knjige.clubЗдраво, купив Pocketbook touch lux 4, ќе може малку помош за македонски книги и некој преводи на некој од балканскиве јазици
knjige.clubЗдраво, купив Pocketbook touch lux 4, ќе може малку помош за македонски книги и некој преводи на некој од балканскиве јазици
Благодарам за советот, мене добро би ми дошло превод од англиски на некој балкански јазик со кликнување на зборот , но таков не најдовMoжеш да се зачлениш и да си симнуваш книги од овде: Strane Knjige
Таму имаш солидни преводи на Српски и на Хрватски. На жалост за преводи на Македонски не можам да ти помогнам. Мислам дека реално и нема да сакаш дури и кога би ги имало достапни за симнување нашиве „современи“ преводи. Чест на исклучоците ама поголемиот дел се лоши преводи, дури има и дел кои се толку лоши да очигледно се адаптации од гугл машинско преведување. Лоши преведувачи и можам да разберам, ама уредниците и лекторите треба да ги поапсат.
Мој совет ти е да се обидеш да читаш на Англиски. Ако барем малку следиш веб сајтови на Англиски, нема да ти биде којзнае колку тежок преодот. Бргу оди прилагодувањето ако си упорен. Посебено пошто на уредот имаш речник/тесаурус и лесно можеш да го провериш секој збор.
Почни со автори кои се лесни за читање, на пример Стивен Кинг (не употребува сложен јазик за изразување и над 90% од содржините на неговите книги се дијалози). едит: Торенти со книги имаш на било кој трекер (Пајрат Беј на пример, одбери прокси од овде), или оваа библиотека е прилично добро снабдена (лимит 10 книги на ден): Electronic library. Download books free. Finding books
Јас сите „популарни“ книги ги спуштам од piratebay или vkontakte. На vkontakte се најчесто во epub. Конвертирам со калибре и праќам на киндлот.Има некој инвајт за приватни тракери за epub или mobi?
Јас сите „популарни“ книги ги спуштам од piratebay или vkontakte. На vkontakte се најчесто во epub. Конвертирам со калибре и праќам на киндлот.
за покетбукот не знам, ама јас со префрлање книги на киндл сум немал проблеми. Ако симнеш книга во епуб формат само ја конвертираш со calibre и тоа е тоа.Сугестија, се двоумам помеѓу овие два модела (Kindle paperwhite 10th gen vs Pocketbook lux 4):
Anhoch PC Market Online - Tablet PC Kindle Paperwhite 10th Gen 8GB Wi-Fi w/ADS Black
Anhoch PC Market Online - E-Book Reader PocketBook Touch Lux4 Black PB627HWW
Тука се со цена, од ова што прочитав овде, киндлево малце компликации има за префлањето книги од ПЦ. Може и грешам, не сум користел вакви читачи до сега.
Ако знаете и некое друго моделче да предложите до кај 10,000ден., би го ценел вашиот предлог
Фала ви
Фала ти за советот, со конверзијата од epub, се задржува содржината како што си е или претепува нешо измена? и дали може ПДФки на киндлот?за покетбукот не знам, ама јас со префрлање на книги на киндл сум немал проблеми. Ако симнеш книга во епуб формат само ја конвертираш со calibre и тоа е тоа.
А за цениве немам коментар.. Би те советувал да видиш на ebay користени читачи, се наоѓаат за ~$30.
Сугестија, се двоумам помеѓу овие два модела (Kindle paperwhite 10th gen vs Pocketbook lux 4):
Anhoch PC Market Online - Tablet PC Kindle Paperwhite 10th Gen 8GB Wi-Fi w/ADS Black
Anhoch PC Market Online - E-Book Reader PocketBook Touch Lux4 Black PB627HWW
Тука се со цена, од ова што прочитав овде, киндлево малце компликации има за префлањето книги од ПЦ. Може и грешам, не сум користел вакви читачи до сега.
Ако знаете и некое друго моделче да предложите до кај 10,000ден., би го ценел вашиот предлог
Фала ви
содржината се задржува, лично не сум приметил никаква разлика меѓу оригиналот во епуб и конвертираната книга.Фала ти за советот, со конверзијата од epub, се задржува содржината како што си е или претепува нешо измена? и дали може ПДФки на киндлот?
Извинете за прашањава ако се премногу очигледни![]()
Јас имам Киндл пејпервајт најнова верзија, уредот е супер. Батерија држи, осветлувањето е рамномерно, е сега ми е со реклами (кога е заклучен се појавуваат реклами за книги) али ок, ќе се преживее тоа.
Штета што Анхоч немаат футроли оригинал за Киндл. Мора да се нарачува од Амазон.
Конверзии од и во било кој ебук формат идат без никакви проблеми. ПДФ приказот функционира ама е неудобен, пошто тоа е формат со фиксна величина на страница (А4/А5 на пример) што на малиот екран на читачот мора да се прикажува со големо зумирање, а скролањето и поместувањето на приказот иде споро и сецкаво (пошто е-инк екраните имаат спор refresh rate). Како што кажаа, користи таблет за ПДФ (документи, стручна литература, инт). Скоро сите книги може да се најдат во ебук формат.со конверзијата од epub, се задржува содржината како што си е или претепува нешо измена? и дали може ПДФки на киндлот?
можеш чак и по мејл да си праќаш книги на киндл, ќе добиш адреса у формат твое_корисничко_име@киндл.ком и само праќаш таму ко атачмент. Оригинал ова е за дмек да си синкаш приватни документи, ама не сум имал проблем еве више 7-8 години.Фала ти за советот, со конверзијата од epub, се задржува содржината како што си е или претепува нешо измена? и дали може ПДФки на киндлот?
Извинете за прашањава ако се премногу очигледни![]()
Функционира, браво, должам кафе.За рекламите, пиши им на amazon (совет преземен од овде: Removing ads the EASY way! : kindle)
Пробано, функционира.
Јас на времето пред 7 години земав од Амазон оргинал, не се познава дека е користена. Би купил оргинал да има негде во Скопје.Четврт месец сум со футролава од 3.5 долара, нема боље. US $3.09 |For capa amazon kindle paperwhite 1/2/3 case cover Ultra Slim Case for Tablet 6inch Shell With Sleep-in Tablets & e-Books Case from Computer & Office on AliExpress
Јас на времето пред 7 години земав од Амазон оргинал, не се познава дека е користена. Би купил оргинал да има негде во Скопје.
Е книги од наши издавачи не очекувајте уште доста време. Знаејќи каков народ сме, еден ќе ја купи и ќе ја подели на сите и отиде профитот за таа книга. Се додека не почнат да продаваат баш преку амазон нема да видиме книги на македонски за киндл. Ова со нивни апликации е чекор напред бидејќи реално гледано сите имаат телефон, а за жал само една рака луѓе имаат киндл.
Не гледам како е себично.^ ^
Себично иако донакаде разбирливо, тоа се приватни ентитети кои работат за профит (наспроти сите пувања дека културата им е од примарна важност).