Едно прашање до вас поискусните. Моментално во Анхоч имам две опции за Е-читачи, Kindle Paperwhite 10th Gen (Anhoch PC Market Online - Tablet PC Kindle Paperwhite 10th Gen 8GB Wi-Fi w/ADS Black) и PocketBook Touch Lux4 (Anhoch PC Market Online - E-Book Reader PocketBook Touch Lux4 Black PB627HWW).
Ценовната разлика е околу 200ден т.е. Kindle е 8780мкд а, PocketBook 8990мкд. Помеѓу двете опции, кој би го одбрале и зошто?
Малку тежок избор.
Киндлот има подобра резолуција на екранот т.е. 300ппи наспроти 212ппи кај покетбукот.
Е сеа прашално е колку би приметил разлика. На 800 х 600(167ппи) се малку бушавки буквите, можеш да видиш со зум на сликата од @ivan1500 погоре со основниот модел од киндл. На 265 ппи на мојов се џам, така да веројатно не би било страшно и 212ппи(немам видено во живо ваков). Ако ти е битен детал најдобро да си ги споредиш на лице место.
Имај предвид дека киндлот ти е верзија со реклами, не е којзнае колку страшна работа али мене би ме замарало.Има шанса да ти ги тргнат бесплатно рекламите од амазон, не е гарантирано али вреди да се проба. Пишуваш на лајв сапорт дека немаш опција да си доплатиш да ги тргнеш(пошто не нема како земја и ја нема опцијата), и стискаш палци.
Покетбукот ти поддржува и епуб формат за книги што киндл го нема.
На крај краева јас лично би стиснал заби, би присобрал уште некој денар и би земал покетбук тач хд3 доколку мора да се земе локално.
Ако не е проблем нарачка од странство веќе друг е муабетот.