Осеќал неосеќал моментално, синото светло од екраните ги праи пепел очите на долг рок.Па тоа ти викам, дали ќе ставам наочари или не јас барем не осеќам. Можда јас лично не сум осетлив на тоа плаво светло.
Осеќал неосеќал моментално, синото светло од екраните ги праи пепел очите на долг рок.Па тоа ти викам, дали ќе ставам наочари или не јас барем не осеќам. Можда јас лично не сум осетлив на тоа плаво светло.
Да факт е дека најмногу штетата на очите се прави поради намаленото трепкање пред екран кое води до помалку влажност на очите но оди па натерај се мануелно да трепкаш почесто.Глупости според мене, едноставно ако седиш вечерно време пушти си Night Light во виндовс и ќе нема плаво светло, плавото светло едноставно смета на мелатонин продукцијата или како веќе и не ти се спие нормално/ти го расипува сонот, а овоа што викаат "радијација" нема не се секирај, и очи од компјутер се расипуваат само ако не трепкаш, трепкај си, уживај си
Не се изразив добро, мислев за продуктот дека e глупост и нема да помогне, за трепкањето си треба навика погледнување настрана и трепкање 10 секунди, за клетките тоа прв пат ти верувам дека е точноДа факт е дека најмногу штетата на очите се прави поради намаленото трепкање пред екран кое води до помалку влажност на очите но оди па натерај се мануелно да трепкаш почесто.
Не смета само на мелатонин, уништува клетки на непоправлив начин.
Но тоа го збори само науката и студиите, вака според тебе нема врска, глупости.
Осеќал неосеќал моментално, синото светло од екраните ги праи пепел очите на долг рок.
Ете ти сега, таман се наканив некако да земам наочари и ти ме предомисли.Не би знаел ќе видиме на 70 години ако ги доживеам
37 ги имам сега / ајде 38 за месец, а знаеш дека од мали сме растеле пред ТВ. Е сега со мелатонинот е друго, јас сум обично уморен и немам проблем со спиење во последно време.
Важно не осеќам проблем сеуште од тој аспект. Кој сака нека носи наочари, мада како окуљар/теглар викам дека не е филингот баш да не го приметиш. Рамовите се гледаат, осеќаш стегање на нос, разделеност на очите итн.
За очите не знам ама плавата светлина спречува лачење на хормон за спиење така да навечер повеќе топли бои освен на автопат кога те држат будни плавите фаровиОсеќал неосеќал моментално, синото светло од екраните ги праи пепел очите на долг рок.
Точно, веќе кажа @wiefuiguiЗа очите не знам ама плавата светлина спречува лачење на хормон за спиење
Глупости невидени.US $1.56 | Blue Light Blocking Spectacles Anti Eyestrain Decorative Glasses Light Computer Radiation Protection Eyewear
US $1.56 | Blue Light Blocking Spectacles Anti Eyestrain Decorative Glasses Light Computer Radiation Protection Eyewear
Вреди ли да се нарачуваат овие наочари за компјутер? Искуство? Или можеби има кај нас?
За пред компјутер ми се.
Испратено од iPhone преку IT.mk форум апликација
Глупости невидени.
Пример гледаш во монитор пола час, па гледаш во часовникот на ѕидот 10тина секунди.
Една работа заборави да кажеш а истата е врзана со твојот стаж пред компјутер и со 0 диоптер. Колку години имаш?Глупости невидени.
- Прво, како човек што активно се занимава со програмирање веќе 7-8 години, дневно поминувајки повеќе од 10 часа пред компјутер(7 на работа и 3-4 дома) и ниеднаш немам ставено очила „со заштита“. Редовно идам на прегледи за очи на 6 месеци, и диоптер имам 0/0 на двете очи. Како што ти напишаа некои членови, само почесто трепкање и една од побитните работи е од време на време да го насочиш погледот на предмет што се наоѓа бар х3 подалеку од твојот монитор. Пример гледаш во монитор пола час, па гледаш во часовникот на ѕидот 10тина секунди.
- Второ, ако веќе си запнал за заштита, под класата на BlueCut/BlueControl или CrizalPrevencia не ни помислувај. Имам неколку години искуство со оптометрија и верувај нема подобри. Првите ти се low-budget, кризалот се нешто поскапи. Рамката во ниеден случај не е битна, дека ги носиш само пред компјутер.
25Една работа заборави да кажеш а истата е врзана со твојот стаж пред компјутер и со 0 диоптер. Колку години имаш?
Затоа немаш проблем. Почекај уште неколку години. Ќе дојдеш до точка кај што прво ќе почнат да ти се замаглуваат - дуплираат буквите. И тоа ќе се случи нагло за жал.
На 70 и онака нема да гледаме. Да сме здрави живи до тогај .Не би знаел ќе видиме на 70 години ако ги доживеам
37 ги имам сега / ајде 38 за месец, а знаеш дека од мали сме растеле пред ТВ. Е сега со мелатонинот е друго, јас сум обично уморен и немам проблем со спиење во последно време.
Важно не осеќам проблем сеуште од тој аспект. Кој сака нека носи наочари, мада како окуљар/теглар викам дека не е филингот баш да не го приметиш. Рамовите се гледаат, осеќаш стегање на нос, разделеност на очите итн.
Што уништува и кои клетки ?Да факт е дека најмногу штетата на очите се прави поради намаленото трепкање пред екран кое води до помалку влажност на очите но оди па натерај се мануелно да трепкаш почесто.
Не смета само на мелатонин, уништува клетки на непоправлив начин.
Но тоа го збори само науката и студиите, вака според тебе нема врска, глупости.
Да де, ама зависи дали нема да гледаш од 40 до 70 или од 65 до 70. А ќе дремеш и тогаш пред компјутер, да си здрав и жив.На 70 и онака нема да гледаме. Да сме здрави живи до тогај .
Се е тоа во ред, меѓутоа она со или без компјутер е дискутабилно. Тоа е исто како раката која тенисерите повеќе ја употребуваат. Ако внимателно ги погледнеш ќе забележиш дека скоро сите имаат дегенеративни промени на неа, идентични со Акромегалија (Аcromegaly). Истата се јавува релативно ретко кај луѓе што не се занимаваат со спорт само во состојба на хормонално пореметување. Така да биди сигурен дека промените на окото многу побргу ќе се јават со константно фокусирање во монитор отколку при секојдневни активности.Со или без компјутер окото трпи промени и некаде после 35-40, кај голем број на луѓето се менува фокусот на окото поради дегенеративни промени на леќата со што се губи нејзиниот еластицитет и фокусирањето на блиски предмети е отежнато. Така да со или без заштитни очила, во некој средна возраст сите сме од ризик од т.н. Презбиопија.
Да не навлегуваме во други покомплицирани процеси како менување на форма на очно јаболко при одредени состојби и сл.
Влажнење на окото е само капка во морето од бројни механизми кои играат улога во хомеостазата на окото.
Околу 1 недела (плус-минус).а колку време стига рефундот?
MOUSE WIRED A4TECH Bloody Gaming, L65 Max Honeycomb , RGB, USB, 12000CPI, Black
990,00 ден
HEADPHONES CORSAIR Gaming-Headset Virtuoso Max Wireless RGB w/microphone, 2.4Ghz/Bluetooth/Type-C, Black, CA-9011372-WW
18.540,00 ден
WEB CAMERA ELGATO FACECAM 4K STUDIO USB TYPE C, Black, 10WAF9901
15.260,00 ден
MONITOR 32" SAMSUNG ODYSSEY G6 Curved S32BG650EU, 240Hz, 2560x1440, VA Panel, FreeSync Premium Pro, 1ms, DP, 2xHDMI, w/speakers, Black, LS32BG650EUXEN
22.620,00 ден
COMBO KEYBOARD MOUSE AND MOUSEPAD WIRED GEMBIRD RGB, Black, KBS-UML-01
1.000,00 ден
GAMING WHEEL MONITOR STAND ROUND TUBE FREESTANDING TRIPLE NEXT LEVEL RACING, 3x43" MAX, 70kg MAX, NLR-R011
21.330,00 ден