Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Mi - паметни телефони (Xiaomi) генерална дискусија

head1

hello world
15 ноември 2016
94
117
Дали вреди да се ставам на Xiaomi EU (бетите) од Глобал?

Станува збор за Ми Ноте 10, пред 1 недела му пуштив за unlock, поминаа 148 часа...
и ја сум на иста мисла
Мене ме пишмани тоа шо ќе ја изгубам гаранцијата во тој случај

Sent from my Mi Note 10 Lite using Tapatalk

Goran995

Баниран/a
16 ноември 2019
1.495
2.572
Скопје
Можеш да го заклучиш пак, не е проблем тоа.

Ме мрзи да преинсталирам и подесувам се одново, а во принцип не правам бекапи...

Misko6000

user
5 април 2015
1.131
1.005
Дали вреди да се ставам на Xiaomi EU (бетите) од Глобал?

Станува збор за Ми Ноте 10, пред 1 недела му пуштив за unlock, поминаа 148 часа...
Од ЕУ девелопер кога се става на стабилен го рачунаат за даунгрејд,е сега каков е глобал не знам, од прв ден ми е на ЕУ девелопер и секоја недела си правам ОТА или си го симнувам најновиот ром и флешувам прекуTWRP.

Sent from my Mi using Tapatalk

И

Избришан член 42370

Гостин
Мене ме пишмани тоа шо ќе ја изгубам гаранцијата во тој случај

Мене ме интересира зошто да се губи гаранцијата кога во останативе држави Mi дозволува да си флешаш кастом ромови без да ти се поништи гаранцијата, и тоа е вонглавно предноста за корисниците што користат Xiaomi уреди, за разлика од Samsung, iPhone што имаат knox warranty bit, што доколку флешнеш кастом ром, се менува и враќање никогаш.

Крај краева како што кажа членот погоре, ќе го заклучиш со Mi алатката и ќе вратиш stock Global/EU ROM.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Мене ме интересира зошто да се губи гаранцијата кога во останативе држави Mi дозволува да си флешаш кастом ромови без да ти се поништи гаранцијата, и тоа е вонглавно предноста за корисниците што користат Xiaomi уреди, за разлика од Samsung, iPhone што имаат knox warranty bit, што доколку флешнеш кастом ром, се менува и враќање никогаш.

Крај краева како што кажа членот погоре, ќе го заклучиш со Mi алатката и ќе вратиш stock Global/EU ROM.

Шаоми званично НЕ признава гаранција на флешнат телефон со кастм ром. Само во неколку земји признаваат и тоа не директ Шаоми, туку локалниот дилер на своја одговорност.

Sent from my TELEFON using Tapatalk

И

Избришан член 42370

Гостин
Шаоми званично НЕ признава гаранција на флешнат телефон со кастм ром. Само во неколку земји признаваат и тоа не директ Шаоми, туку локалниот дилер на своја одговорност.

Во Индиа со сигурност признаваат гаранција и имам начекано различни извори од редит, и нешто вака па од тука тврдам.

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Во Индиа со сигурност признаваат гаранција и имам начекано различни извори од редит, и нешто вака па од тука тврдам.
Линкот е за ROOT не за кастм ромови. Има разлика. Се додека си рутиран и на званичен МИУИ за тој телефон и тој регион немаш гајле. Каст ромови и слично званично од страна на ШАОМИ не се прифаќаат никаде, па ни во Индија. Пак ќе кажам, било кој локален дилер има право на своја рака и за своја сметка да прифати во гаранција и таков телефон, но не е званично од Шаоми. И за во индија е исто, читано многупати на МИ форумите. Ако отидеш званично во МИ Индиа, со кастм ром, дури и со да речам Чајна ром, а телефонот бил со да речам Глобал за тој пазар не ти важи гаранција.

И

Избришан член 42370

Гостин
Линкот е за ROOT не за кастм ромови. Има разлика. Се додека си рутиран и на званичен МИУИ за тој телефон и тој регион немаш гајле. Каст ромови и слично званично од страна на ШАОМИ не се прифаќаат никаде, па ни во Индија. Пак ќе кажам, било кој локален дилер има право на своја рака и за своја сметка да прифати во гаранција и таков телефон, но не е званично од Шаоми. И за во индија е исто, читано многупати на МИ форумите. Ако отидеш званично во МИ Индиа, со кастм ром, дури и со да речам Чајна ром, а телефонот бил со да речам Глобал за тој пазар не ти важи гаранција.

Добро, ROOT и Custom ROM ги ставив во исти баскет бидејќи колку што знам, за да направиш ROOT прво ти треба отклучен бутлоадер па custom recovery (со самото тоа се губи гаранција). Можеби нешто погрешно сум сфатил, ипак, од кај ќе знаат во сервис ако вратам официјален ROM и заклучен бутлоадер а нема некој failsafe како knox?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Добро, ROOT и Custom ROM ги ставив во исти баскет бидејќи колку што знам, за да направиш ROOT прво ти треба отклучен бутлоадер па custom recovery (со самото тоа се губи гаранција). Можеби нешто погрешно сум сфатил, ипак, од кај ќе знаат во сервис ако вратам официјален ROM и заклучен бутлоадер а нема некој failsafe како knox?
Нема да знаат. Освен ако неможеш да го вратиш ради XYZ причини.

Mister

hello world
27 јануари 2012
165
101
Начекав Ми Ноут 10 за 20000 ден. Нов некористен, од Германија.
Сега за сега сум воодушевен од телефонот.
Последните 3-4 год користев Хуавеи па малку сум заборавил како идеа процедурите за отклучување бутлоадер.
Знам се аплицицира, ќе го направам тоа сега. Него да предложите добар ром за да инсталирам после gcam

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.818
5.526
Начекав Ми Ноут 10 за 20000 ден. Нов некористен, од Германија.
Сега за сега сум воодушевен од телефонот.
Последните 3-4 год користев Хуавеи па малку сум заборавил како идеа процедурите за отклучување бутлоадер.
Знам се аплицицира, ќе го направам тоа сега. Него да предложите добар ром за да инсталирам после gcam

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk
Ако ти е само за ГКам не ти треба некој посебен ром.

Propeller

hello world
5 февруари 2015
214
205
Ми Ноте 10 е сеуште бест бај до 400 евра дури и после повеќе од пола година.
Ѕверка телефон, со ѕверка камера.
Единствена слаба страна му е малку послабиот процесор, ама еве ако се спореди со Оне Плус Норд, скоро секој корисник во 2020 ќе одбере подобра камера, отколку подобар процесор.
Средна класа чиповите се сосема доволни за обичен корисник што не гејма. Во мултитаскинг нема да има значителна разлика и ќе вози се без проблем.
Додека разлика меѓу хајенд и мидрејнџ камера е далеку поголема.

Ќе има ли наследник на есен?

conquaestor

hello world
9 октомври 2010
346
312
За друг прашувам, една анализа, препорака....

Xiaomi:
Redmi Note 8 pro;
Redmi Note 9 pro;
Mi 9T;

Huawei:
Nova 5T
P40 Lite

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250 GB + Kingdian S370 512 GB + HDD Hitachi 2 TB
PSU
HCG-520M
RAM
16 GB DDR4 2133 MHz Patriot
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Logitech MX 518 Legendary
Keyboard
Redragon K558
Monitor
AOC G27 70PF FreeSync 144Hz
OS
Windows 10

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
PSU
HCG-520M
RAM
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Keyboard
Redragon K558
Monitor
OS
Windows 10

gremlin

Octogenarian/2
18 октомври 2009
2.931
2.522
Скопје
gremlin's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 9700X
Motherboard
Gigabyte B850 Gaming Wifi6
Storage
WD SN850X 1TB
PSU
750W NZXT CX
RAM
32GB Kingston Renegade 6000Mhz CL30
Video card
Gigabyte RX 9070 16GB Gaming OC (3100Mhz, 240W+10%, -100mv, +400 core)
Case
CM H500 ARGB
Mouse
Logitech G703
Keyboard
SteelSeries TKL
Audio
Realtek
Monitor
27" Mi 2K 165Hz
OS
Windows 11 Pro 64Bit

Xiaomi:
Redmi Note 8 pro;
Redmi Note 9 pro;
Mi 9T;

Huawei:
Nova 5T
P40 Lite

Батерија и за нијанса подобра камера = Redmi Note 9 pro
Брзина со флегшип чипсет и малце помал како уред = Nova 5T
Одличен Амолед екран без ноч = Mi 9T

Ниту еден не кочи па според тоа погоре нека одлучи.

Mayson

user
10 април 2011
1.040
589
Mayson's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6500
Motherboard
Asus H110M-K
Storage
PSU
HCG-520M
RAM
Video card
ASUS Strix RX 470 4GB
Case
Antec GX500
Mouse
Keyboard
Redragon K558
Monitor
OS
Windows 10
мислам дека за цена на нова 5т се наога ми 9т про,

@#samurai# мислам ми ноте 10 лајт му е најдобар избор

Робсо

Баниран/a
1 септември 2018
88
61

Xiaomi:
Redmi Note 8 pro;
Redmi Note 9 pro;
Mi 9T;

Huawei:
Nova 5T
P40 Lite

Note 8 pro има некое гадно играње со експозицијата како на телефон од 100 евра. Во видео снимање ова се случува и сниманото нон стоп трепка. Дали е до слаба динамика/софтвер, не знам. Мува да влета во кадар и осветлува/затемнува. Како некој спот метеринг на секое мало објектче, чоек, топка прај промени. Изгледав доста видеа на јутуб и секаде го има, толку никој да нема најдено чаре ако е во сентинзите не ми се верува. Сакав да го купам и се премислив.

head1

hello world
15 ноември 2016
94
117
и ја би го препорачал mi note 10 lite
месец дена го имам, и имам само пофални зборови, освен што ме нервира глобалниот ром што го иде по дифолт со него. ЕУ ромот е каде каде подобар, ама ако го ставиш отиде гаранцијата.

ама па од друга страна, истиот глобал ром иде у сите Шаоми телефони кај нас, барем у Телеком и Хи сторе е така.

psyside

127.0.0.1
4 септември 2008
30.505
31.946
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage