Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

upWork (поранешно oDesk) (работа и повлекување пари)

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
Претвараш USD/GBP во EUR со 0.5% провизија

Во "Fees" кога ќе се логираш на Payoneer пишува дека без разлика од каде вадиш, ако е надвор од државата каде што е базирана картичката ти наплаќаат 3.5% провизија.

easy to say, ама ај кажи ми кај има банкомат што дава USD или GBP?

Ми имаат спомнато дека некаде во Скопје има девизен Банкомот, али не знам кај.

DonFrozex

user
9 јуни 2011
1.407
1.641

и јас ко така да имам прочитано некаде (тука, низ форумов), ама веројатно дезинфорамции се, затоа што разговарав со вработени во 5+ банки (NLB, Stopanska, Komercijalna, Sparkase и уште една не знам која беше), никаде не даваат девизи.
Законски е забрането, затоа што основна валута ни е МКД, и сите банкомати се програмирани тоа да даваат.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
и јас ко така да имам прочитано некаде (тука, низ форумов), ама веројатно дезинфорамции се, затоа што разговарав со вработени во 5+ банки (NLB, Stopanska, Komercijalna, Sparkase и уште една не знам која беше), никаде не даваат девизи.
Законски е забрането, затоа што основна валута ни е МКД, и сите банкомати се програмирани тоа да даваат.

Најверојатно е дезинформација. Мене ми кажаа на UpWork huddle-от дека постоел некој ваков банкомат. Иначе, сосема си во право околу тоа дека постои законска регулатива околу ова.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Во "Fees" кога ќе се логираш на Payoneer пишува дека без разлика од каде вадиш, ако е надвор од државата каде што е базирана картичката ти наплаќаат 3.5% провизија.

Не е така, имам многу пати пробано и од искуство ти кажувам 0% fee имаш

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
Не е така, имам многу пати пробано и од искуство ти кажувам 0% fee имаш

Пресметај според курсот што е од Mastercard колку треба да добиеш, а колку ти наплаќа Payoneer. И јас мислев така, ама зимаат 3.5%, ама во секој случај и да ги извадиш во евра, па кога ќе ги префрлиш во денари, пак ќе изгубиш 2-3% на конверзија. Пример со картичката што ја имам од Fiverr, малку помали се провизиите за разлика од таа од Upwork.

Моето мислење е дека Payoneer си е супер опција, иако сега имаат повисоки провизии.

mkextremer

user
4 февруари 2014
1.275
1.145
Пресметај според курсот што е од Mastercard колку треба да добиеш, а колку ти наплаќа Payoneer. И јас мислев така, ама зимаат 3.5%, ама во секој случај и да ги извадиш во евра, па кога ќе ги префрлиш во денари, пак ќе изгубиш 2-3% на конверзија. Пример со картичката што ја имам од Fiverr, малку помали се провизиите за разлика од таа од Upwork.

Моето мислење е дека Payoneer си е супер опција, иако сега имаат повисоки провизии.
Другар, 0% провизија е од банкомат, ти зема провизија само банкоматот на пример фикс 1.5 евра или 2.5 евра.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Другар, 0% провизија е од банкомат, ти зема провизија само банкоматот на пример фикс 1.5 евра или 2.5 евра.
Никогаш немам вадено на баномат во странство што пушта еур или усд, но читам на форумот на пејонир дека доста луѓе се жалат на тоа дека и покрај тоа што вадат на атм што пушта еур односно усд, пак им земало околу 3% фи, од пејонир објаснувањето е дека тоа е кросбордер фи кое е исто колку и фи-то за конверзија. околу 3-3,5%.
И вистина на пејинир акаунтот го пишува дека постои корс бордер фи, и дека нема само во земјата од која ти е издадена картичката.
Тоа би ми дошло, ако картичката ти е издадена од германија, на германски атм ке немаш фи, ако вадиш во Словенија ќе имаш.
Можеби твојата картичка е издадена од Германија и вадиш на АТМ на Рајфајзен во Косово (ако не се лажам германска банка).
Инаку не знам зошто тебе не би ти земале кросбордер фи.

Имам слушано дека АТМ на Прокредит што е на Илинденска, во близина на Сити мол пуштал ЕУР, но претпоставувам по систем на менувачница, што значи провизиите би биле многу поголеми затоа што веројатно еврата ќе ти ги претвори во денари, па пак во евра. Претпоставувам, не сум 100% сигурен дека е така.

20 декември 2015
1.156
856
Skopje
steelseries's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 1700 w/Stock Cooler (Wraith Spire RGB)
Motherboard
Asus x370 Prime PRO
Storage
WD10EZEX Blue
PSU
Cooler Master Vanguard 750+ Gold
RAM
HyperX Predator 2x8GB // 3200Mhz
Video card
Asus GTX 1060 6GB
Mouse
SteelSeries Rival 310
Keyboard
Gigabyte K85 Mechanical RGB
Monitor
Benq RL2455HM
OS
Windows 10 Pro
А што е поентата со тоа што на UpWork за македонија пиши дека може да се поврзе директ на сметка? Или само мижи да те мамам или големи провизии?

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772

Изгледа не се разбравме добро! Не реков дека банкоматот ти кине 3.5% туку дека PAYONЕER ти ги зима. Кога ќе се логираш и ќе отидеш во fees ќе видиш најдоле дека тоа го пишува. Значи без разлика дали плаќаш на PoS терминал или ги вадиш парите преку ATM - Payoneer ти наплаќаат 3.5%. Додека порано наплаќаа доста помалку.

Edit: @artweb погоре има објаснето дека се работи за cross border fee.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
i7D7G7a.jpg

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Изгледа не се разбравме добро! Не реков дека банкоматот ти кине 3.5% туку дека PAYONЕER ти ги зима. Кога ќе се логираш и ќе отидеш во fees ќе видиш најдоле дека тоа го пишува. Значи без разлика дали плаќаш на PoS терминал или ги вадиш парите преку ATM - Payoneer ти наплаќаат 3.5%. Додека порано наплаќаа доста помалку.

Edit: @artweb погоре има објаснето дека се работи за cross border fee.
Пејонир користам од 2014 и цело време исти се провизиите, бар кај мене не било доста помалку.

TheMarshal

user
3 јануари 2019
1.760
2.772
ЕДИТ: Океј, ова е нешто што требаше на топик за Fiverr да го дискутирам. Зашто Upwork картичката од секогаш била базирана во Англија, наспроти на картичката од Фајвер што беше базирана во Белиза, па подоцна префрлена во Англија.

Затоа и реков претходно реков дека порано имаше пониски провизии. Но, тоа се оденсува само на тие што користеле Fiverr Revenue Card, а на оние што од сам почеток имале Upwork Revenu Card. :)

Затоа и направив збрка. ;)

Последна промена:

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
И мојата е преку Upwork, веројатно картичките преку Fiverr имале некои поволности, па после ги скинале.
А што е поентата со тоа што на UpWork за македонија пиши дека може да се поврзе директ на сметка? Или само мижи да те мамам или големи провизии?
Да може, не ми текнува колку се точно поровизиите но поголеми се.

FiC DoGG

user
17 април 2007
1.042
1.098
www.behance.net
FiC DoGG's setup  
Processor & Cooler
i7 2600k Noctua NH D14
Motherboard
Asus Sabertooth P67
Storage
840 pro 128GB + 500GB HDD + 1000GB HDD
PSU
CM Real Power 550W
RAM
2x4GB DDR3 1333
Video card
Gigabyte GTX 760 2GB
Case
CM Centurion 5
Mouse
A4tech X7
Monitor
2x Dell U2412m
OS
Windows 8.1 Pro
Да,
И мојата е преку Upwork, веројатно картичките преку Fiverr имале некои поволности, па после ги скинале.

Да може, не ми текнува колку се точно поровизиите но поголеми се.
И мојата беше од фајвер, и освен фиксните 3 долара за вадење на банкомат немаше никакви трошоци и провизии. Пред некоја година го поминав цел балкан, словенија и италија и нигде ништо ме ми наплатија, а исклучиво со таа плаќав. Ама од кога ја сменија картичката и банката на издавање, на секоја трансакција во мк зимаат процент, безразлика дали е на банкомат или пос терминал.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.588
6.028
Битола
Здраво дечки,

Eдно кратко прашање: Си направив акаунт на Upwork, планирам да го користам. Следен чекор ми беше да порачам payoneer картичка (како скоро сите). Меѓутоа, дојдов до овој чекор:
mZ2DSaU

Дали знае некој зошто ми бара податоци од моја банкарска сметка кога мислев дека payoneer картичката не е врзана со никаква сметка кај нас.

Поздрав.

Imgur

EDIT: Се обидував да внесам слика ама не успеав и како link на imgur ја ставив.
mZ2DSaU

Последна промена:

Arabian

lurker
5 ноември 2013
717
458
Здраво дечки,

Eдно кратко прашање: Си направив акаунт на Upwork, планирам да го користам. Следен чекор ми беше да порачам payoneer картичка (како скоро сите). Меѓутоа, дојдов до овој чекор:
mZ2DSaU

Дали знае некој зошто ми бара податоци од моја банкарска сметка кога мислев дека payoneer картичката не е врзана со никаква сметка кај нас.

Поздрав.

Imgur

EDIT: Се обидував да внесам слика ама не успеав и како link на imgur ја ставив.
mZ2DSaU
Јас внесов податоци, во некои од претходните страни има дискутирано, дека внесуваш твоја сметка како план Б ако имаш некој проблем со пајонеер да може да ти ги префрлат парите на твоја девизна Инаку и подоцна имаш опција за 15$ да си ги префрлиш на девизна.

12 април 2017
1.918
1.259
Јас внесов податоци, во некои од претходните страни има дискутирано, дека внесуваш твоја сметка како план Б ако имаш некој проблем со пајонеер да може да ти ги префрлат парите на твоја девизна Инаку и подоцна имаш опција за 15$ да си ги префрлиш на девизна.
Ама на девизна е минимум $1000 колку што знам јас.

Mikimax

read-only
14 јануари 2019
2
0
Zdravo na site, slucajno go najdov ovoj forum barajki freelance rabota od doma, pa bi sakal ako moze nekoj da predlozi nekoj link vo vrska so rabotenje od doma.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно