Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!

Натпревари 2009

Статус
Затворена за нови мислења.

vik

user
14 април 2007
1.936
32
Еве ги резултатите после првиот електронски натпревар.
http://ioi.ii.edu.mk/natprevari/Rezultati/Rezultat.aspx

Само едно ме интереситра. Оти не ги даваат тестовите на задачите?
Еве ми падна задачата на неколку места... оти да неможам да си видам кај ми е грешно? :ha:

GigaC

hello world
23 април 2008
344
7
www.xeezi.com
Еве ги резултатите после првиот електронски натпревар.
http://ioi.ii.edu.mk/natprevari/Rezultati/Rezultat.aspx

Само едно ме интереситра. Оти не ги даваат тестовите на задачите?
Еве ми падна задачата на неколку места... оти да неможам да си видам кај ми е грешно? :ha:

Побарај на тука :)

VenusDoom

read-only
24 јули 2008
31
0
Втора задача од 2 електронски натпревар
Тони Сопрано се сели во Скопје, хухуууу. Добра задача.

ac1d

hello world
24 септември 2008
410
14
Втора задача од 2 електронски натпревар
Тони Сопрано се сели во Скопје, хухуууу. Добра задача.

Хехе добар текст али задачата се решава за 2 мин и плус уште 10-15 мин за кодот ако до државен даваат вакви задачи тие што ке отидат на олимпијада ке ги стегне срце кога ке видат што уствари се вика задача :)

VenusDoom

read-only
24 јули 2008
31
0
Хехе добар текст али задачата се решава за 2 мин и плус уште 10-15 мин за кодот ако до државен даваат вакви задачи тие што ке отидат на олимпијада ке ги стегне срце кога ке видат што уствари се вика задача :)

Епа до државен дават вакви задачи, после на државен се потешкички :p

loverboy

hello world
6 февруари 2008
147
11
И овие задачи се лесни, иако на повисоко ниво од претходните :)
Првата со динамичко програмирање, а втората обичен brute force.
Вистинските потешки задачи се на Олимпијада, ама до тогаш треба добро загревање со електронскиве натпревари (ова важи за средношколците што се натпреваруваат). :)

ac1d

hello world
24 септември 2008
410
14
Кога сме веќе тука имам да поставам едно прашање неколку особи ме убедуваа да не користам GOTO но ниту еден незнаеше да ми каже зашто да не го користам само ми кажуваат дека нечинело а јас напротив мислам дека е супер и многу едноставно. Радо би прекинал да го користам доколку некој ме убеди во тоа така да чекам ваше мислење на оваа тема :)

vik

user
14 април 2007
1.936
32
Дај конкренет пример кај би го користел.

+ Има сличај кај што би било погодно да го користиш, а некаде не.
Ама со оглед на тоа што се повеќе и повеќе се изфрла од употреба... don`t use it.:)

maximilian

user
26 март 2008
1.064
74
За goto во C++ (ама се исто си е во кој јазик ја користиш):

The C++ goto statement is a serious impediment to the maintainability and readability of code. When the visible appearance of code and the control flow correspond, it greatly aids comprehension and correctness. Using goto subverts this. With goto, you must read every line or you don't know what is going on.

Од друг форум:

That being said, putting goto statements in means that the compiler cannot make assertions such as "This variable is no longer being used", which makes life for the garbage collection routines and the stack maintainer terribly complicated - the compiler can reason about a while statement in a way that it can't reason (in general) about a jump statement.

Alexandar

poweruser
21 мај 2007
2.514
90
Главна причина зошто се исфрла GOTO од употреба е тоа што се губи прегледноста и читливоста на кодот и се отежнува одржувањето.

loverboy

hello world
6 февруари 2008
147
11
Не користи GOTO никогаш доколку немаш вистинска причина. Да се надополнам, кажи ми пример за нешто што не може да се реши без GOTO?

VenusDoom

read-only
24 јули 2008
31
0
Ајдееее и третио електронски.
Сеа почнаа задачи и со кравите на чичко Трпе од село Говрлево шо куглале. :LOL::LOL::LOL:

Статус
Затворена за нови мислења.
членови онлајн
мислења
теми
членови

Последни огласи

IT.mk/market понуда

Бесплатна достава на 3000 производи
На врв Дно