Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Ebook Readers

Underwood

read-only
17 декември 2019
2
1
Moжеш да се зачлениш и да си симнуваш книги од овде: Strane Knjige
Таму имаш солидни преводи на Српски и на Хрватски. На жалост за преводи на Македонски не можам да ти помогнам. Мислам дека реално и нема да сакаш дури и кога би ги имало достапни за симнување нашиве „современи“ преводи. Чест на исклучоците ама поголемиот дел се лоши преводи, дури има и дел кои се толку лоши да очигледно се адаптации од гугл машинско преведување. Лоши преведувачи и можам да разберам, ама уредниците и лекторите треба да ги поапсат.

Мој совет ти е да се обидеш да читаш на Англиски. Ако барем малку следиш веб сајтови на Англиски, нема да ти биде којзнае колку тежок преодот. Бргу оди прилагодувањето ако си упорен. Посебено пошто на уредот имаш речник/тесаурус и лесно можеш да го провериш секој збор.

Почни со автори кои се лесни за читање, на пример Стивен Кинг (не употребува сложен јазик за изразување и над 90% од содржините на неговите книги се дијалози). едит: Торенти со книги имаш на било кој трекер (Пајрат Беј на пример, одбери прокси од овде), или оваа библиотека е прилично добро снабдена (лимит 10 книги на ден): Electronic library. Download books free. Finding books
Благодарам за советот, мене добро би ми дошло превод од англиски на некој балкански јазик со кликнување на зборот , но таков не најдов

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
@Underwood дифолт речникот е англиско-англиски па веројатно постои опција истиот да се замени со англиско-вметнијазик речник. Јас лично не користам такви речници, но можеби некој друг ќе може да помогне со практични искуства и конкретни совети. Види и на посочените страници дали има достапни речници, со тоа што ќе мора да истражиш на нет кој формат го употребува твојот уред (за речници).

едит: Ова ти е наголемиот форум за читачи: MobileRead Forums
Ако најдеш оддел за твојот бренд на читачи- најдеталните упатства ќе ги најдеш таму.
едит2, повели: PocketBook - MobileRead Forums
едит3: Pocketbook dictionary - MobileRead Forums

Последна промена:

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57
Има некој инвајт за приватни тракери за epub или mobi?
Јас сите „популарни“ книги ги спуштам од piratebay или vkontakte. На vkontakte се најчесто во epub. Конвертирам со калибре и праќам на киндлот.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Intel i7-3930K CM Hyper D92
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Windows 10, Windows Server 2016
Линк од vkontakte по пп фала
Јас сите „популарни“ книги ги спуштам од piratebay или vkontakte. На vkontakte се најчесто во epub. Конвертирам со калибре и праќам на киндлот.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Q2 Keychron, Durrock браун
Сугестија, се двоумам помеѓу овие два модела (Kindle paperwhite 10th gen vs Pocketbook lux 4):

Anhoch PC Market Online - Tablet PC Kindle Paperwhite 10th Gen 8GB Wi-Fi w/ADS Black

Anhoch PC Market Online - E-Book Reader PocketBook Touch Lux4 Black PB627HWW

Тука се со цена, од ова што прочитав овде, киндлево малце компликации има за префлањето книги од ПЦ. Може и грешам, не сум користел вакви читачи до сега.

Ако знаете и некое друго моделче да предложите до кај 10,000ден., би го ценел вашиот предлог :)

Фала ви

1 април 2012
1.480
982
Сугестија, се двоумам помеѓу овие два модела (Kindle paperwhite 10th gen vs Pocketbook lux 4):

Anhoch PC Market Online - Tablet PC Kindle Paperwhite 10th Gen 8GB Wi-Fi w/ADS Black

Тука се со цена, од ова што прочитав овде, киндлево малце компликации има за префлањето книги од ПЦ. Може и грешам, не сум користел вакви читачи до сега.

Ако знаете и некое друго моделче да предложите до кај 10,000ден., би го ценел вашиот предлог :)

Фала ви
за покетбукот не знам, ама јас со префрлање книги на киндл сум немал проблеми. Ако симнеш книга во епуб формат само ја конвертираш со calibre и тоа е тоа.

А за цениве немам коментар.. Би те советувал да видиш на ebay користени читачи, се наоѓаат за ~$30.

Последна промена:

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
за покетбукот не знам, ама јас со префрлање на книги на киндл сум немал проблеми. Ако симнеш книга во епуб формат само ја конвертираш со calibre и тоа е тоа.

А за цениве немам коментар.. Би те советувал да видиш на ebay користени читачи, се наоѓаат за ~$30.
Фала ти за советот, со конверзијата од epub, се задржува содржината како што си е или претепува нешо измена? и дали може ПДФки на киндлот?

Извинете за прашањава ако се премногу очигледни :)

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57

Фала ви

Јас имам 2 киндл уреди, од старите, обичните и понов paperwhite. Тој обичниот го имам веќе 5та година, уште супер се држи. Така да, од свое лично искуство со брендот, би ти препорачала да си земеш Киндл.
Комплицирано не е ВООПШТО за префрлање на книги. Инсталираш Калибре, конвертираш во mobi или azw (буквално со 2-3 клика) и праќаш директно до уредот.

1 април 2012
1.480
982
Фала ти за советот, со конверзијата од epub, се задржува содржината како што си е или претепува нешо измена? и дали може ПДФки на киндлот?

содржината се задржува, лично не сум приметил никаква разлика меѓу оригиналот во епуб и конвертираната книга.
Е за ПДФ искрено не знам, никогаш не сум пробал да читам ПДФ. Мислам дека нема никаква поента да го правиш тоа, поубаво и полесно е читање пдф на мобилен/таблет отколку на киндл.

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Јас имам Киндл пејпервајт најнова верзија, уредот е супер. Батерија држи, осветлувањето е рамномерно, е сега ми е со реклами (кога е заклучен се појавуваат реклами за книги) али ок, ќе се преживее тоа.

Штета што Анхоч немаат футроли оригинал за Киндл. Мора да се нарачува од Амазон.

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57
Јас имам Киндл пејпервајт најнова верзија, уредот е супер. Батерија држи, осветлувањето е рамномерно, е сега ми е со реклами (кога е заклучен се појавуваат реклами за книги) али ок, ќе се преживее тоа.

Штета што Анхоч немаат футроли оригинал за Киндл. Мора да се нарачува од Амазон.

За рекламите, пиши им на amazon (совет преземен од овде: Removing ads the EASY way! : kindle)
Пробано, функционира.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Футроли имате и на Али, еднакво се „оригинални“ со тие листаните на Амазон. Оригинални футроли се само тие што се брендирани од Амазон и со цена од 40+ долари, а и тие се од истите кинески производители. Да скратам: на Али има евтини а солидни футроли за било кој читач. Не се либете да си нарачате. Јас имам една таква од ~7-8 долари и ја употребувам повеќе од 10 години на мојот Киндл.

едит:
со конверзијата од epub, се задржува содржината како што си е или претепува нешо измена? и дали може ПДФки на киндлот?
Конверзии од и во било кој ебук формат идат без никакви проблеми. ПДФ приказот функционира ама е неудобен, пошто тоа е формат со фиксна величина на страница (А4/А5 на пример) што на малиот екран на читачот мора да се прикажува со големо зумирање, а скролањето и поместувањето на приказот иде споро и сецкаво (пошто е-инк екраните имаат спор refresh rate). Како што кажаа, користи таблет за ПДФ (документи, стручна литература, инт). Скоро сите книги може да се најдат во ебук формат.

Последна промена:

VerGer

poweruser
9 ноември 2016
2.032
1.845
Скопје

можеш чак и по мејл да си праќаш книги на киндл, ќе добиш адреса у формат твое_корисничко_име@киндл.ком и само праќаш таму ко атачмент. Оригинал ова е за дмек да си синкаш приватни документи, ама не сум имал проблем еве више 7-8 години.

ПДФ е малце зезната работа, пошто многу зависи каков ти е изворот, ако е пдф од слики од текст очигледно нема да има добар резултат при конверзија, ако е прописно уреден пдф со текст форматиранње и сл. тогаш ќе има нешто подобар резултат и ќе можеш да смениш големина на текст и сл. во е-читач-от. Ако се слики може нема да може да гледаш ни цела страна и ќе мора да ја "движиш" по екран за да видиш контент. Генерала истово за сите читачи важи. Предност нешто тие со поголеми екрани .. али пак, ко што кажаа погоре пдф на таблет или лаптоп ..

од двата што имаш линкнато, пошто се иста цена .. киндл ти е боље пошто има појак екран, 300 ppi vs 180 ppi. Како што можеш да видиш и по сликите, на киндле ќе е позадината побела од другиот (плус освен резолуцијата).

Тој екран е што се користи во обичникот киндл. (една фирма иначе ги прави на сите екраните, порано амазон имаа предност пошто имаа договор за екслузивност и први ги добиваа новите генерации на екрани, ама веќе не, сите се рамноправни, само зависи што екран ќе вградат).

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS

Zippo

user
22 октомври 2014
1.008
899
Zippo's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS SABERTOOTH X79
Storage
Samsung 750 EVO 500GB
PSU
CM V 650
RAM
32GB DDR3 1333
Video card
Onboard
Case
CM Storm Trooper
Mouse
Gembird Bluetooth
OS
Јас на времето пред 7 години земав од Амазон оргинал, не се познава дека е користена. Би купил оргинал да има негде во Скопје.

Elenaaa

read-only
13 август 2013
43
57
Јас на времето пред 7 години земав од Амазон оргинал, не се познава дека е користена. Би купил оргинал да има негде во Скопје.

Јас имам една оригинал од Амазон што ја купив кога го земав киндл-от и една фејк од али на другиот, купена за 8 долари.
Таа од амазон е уште како нова, да. Ама и таа од али не ми изгледа нешто многу полошо. Не би купила пак од оргиналната кога за далеку поефтино, оваа од али океј се држи.

boban984

hello world
boban984's setup  
Processor & Cooler
Најјаките
Storage
Најбрзиот
RAM
Че
Case
Мејс
Mouse
Џери
Keyboard
Земав Pocketbook HD3 се изненадив колку е мал, лесен и тенок :)
Симнав книги на англиски од овие сајтчиња :)
Library Genesis
Libgen pw
Free eBooks Download - ebook3000.com

Госпожата не и иде англискиот, па барав нешо на МК за нејзе ... има ли негде да се купат epub Македонски книги.
Зборам за модерни наслови, како од сакамкниги.мк и сличниве други издавачки куќи.
Претходно има купувано од sakamknigi хардкопи.

Вчера земав од knigoteka.mk една книга даваат бесплатно со ваучер "ostanidoma", арно ама мораш да ја читаш на телефонот т.е. андроид или иос уред.
Не ми се верува дека во 2020 во Македонија нема издавачка куќа да продава книги во електронски формат.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Последен пат кога се интересирав на истата тема, изборот беше никаков. Сега ако е нешто сменето и јас би сакал да знам... Инаку ако госпожата владее Српски и/или Хрватски, овде се наоѓаат подоста книги: BalkanDownload

mviktors

user
25 октомври 2012
1.144
1.719
mviktors's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5600X & Noctua NH-D15
Motherboard
ASUS TUF GAMING B550-PLUS
Storage
1TB 970 Evo + Samsung SSD 500gb + WD10EZEX 1TB
PSU
CM Vanguard 750W
RAM
2x8GB Kingston HyperX Predator
Video card
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA
Case
CM Storm Scout 2
Mouse
Logitech G305
Keyboard
A4Tech B120 Bloody
Audio
JBL LSR305 & HyperX Cloud Pro
Monitor
LG 27GL850 & Dell U2412M
OS
Win 11 x64
И јас неодамна ви се придружив во друштвото со е-читачи ама не сум стигнал да се пофалам :) На попуст од Амазон нечекав Kindle Paperwhite 4.

За електронски книги на македонски јазик и јас се заинтересирав каква е ситуацијата и сфатив дека е полоша од пред 5,6 години. Единствената електронска книга на македонски јазик што легално ја имам купено, беше пред 5,6 години колку што се сеќавам од Блесок, а како epub фајл ми ја пратија по мејл :)

Сега ситуацијата е таква што има мобилни апликации од издавачките куќи, kniga.mk, knigoteka.мк итн. ама немаат опција книгите да ги префрлиш на eBook reader. Можеби треба да им пишат повеќе луѓе, па да размислат за имплементирање во иднина.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.045
1.109
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Е книги од наши издавачи не очекувајте уште доста време. Знаејќи каков народ сме, еден ќе ја купи и ќе ја подели на сите и отиде профитот за таа книга. Се додека не почнат да продаваат баш преку амазон нема да видиме книги на македонски за киндл. Ова со нивни апликации е чекор напред бидејќи реално гледано сите имаат телефон, а за жал само една рака луѓе имаат киндл.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Е книги од наши издавачи не очекувајте уште доста време. Знаејќи каков народ сме, еден ќе ја купи и ќе ја подели на сите и отиде профитот за таа книга. Се додека не почнат да продаваат баш преку амазон нема да видиме книги на македонски за киндл. Ова со нивни апликации е чекор напред бидејќи реално гледано сите имаат телефон, а за жал само една рака луѓе имаат киндл.

^ ^
Себично иако донакаде разбирливо, тоа се приватни ентитети кои работат за профит (наспроти сите пувања дека културата им е од примарна важност).

Toa што е целосно неразбирливо, и неопростливо, е тоа што Министерството за Култура ги нема обработено и поставено за симнување лектирите плус понешто од домашната и странската литература која не е заштитена со авторски права (проектот Гутенберг е огромен извор на незаштитени дела). На крај и сите ние сме криви што не правиме никаков притисок за ова. Понатаму може понешто и аматерски да се конвертира во дигитален формат, како што прават момците и девојките таму на BalkanDownload книгите ги скенираат/фотографираат, ги поминуваат низ OCR софтвер, и потоа ги корегираат грешките.

Инаку да бидам искрен, поголемиот дел преводи во последните 2-3 децении и воопшто не ми недостигаат. Ужасно лоши и аматерски преводи, нелекторирани од никој што е писмен, дури и гугл транслејт некогаш е користен (што се гледа по композицијата на речениците).

Последна промена:

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.045
1.109
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
^ ^
Себично иако донакаде разбирливо, тоа се приватни ентитети кои работат за профит (наспроти сите пувања дека културата им е од примарна важност).
Не гледам како е себично.
Да се обезбедат права, па превод, па лектор, па layout, па принтање, дистрибуција и промоција, се кошта пари, пари кои тие мора да ги платат унапред за да воопшто види светло таа книга.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.778
6.484
SK
Нели голем дел од нив добиваат финансиска помош од Министерството за Култура?
Пишува на самите книги.

На крај истото важи во цел свет, пиратерија секаде постои па сепак издавачите просперираат. Мене ако ми се допадне книгата, шансите се дека ќе сакам да ја имам и во хартиена форма. Се разбира АКО преводот е добар, и ако се друго е како што треба. Во спротивно ќе ми биде мило што не сум фрлил пари.

На издавачите секако им е попаметно да се фокусираат на квалитетот на сработеното, отколку на избегнување на дигиталните изданија.

членови онлајн
мислења
теми
членови

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно