Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.511
Потребно инфо!!!
Процедурата за gree клими за сетирање на сензорот за температура за 0° степени компезација е следна:
Pred da se iskluci klimata stavija na 20° i taka na 20 isklucija Off,potoa pocekaj bar edno 5min,isklucija i od 220v.potoa vklucija 220v, pocekaj da dojde off displejot i na kraj ja vklucuvas On,i na brzina stegas 3 pati +/- na display kese menuva 20/21 i posle tretiot pat treba dase pojavi na panel 0.ako se pojavi 0 procedurata e uspesna.!

Моделот на клима е грее у краун 18-ка
Прашањето ми е следново:
Пробано ми е горенаведеното и нешто не фаќа. На gree u crown 18-ка температурата се мести на пола степени пр. 20°/20.5°, да не е тоа проблем при иницијализација на кодот? Нормално ја стартам со 20° зададени, па го стегам кодот одма.
Искуство некое и совет за ова имате или, некој да пробал/да проба на овој модел па да сподели.
Ова исклучи ја, па чекај 5 минути, па исклучи ја од струја, па набрзина стискај, се многу дебилни потези.
Во упатството не пишува ништо како се стигнува до овој мод? Евенутално во сервисното да побараш.

Во климите од Фуџитсу до овие подесувања се стигнува со истовремено притискање на три копчиња, кога и да е.

alfred

read-only
2 декември 2019
18
7
Ова исклучи ја, па чекај 5 минути, па исклучи ја од струја, па набрзина стискај, се многу дебилни потези.
Во упатството не пишува ништо како се стигнува до овој мод? Евенутално во сервисното да побараш.

Во климите од Фуџитсу до овие подесувања се стигнува со истовремено притискање на три копчиња, кога и да е.
Нема по упатството ништо за овоа сетирање. Тоа со стискањето е од форумиве процедура, и читам ја сетирале ама незнам за овој модел некој дали сетирал. Пишува за сите грее клими.
Зашто сакам да го направам?
Некако постигнува и чека некој 2 степени да падне температурат па да старта да грее пак. Викаат со процедурава се доаѓа до пола степен да падне тепмературата и да старта да грее пак. Ради комфорт

alfred

read-only
2 декември 2019
18
7
Што е ситуацијата, зошто сакаш да компензираш?
Некако постигнува зададена темперарура и чека некој 2 степени да падне температурат па да старта да грее пак. Викаат со процедурава (по форумиве) се доаѓа до пола степен да падне тепмературата и да старта да грее пак.
Заради подобар комфорт би го сетирал ова ако може и на овој модел gree u-crown 18 ка, па затоа и прашувам дали некој направил на овој модел, ако бива, да штракам, ако неможе на овој модел, да не штракам џабе.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.764
6.475
SK
Некако постигнува зададена темперарура и чека некој 2 степени да падне температурат па да старта да грее пак. Викаат со процедурава (по форумиве) се доаѓа до пола степен да падне тепмературата и да старта да грее пак.
Заради подобар комфорт би го сетирал ова ако може и на овој модел gree u-crown 18 ка, па затоа и прашувам дали некој направил на овој модел, ако бива, да штракам, ако неможе на овој модел, да не штракам џабе.
Колкава е просторијата (квадратни метри, висина на плафон) и каква изолација имаш?

Прашувам пошто Гри климите најмала потрошувачка имаат од окулу ~400-440вати, а тоа не е малку, посебно во мала просторија, или просторија со мали топлотни загуби. Во таква ситуација било која клима ќе исклучува (како што кажуваме овде, ќе се однесува како он-оф клима).

Е сега ако навистина трешхолдот е 2 степени, a има процедура истиот да се намали на 0.5с, тогаш тоа би било корисно да се знае.

alfred

read-only
2 декември 2019
18
7
Колкава е просторијата (квадратни метри, висина на плафон) и каква изолација имаш?

Прашувам пошто Гри климите најмала потрошувачка имаат од окулу ~400-440вати, а тоа не е малку, посебно во мала просторија, или просторија со мали топлотни загуби. Во таква ситуација било која клима ќе исклучува (како што кажуваме овде, ќе се однесува како он-оф клима).

Е сега ако навистина трешхолдот е 2 степени, a има процедура истиот да се намали на 0.5с, тогаш тоа би било корисно да се знае.
Има процедура да , е сега ме интересираше за u-crown дали е иста или неможе на неа. Просторот е 45м2 околу 240-250 см висина, изолација има со стари обични дупли стакла прозори. Климата си грее и одржава добро, се додека не прегрее и се гаси и се чека долго пак да уклучи, да падне 2° тепмературата(со I feel уклучен околу 1,5° е чекањето да падне и да старта).

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Железо Ferrum, е хемиски елемент со ознака Fe. Има атомски број 26. Механичките својства му се многу лоши (можеш да свиткаш железна прачка со рака) и во елементарна состојба не се користи за ништо - освен за производство на челик.
Оној материјал што го користите е ЧЕЛИК. Композитен материјал, легура, составен во најголем дел од железо и додатоци од јаглерод, волфрам, манган, тунгсрем, молибден...
ЈБГ, тоа се учи по хемија во седмо одделение во основно образование. Ама изгледа само ти си го губел тој час кога тоа е учено.

Ако климата додека работи ти создава звук, единствена работа што ќе ти помогне е да ја преместиш надворешната единица да биде закачена на армирано-бетонски елемент или на ѕид од керамички блокови.

Према она што можам да го забележам на фотографијата, надворешната единица од климатизерот е монтиран врз (како што ти кажуваш) сендвич на панел лим со исполна од поли-уретанска пена, таа пак е монтирана врз челична конструкција која покрива тераса. Целиот челик (вклучувајќи го и покривниот панел лим) е лесна конструкција и таа ќе вибрира и создава звук додека работи, почнува да работи и кога се исклучува надворешната единица. Незнам какви амортизери да измислиш и да најдеш, секогаш ќе се најде некој пик од некоја фреквенција која ќе создава вибрации. Во иднина тие вибрации може да влијаат и на споевите од челичната конструкција со бетонската конструкција или гипс-картонот (кој претпоставувам ти го насадиле внатре).

Решение?

Да го викнеш тој паметниот што ти ја намонтирал климата на тоа прекрасно место и да ја пренесе на ѕид. Ѕид од цигла, керамички блок или армиран бетон. Пред тоа да го прочиташ упатството за монтажа на климатизерот.

Втора, многу важна работа. На сликата не се гледа громобранска инсталација. ПОД ИТНА ДА СЕ НАМОНТИРА. Да прашаш електро-инженер кој има Овластување за проектирање да ти ја пресмета и нацрта како да ја поставите. Да не си играте, громовите се многу опасни! Посебно кога удираат во твоја близина, а ти не си заштитен.

Фала на совет и час по хемија, не работам железарија да знам состојки ( железна конструкција ја викаат)
Додека работи не се слуша( надворешната) туку кога прави дефрост се слуша низ цел стан и ако не си спремен (приметил дека иде дефрост) мислиш кола ти сруши ѕид. И звукот не иде од конструкција туку од самата клима.

Де бе никој нема u crown 3,5 да сними дефрост?

N56 via jailbroken Monarch

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.556
19.232
Де бе никој нема u crown 3,5 да сними дефрост?
Чекај сега..
Ти истово прашање не го постави на кајгана? Пошто таму исто така некој (ти?) имаше поплака од бучниот дефрост.

И мислам дека кога бараше совет за местото на поставување јас ти реков дека никако не е добра идеа да се мести горе.
Ако веќе си одлучил да биде горе тогаш кога ќе помине сезонава треба да направиш неколку работи ако планираш климата да ти трае повеќе од 2-3 години
  • Да се направи постоље кое ќе биде повисоко од браникот за снег
  • Паралелно со постољето да се направи натсрешница или куќаре за да ја заштитиш од дожд/снег/град & залутана гранка од некој ветар.
  • Да ставиш изолација со UV заштита на цевките од фреонот а каблите од струја да ги провнеш во грклан со UV заштита. За ова ќе мора да ги отспоиш од терминалот.
  • Со кревање на постоље цевките ќе се оддалечат од покривот и нема да ја пренесуваат вибрацијата како сега. Можно е сегашните звуци што ги слушаш да се пренесуваат директно преку цевката до внатрешната. Крута врска е ова. Цевките се поврзани директно на компресор па сега ти види.
Ова мораш да го направиш. Особено со изолацијата.
Ако снегот не ти ја уништи тогаш сонцето секако ќе го стори тоа.

turbiny

hello world
20 декември 2016
231
123
Чекај сега..
Ти истово прашање не го постави на кајгана? Пошто таму исто така некој (ти?) имаше поплака од бучниот дефрост.

И мислам дека кога бараше совет за местото на поставување јас ти реков дека никако не е добра идеа да се мести горе.
Ако веќе си одлучил да биде горе тогаш кога ќе помине сезонава треба да направиш неколку работи ако планираш климата да ти трае повеќе од 2-3 години
  • Да се направи постоље кое ќе биде повисоко од браникот за снег
  • Паралелно со постољето да се направи натсрешница или куќаре за да ја заштитиш од дожд/снег/град & залутана гранка од некој ветар.
  • Да ставиш изолација со UV заштита на цевките од фреонот а каблите од струја да ги провнеш во грклан со UV заштита. За ова ќе мора да ги отспоиш од терминалот.
  • Со кревање на постоље цевките ќе се оддалечат од покривот и нема да ја пренесуваат вибрацијата како сега. Можно е сегашните звуци што ги слушаш да се пренесуваат директно преку цевката до внатрешната. Крута врска е ова. Цевките се поврзани директно на компресор па сега ти види.
Ова мораш да го направиш. Особено со изолацијата.
Ако снегот не ти ја уништи тогаш сонцето секако ќе го стори тоа.

Не, не сум, кајгана треба ресет лозинка да правам

Фала ќе треба тоа или да ја монтирам на ѕид, УВ заштита каде да купам?

N56 via jailbroken Monarch

MacRazor

hello world
15 ноември 2017
234
148
Чичковци да прашам нешто. Конденз цревото на надворешната единица малце е нестабилно. Не дека паѓа, ја собира водата ко шо треба, само спојката од цревото со единицата не ми е баш нај нај. Ме занима може ли со малце силиконче да ги зацврстам за навек, или има некое друго чаре.

CBB_6

BBC
9 декември 2016
355
1.081
Да ја живниме малце темава за клими. Помина сезоната за купување инвертери пред зимата, прашаја летечите шо прашаја и замре. Се до на пролет, кога ќе дојди време за ладење

После точно година и пол греење и ладење со Haier Tundra AS18TD2HRA / 1U18EE8ERA да дам рапорт (или ако сакате, корисничко искуство) за оваа инвертер клима, за која имам еднаш постирано ОВДЕ детаљи и слики за монтажата и внатрешноста на надворешната единица. За ладење на лето нема ништо да коментирам, чиста перфекција е без никакви замерки. Ќе се задржам на греењето.

15.jpg

Одма да кажам дека појма немам колку троши, немам мерач и не ме интересира. Татка ја плаќа струјата, зато. Отприлика греењето комплет ми крева на зима на сметката околу 3500-4000 денари, две клими, маслен радијатор и панелен конвертор. Имав пишано претходно дека просторот кој го загрева Тундрата е 60 квадрати, но сум згрешил, за шо се извинувам. Зедов и добро измерив, испадна дека е точно 50 квадрати, а го мислев дека е поќе.

Дома сум со мало дете и цела зима, 5 до 6 месеци во грејна сезона буквално не е исклучена, работи 24/7, еднаш месечно ја гаснам на 15 мин. за да ги исчистам филтрите. Оваа зима дење наместена 24 степени, ноќе 22, на втора брзина вентилаторот. Си одржува температура без проблем, на спротивниот ѕид на 1,5 метри измерено температурата ми е 25 степени, а скрос на подот 19-20 степени, заради немањето никаква изолација и под мене нема ништо освен бетонска плоча, карабина немалтарено приземје со гаража и лоши дрвени врати, све хотел промаја.

На лето и на зима кога е потопло цело време ми е на Qiet мод (најјаката работа кај оваа клима), не се слуша дека работи и забораваме дека имаме клима дома. Неверојатно колку е тивка. Во најладното максимум ја имам пуштено на втора брзина, поднослива е бучавата, вообичаено ја терам на кец иначе. Ја имам пробано и трета брзина, но тогаш почнува ураганот и се осеќа огромниот проток на воздух, сепак е клима со најголем проток на воздух во својата класа (900м2), тогаш е бучна и реално нема потреба од трета брзина ако никогаш не се гасни климата, освен за иницијално брзо ладење или греење на големи простории.

16,.jpg

Еве како изгледа Надворешната единица на денот на монтажата и денес. За година и пол користење заштитната решетка пред вентилаторот е видно кородирана и извалкана со црнилата од чадот од ќумбињата од комшиите, за шо ич не ми е гајле, нека скапва. Десните бафер гумици каде што е комресорот и најголемата тежина и вибрација се веќе испукани и оштетени, е за нив шо поскоро ќе барам замена. Саќето (испарувачот/изменувачот) е стакло чист како вчера монтиран, заради исплакнувањето при дифростите. Додатната изолација шо ја клавав на бакарните цевки исто така е во супер состојба.

Ај са критика. Лани зимата ме иритираше буката од надворешната единица, односно вентилаторот кој најчесто ноќе се слушаше како да полетува авион од оние со пропелери, па после како да слетува авион, но то беше само при оние најголеми оптеретувања на компресорот во најладното. Во добро звучно изолирана куќа ова мислам дека нема да се осеќа, кај мене се слуша да помини чоек да се накашла надвор, звучна изолација никаква, куќа од блокови без фасада и без изолација и само грубо измалтарена од надвор, дрвена дограма 30 и кусур години стара која не дихтува. Како го решив овој проблем со бучавата? Тундрата има 5 брзини на вентилоаторот, Qiet мод, 1, 2, 3 и AUTO мод. Најчесто ноќе ја оставав на 1 брзина и буката од вентилаторот беше страшна, ваљда се мачеше компресорот максимално да го загрее тој мал проток на воздух (1 брзина) за да одржи температура. Пред две недели ми текна пробав цело време и дење и ноќе со 2-ра брзина на вентилатор, и бучавата од надворешната исчезна!!! Аеропланот шо го слушав по цела ноќ сега веќе го нема, иако деновиве во Битола ноќите се и до -7 степени.
Наравоучение: Во голема квадратура клима си сака и голем проток на воздух за ефикасно и лесно да го врти и загрева воздухот, со шо ќе се растерети и компресорот, а со тоа логично нели и потрошувачката на струја. Друго лошо сценарио со мал проток (мала брзина на вентилатор) само ќе трупа топол воздух пред себе, ќе го лажи температурниот сензор и ќе исклучва, а во собата ќе биди студено.

Дифрости сосема нормални, во најголемата магла на 0 и -1 степен баш пратев на 6 саати прај по 3, отприлика на секои 2 саати дифрост по точно 5 минути. За време на дифрост внатре во собата не дува ладно, перките остануваат отворени и турбинскиот вентилатор се исклучва. Звуци при дифростот шо да ти расправам, туку се потпулваме со жената, де шушти, тропа, кркори, фуфа... хорор филм.

Сума сумарум задоволен сум од Тундрата 18-ка, со оглед на парите (35.000 ден.) се покажа барем до сега одлична. Виваксот 18-ка исто горе кај моите ме изненади, тивок и снажен, не знам зошто толку го плукаат некои. Мислам дека е дури потивок од Тундрава. Во детската соба имам 13 години стара Beko 2,5kw он-оф клима, работи како вчера ставена, до сега никаков сервис освен нели редовно чистење на филтрите и од моја страна додатно изолирање на видливите бакарни цевки со самолеплив црн сунгер - топлотна изолација за топловодни цевки. Бекото си цепа и до -10 целзиуси без проблем, единствена маана му е шо е многу бучен вентилаторот на внатрешната. Турски Beko = ребрендирана LG клима иначе.

17.jpg 18.jpg 19.jpg

Оваа мрцината погоре ме спаси за греење на цел тој простор од 50 квадрати од три споени и отворени соби. Во тандем со Тундрата нон-стоп работи и електричен масивен метален маслен радијатор од 2,5 киловати, тежи над 40 кила, германски, стар над 42 години, прав олдтајмер наследство од татка, го купиле уште пред да се родам :) кој умерено загрева на другиот крај од просторот. Без него во најладното тешко дека само со клима ќе се стоплевме.

И НЕ, нема проблем со модулација или да работи како он-оф, како шо некој спомна наназад во темава. Тоа најверојатно го изкусил некој ако ставил 18-ка Тундра инвертер во мала просторија од 20 квадрати и така добил предимензионирање на силата и во тој случај нормално климата се понаша ко луда, бидејќи 18-ка Тундра е стварно многу моќна клима со голем проток на воздух и мое мислење е дека е за простории од преку 25-30 квадрати, во спротивно ќе се случи да работи ко он-оф. Како шо кажав сега и по фино си модулира кога и дадов да „диши“ зголемувајќи ја брзината на вентилаторот во ваков голем простор.

PROS:
- Тивка (особено на Qiet mod)
- Силна со јак издув (900м2)
- Евтина (35.000 денари без монтажа)
- Двоен алуминиумски изменувач со бакарни цевки на наворешна (ја расклопив и видов)
- Солидна електроника, EEV вентил и Twin Rotary 13 cm3 Mitsubishi компресор (ја расклопив и видов)
- Eurovent сертификат
- Комплет бафер гумици за монтажа на надворешна единица
- 5 години гаранција

CONS:
- Хорор звуци при дифрости
- Релативно бучна надворешна единица при оптеретување
- Едноредни мрежести пластични филтри за воздух на внатрешна
- Релативно бучен вентилатор на внатрешна при 3-та најголема брзина
- Корозија на решетка за вентилатор на надворешната единица
- Неквалитетна бела пластика која лесно се валка и греби на внатрешната единица
- Чуден, неинтелигентен Auto mod на греење (или јас не знам да го работам).
- Фактот дека е кинеска?

petkotrajko

poweruser
16 јуни 2017
2.491
2.938
Да ја живниме малце темава за клими. Помина сезоната за купување инвертери пред зимата, прашаја летечите шо прашаја и замре. Се до на пролет, кога ќе дојди време за ладење

После точно година и пол греење и ладење со Haier Tundra AS18TD2HRA / 1U18EE8ERA да дам рапорт (или ако сакате, корисничко искуство) за оваа инвертер клима, за која имам еднаш постирано ОВДЕ детаљи и слики за монтажата и внатрешноста на надворешната единица. За ладење на лето нема ништо да коментирам, чиста перфекција е без никакви замерки. Ќе се задржам на греењето.

Погледнете го атачментот 82539

Одма да кажам дека појма немам колку троши, немам мерач и не ме интересира. Татка ја плаќа струјата, зато. Отприлика греењето комплет ми крева на зима на сметката околу 3500-4000 денари, две клими, маслен радијатор и панелен конвертор. Имав пишано претходно дека просторот кој го загрева Тундрата е 60 квадрати, но сум згрешил, за шо се извинувам. Зедов и добро измерив, испадна дека е точно 50 квадрати, а го мислев дека е поќе.

Дома сум со мало дете и цела зима, 5 до 6 месеци во грејна сезона буквално не е исклучена, работи 24/7, еднаш месечно ја гаснам на 15 мин. за да ги исчистам филтрите. Оваа зима дење наместена 24 степени, ноќе 22, на втора брзина вентилаторот. Си одржува температура без проблем, на спротивниот ѕид на 1,5 метри измерено температурата ми е 25 степени, а скрос на подот 19-20 степени, заради немањето никаква изолација и под мене нема ништо освен бетонска плоча, карабина немалтарено приземје со гаража и лоши дрвени врати, све хотел промаја.

На лето и на зима кога е потопло цело време ми е на Qiet мод (најјаката работа кај оваа клима), не се слуша дека работи и забораваме дека имаме клима дома. Неверојатно колку е тивка. Во најладното максимум ја имам пуштено на втора брзина, поднослива е бучавата, вообичаено ја терам на кец иначе. Ја имам пробано и трета брзина, но тогаш почнува ураганот и се осеќа огромниот проток на воздух, сепак е клима со најголем проток на воздух во својата класа (900м2), тогаш е бучна и реално нема потреба од трета брзина ако никогаш не се гасни климата, освен за иницијално брзо ладење или греење на големи простории.

Погледнете го атачментот 82540

Еве како изгледа Надворешната единица на денот на монтажата и денес. За година и пол користење заштитната решетка пред вентилаторот е видно кородирана и извалкана со црнилата од чадот од ќумбињата од комшиите, за шо ич не ми е гајле, нека скапва. Десните бафер гумици каде што е комресорот и најголемата тежина и вибрација се веќе испукани и оштетени, е за нив шо поскоро ќе барам замена. Саќето (испарувачот/изменувачот) е стакло чист како вчера монтиран, заради исплакнувањето при дифростите. Додатната изолација шо ја клавав на бакарните цевки исто така е во супер состојба.

Ај са критика. Лани зимата ме иритираше буката од надворешната единица, односно вентилаторот кој најчесто ноќе се слушаше како да полетува авион од оние со пропелери, па после како да слетува авион, но то беше само при оние најголеми оптеретувања на компресорот во најладното. Во добро звучно изолирана куќа ова мислам дека нема да се осеќа, кај мене се слуша да помини чоек да се накашла надвор, звучна изолација никаква, куќа од блокови без фасада и без изолација и само грубо измалтарена од надвор, дрвена дограма 30 и кусур години стара која не дихтува. Како го решив овој проблем со бучавата? Тундрата има 5 брзини на вентилоаторот, Qiet мод, 1, 2, 3 и AUTO мод. Најчесто ноќе ја оставав на 1 брзина и буката од вентилаторот беше страшна, ваљда се мачеше компресорот максимално да го загрее тој мал проток на воздух (1 брзина) за да одржи температура. Пред две недели ми текна пробав цело време и дење и ноќе со 2-ра брзина на вентилатор, и бучавата од надворешната исчезна!!! Аеропланот шо го слушав по цела ноќ сега веќе го нема, иако деновиве во Битола ноќите се и до -7 степени.
Наравоучение: Во голема квадратура клима си сака и голем проток на воздух за ефикасно и лесно да го врти и загрева воздухот, со шо ќе се растерети и компресорот, а со тоа логично нели и потрошувачката на струја. Друго лошо сценарио со мал проток (мала брзина на вентилатор) само ќе трупа топол воздух пред себе, ќе го лажи температурниот сензор и ќе исклучва, а во собата ќе биди студено.

Дифрости сосема нормални, во најголемата магла на 0 и -1 степен баш пратев на 6 саати прај по 3, отприлика на секои 2 саати дифрост по точно 5 минути. За време на дифрост внатре во собата не дува ладно, перките остануваат отворени и турбинскиот вентилатор се исклучва. Звуци при дифростот шо да ти расправам, туку се потпулваме со жената, де шушти, тропа, кркори, фуфа... хорор филм.

Сума сумарум задоволен сум од Тундрата 18-ка, со оглед на парите (35.000 ден.) се покажа барем до сега одлична. Виваксот 18-ка исто горе кај моите ме изненади, тивок и снажен, не знам зошто толку го плукаат некои. Мислам дека е дури потивок од Тундрава. Во детската соба имам 13 години стара Beko 2,5kw он-оф клима, работи како вчера ставена, до сега никаков сервис освен нели редовно чистење на филтрите и од моја страна додатно изолирање на видливите бакарни цевки со самолеплив црн сунгер - топлотна изолација за топловодни цевки. Бекото си цепа и до -10 целзиуси без проблем, единствена маана му е шо е многу бучен вентилаторот на внатрешната. Турски Beko = ребрендирана LG клима иначе.

Погледнете го атачментот 82541 Погледнете го атачментот 82542 Погледнете го атачментот 82543

Оваа мрцината погоре ме спаси за греење на цел тој простор од 50 квадрати од три споени и отворени соби. Во тандем со Тундрата нон-стоп работи и електричен масивен метален маслен радијатор од 2,5 киловати, тежи над 40 кила, германски, стар над 42 години, прав олдтајмер наследство од татка, го купиле уште пред да се родам :) кој умерено загрева на другиот крај од просторот. Без него во најладното тешко дека само со клима ќе се стоплевме.

И НЕ, нема проблем со модулација или да работи како он-оф, како шо некој спомна наназад во темава. Тоа најверојатно го изкусил некој ако ставил 18-ка Тундра инвертер во мала просторија од 20 квадрати и така добил предимензионирање на силата и во тој случај нормално климата се понаша ко луда, бидејќи 18-ка Тундра е стварно многу моќна клима со голем проток на воздух и мое мислење е дека е за простории од преку 25-30 квадрати, во спротивно ќе се случи да работи ко он-оф. Како шо кажав сега и по фино си модулира кога и дадов да „диши“ зголемувајќи ја брзината на вентилаторот во ваков голем простор.

PROS:
- Тивка (особено на Qiet mod)
- Силна со јак издув (900м2)
- Евтина (35.000 денари без монтажа)
- Двоен алуминиумски изменувач со бакарни цевки на наворешна (ја расклопив и видов)
- Солидна електроника, EEV вентил и Twin Rotary 13 cm3 Mitsubishi компресор (ја расклопив и видов)
- Eurovent сертификат
- Комплет бафер гумици за монтажа на надворешна единица
- 5 години гаранција

CONS:
- Хорор звуци при дифрости
- Релативно бучна надворешна единица при оптеретување
- Едноредни мрежести пластични филтри за воздух на внатрешна
- Релативно бучен вентилатор на внатрешна при 3-та најголема брзина
- Корозија на решетка за вентилатор на надворешната единица
- Неквалитетна бела пластика која лесно се валка и греби на внатрешната единица
- Чуден, неинтелигентен Auto mod на греење (или јас не знам да го работам).
- Фактот дека е кинеска?

Друже, ногу убаа рецензија, сварно ме бендисва. Исцрпно, информативно и во исто време ногу разбирливо написано.
Како и да е, одлично ривју, ептен му оди во прилог на Хајеро.
Иначе, во поглед на то хорор звуците, и јаска можам да се пофалам со ним, ги има и на мојо инвертер, и то тој шо ми е во спалната! :(
Тро со куајат модот го снемва, па се спија некако...
А моделот на ивертер шо го „фалам“ сеа е Кериер, еве линк:CARRIER Infinity Ultimate 42QHB09D8S / 38QHB09D8S по супер цена од 31.990 ден.
(од Енергија го купиф, го монтираа од таму монтери, Бане Аир мислам).
Имаа и гумени бафери, наместија монтерите уште ко го монтираа....ама ги извадов да видам дали без нив ќе биди потивок, ама не беше...
После набавив и бафери (пак од Енергија-Визбегово, околу 300 денари за сет од 4), специјално купени за таа намена, ама не ја намалија бучавата.
После дознав (сега скоро) дека мутерите од горната страна (над баферите) не требало да се многу стегнати, па ќе видам денојве колку се стегнати, пошто онака, од ракав се стегани...па ќе ги разлабаам, и ќе видиме али ќе има, али ќе нема ќар од тоа (веројатно не, ама ќе пробам).
Среќна ви Нова година на сите!

CBB_6

BBC
9 декември 2016
355
1.081
Имаа и гумени бафери, наместија монтерите уште ко го монтираа....ама ги извадов да видам дали без нив ќе биди потивок, ама не беше.
Не вервам дека без нив ќе биди потивок. Напротив, улогата им е да ги намалат и апсорбираат вибрациите од компресорот и перката.

После дознав (сега скоро) дека мутерите од горната страна (над баферите) не требало да се многу стегнати.
Е тие бафери амортизери секако дека ако се престегнати не даваат „мегдан“ шо се вели за да вибрира надворешната меко, да амортизира. На престегнати исто како дирекно на металните носачи да е ставена само.

И со здравје да си го работиш Кериерот :)

Tandreev

read-only
6 јануари 2020
2
0
Strumica
Здраво сакам ваше мислење за инвертер за ќука за еден спрат од 105 квадрати поделена на два дела по 50 квадрати над него е тавански дел сега ќе му ставам изолација директно на прола или стаклена волна или стиропор 5 ка
Какви инвертер клими да ставам во план ми е една 24 големина другата 18 ама незнам марка и kw и колки ќе трошат електрична енергија затоа барам помош и совет ви благодарам

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Daikin FTXF50 околу 1000евра, зависи од просторот за секоја 50ка по една ваква. Ако е многу расцепкан може да треба помали клими а повеќе на број.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Еве како кинесково губре Sonoff ке ми направеше беља еба.и квалитетот демек зашитита ова она после 2 сезона користење.

Од клима или нешто друго?
Кога стасаа моите и ги видов контактите знаев дека нема да издржат многу оптеретување. Овие од броадлинк што ги имам сега изгледаат посолидно.

123456

poweruser
12 април 2013
2.071
1.596
Naselba Dracevo, Kisela Voda, Macedonia
Од клима или нешто друго?
Кога стасаа моите и ги видов контактите знаев дека нема да издржат многу оптеретување. Овие од броадлинк што ги имам сега изгледаат посолидно.

Да клима Грее Ломо 5.5. броадлинкот е затворен систем само штекаш и толку и јас истото мислење го имав како може така педерски да ги местат ни растојание ни бутур

S

Sukhoi

Гостин
Имам читано од темава, ама се да прочитам не е изводливо, па да поставам прашање.
Сакам да купам клима, простор за греење е под 25m2, слаба изолација, без пвц прозори (постара куќа).
Не планирам да одржувам температура во собата константа (значи не се работи за дневна соба), односно доаѓам дома ја вклучувам да дува повремено (два-три сата) понатаму ја гасам и излегувам. Значи не очекувам 22 степени собна температура, али па и да не е ладно (ако ме разбирате). Досега се грејав на панелче(ваљда 2.5kw) и одвај оди а и троши доста.
Претпоставувам 3.5kw клима ке ми заврши работа. Ми треба најефтин инвертер да врши работа за ова. Гледав на klimi mk, TCT и TOSOT марки, сватив дека се брендови под GREE. Не дека нешто ми значи ова, мене ми е важно да работи.
И уште едно прашање, бидејќи не ја разбирам материјата, влезна моќ од 1000/970w значи дека климата влече 970w кога грее, а 1000w кога лади? Ако е вака, испаѓа дека околу 3 клими трошат исто како и едно панелче кога грее (или ептен нешто погрешно сум разбрал). :suprised:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.060
5.993
Имам читано од темава, ама се да прочитам не е изводливо, па да поставам прашање.
Сакам да купам клима, простор за греење е под 25m2, слаба изолација, без пвц прозори (постара куќа).
Не планирам да одржувам температура во собата константа (значи не се работи за дневна соба), односно доаѓам дома ја вклучувам да дува повремено (два-три сата) понатаму ја гасам и излегувам. Значи не очекувам 22 степени собна температура, али па и да не е ладно (ако ме разбирате). Досега се грејав на панелче(ваљда 2.5kw) и одвај оди а и троши доста.
Претпоставувам 3.5kw клима ке ми заврши работа. Ми треба најефтин инвертер да врши работа за ова. Гледав на klimi mk, TCT и TOSOT марки, сватив дека се брендови под GREE. Не дека нешто ми значи ова, мене ми е важно да работи.
И уште едно прашање, бидејќи не ја разбирам материјата, влезна моќ од 1000/970w значи дека климата влече 970w кога грее, а 1000w кога лади? Ако е вака, испаѓа дека околу 3 клими трошат исто како и едно панелче кога грее (или ептен нешто погрешно сум разбрал). :suprised:
Да, со климата можеш да ја оставиш на 24ц на пример и да си доаѓаш во топличко цело време. Или 23 ако ти е топло. Па и 22.

Уклучена 24ч секој ден цел ден, ќе ти троши околу 2000 денари за најладниот месец да речеме. Ако е така батал просторот како што викаш. За другите 5 грејни месеци околу 800-1500 денари.

А ти ако оставиш да лади, па да грееш како сега, првиот пола саат е мраз, а сето тоа на скапа струја.

Од друга страна некоја Грее Ломо 12 или ТСТ 12 ќе си турка со 500-600в грубо и кога сакаш да си доаѓаш во стоплено - или летно време во оладено. Само треба да и чистиш филтри на месец дена што е убаво зошто инаку тоа е ѓубре од собата што климата го собрала. И да викнеш сервис за чистење (1500 денари) на 3-5 години.

Некоја заштеда за толку мал простор не би очекувал.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно