајјјјјјјјјј дали се сериозни со блоутверов после апдејтов денешен АЈЈЈЈЈЈЈЈЈЈ

овде е зајакот
Погледнете го атачментот 101592

Јас се разбира ништо не гледам од сите овие заврзлами што ги пишувате, пошто сум на кастом верзија базирана на Enterprise LTSC 1809 (со исклучени аптејти). :geek:

Виџетот со температура/временски услови, за мене би било корисна опција (акцент на тоа дека треба да биде опција а не по дифолт инсталирано), нормално зависно од тоа колку ресурси јаде - и поважно - кој weather api/извор го користи (дали е прецизен).

Јас лично ова го користам:
Податоците се влечат од Сurrent weather and forecast - OpenWeatherMap и се најблиску до реалните вредности од РХМЗ/УХМР, споредено со неколку други такви програмчиња кои каснат по 2-3 часови со вредностите.

Avid

senior
21 јануари 2009
6.464
11.537
Скопје
Проблемот е во ова долу.
Блоут во таскбар бе, не им беа доста тие Кенди Краш и слични спамвери што ги ставаат во старт менито.
„Бе“ ќе си и викаш индиректно на таа дома кога гравот нема да ти го погоди.
Сериозно, како дете се понашаш, размисли малку. Си бараш гачки кај што ги нема. Толку ти е патетично по дома?

Да, ова е блоутвер, од најлошите, што освен што работи во позадина туку и директно ти се појавува од нигде никаде на палење со заматен глуп фонт.
А старт менито КОЕ ТРЕБА ДА СЕ СТИСНЕ е различна работа.
Плус, не го гледам блоутот од старт менито, сигурно сум го исклучил одамна.
1623240232047.png

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.813
6.513
SK
„Бе“ ќе си и викаш индиректно на таа дома кога гравот нема да ти го погоди.
Сериозно, како дете се понашаш, размисли малку. Си бараш гачки кај што ги нема. Толку ти е патетично по дома?

Huh?

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Проблемот е во ова долу.

Некастомизиран виндовс 10 е ужас, не знам како трпите.

Јас се разбира ништо не гледам од сите овие заврзлами што ги пишувате, пошто сум на кастом верзија базирана на Enterprise LTSC 1809 (со исклучени аптејти). :geek:

Виџетот со температура/временски услови, за мене би било корисна опција (акцент на тоа дека треба да биде опција а не по дифолт инсталирано), нормално зависно од тоа колку ресурси јаде - и поважно - кој weather api/извор го користи (дали е прецизен).

Јас лично ова го користам:
Податоците се влечат од Сurrent weather and forecast - OpenWeatherMap и се најблиску до реалните вредности од РХМЗ/УХМР, споредено со неколку други такви програмчиња кои каснат по 2-3 часови со вредностите.

Oва не е виџет за временска прогноза, како што пишав и погоре ова е всушност News and Interests виџет.

Покрај прогнозата, на ховер ти дава вести, сообраќај итн.. Временската прогноза е само мал дел, колку да стои некое инфо во таскбар. Пресликана е од Weather апликацијата, податоците ги зима од Foreca.
Идејата и не е така лоша, ама deal breaker-от е што све оди преку нивните сервиси и нема можност да се смени. Вестите ги влече од MSN, кликаш на линк го отвара преку Edge (без разлика што не е default browser) сајтот го прикажува преку MSN портал а не те води до изворниот сајт, traffic updates се од нивниот сервис за мапи итн.. Направено е само со една цел - да внесе нови корисници во нивниот екосистем. Не знам колку ресурси јаде ама ако му направиш Turn Off веројатно не јаде ништо, освен некој мегабајт на хард диск.

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.216
16.370
Oва не е виџет за временска прогноза, како што пишав и погоре ова е всушност News and Interests виџет.

Покрај прогнозата, на ховер ти дава вести, сообраќај итн.. Временската прогноза е само мал дел, колку да стои некое инфо во таскбар. Пресликана е од Weather апликацијата, податоците ги зима од Foreca.
Идејата и не е така лоша, ама deal breaker-от е што све оди преку нивните сервиси и нема можност да се смени. Вестите ги влече од MSN, кликаш на линк го отвара преку Edge (без разлика што не е default browser) сајтот го прикажува преку MSN портал а не те води до изворниот сајт, traffic updates се од нивниот сервис за мапи итн.. Направено е само со една цел - да внесе нови корисници во нивниот екосистем. Не знам колку ресурси јаде ама ако му направиш Turn Off веројатно не јаде ништо, освен некој мегабајт на хард диск.

Ти го јаде и процесорот и ја грицка и плочата и напајањето. После кога ќе ги продаваш ќе треба да наведеш дека процесорот е работен на таа верзија на Windows со тоа блоутверчето.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.813
6.513
SK

Уште полошо.
Ако се двете работи во една целина, тогаш е уште полошо. Пошто можам да разберам некој да сака да го користи за презентација на моменталните временски услови - ама (јас барем) не гледам зошто некој би сакал да има наметнат (по дифолт) агрегатор на вести во таскбар, наместо во бровсер, и сето тоа пропратено со рекламите на МСН (и политиката што ја промовираат).

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.614
3.266
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Сега треба да идат со 5 долари месечно ако не сакаш да се гледа виџетот $$$$$

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Уште полошо.
Ако се двете работи во една целина, тогаш е уште полошо. Пошто можам да разберам некој да сака да го користи за презентација на моменталните временски услови - ама (јас барем) не гледам зошто некој би сакал да има наметнат (по дифолт) агрегатор на вести во таскбар, наместо во бровсер, и сето тоа пропратено со рекламите на МСН (и политиката што ја промовираат).

Па јас би сакал да имам за вести агрегатор таков, не уклучуваш прелистувач ниту пак менуваш таб, на ховер за секунда ти дава најнови наслови, резултати итн.. Мене идејата ми е океј. Само да можеше да се подесува по избор агрегатор и сервиси. Google News на телефон на пример користам секојдневно.
Не сум запознаен каква политика промовираат MSN aма знам дека вестите што ги дава агрегаторот се CANCER :LOL:

Screenshot 2021-06-09 162340.jpg

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.621
19.361
Да, ова е блоутвер, од најлошите, што освен што работи во позадина туку и директно ти се појавува од нигде никаде на палење со заматен глуп фонт.
И одозгора на тога одамна имаме Weather app кој се пинува во старт. Со анимации со се.

• ми се допаѓа
Реакции: Avid

Маша

user
24 април 2007
1.053
2.830
И одозгора на тога одамна имаме Weather app кој се пинува во старт. Со анимации со се.
Што знам, јас па ич не сум љубител на екстра кликови. Пре ќе кажам "OK Google, Do I need an umbrella" него ли да вртам глава лево и да кликам на старт.
И така... тоа се тие проблеми што го мачат човештвото овие денови :D

Astro

sensei
20 јуни 2012
10.216
16.370
Никој никогаш не може/нема да биде задоволен, без разлика мајкромек шо праат.
И онака интернетов (вклучително и форумов) треба да е read-only за мнозинството од популацијата на планетава.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.813
6.513
SK
Па јас би сакал да имам за вести агрегатор таков, не уклучуваш прелистувач ниту пак менуваш таб, на ховер за секунда ти дава најнови наслови, резултати итн.. Мене идејата ми е океј. Само да можеше да се подесува по избор агрегатор и сервиси. Google News на телефон на пример користам секојдневно.
Не сум запознаен каква политика промовираат MSN aма знам дека вестите што ги дава агрегаторот се CANCER :LOL:

Погледнете го атачментот 101631

Поимот за блоут е нешто што се наметнува на сите, а не им треба на сите, и непотребно јаде од ресурсите на системот. Ова наведнево по дифолт се инсталира секаде, наместо да биде опција што се вклучува рачно од индивидуите кои сакаат да користат. Тоа што можеш да го исклучиш е само олеснителна околност (малку), пошто 90% и повеќе од корисниците не ни знаат како да го исклучат наметнатото.

Виндовс одамна е блоутвер, и веројатно единствена причина зошто дома го користам повеќе/почесто од Линукс е тоа што сум мрзлив (иако веднаш можам да најдам хх оправдувања зошто да „морам“ да користам виндовс). ;)

Во мое оправдување јас барем користам кастом верзија од виндовс, и при работа не гледам 99% од проблемиве што се 99.99% од содржината на дискусијава. Да морам да се соочувам со вакви глупости дома, виндовс би бил дамнешно минато (се разбира, освен на работа каде немам избор). :)

едит: МСН (и цела „силиконска долина“) се 100% левичарски ориентирани, и тоа „левичарски“ земи го со резерва а реално читај „агендите на демократската партија на САД“. Ама да не дигресираме.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.666
6.949
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Поимот за блоут е нешто што се наметнува на сите, а не им треба на сите, и непотребно јаде од ресурсите на системот.

Под овој поим и Minesweeper и Pinball и Solitaire се блоутвер а доаѓаат со оперативниот од памтивек. Немам искуство многу со Линукс ама ако добро памтам кога користев некое Ubuntu и тоа имаше инсталирано некои игрици и слично што не ми требаа а ги имаше. Значи сегде има блоутвер. Во модерниов Windows очекувано има повеќе зашто нели стана Windows as a service па мора некако да прават $$$.
Значи мене тоа не ми смета, дури и интересно ми е да гледам какви новини ставаат. Она што ми смета е што форсираат нивни екосистем.

А да користам некоја изменета и застарена верзија на Windows немам никаква намера. Всушност, во моментов инсталирам некој нов апдејт :geek:

членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно