Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Предлог компјутер за Hi-Fi аудио слушање

D

Администратор
31 март 2007
4.018
4.200
www.aqtos.com
Ја би да се вратиме на темата, за другите теми може да направиме спин-офф од некои мислења и да издвоиме посебни теми.

Назад на темата - што е најдобар извор при high-end Hi-Fi сетап во поглед на PnP уред?

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Најдобар извор на музика според мене е било каков пристоен модерен PC врзан на квалитетен USB DAC и натаму што следи.

Foobar2000 со нужните плагини и адекватно подесување е одличен старт (што јас активно го користам), веќе споменатиот ДА конвертер, врвно појачало, кабли и звучници (небото е лимит).

- I2S е интерен стандард што теоретски е "најисправен" и имаше фирми како Theta што пред 30 години го форсираа и како екстерен, но никогаш не заживеа. Можеби затоа што не го поддржаа Sony & Philips. :)

- Digital optical & coaxial врската e лимитирана на 24 bit - 96KHz/192 KHz, што значи obsolete во денешно време на hi-res audio. USB врската ни нуди нативно DSD & hi-res аудио без (скоро) никаква деградација и тоа е стандардот што се користи со години во пракса.
dsd.JPG
Според мене USB DAC all the way, а да не биде дека теоретизирам, тоа е нешто што го фурам последниве 10+ години во различни варијанти. Marantz CD-63 K.I. Signature & Arcam Alpha 5 беа последните CD плеери што ги пензионирав во име на PC аудиото, пред се поради супериорниот звук, но и практичноста.
dxd.JPG
Разликата меѓу CD квалитет на еден албум (16bit/22.1KHz) и истиот во hi-rez (24bit/96KHz) е толку голема што и глув човек би ја осетил (без никаква навреда). Во денешно време имаме огромен избор на музика во DSD128/256, DXD 24-352KHz, која ме натера конечно да престанам да ја жалам мојата аналогна конфигурација (Kuzma Stabi / Stogi / Ortofon MC 20) од пред 30 години...

Митовите за "прљаво" SMPS напојување се ... само митови. Модерните USB Asynchronous DAC's се толку совршени (и евтини благодарение на китајците), што се имуни на скоро сите можни шумови што би се нашле во еден современ компјутер.

Ако има интерес понатаму би понудил и некои совети како да се извлече максимум од PC > USB DAC опцијата како извор на звук...

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Митовите за "прљаво" SMPS напојување се ... само митови. Модерните USB Asynchronous DAC's се толку совршени (и евтини благодарение на китајците), што се имуни на скоро сите можни шумови што би се нашле во еден современ компјутер.

Ако има интерес понатаму би понудил и некои совети како да се извлече максимум од PC > USB DAC опцијата како извор на звук...
Звучи интересно, и дефинитивно елаборирај, само мислам дека посоодветно место е општата аудио тема.

Јас лично за мои потреби и опрема што можам јас да си дозволам, се согласувам дека USB DAC е доволно ОК за мене (и за повеќето скоро сите од нас овде). Но темава конкретно е за баш висока класа на опрема со супер осетливи звучници кои веројатно не се користат со повеќе од пар вати снага. Би рекол дека во случајов не важат општо прифатените компромиси на кои се согласуваме повеќето од нас, кога се решаваме на опции како DAC од 100+ долари кои се со одлични цена/перформанси коефициенти.

Но стои и тоа дека концептот со Rpi и I2S DAC не е скап, и има одличен цена/перформанси коефициент. Уште повеќе со добро линеарно напојување (кое не можеш да го комбинираш со РС). Можеме да дискутираме колку е ова подобро од решение со USB DAC, на опремата каква вообичаено имаме повеќето од нас. Но мое мислење е дека сепак останува дека ниедно од двете решенија (USB или I2S на Rpi) не е доволно добро за оволку висока класа на звучници/појачало како што сетапот наведен од ОП.

Исто така јас не би прејудицирал дека нема да има разлика од свичинг напојување до линеарно напојување, на ваква опрема, додека не слушнам самиот со свои уши.

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Разликата меѓу CD квалитет на еден албум (16bit/22.1KHz) и истиот во hi-rez (24bit/96KHz) е толку голема што и глув човек би ја осетил (без никаква навреда).

Bold statement, ова од искуство? Колку аудиофили имаат паѓано и крајниот исход е само шанса дека ќе погодат, разликата ја направи ден и ноќ што не е ни одблиску точно и не можи секој да ја забележи (ако некој воопшто можи). То ти е исто како високо квалитетен JPG фајл да го споредиш со RAW, тешко дека ќе најдиш разлика, ама пак за едитирање e друга приказна, исто и со 24bit/96KHz.
Има плагин foobar2000 за блајнд тест, инсталирај го и провери па сподели резултати.

DSD/11.2Mhz? Да го пробаш или се стремиш на тоа?

Се извинувам на офтопик, не можев да одолеам, жал ми е што не можам да дадам допринос на темава бидејќи на многу високо ниво се цели и немам искуство со истото али се сложувам со @Chicco69, квалитетен USB DAC би ги задоволил 99% од рајата.

Последна промена:

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Bold statement, ова од искуство? Колку аудиофили имаат паѓано и крајниот исход е само шанса дека ќе погодат, разликата ја направи ден и ноќ што не е ни одблиску точно и не можи секој да ја забележи (ако некој воопшто можи). То ти е исто како високо квалитетен JPG фајл да го споредиш со RAW, тешко дека ќе најдиш разлика, ама пак за едитирање e друга приказна, исто и со 24bit/96KHz.
Има плагин foobar2000 за блајнд тест, инсталирај го и провери па сподели резултати.

DSD/11.2Mhz? Да го пробаш или се стремиш на тоа?

Се извинувам на офтопик, не можев да одолеам, жал ми е што не можам да дадам допринос на темава бидејќи на многу високо ниво се цели и немам искуство со истото.
Не ти е офтопик, баш си онтопик според мене.

Мене сеуште ми е доволен CD записот. Можда имам лоши уши, не знам. Во последно време се акав дека мора да ми е ЦД-то со TDA1541 (A/без А) и сменив неколку такви и сепак на крај се враќам на Burr Brown. Имам уште мисија да најдам и чујам Sony CDP-555ESD и ќе финализирам мислење за тој преизвикан чип. Ако некој има CD со TDA1541 лампизирано, тоа многу би сакал да го чујам.

Не сум чул некој перверзен DAC, можда ќе сменам мислење. Ама Dragonfly и слични, не ми го дигаат.

Грамофонот ми е тргнат ради малиот веќе 3 години и рано е сеуште да се врати, иначе за моиве уши - CD и било каков дигитален запис слушам само кога ја немам плочата.
Од Стоунси Some Girls или Tattoo You, од плоча ми се есктаза. Од CD до таа мера не ми се подносливи што еве 3 години не сум ги преслушал тие албуми.

CD запис нели е 44.1kHz,16 bit, а не 22.1kHz?

28 јануари 2017
2.055
4.713
Ресен
Не ти е офтопик, баш си онтопик според мене.

Мене сеуште ми е доволен CD записот. Можда имам лоши уши, не знам. Во последно време се акав дека мора да ми е ЦД-то со TDA1541 (A/без А) и сменив неколку такви и сепак на крај се враќам на Burr Brown. Имам уште мисија да најдам и чујам Sony CDP-555ESD и ќе финализирам мислење за тој преизвикан чип. Ако некој има CD со TDA1541 лампизирано, тоа многу би сакал да го чујам.

Не сум чул некој перверзен DAC, можда ќе сменам мислење. Ама Dragonfly и слични, не ми го дигаат.

Грамофонот ми е тргнат ради малиот веќе 3 години и рано е сеуште да се врати, иначе за моиве уши - CD и било каков дигитален запис слушам само кога ја немам плочата.
Од Стоунси Some Girls или Tattoo You, од плоча ми се есктаза. Од CD до таа мера не ми се подносливи што еве 3 години не сум ги преслушал тие албуми.

Да, 44.1/16 е, а за ЦДто и плочата многу зависи од мастерот па можда затоа не го можиш. Јас од Стоунси го имам Let It Bleed на плоча и нема врска со ЦД верзијата, високите се мутирани, повеќе бас, едноставно не ја бива, не сум имал друга плоча да споредам, можда таа е нешто фалична, не знам.

Пример Pink Floyd плочите и ЦДњата, скоро идентични, многу константен мастер имаат.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
@Lokvan друже, еве еден линк за почеток. ПЦ-то оптеретено до даска, мерењата идентични како при idle. Зборуваме за DAC од најниска класа, ... за среќа не се шугавите змајчеки од Audioquest. :)
"2. Again, the digital source did not matter to the analogue output from this DAC whether it was a desktop type computer, Squeezebox Touch, laptop or cellphone. No evidence of noise issues even comparing the output from a cell phone with that from a desktop computer running a nVidia GTX 1080 graphics card at 100% load!"
noise.JPG
Толку од SMPS vs linear PSU...

Осетливоста на звучните единици нема врска со темава. Ако појачалото има ептен тапа сигнал/шум, на поосетливи звучници шумот ќе се слуша повеќе, ништо необјасниво. Јас не почитувам многу лампашки појачала и сум безбеден од таа страна. :innocent:

И за какви компромиси зборуваме ако DAC има THD 0.0005, појачалото што следи 0,0(0)5, а звучниците 1-5%. Ќе ја игнорираме просторијата, а ушите уште повеќе.

Батали I2S, или спреми 5000 евра за појачало + 15000е за звучници. Кај звучниците гарант ќе чуеш разлика (во најголема мера поради акустиката на просторот), ако имаш "златни уши" ќе препознаеш "боја на звук" меѓу појачала (Mark levinson, Krell, Jeff Rowland...).
Разлика меѓу I2S, optical, coaxial, USB, DAC кога ќе чуеш ... пиши. :)
Искрено се слуша, али треба истренирано златно уво и многу искуство. 99% или повеќе не би детектирале разлика. За право чудо (скоро) сите би приметиле разлика меѓу звучници од 10-15000 евра.

@Sharlovski, не е проблем да се слуша и ужива во bit perfect DSD256, или 512 (тука веќе е помал изборот). Важно е и да имаш и кај да ги клаиш (cca 5GB за 60 min музика). :(
dsd256.JPG
Не си ти за фрлање, имаш мерак за музика, џабе не си одбрал NAD појачало. BTW во подрум да ме стаиш ќе го препознаам, исто како основните модели на Rotel и Marantz. :hay:
Мала анегдота:
На времето во Аудиоцентар (Болин) од досада тестирав интерконекциски кабли (блајнд тест) и скорот ми беше 10 од 10. Ех, стари добри времиња...

@Gaston
TDA1541A e одличен избор, ги лампизирав пред 20 години. PCM1702/4 добро имплементиран е исто врв. Али смешно е ако спорeдуваш CD квалитет (16 bit / 44.1/(22.05KHz)) со hi def 24/96, да не збориме за уште подобри PCM варијанти, или DSD. Тоа за жал TDA1541A не е кадарен да го репродуцира, а пристојна модерна кинезарија (Sabre, AK4490) немаат проблем со тоа. Бројките од мерења се исто импресивни (реални се) и најдобро од се е што разликата е чујна (за мене ден и ноќ).

Најлесно се детектира како стерилност кај вокалите и зрнатост (грубост, оштрина) во високите тонови. Истиот албум (при идеален трансвер) во висока резолуција делува природно и флуидно, нема замор при слушање. Ако е DSD тогаш има екстра природност што е скоро па исто како кај врвен грамофон. Со тоа што ако е DSD64 јас бар го слушам (чувствувам) шумот во високиот спектар, а кај DSD128 е веќе 100% нирвана. :)

Секако многу зависи од оригиналните мастери, кој го правел трансферот и на каква техника. Затоа имаме по 5 верзии од Kind of Blue или The Dark Side Of The Moon. :crazy:

Ако сакате линкови од квалитетни снимки (CD vs high def) за споредба, пишете ПП (да не шириме тука пиратерија). :innocent:

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
Интересно, само не сум сигурен за можностите на опремата пред се сегментот „--> generic 6' phono-to-RCA cable --> Focusrite Forte --> 6' USB cable --> Win 10 measurement computer“, прво не се гледа се само во мерења на шум, THD, итн. Второ, мерењето не знам дали баш како би се споредувало со слушање на звучни кутии сo осетливост од 110 dB. Џитерот ако правилно го мерат, тогаш она е импресивно во однос на се што сум читал.

Искрено би било фино да можеме И да измериме, И да слушнеме со свои уши. На наведените звучници и појачало, слеп тест со три извори: со Naim ND5 XS 2, со еден USB DAC (eте тој што е наведен од ОП или тој од Чико), и со RPi плус I2S DAC напојувани од линеарно напојување. И тоа би ги споредувал на тури два со два, да е поедноставно. :)

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Ако сакате линкови од квалитетни снимки (CD vs high def) за споредба, пишете ПП (да не шириме тука пиратерија).

Кога беше актуелна дискусијава не бев баш слободен со време, па би сакал сега да те замолам ако можеш да ми пратиш во ПП материјал за споредба на CD vs Hi-Deff.Само пред да правам споредба, би сакал да знам дали материјалите се ист мастер/продукција или се различни изданија, бидејќи моето досегашно искуство е дека квалитетен мастер/продукција >> bit depth / DSD / hi-deff / формат и слично.

Дополнително, убаво би било да ми кажеш ако знаеш и дали се "level matched" примероците за споредба :) Колку што се сеќавам имаше некој додаток во Foobar за споредба, па најверојатно би можело да се провери.

Благодарам :)

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Судбината му е запечатена на 44.100 Hz уште на почеток. Семплингот е одреден како двојна вредност од највисоката чујна фреквенција (20.000) а квантизацијата е 16-бит.

16-битната квантизација може да се претстави како скала со 65.536 (216) поделци. Тоа значи дека секоја секунда се дели на толку делови.

При фреквенција (Sampling rate) од 44.1 kHz примероците се земаат на секои 0.0227 секунди! Едноставно, ако една секунда се подели на 44.1 kHz (значи, на 44.100 делови) се добиваат 227 десетмилионити делови од секундата. Сликовито тоа изгледа вака: Ако една секунда се поистовети со должина од 100m, растојанието помеѓу два примероци ќе биде 2,27mm.

Нормално, ниту теоретски не може за секој земен примерок да се најде вредност на фиксната скала. Затоа колку и да е прецизна, ако се случи земениот примерок да „упадне“ помеѓу две поделби ќе мора математички да се заокружи односно да се апроксимира. Секое заокружување доведува до отстапување од оригиналниот облик на синусоидата што исто така слуша како дигитален шум но и како губење на просторните димензии на звукот а во потешки случаи и на самите основни звучни информации.

Квантизацијата при снимањето на CD-ата стандардно е 16-битна. Иако со тоа бројот на можни грешки е сведен на минимум, грешката е се само не исклучена. 16-битната квантизација може да се претстави како скала со 65.536 (216) поделци. Тоа значи дека секоја секунда се дели на толку делови.

Ако се земе за пример дека CD плеерот има електроника способна за 2x over sampling тогаш помеѓу оригиналниот податок кој ласерот го прочитал од дискот може да се интерполираат „калкулирани“ податоци.
Тие податоци, додуша, не постојат на дискот но затоа се знае дека постојат во стварност и дека се изгубиле за време на основниот sampling и врвните CD плеери можат прилично верно да ги одглумат.

Затоа што „баратаме“ (и во реалност постојат) термини како интерполација, апроксимација и сл. јасно е дека звукот од овој тип на носач е далеку од верност. Масакриран до невидени граници.
Отсечен (строго) над и под прагот на чујност во него фалат хармоници (тонови кои ја даваат бојата) кои додуша не можеме да ги чуеме јасно но насетуваме дека постојат.

Од ова е поштеден грамофонот/плочата кај која сигналот се добива со континуирано читање на спирална бразда.

Затоа ултра скапите ДАК-ови, појачала и звучници никогаш не можат да дојдат до израз ако се слуша (само) ЦД. Особено ако снимите (од компјутер) се настанати од CD без разлика на техниката (FLAC) или WAV

Друга приказна се мастерите кои настанале на аналогни „котураши“ или на DAT-ови кои имаат 96 и повеќе kHz семплинг.

*дел од текстот е spoiler од темата за CD Player која е во припрема. Моментално припремам илустрации, линкови, граматички грешки исправам...

Грамофон FTW

Gaston

user
9 февруари 2011
1.728
3.159
Gaston's setup  
Audio
AR
Ако се земе за пример дека CD плеерот има електроника способна за 2x over sampling тогаш помеѓу оригиналниот податок кој ласерот го прочитал од дискот може да се интерполираат „калкулирани“ податоци.
Тие податоци, додуша, не постојат на дискот но затоа се знае дека постојат во стварност и дека се изгубиле за време на основниот sampling и врвните CD плеери можат прилично верно да ги одглумат.
Епа зашто тогаш NOS мод дури и на врвни плеери? Едно чудо народ се колне во тоа.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Епа зашто тогаш NOS мод дури и на врвни плеери? Едно чудо народ се колне во тоа.
Тој е стандардот на снимање. Снимката е таа. Останатото е маскирање со оверсемплинг и филтри.
Се вметнуваат информации кои ги нема па во суштина добиваш филтрирање со тонски контроли (иако не се тоа)

Додуша има и други фактори како што е транспортот и системот за корекции на грешки. Со твиковите (не само со NOS) може да се влијае на системот за корекции (повеќе или помалку агресивен и сл.)

Потоа, како што знаеш, огромна улога има и начинот на изработка на CD-ињата. Кај поскапите продукции питовите се јасно изразени, рефлексниот слој е подебел, плочата е совршено центрирана итн.

Овдека важи еден од основните аудио постулати: Ако е снимката лоша ништо во аудио ланецот не може и не смее да ја поправа.

Мастерите наменети за снимање често се (беа) 20 и повеќе битни. Sony за оваа намена користи Super Bit Mapping (скалирање назад до 16 бита со задржување на квалитетот)

Иако е парадоксално но CD плеерот (транспортот) е еднакво или повеќе осетлив на вибрации и бара исто такво „тинтрање“ како кај грамофон.

Chicco69

lurker
21 април 2016
648
3.080
Кога беше актуелна дискусијава не бев баш слободен со време, па би сакал сега да те замолам ако можеш да ми пратиш во ПП материјал за споредба на CD vs Hi-Deff.Само пред да правам споредба, би сакал да знам дали материјалите се ист мастер/продукција или се различни изданија, бидејќи моето досегашно искуство е дека квалитетен мастер/продукција >> bit depth / DSD / hi-deff / формат и слично.

Дополнително, убаво би било да ми кажеш ако знаеш и дали се "level matched" примероците за споредба :) Колку што се сеќавам имаше некој додаток во Foobar за споредба, па најверојатно би можело да се провери.

Ех, да е толку едноставно... :(
Ај вака за почеток да споделиме нешто легално. :)
- 2L High Resolution Music .:. free TEST BENCH
Тука има различен материјал што секој аудиофил би го посакал.
Изворот (мастерот) е еден, најчесто DXD (32bit/352KHz), a различните изданија се левел мечед (ако им веруваме на 2L во случајов) и би можело да се направи објективна компарација. Всушност субјективна, затоа што нашите уши се меродавни, а кој сака да мери на инструмети, плагини, слободно...

Многу важно што треба да се знае е дека најголемиот број модерни DAC's се едно-битни или бит-стрим во душа и скоро секогаш ќе "извадат" подобар звук со DSD материјал (природно). Не дека лошо ќе звучат со PCM, туку тоа е нивниот нативен начин на работа.
Зошто се доминантни на пазарот?
Објаснувањето е едноставно - поевтини се за изработка...

Мулти-бит ДАК-овите имаа поголема линеарност на ниски нивоа на гласност, помалку шумови на високи фрекфенции, одличен сигнал/шум и т.н. Со нив оди и високата цена на изработка, ниче пазарот, а тогаш (пред 20 год) веќе се појавија новите стандарди DVD-A и SACD што бараа повеќе битови и повисоки фрекфенции. :)

Некако преку ноќ (за нас обичните смртници) се појави можноста аналогниот аудио сигнал да се дигитализира на многу посупериорен начин од тој несреќен-имбацилен 16 bit/44.1KHz.
Патем инжинерите од Филипс и Сони кога ги презентирале своите технички решенија во далечната 1980 година, нуделе 18-битна резолуција. Директорот на Сони инсистирал на еден ЦД диск да влезе целата 9-та синфонија од Бетовен за подобра продажба (комерцијален момент). Тоа било пресудно и финално да се (договорат) симнат на 16 бита и тука е направена најголемата грешка, исклучиво поради алчноста на Сони ... Камо Филипс да си го буткаше стандардот сам.

Голем дел од нас љубители на музука, аудиофили, настрадавме тогаш и трпиме долгорочни последици. Делува трагикомично, ама тоа е.
Еден пример:
Dire Straits албумот од 1985 - Brothers In Arms е снимен дигитално во 16 bit/48 KHz рудиментарен стандард во тоа време на постоечката "дигитална" опрема. Смешни ми се аудиофили што ќе ја 'рснат таа плоча на врвен грамофонски сетап и мислат дека имаат "чудо" звук.
Секој може да направи дигитален рип (од ЛП плоча) и да го провери во Audacity програмот. Ќе добие brick wall сечење на 22.05KHz ... и толку. Плоча или ЦД, штетата е одамна направена. Истата трагедија ја имаме со 90% од музичките изданија од '80 и '90-те години.

П.С.:
За мене ерата на мулти-бит ДАК-ови е одамна завршена. Ѓоа природен, органски звук ... со -3db на 20KHz Non-os од TDA1541A Silver Crown не ми се допаѓаше пред 20 години, а не па сега. Уште лампи на излез. :crazy:

Тоа што го нема како информација во старт, го нема и на крај. Прикривање на вистината не е High-Fidelity.

Go Hi-Def Audio! :cool::p

Последна промена:

igor_xxxx

user
10 септември 2010
1.308
1.750
Ех, да е толку едноставно... :(
Ај вака за почеток да споделиме нешто легално. :)
- 2L High Resolution Music .:. free TEST BENCH
Тука има различен материјал што секој аудиофил би го посакал.
Изворот (мастерот) е еден, најчесто DXD (32bit/352KHz), a различните изданија се левел мечед (ако им веруваме на 2L во случајов) и би можело да се направи објективна компарација. Всушност субјективна, затоа што нашите уши се меродавни, а кој сака да мери на инструмети, плагини, слободно...

Многу важно што треба да се знае е дека најголемиот број модерни DAC's се едно-битни или бит-стрим во душа и скоро секогаш ќе "извадат" подобар звук со DSD материјал (природно). Не дека лошо ќе звучат со PCM, туку тоа е нивниот нативен начин на работа.
Зошто се доминантни на пазарот?
Објаснувањето е едноставно - поевтини се за изработка...

Мулти-бит ДАК-овите имаа поголема линеарност на ниски нивоа на гласност, помалку шумови на високи фрекфенции, одличен сигнал/шум и т.н. Со нив оди и високата цена на изработка, ниче пазарот, а тогаш (пред 20 год) веќе се појавија новите стандарди DVD-A и SACD што бараа повеќе битови и повисоки фрекфенции. :)

Некако преку ноќ (за нас обичните смртници) се појави можноста аналогниот аудио сигнал да се дигитализира на многу посупериорен начин од тој несреќен-имбацилен 16 bit/44.1KHz.
Патем инжинерите од Филипс и Сони кога ги презентирале своите технички решенија во далечната 1980 година, нуделе 18-битна резолуција. Директорот на Сони инсистирал на еден ЦД диск да влезе целата 9-та синфонија од Бетовен за подобра продажба (комерцијален момент). Тоа било пресудно и финално да се (договорат) симнат на 16 бита и тука е направена најголемата грешка, исклучиво поради алчноста на Сони ... Камо Филипс да си го буткаше стандардот сам.

Голем дел од нас љубители на музука, аудиофили, настрадавме тогаш и трпиме долгорочни последици. Делува трагикомично, ама тоа е.
Еден пример:
Dire Straits албумот од 1985 - Brothers In Arms е снимен дигитално во 16 bit/48 KHz рудиментарен стандард во тоа време на постоечката "дигитална" опрема. Смешни ми се аудиофили што ќе ја 'рснат таа плоча на врвен грамофонски сетап и мислат дека имаат "чудо" звук.
Секој може да направи дигитален рип (од ЛП плоча) и да го провери во Audacity програмот. Ќе добие brick wall сечење на 22.05KHz ... и толку. Плоча или ЦД, штетата е одамна направена. Истата трагедија ја имаме со 90% од музичките изданија од '80 и '90-те години.

П.С.:
За мене ерата на мулти-бит ДАК-ови е одамна завршена. Ѓоа природен, органски звук ... со -3db на 20KHz Non-os од TDA1541A Silver Crown не ми се допаѓаше пред 20 години, а не па сега. Уште лампи на излез. :crazy:

Тоа што го нема како информација во старт, го нема и на крај. Прикривање на вистината не е High-Fidelity.

Go Hi-Def Audio! :cool::p

Ох, 2L и "аудиофилската" музика :( Никогаш не го сакав нивниот репертоар, ама сепак ќе им дадам шанса за споредба, па ќе споделам импресии.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.763
6.472
SK
...инсистирал на еден ЦД диск да влезе целата 9-та синфонија од Бетовен за подобра продажба (комерцијален момент).
Ама чекај, на повеќето тоа им е доволно. ;)
За волја на вистината на тие ефтиканер системчињата (со звучници на кои има фејк козметички драјвери за имиџ), на нив нема да се слушне разлика од 32bit 352KHz, до 16 bit 44.1KHz.

Eве на пример јас на активниве компјутерски звучничиња на работа не можам да слушнам разлика од
http://www.lindberg.no/hires/test/2L-053_04_stereo-DXD.flac
до
http://www.lindberg.no/hires/test/2L-053_04_stereo-44kHz-16b.flac

Правиш одличен пример за дел од дилемата на оваа тема: Што е „поефикасно“. Да набавиш поквалитетна опрема (и поквалитени аудио материјали)... Или да се убедиш дека не ти треба поквалитетна опрема? :hay:

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Тоа било пресудно и финално да се (договорат) симнат на 16 бита и тука е направена најголемата грешка, исклучиво поради алчноста на Сони ... Камо Филипс да си го буткаше стандардот сам.
Исто така стандардот е туркан со намера компакт дискот да може да биде репродуциран и на евтина опрема.
Овој стандард за тогашно време е state of the art

Мислам дека ниту Sony ниту Philips се надеваа на толкава популарност. Се до 85-та/86-та плеерите беа недостижни и баук.
Brothers in Arms (DDD) го платив тогашни 50 марки..

Иако не се оперирани мислам дека Sony настапи визионерски па стандардот го спушти на широките маси за подоцна да добиеме дискмени, евтини мини линии, плеери за во кола итн.

Уствари кој стандард е развиван имајќи ги HI-FI ентузијастите на ум?
Одсекогаш опремата њ светлосни години пред носачите.

gdamjan

poweruser
3 април 2008
4.057
3.496
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Кај нас во Логинг имале некогаш на лагер RaspyPlay4 (Додаток за Развојна Плочка | ME-ADD RASPYPL4 | ЛОГИНГ ЕЛЕКТРОНИКС) па следен пат којзнае кога.
Друго место каде може да се најде развојна плочка за Распи за аудио знае некој?
Фала.
не ти врши работа било кој DAC на usb?
се продаваа и овде некои такви FIO МИО како се викаа

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.554
19.228
Јас продавам прекрасен DAC кој може да се поврзе на било кој компјутер преку USB, па потоа таквата „звучна карта“ да врти кругови околу најскапата (вистинска) звучна. Било интегрирана или PCI-E.

Проштевајте на герила маркетингов.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно