Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Аплицирање на амбилајт на регуларен ТВ

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com

krema

OG
24 јуни 2009
15.726
15.818
youtu.be
@Pulse
Таман мислев да кажам со РГБ лента и некое ардуино, ама ме претрка, имало готово решение.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.082
1.380
Го имам истово направено ама на PC/монитор, константно зима инпут преку усб. На ТВ е малку потешко за DIY, но не е неизводливо. Бара сплитер за HDMI, да го подели влезот еден према телевизорот и друг дел за потребниот screen capture... На монитор е многу полесно бидејќи софтверот се инсталира во два клика и целата работа се олеснува, без сплитери-чуда.

Еве други линкови за амбилајт на ТВ
Part 1 – DIY breath-taking Ambilight for your own TV – Raspberry Pi 2 Tutorial – AwesomePi
TUTORIAL - Raspberry Pi 3 Mediacenter + Hyperion Ambilight + NO soldering

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
673
Од каде би земало хдми кога има само усб?

Од maxTV, PS4, PC или што год друго би сакал да поврзеш на ТВ и да имаш амбилајт на него. HDMI сплитерот ќе го подели сигналот за еден да иде во телевизор, друг во амбилајт уредот.

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Од maxTV, PS4, PC или што год друго би сакал да поврзеш на ТВ и да имаш амбилајт на него. HDMI сплитерот ќе го подели сигналот за еден да иде во телевизор, друг во амбилајт уредот.
Да, кога контролерот би имал хдми влез, оној горе има само усб.
Колку што видов, досега сите постирани решенија функционираат само на една платформа, нема универзално :(
Или изворот е компјутер, или расбери или андроид. Амбилајт ќе има само на сигнал од тој уред, сите други извори ќе немаат.

TylerMkD

poweruser
7 ноември 2014
4.782
10.104
Го изгледав видеото и ова само би ме дистрактирало, има некој со позитивни искуства за Амбилајт?

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
673
:D:D:D:D
Да, кога контролерот би имал хдми влез, оној горе има само усб.
Колку што видов, досега сите постирани решенија функционираат само на една платформа, нема универзално :(
Или изворот е компјутер, или расбери или андроид. Амбилајт ќе има само на сигнал од тој уред, сите други извори ќе немаат.

Тоа горе е наменето само за PC.
Телевизорот на неговите USB портови нема да знае како да комуницира со уредов.
Има во опис дека има софтвер за Windows и Mac/Linux кој што ќе ја чита информацијата за сликата која што се прикажува и испрати информации до уредот во каква боја треба да свети.

Не го прочитав детално но претпоставувам дека софтверот е задолжен да ги пресмета боите што го става процесирањето на терет на PCто и затоа е уредот ефтин.
Ако не иде преку PC, од HDMI ако треба сам да ги открие соодветните бои ќе треба уредот да си има свој микропроцесор за тоа... или Arduino/Raspberry евентуално во DIY случај.

Првпат кога добив Raspberry и се чудев што да правам со него гледав нешто вакво да правам ама ми се виде многу замарање, трчање по делови, лепење а не ми прави толку мерак амбилајт :D

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
:D:D:D:D

Тоа горе е наменето само за PC.
Телевизорот на неговите USB портови нема да знае како да комуницира со уредов.
Има во опис дека има софтвер за Windows и Mac/Linux кој што ќе ја чита информацијата за сликата која што се прикажува и испрати информации до уредот во каква боја треба да свети.

Не го прочитав детално но претпоставувам дека софтверот е задолжен да ги пресмета боите што го става процесирањето на терет на PCто и затоа е уредот ефтин.
Ако не иде преку PC, од HDMI ако треба сам да ги открие соодветните бои ќе треба уредот да си има свој микропроцесор за тоа... или Arduino/Raspberry евентуално во DIY случај.

Првпат кога добив Raspberry и се чудев што да правам со него гледав нешто вакво да правам ама ми се виде многу замарање, трчање по делови, лепење а не ми прави толку мерак амбилајт :D
Така е. Во сите варијанти има софтвер кој ги чита крајните вредности на сликата на платформата на која работи и дали преку усб или на друг начин ги испраќа до контролерот кој ги контролира боите на диодата.

Никаде во приказниве нема hdmi или друг тип на сигнал што се процесира. Амбилајт ќе има само на тој уред на кој е инсталиран софтверот. Значи отпаѓаат сите конзоли, медија/двд/блуреј плеери, рисивери и редовна телевизија.

Во примерот со расберито, тоа е истовремено и изворот на сигналот и контролер на диодите. Но и таму нема можност да се процесира надворешен сигнал.

acekorg

hello world
5 октомври 2010
414
673
Така е. Во сите варијанти има софтвер кој ги чита крајните вредности на сликата на платформата на која работи и дали преку усб или на друг начин ги испраќа до контролерот кој ги контролира боите на диодата.

Никаде во приказниве нема hdmi или друг тип на сигнал што се процесира. Амбилајт ќе има само на тој уред на кој е инсталиран софтверот. Значи отпаѓаат сите конзоли, медија/двд/блуреј плеери, рисивери и редовна телевизија.

Во примерот со расберито, тоа е истовремено и изворот на сигналот и контролер на диодите. Но и таму нема можност да се процесира надворешен сигнал.

Не дека не е изводливо ама доста замарање е. Не помислив на делот дека HDMI на Raspberry е само излез. Така да влез ако веќе мора да е USB тогаш влага у игра и видео картичка.
Нешто како на линков:
Ambilight System for Every Input Connected to Your TV. WS2812B Arduino UNO Raspberry Pi HDMI (Updated 12.2019)

П.С. Тие смајлиња на почетокот на постот случајно ми избегале... се извинувам :D

ЕДИТ: Нешто вака
Ambilight HDMI TV kit TV Ambilight effect for 4K TV HDMI sources Dynamic Light RGB LED Strip Light Screen Backlight lighting - AliExpress

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Не дека не е изводливо ама доста замарање е. Не помислив на делот дека HDMI на Raspberry е само излез. Така да влез ако веќе мора да е USB тогаш влага у игра и видео картичка.
Нешто како на линков:
Ambilight System for Every Input Connected to Your TV. WS2812B Arduino UNO Raspberry Pi HDMI (Updated 12.2019)

П.С. Тие смајлиња на почетокот на постот случајно ми избегале... се извинувам :D

ЕДИТ: Нешто вака
Ambilight HDMI TV kit TV Ambilight effect for 4K TV HDMI sources Dynamic Light RGB LED Strip Light Screen Backlight lighting - AliExpress
Ова е веќе нешто друго, но и цената му е соодветна на можностите.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Ајде да ја заживееме темава. Планирам да изведам нешто слично Responsive Ambilight за PC монитор. Дали некој од вас во темава успеа со своите DIY проекти и како му испаднаа? Гледав само Hue2 Ambient во Нексио, но, според рецензии има голем delay во реакција/менување на боите.

ARMac

senior
2 октомври 2010
9.388
12.328
Скопје
androgaming.com
Ајде да ја заживееме темава. Планирам да изведам нешто слично Responsive Ambilight за PC монитор. Дали некој од вас во темава успеа со своите DIY проекти и како му испаднаа? Гледав само Hue2 Ambient во Нексио, но, според рецензии има голем delay во реакција/менување на боите.

Мора со HDMI Splitter, нема друг начин да земе динамички слика и да реагира инстантно.

На пример ова работи ако имаш трпение.

Како бивши корисник на Full Ambilight TV на Philips (од сите страни, не од оние со 2) слободно можам да кажам дека здосадува за две недели.

Плус до израз доаѓа само ако имаш од оние ТВ комоди што се само доле односно да имаш бел ѕид позади ТВ-то и да биде празно барем 1-1.5м2 од сите страни, што не е секад можно. Особено не со дијагоналиве што денес ги имаме.

1608376916307.png

Вака ништо од ефектот.

1608376962578.png

Једино сум приметил добар ефект на Star Wars (поновиве) и на пример Lotr. Редовна програма мех.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Мора со HDMI Splitter, нема друг начин да земе динамички слика и да реагира инстантно.

На пример ова работи ако имаш трпение.

Како бивши корисник на Full Ambilight TV на Philips (од сите страни, не од оние со 2) слободно можам да кажам дека здосадува за две недели.

Плус до израз доаѓа само ако имаш од оние ТВ комоди што се само доле односно да имаш бел ѕид позади ТВ-то и да биде празно барем 1-1.5м2 од сите страни, што не е секад можно. Особено не со дијагоналиве што денес ги имаме.

Погледнете го атачментот 94969

Вака ништо од ефектот.

Погледнете го атачментот 94970

Једино сум приметил добар ефект на Star Wars (поновиве) и на пример Lotr. Редовна програма мех.
Првичната намена за ваков продукт ми е олабавување на очите малку. Поминувам (морам да поминувам) доста време пред монитор, па ambientlight би требало помалку да ги уморува очите.
Исто така, контрастот на екранот е „позаприметлив“. Сега, лесно се прави обичен ambilight -- имам дома ленти и контролер уклучувам во струја и тоа е се. Но, си реков да не изгледа „кул“ и помага со имерзијата за содржината на екранот ако имам ваков Sync-able Responsive Ambilight. Читам, гледам на интернет, со разно-разни Arduino или R-Pi изведби, или па готови kits од Aliexpress, но, сакам да се осигурам дека ќе го изберам правото решение да не губам џабе време, а и да е решение што ќе можам да го направам се разбира.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.082
1.380
Да продолжам, изведбата е наменета само за монитор т.е мора на компјутер да е поврзано. Од причина што мора да е упален константно софтверот за мониторинг и тие податоци да ги праќа назад.

И да, такво е респонзивно наместено и кај мене. Зима податоци за боја по ќошевите, и тие податоци ги префрлува кон ардуиното, па ардуиното ја контролира лед лентата. Тотал има 49лед.

Викендашки, за неколку саати можеш да го средиш. Само (доколку ти не знаеш) ќе ти треба некој да ги залеми компонентите.

Целиот проект ќе да беше од овде, некако како да е изменета страната но тие се деловите.

За лед лентата - WD2812B, имаше опции за 60лед на метар и 120(?). Скоро дупло повеќе лед на иста површина и дупло поскапа. Јас искрено на почеток не знаев дали ќе работи океј, и како ќе работи, па се одлучив за поефтината варијанта. Но сега ако правам наново би одел со поскапата лента.:)

Софтверот се вика Prismatik, и искрено од целото составување поголем дел изгубив во калибрација и штелување него ли во хардверскиот дел :ROFLMAO:.

1608379368285.png

Друго што ве интересира прашајте слободно.
Јас ако успеам да ги најдам сликите од изведбата ќе ги пуштам тука, исто и видео како работи.

П.С. Точно е дека очите ми се по релаксирани кога е упалено ова. И штом се навикнеш толку е, сите други монитори ти личат meh и како да им фали нешто :cool: :D

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Да продолжам, изведбата е наменета само за монитор т.е мора на компјутер да е поврзано. Од причина што мора да е упален константно софтверот за мониторинг и тие податоци да ги праќа назад.

И да, такво е респонзивно наместено и кај мене. Зима податоци за боја по ќошевите, и тие податоци ги префрлува кон ардуиното, па ардуиното ја контролира лед лентата. Тотал има 49лед.

Викендашки, за неколку саати можеш да го средиш. Само (доколку ти не знаеш) ќе ти треба некој да ги залеми компонентите.

Целиот проект ќе да беше од овде, некако како да е изменета страната но тие се деловите.

За лед лентата - WD2812B, имаше опции за 60лед на метар и 120(?). Скоро дупло повеќе лед на иста површина и дупло поскапа. Јас искрено на почеток не знаев дали ќе работи океј, и како ќе работи, па се одлучив за поефтината варијанта. Но сега ако правам наново би одел со поскапата лента.:)

Софтверот се вика Prismatik, и искрено од целото составување поголем дел изгубив во калибрација и штелување него ли во хардверскиот дел :ROFLMAO:.

Погледнете го атачментот 94973

Друго што ве интересира прашајте слободно.
Јас ако успеам да ги најдам сликите од изведбата ќе ги пуштам тука, исто и видео како работи.

П.С. Точно е дека очите ми се по релаксирани кога е упалено ова. И штом се навикнеш толку е, сите други монитори ти личат meh и како да им фали нешто :cool: :D
Ќе го прочитам внимателно туторијалот. Кажи ми материјали од каде се снабди.

G4M3R

user
26 јуни 2012
1.082
1.380
Ќе го прочитам внимателно туторијалот. Кажи ми материјали од каде се снабди.
Се земав од ибеј. ЛЕД лентата, ардуино, адаптер, било каков усб мини кабел и тоа е тоа.

Pro tip: Ќе си видиш колку метра лед ќе ти треба по мониторот и земи си најблиску што има 2, 3м. Дека ако многу ти остане нема да можеш да ја искористиш туку така, адресабилна е и мора да се поврзе на микроконтролер.

gego

hello world
6 декември 2009
334
363
Скопје
gego's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 3600 & stock cooler
Motherboard
MSI B450 TOMAHAWK
Storage
SSD 500GB & WD 2TB
PSU
Chiftech 750W
RAM
16GB
Video card
AMD RX 580 8GB
Case
NoName
Mouse
Blaody V5
Keyboard
A4Tech X7 G800W
Monitor
Asus VA24EHE
OS
WIN10
Каков ибеј. Манекс на пластичарска е бољи за секаков вид осветлување

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.476
SK
Пазете со WD2812B лентите, кинезите прават дубари каде ставаат по 3 леда на една адреса/контролер (од лично искуство знам)... И практично добивате лента со 3 пати помала резолуција. За жал никаде не го нагласуваат тоа и се открива тек на проверка. Не дека Али нема да рифандира, ама се губат време и живци.

едит: од рестроспектива, најсигурни се понудите со најмногу нарачки, а не штети и да се праша продавачот во порака.

Последна промена:

Маша

user
24 април 2007
1.052
2.828
Ме полакомивте да с*бете векот :D Ја редекорирам собата, полиците сакам да ги прераспределам па ќе ми се отвори ѕидот позади мониторот. Лемач имам :) @Rikimaru ако склопиш некое елегантно решение, скоцкај еден туторијал, од тие твоите ;)

Последна промена:

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно